MotoGP VIDEO: Αδιανόητο περιστατικό στην Moto3 Q2 μεταξύ Tech3 και της ομάδας του Max Biaggi

Εμπόδισαν τον Fernandez να φύγει – Θα τιμωρηθούν λέει ο Biaggi
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/9/2022
 

Σκηνικό από Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που είναι πιο πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο παρά στην κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση μοτοσυκλέτας, είχαμε σήμερα μεταξύ Tech3 και Sterilgarda Husqvarna Max Racing.

Οι δύο ομάδες που πρακτικά είναι «ξαδέρφες» λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους και ανταγωνίζονται στο ίδιο επίπεδο προς πάσα κατεύθυνση. Σήμερα όμως χτύπησαν τύμπανα πολέμου και φαίνεται πως δεν είναι απλά ανταγωνιστές αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα που περιμένουν να βγουν στην επιφάνεια.

 
 

Ο Adrian Fernandez που αγωνίζεται με την Tech3 ήταν έτοιμος να βγει με το καλό γκρουπ της Q2 για την δική του προσπάθεια στην κατάταξη του αυριανού αγώνα, όταν μέλη της Sterilgarda Husqvarna Max Racing προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να φύγει και να τον καθυστερήσουν τόσο – όσο χρειαζόταν.

 

Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερες και βγήκε στην δημοσιότητα από την πλευρά της Tech3. Πριν από λίγο ο Max Biaggi τοποθετήθηκε επίσημα για αυτό που συνέβη.

Χαρακτήρισε το περιστατικό μία απαράδεκτη συμπεριφορά ουσιαστικά αναλαμβάνοντας την ευθύνη χωρίς να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα μέλη της ομάδας του. Ζήτησε δημόσια συγνώμη για αυτή την επικίνδυνη και ανήθικη συμπεριφορά, δικά του λόγια, και τόνισε πως θα τιμωρηθούν παραδειγματικά εκείνοι που ευθύνονται.

 

Βέβαια, πέντε ώρες μετά, θα περίμενε κανείς από έναν αναβάτη σαν τον Biaggi που έχει ζήσει ορισμένες από τις πιο δυνατές στιγμές των MotoGP με εξίσου πολύ ανήθικες συμπεριφορές που είχαν αποδέκτη τον ίδιο αλλά μερικές φορές και δράστη, να είχε ήδη ανακοινώσει το αποτέλεσμα της τιμωρίας.

 
Μόνη δικαιολογία πως δεν μπορείς να πειράξεις ομάδα την ημέρα πριν τον αγώνα, αλλά σίγουρα αυτό που συνέβη ήταν εσκεμμένο, σίγουρα δεν υπάρχει καταλάθος ή παρανόηση και οφείλει ο Biaggi να βάλει τάξη.
 
 
 
Ετικέτες

MotoGP: Γιατί δεν πήρε ποινή ο Jorge Martin για την ανοιχτή την φόρμα του στην Ινδία

Το νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ αναβατών και της διεύθυνσης αγώνα τον γλύτωσε από μια μαύρη σημαία
motomag MotoGP: Ο λόγος που ο Martin δεν πήρε ποινή για το περιστατικό με την φόρμα του στην Ινδία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/9/2023

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος Jorge Martin ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του κατά τη διάρκεια του ινδικού Grand Prix καθώς το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ήταν ανοιχτό κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς, με τον ίδιο να καταφέρνει να γλυτώσει την μαύρη σημαία λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Πριν φτάσουμε στο χθεσινό συμβάν με την αγωνιστική φόρμα της Alpinestars του Martin, θα κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και θα σας ξαναθυμίσουμε το περιστατικό που είχε συμβεί στην πίστα της Καταλονίας το 2021 με πρωταγωνιστή τότε τον Fabio Quartararo. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων γύρων του αγώνα ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha οδηγούσε με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars, αφού προηγουμένως είχε πετάξει τον προστατευτικό θώρακα του εντός πίστας. Η διεύθυνση αγώνα είχε επιβάλει μετά το τέλος του Καταλανικού GP ποινή τριών δευτερολέπτων για το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ Suzuki και Ducati είχαν κάνει ένσταση καθώς θεωρούσαν πως έπρεπε να είχε βγει μαύρη σημαία καθώς υπήρχε σημαντικό θέμα ασφαλείας. Η Alpinestars η οποία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην φόρμα του Quartararo είχε δηλώσει πως όλα σε αυτή ήταν λειτουργικά και απλά ο Γάλλος δεν έχει φροντίσει να κουμπώσει το φερμουάρ μέχρι επάνω. Στη συνέχεια για να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, η Alpinestars εισάγαγε διπλό κλείστρο στο σημείο που κουμπώνει το φερμουάρ, ενώ ο κανονισμός άλλαξε με τους αναβάτες να είναι υποχρεωμένοι να κουμπώνουν τις φόρμες τους μέχρι επάνω ειδάλλως θα επιβάλλεται η ποινή της μαύρης σημαίας, ακόμη μία σημαντική αλλαγή προς όφελος των αναβατών ήρθε και μέσω του νέου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ αναβατών-ομάδων και διεύθυνσης αγώνα, όπου πλέον στο dashboard της μοτοσυκλέτας εμφανίζεται η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

MotoGP

Και τώρα ερχόμαστε στην περίπτωση του Martin, ο Ισπανός αναβάτης της Pramac Ducati στους τελευταίους γύρους του ινδικού GP “πιάστηκε” από τις τηλεοπτικές κάμερες να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ενώ ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marco Bezzecchi. Ο Martin πιθανόν είχε ξεκινήσει τον αγώνα με κουμπωμένο το φερμουάρ της στολής του ωστόσο είχε ξεχάσει να κλείσει το διπλό κλείστρο καθώς εκεί τοποθετείτε το ειδικό γιλέκο για να κρατά τους αναβάτες δροσερούς το οποίο αφαιρείται πριν το γύρο σχηματισμού. Ο Martin ο οποίος ξεκίνησε κανονικά τον αγώνα σε κάποιο σημείο παρατήρησε πως στα όργανα της Ducati GP23 αναβόσβηνε η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- την οποία είχε στείλει η διεύθυνση αγώνα. Ο Ισπανός ο οποίος είδε το φερμουάρ να ανοίγει πρόλαβε να ξανακουμπώσει το φερμουάρ μέχρι πάνω χάνοντας 1,5 δευτερόλεπτα από τον αντίπαλο του Quartararo που βρισκόταν μια θέση πιο πίσω. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων ήταν πως με αυτή του κίνηση πρόλαβε να αποφύγει την επιβολή μαύρης σημαίας, κάτι που θα γκρέμιζε το όνειρο της διεκδίκησης του τίτλου. Ο Mike Webb ο οποίος ήταν ο τότε υπεύθυνος της διεύθυνσης αγώνα στο Καταλονικό GP είχε αναφέρει πως το 2021 είχαμε για πρώτη φορά ένα περιστατικό το οποίο αφορούσε εξοπλισμό ενός αναβάτη, οπότε ήταν πρωτόγνωρο και για τους αγωνοδίκες. Από τότε και μετέπειτα, αποφασίσαν πως αν κάτι μπορεί να διορθωθεί σε σχέση με τον εξοπλισμό από τον αναβάτη εντός πίστας, τότε μπορεί να γίνει αφού πρώτα υπάρχει προειδοποίηση μέσω του συστήματος επικοινωνίας. Έτσι μέσω του συστήματος επικοινωνίας και της άμεσης συμόρωσης του ο Jorge Martin, ο ισπανός αναβάτης γλύτωσε την βαριά ποινή στο ινδικό GP.

Ετικέτες