MotoGP & WorldSBK - Νέος ιδιοκτήτης η Liberty Media έναντι 4.2 δις. ευρώ!

Ο Carmelo Ezpeleta θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα CEO, με τη Dorna να διατηρεί μειοψηφικό πακέτο
motomag Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/4/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Liberty Media βρισκόταν μία ανάσα από το να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΜotoGP -αλλά και του WorldSBK- έναντι του ποσού των 4 δισ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία τελικά ολοκληρώθηκε με την αμερικανική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου John Malone να αποκτά το 86% των μετοχών του πιο γνωστού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας στον κόσμο, δαπανώντας 4.2 δις. ευρώ.

Μετά τα δικαιώματα της F1, η Liberty Media αποκτά και τα δικαιώματα MotoGP & WorldSBK, με την εξαγορά να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Η εξαγορά επιπρόσθετα υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις αρχές του νόμου περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Η Liberty Media μετά την εξαγορά θα αποκτήσει το 86% της Dorna η οποία με τη σειρά της θα κρατήσει το 14% των υπόλοιπων μετοχών. Η συναλλαγή αντανακλά εταιρική αξία για το MotoGP στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μια αξία ιδίων κεφαλαίων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με το υπάρχον υπόλοιπο χρέους στο MotoGP να αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο. Ο Carmelo Ezpeleta, ο οποίος κατέχει τη θέση του CEO από το 1994 θα παραμείνει στη θέση του, συνεχίζοντας να διευθύνει την επιχείρηση του MotoGP. Ταυτόχρονα η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει και αυτή στη Μαδρίτη.

Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται πέρα από τη μεγάλη κατηγορία MotoGP και οι υποστηρικτικές Moto2 & Moto3, η FIM Enel MotoE, το MOTUL FIM Superbike World Championship και το νέο FIM Women’s Circuit Racing World Championship.

Ο Πρόεδρος και CEO της Liberty Media, Greg Maffei δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας αποκτώντας το MotoGP. Ο θεσμός έχει πιστούς και ενθουσιώδεις οπαδούς, συναρπαστικούς αγώνες και ένα οικονομικό προφίλ το οποίο φέρνει κέρδη. Ο Carmelo και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό”.

O CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta ανέφερε: “Είναι το καλύτερο βήμα για το MotoGP. Είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει το προϊόν μας να έχει αυτή την αξία. Η Liberty Media θα φέρει νέα στοιχεία και θα επεκτείνει το MotoGP ακόμη περισσότερο σε όλο τον κόσμο”.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ξεκινά μία νέα εποχή για το MotoGP, η οποία θα φέρει νέα στοιχεία κυρίως στον τομέα του marketing, των χορηγιών ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον θεσμό να βαδίζει στα χνάρια της F1.

Ετικέτες

MotoGP Mugello: Ιστορική νίκη Bezzecchi για το 1-2 Aprilia!

Πρώτη νίκη της Aprilia στο Ιταλικό GP
MotoGP Mugello: Ιστορική νίκη Bezzecchi για το 1-2 Aprilia!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/5/2026

Μία ιστορική νίκη για την Aprilia που πλαισιώθηκε και από την δεύτερη θέση αλλά και από την συνολική επικράτηση στην κατάταξη, καθώς και στη νίκη της δορυφορικής ομάδας στον Sprint!

Σήμερα ο Bagnaia έδειξε τον καλύτερο του εαυτό υπεραμυνόμενος μίας έστω θέσης βάθρου για την Ducati.

Στην εκκίνηση ο Fernandez προσπάθησε να φύγει μπροστά και από τον Bezzecchi αντί να περιμένει να παλέψει στις επόμενες δύο στροφές όπως έκανε και εχθές αλλά η παρόρμηση της στιγμής δεν του βγήκε. Έχοντας την εξωτερική από τον Bezzecchi τον απέφυγε την τελευταία στιγμή και φρέναρε αρκετά βαθιά χάνοντας την γραμμή του, καταλήγοντας 13ος.

Οι δύο Aprilia έφυγαν εμπρός ανενόχλητες από την τρίτη λοιπόν και είχαν πίσω τους τις δύο Ducati με πρώτη του Bagnaia που είχε κάνει μία φανταστική εκκίνηση.

Ακολουθεί ο Aldeguer, ο Acosta, ο Ai Ogura, όπου όλοι τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο θέαμα από τους πρώτους γύρους του αγώνα και μετά μαζί με τον Di Giannantonio που είναι 12ος αλλά θα ανέβει. Στον πρώτο γύρο πίσω από τους παραπάνω είναι ο Bastianini και ο Moreira με τον Rins να κλείνει την πρώτη δεκάδα. Κανείς από αυτούς τους τρεις δεν θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στο θέαμα, αν και ο Mir με τον Moreira είχαν αργότερα τις στιγμές τους, ενώ και ο Bastianini θα σημειώσει και πτώση.

Από τον δεύτερο γύρο φαίνεται πως ο Marc Marquez δεν θα κυνηγήσει τις Aprilia καθώς ανοίγει το κενό με τον Bagnaia να μπαίνει δεύτερος έπειτα από επίθεση του Martin να περάσει που δεν του βγήκε και έχασε την θέση του. Με αποφασιστικότητα μπήκε μπροστά στον Marc Marquez και αμέσως φάνηκε πως η πρώτη τριάδα είχε ένα μικρό προβάδισμα που θα γινόταν μεγαλύτερο έναντι του τέταρτου.

Στην ευθεία για τον τρίτο γύρο ο Bagnaia περνά την Aprilia και οδηγεί πλέον τον αγώνα. Η Ducati στον αγώνα είχε φανταστική επίδοση στην ευθεία με την διαφορά να φαίνεται πολύ λίγο έναντι της Aprilia αλλά αρκετά περισσότερο έναντι της KTM, όπου ο Marc Marquez συνεχώς αμύνεται της θέσης του από τον Acosta που στο μεταξύ έχει περάσει τον Aldequer.

Ο Martin έχει μία μικρή αστάθεια αλλά είναι σημαντικά ταχύτερους από όσους δίνουν την μάχη για την τέταρτη θέση. Μέχρι τον 8ο γύρο οι δύο πρώτοι έχουν ανοίξει περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο και δύο έχει ξεχωρίσει ο Martin.

Ο Acosta πιέζει συνεχώς τον Marc Marquez περνά μπροστά αναγκάζοντας τον να ανοίξει γραμμή και μαζί περνά και ο Aldeguer με τον Marquez να τους περνά και τους δύο στην ευθεία και τελικά να κρατά ξανά την τέταρτη θέση.

Στον 15ο γύρο από τους 23, ο Bezzecchi έχει ανοίξει 1,5 δευτερόλεπτο από τον Bagnaia και πλέον είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα έχουμε το 1-2 όταν στην αρχή δεν είναι τόσο σίγουρο. Πίσω από τον Martin το κενό έχει φτάσει στα 4,5 δευτερόλεπτα, τόσο από την διαφορά ρυθμού, όσο και από την συνεχή μάχη στην οποία έχει πλέον φτάσει και ο Di Giannantonio.

Πίσω από τον Marquez σταθερά ο Acosta όμως τώρα ακολουθεί ο Ai Ogura και ο Diggia με τον Aldequer να έχει χάσει την θέση.

Τελικά έναν γύρο μετά, στον 16ο ο Martin περνά μπροστά, όπως και ο Acosta!

Παρόλο που ο Bagnaia έχει αποδεχθεί την τρίτη θέση, ο Marc Marquez συνεχίζει να αντιστέκεται και το θέαμα από την 4η έως και την 7η θέση, είναι φανταστικό με 4 αναβάτες να μάχονται συνεχώς ώσπου στον 8ος γύρο ο Marc Marquez είναι 7ος έχοντας περάσει και ο Di Giannantonio. Ερχόμενος από διπλό χειρουργείο είναι φανταστική η μαχητικότητά του και στον 19ο γύρο διεκδικεί την θέση του πίσω από την VR46 που ανοίγει γραμμή και του κλείνει την πόρτα άγαρμπα με τον Giannantonio να σηκώνει το πόδι ζητώντας συγνώμη.

Επόμενος στην μάχη μέχρι το τέλος είναι ο Acosta που θα καταλήξει στην 6η θέση από τις επιθέσεις του Ai Ogura και Di Giannantonio. Θα προσπαθήσει να παλέψει αλλά ο Ai Ogura ειδικά είναι στην κατάλληλη φόρμα για την φθορά των ελαστικών και οδηγεί σε καλύτερο ρυθμό από τους υπόλοιπους χωρίς να αφήνει περιθώριο στον Acosta με τον οποίο είναι σε κόντρα από το προηγούμενο GP. Λίγο μακρύτερος να ήταν ο αγώνας θα είχε ανέβει στο βάθρο καθώς έφτασε τον Bagnaia και προσπάθησε να τον περάσει με την Ducati να κλείνει την πόρτα και να εύχεται να μην υπάρχει ούτε μία ακόμη στροφή για να μην χάσει την μάχη. Παρά τρίχα θα είχαμε ένα βάθρο μόνο με Aprilia από εκεί που η Aprilia δεν είχε κερδίσει ποτέ εκεί μέσα, αλλά ο Bagnaia κατάφερε να αμυνθεί διώχνοντας αυτό το ενδεχόμενο.

Μία ιστορική ημέρα για την Aprilia λοιπόν και ένα από τα όνειρα του Bezzecchi που γίνεται σήμερα πραγματικότητα!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΜΟΤΟ

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

40:57.347

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.559

20

3

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.098

16

4

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+5.132

13

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+5.453

11

6

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+7.467

10

7

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+10.762

9

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+13.380

8

9

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+14.644

7

10

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+21.366

6

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+21.479

5

12

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+21.795

4

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+22.059

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+29.789

2

15

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+32.289

1

16

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+31.920

 

17

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+32.717

 

18

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+34.335

 

19

51M. Pirro

BK8 Gresini Racing MotoGP

+40.553

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

11 Laps

 
 

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

10 Laps

 
 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

10 Laps

 

 

 

Ετικέτες