MotoGP & WorldSBK - Νέος ιδιοκτήτης η Liberty Media έναντι 4.2 δις. ευρώ!

Ο Carmelo Ezpeleta θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα CEO, με τη Dorna να διατηρεί μειοψηφικό πακέτο
motomag Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/4/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Liberty Media βρισκόταν μία ανάσα από το να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΜotoGP -αλλά και του WorldSBK- έναντι του ποσού των 4 δισ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία τελικά ολοκληρώθηκε με την αμερικανική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου John Malone να αποκτά το 86% των μετοχών του πιο γνωστού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας στον κόσμο, δαπανώντας 4.2 δις. ευρώ.

Μετά τα δικαιώματα της F1, η Liberty Media αποκτά και τα δικαιώματα MotoGP & WorldSBK, με την εξαγορά να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Η εξαγορά επιπρόσθετα υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις αρχές του νόμου περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Η Liberty Media μετά την εξαγορά θα αποκτήσει το 86% της Dorna η οποία με τη σειρά της θα κρατήσει το 14% των υπόλοιπων μετοχών. Η συναλλαγή αντανακλά εταιρική αξία για το MotoGP στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μια αξία ιδίων κεφαλαίων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με το υπάρχον υπόλοιπο χρέους στο MotoGP να αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο. Ο Carmelo Ezpeleta, ο οποίος κατέχει τη θέση του CEO από το 1994 θα παραμείνει στη θέση του, συνεχίζοντας να διευθύνει την επιχείρηση του MotoGP. Ταυτόχρονα η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει και αυτή στη Μαδρίτη.

Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται πέρα από τη μεγάλη κατηγορία MotoGP και οι υποστηρικτικές Moto2 & Moto3, η FIM Enel MotoE, το MOTUL FIM Superbike World Championship και το νέο FIM Women’s Circuit Racing World Championship.

Ο Πρόεδρος και CEO της Liberty Media, Greg Maffei δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας αποκτώντας το MotoGP. Ο θεσμός έχει πιστούς και ενθουσιώδεις οπαδούς, συναρπαστικούς αγώνες και ένα οικονομικό προφίλ το οποίο φέρνει κέρδη. Ο Carmelo και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό”.

O CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta ανέφερε: “Είναι το καλύτερο βήμα για το MotoGP. Είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει το προϊόν μας να έχει αυτή την αξία. Η Liberty Media θα φέρει νέα στοιχεία και θα επεκτείνει το MotoGP ακόμη περισσότερο σε όλο τον κόσμο”.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ξεκινά μία νέα εποχή για το MotoGP, η οποία θα φέρει νέα στοιχεία κυρίως στον τομέα του marketing, των χορηγιών ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον θεσμό να βαδίζει στα χνάρια της F1.

Ετικέτες

MotoGP, Mugello: Το πρόγραμμα των μεταδόσεων - Όλες οι κατηγορίες

Πιθανότατα επιστρέφει ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez
di-giannantonio
Από τον

Παύλο Καρατζά

26/5/2026

Μετά την επικράτηση του Fabio Di Giannantonio στον αγώνα της Καταλονίας, που χαρακτηρίστηκε από τις κόκκινες σημαίες, τις πολλές πτώσεις αλλά και τον τραυματισμό των Alex Marquez και Johann Zarco, μεταφερόμαστε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πίστα του Mugello για τον έβδομο γύρο της σεζόν.

Πολλοί είναι οι αναβάτες που θέλουν να ξεχάσουν τον τελευταίο αγώνα στη Βαρκελώνη που ήταν άκρως επεισοδιακός και το βάθρο των νικητών γέμισε με τις Ducati των Di Giannantonio, Fermin Aldeguer και Pecco Bagnaia. Το προσεχές Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα συνεχίζεται στο Mugello, εκεί που η Ducati έχει πετύχει 4 συνεχόμενες νίκες, με τον Bagnaia (2022-2024) και με τον Marc Marquez πέρυσι. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Marc Marquez να επιχειρεί την επιστροφή του, μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα Sprint του Le Mans.

Όσον αφορά τη βαθμολογία, ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) έχει συγκεντρώσει 142 βαθμούς και βρίσκεται μπροστά στη βαθμολογία με 15 βαθμούς διαφορά από τον teammate του, Jorge Martin (Aprilia Racing), και 26 από τον Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team).

Στον συγκεκριμένο γύρο συμμετέχει και ο θεσμός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Harley-Davidson Bagger της FIM, όπου θα συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Andrea Iannone.

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα του GP για την πίστα της Καταλονίας για όλες τις κατηγορίες, με την ώρα Ελλάδας για κάθε event.

Παρασκευή 29/5

Ωράριο

Κατηγορία

Event

09:25-09:45

Baggers

Free Practice 1

10:00-10:35

Moto3

Free Practice 1

10:50-11:30

Moto2

Free Practice 1

11:45-12:30

MotoGP

Free Practice 1

13:40-14:00

Baggers

Free Practice 2

14:15-14:50

Moto3

Practice

15:05-15:45

Moto2

Practice

16:00-17:00

MotoGP

Practice

18:05-18:25

Baggers

Qualifying

Σάββατο 30/5

Ωράριο

Κατηγορία

Event

09:40-10:10

Moto3

Free Practice 2

10:25-10:55

Moto2

Free Practice 2

11:10-11:40

MotoGP

Free Practice 2

11:50-12:05

MotoGP

Qualifying 1

12:15-12:30

MotoGP

Qualifying 2

13:10

Baggers

Race 1

13:45-14:00

Moto3

Qualifying 1

14:10-14:25

Moto3

Qualifying 2

14:40-14:55

Moto2

Qualifying 1

15:05-15:20

Moto2

Qualifying 2

16:00

MotoGP

Sprint

17:10

Baggers

Race 2

Κυριακή 31/5

Ωράριο

Κατηγορία

Event

10:40-10:50

MotoGP

Warm-Up

12:00

Moto3

Race

13:15

Moto2

Race

15:00

MotoGP

Race