MotoGP & WorldSBK - Νέος ιδιοκτήτης η Liberty Media έναντι 4.2 δις. ευρώ!

Ο Carmelo Ezpeleta θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα CEO, με τη Dorna να διατηρεί μειοψηφικό πακέτο
motomag Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/4/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Liberty Media βρισκόταν μία ανάσα από το να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΜotoGP -αλλά και του WorldSBK- έναντι του ποσού των 4 δισ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία τελικά ολοκληρώθηκε με την αμερικανική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου John Malone να αποκτά το 86% των μετοχών του πιο γνωστού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας στον κόσμο, δαπανώντας 4.2 δις. ευρώ.

Μετά τα δικαιώματα της F1, η Liberty Media αποκτά και τα δικαιώματα MotoGP & WorldSBK, με την εξαγορά να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Η εξαγορά επιπρόσθετα υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις αρχές του νόμου περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Η Liberty Media μετά την εξαγορά θα αποκτήσει το 86% της Dorna η οποία με τη σειρά της θα κρατήσει το 14% των υπόλοιπων μετοχών. Η συναλλαγή αντανακλά εταιρική αξία για το MotoGP στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μια αξία ιδίων κεφαλαίων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με το υπάρχον υπόλοιπο χρέους στο MotoGP να αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο. Ο Carmelo Ezpeleta, ο οποίος κατέχει τη θέση του CEO από το 1994 θα παραμείνει στη θέση του, συνεχίζοντας να διευθύνει την επιχείρηση του MotoGP. Ταυτόχρονα η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει και αυτή στη Μαδρίτη.

Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται πέρα από τη μεγάλη κατηγορία MotoGP και οι υποστηρικτικές Moto2 & Moto3, η FIM Enel MotoE, το MOTUL FIM Superbike World Championship και το νέο FIM Women’s Circuit Racing World Championship.

Ο Πρόεδρος και CEO της Liberty Media, Greg Maffei δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας αποκτώντας το MotoGP. Ο θεσμός έχει πιστούς και ενθουσιώδεις οπαδούς, συναρπαστικούς αγώνες και ένα οικονομικό προφίλ το οποίο φέρνει κέρδη. Ο Carmelo και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό”.

O CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta ανέφερε: “Είναι το καλύτερο βήμα για το MotoGP. Είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει το προϊόν μας να έχει αυτή την αξία. Η Liberty Media θα φέρει νέα στοιχεία και θα επεκτείνει το MotoGP ακόμη περισσότερο σε όλο τον κόσμο”.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ξεκινά μία νέα εποχή για το MotoGP, η οποία θα φέρει νέα στοιχεία κυρίως στον τομέα του marketing, των χορηγιών ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον θεσμό να βαδίζει στα χνάρια της F1.

Ετικέτες

MotoGP: Η Gresini δεν αντικαθιστά τον Fermin Aldeguer στο Sachsenring

Εκτός δράσης παραμένει ο ένας εκ των δύο Ισπανών της BK8 Gresini Racing
BK8
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/7/2026

Η BK8 Gresini Racing MotoGP επιβεβαίωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τον Fermin Aldeguer στο Γερμανικό Grand Prix, με την ομάδα να συμμετάσχει στο Sachsenring μόνο με τον Alex Marquez.

Η απουσία του Fermin Aldeguer από τον 11ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP ήταν ήδη γνωστή, καθώς ο Ισπανός συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά τον τραυματισμό που υπέστη στο Assen. Πλέον, η Gresini ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αναπληρωματικό αναβάτη για το Grand Prix της Γερμανίας.

Έτσι, η ομάδα θα παρατάξει μόνο μία Ducati GP26 στο Sachsenring, με τον Alex Marquez να αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπό της.

Ο Alex Marquez, από την πλευρά του, εξακολουθεί να αναρρώνει από τους δικούς του τραυματισμούς, τους οποίους διαχειρίζεται από το Ολλανδικό Grand Prix. Παρότι θα αγωνιστεί κανονικά στη Γερμανία, στόχος του είναι να έχει επανέλθει στο 100% της φυσικής του κατάστασης στον επόμενο αγώνα της σεζόν, στο Silverstone.

Η απόφαση της Gresini να μην αντικαταστήσει τον Aldeguer σημαίνει ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προσπάθεια του Alex Marquez, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό Σαββατοκύριακο στο Sachsenring, όπου κάθε βαθμός μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.