MotoGP & WorldSBK - Νέος ιδιοκτήτης η Liberty Media έναντι 4.2 δις. ευρώ!

Ο Carmelo Ezpeleta θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα CEO, με τη Dorna να διατηρεί μειοψηφικό πακέτο
motomag Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/4/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Liberty Media βρισκόταν μία ανάσα από το να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΜotoGP -αλλά και του WorldSBK- έναντι του ποσού των 4 δισ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία τελικά ολοκληρώθηκε με την αμερικανική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου John Malone να αποκτά το 86% των μετοχών του πιο γνωστού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας στον κόσμο, δαπανώντας 4.2 δις. ευρώ.

Μετά τα δικαιώματα της F1, η Liberty Media αποκτά και τα δικαιώματα MotoGP & WorldSBK, με την εξαγορά να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Η εξαγορά επιπρόσθετα υπόκειται στη λήψη εγκρίσεων από τις αρχές του νόμου περί ανταγωνισμού και ξένων επενδύσεων σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Η Liberty Media μετά την εξαγορά θα αποκτήσει το 86% της Dorna η οποία με τη σειρά της θα κρατήσει το 14% των υπόλοιπων μετοχών. Η συναλλαγή αντανακλά εταιρική αξία για το MotoGP στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μια αξία ιδίων κεφαλαίων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με το υπάρχον υπόλοιπο χρέους στο MotoGP να αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μετά το κλείσιμο. Ο Carmelo Ezpeleta, ο οποίος κατέχει τη θέση του CEO από το 1994 θα παραμείνει στη θέση του, συνεχίζοντας να διευθύνει την επιχείρηση του MotoGP. Ταυτόχρονα η έδρα της εταιρείας θα παραμείνει και αυτή στη Μαδρίτη.

Στα χέρια της Liberty Media το MotoGP έναντι 4.2 δις. ευρώ

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται πέρα από τη μεγάλη κατηγορία MotoGP και οι υποστηρικτικές Moto2 & Moto3, η FIM Enel MotoE, το MOTUL FIM Superbike World Championship και το νέο FIM Women’s Circuit Racing World Championship.

Ο Πρόεδρος και CEO της Liberty Media, Greg Maffei δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας αποκτώντας το MotoGP. Ο θεσμός έχει πιστούς και ενθουσιώδεις οπαδούς, συναρπαστικούς αγώνες και ένα οικονομικό προφίλ το οποίο φέρνει κέρδη. Ο Carmelo και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό θέαμα που μπορούμε να επεκτείνουμε σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό”.

O CEO της Dorna, Carmelo Ezpeleta ανέφερε: “Είναι το καλύτερο βήμα για το MotoGP. Είμαστε περήφανοι που έχουμε καταφέρει το προϊόν μας να έχει αυτή την αξία. Η Liberty Media θα φέρει νέα στοιχεία και θα επεκτείνει το MotoGP ακόμη περισσότερο σε όλο τον κόσμο”.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ξεκινά μία νέα εποχή για το MotoGP, η οποία θα φέρει νέα στοιχεία κυρίως στον τομέα του marketing, των χορηγιών ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον θεσμό να βαδίζει στα χνάρια της F1.

Ετικέτες

MotoGP: Test Καταλονίας - Στο νοσοκομείο ο Jorge Martin μετά από άλλη μια πτώση

Χειρουργήθηκε ο Alex Marquez – Καλύτερα ο Johann Zarco
Jorge Martin
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/5/2026

Νέα περιπέτεια για τον Jorge Martin στο test της Δευτέρας μετά το Grand Prix της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, με τον Ισπανό αναβάτη της Aprilia να πέφτει ξανά και να μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2024 είχε ήδη περάσει ένα εξαιρετικά δύσκολο τετραήμερο, με συνεχόμενες πτώσεις σε δοκιμές, κατατακτήριες και αγώνες. Το πρωινό της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του επίσημου test μετά τον αγώνα, ο Martin έχασε τον έλεγχο της RS-GP στη γρήγορη στροφή 7, περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, με τη συνεδρία να διακόπτεται προσωρινά με κόκκινη σημαία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την πίστα, ο Ισπανός μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο με ασθενοφόρο φορώντας κολάρο στον αυχένα, προκαλώντας αρχικά ανησυχία στο στρατόπεδο της Aprilia. Οι πρώτες εξετάσεις στην πίστα δεν έδειξαν εμφανή κατάγματα, ωστόσο αποφασίστηκε η μεταφορά του σε Νοσοκομείο για πιο λεπτομερή έλεγχο, με έμφαση στον αριστερό αγκώνα και στο δεξί πόδι.

Λίγες ώρες αργότερα η Aprilia ενημέρωσε επίσημα πως οι εξετάσεις ήταν καθαρές και πως δεν διαπιστώθηκε κανένα κάταγμα, με τον Martin να αποφεύγει τελικά έναν ακόμη σοβαρό τραυματισμό.

Jorge Martin

Η πτώση αυτή ήταν η έκτη (!) του Ισπανού, των ημερών στη Βαρκελώνη, καθώς είχε ήδη σημειώσει τρεις πτώσεις από την Παρασκευή, μία στο Sprint και μία ακόμη στον κυρίως αγώνα μετά την επαφή με τον Raul Fernandez.

Παρά τη διπλή νίκη που είχε πετύχει μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα στο γαλλικό Grand Prix, το καταλανικό εξελίχθηκε τελικά σε εφιάλτη για τον Martin, που πλέον βρίσκεται 15 βαθμούς πίσω από τον ομόσταυλο του, Marco Bezzecchi, στη μάχη του τίτλου.

Jorge Martin

Την ίδια στιγμή, η Gresini Racing επιβεβαίωσε πως ο Alex Marquez υποβλήθηκε επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση μετά τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον Pedro Acosta στον κυριακάτικο αγώνα, ενώ η κατάσταση του Johann Zarco μετά τη δική του πτώση στην πρώτη στροφή, μετά την επανεκκίνηση του αγώνα έπειτα από κόκκινη σημαία, παρουσιάζεται καλύτερη από αυτή που αρχικά είχε φανεί. Το μηριαίο οστό δεν είναι σπασμένο, κάποιο κάταγμα υπάρχει χαμηλά στην περόνη ενώ η κυρίως ζημιά έχει συμβεί στους συνδέσμους του γόνατου.

Johann Zarco

Ο Lucio Cecchinello εκτίμησε, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, πως ο Γάλλος αναβάτης πιθανότατα θα χάσει τους δύο επόμενους γύρους του πρωταθλήματος σε Mugello και Balaton.