MotoGP: Yamaha και Augusto Fernandez ανανεώνουν για 2 χρόνια εξαιτίας V4

Ο Ισπανός θα παραμείνει επίσημος δοκιμαστής της Yamaha στο MotoGP για τις σεζόν 2026 και 2027
Augusto
Από τον

Παύλο Καρατζά

12/9/2025

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Moto2 του 2022 θα παραμείνει ως αναβάτης δοκιμών στην ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία για τις σεζόν MotoGP 2026 και 2027.

Η Yamaha φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τον Ισπανό αναβάτη εξέλιξης, ειδικά μετά και το τελευταίο τεστ της V4 μοτοσυκλέτας που ήταν ιδιαίτερα θετικό και αυτό αποτυπώνεται και από την άμεση ανανέωση συνεργασίας των δύο πλευρών. Μάλιστα ο Fernandez θα συμμετέχει στον αγώνα του Misano το προσεχές Σαββατοκύριακο με τη νέα Yamaha V4.

Ο Ισπανός αναβάτης δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω με τη Yamaha για δύο ακόμη χρόνια. Μέχρι στιγμής, η φετινή χρονιά είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Από την αρχή νιώθω πολύ καλά: με τους ανθρώπους, με την ομάδα δοκιμών, με όλους όσους εμπλέκονται στη Yamaha.

Με όλα τα σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας, είναι μια σημαντική στιγμή για να είμαι μέλος της ομάδας δοκιμών της Yamaha Factory Racing και νιώθω περήφανος και χαρούμενος που είμαι εδώ και συνεχίζω τη δουλειά μου. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να φέρω ξανά την εταιρεία στην κορυφή”.

Ο Paolo Pavesio, Διευθύνων Σύμβουλος της Yamaha Motor Racing, πρόσθεσε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο Augusto θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την ομάδα δοκιμών της Yamaha Factory Racing. Από την ένταξή του στην ομάδα μας νωρίτερα φέτος, έχει αφήσει αξιοσημείωτο αποτύπωμα, προσφέροντας ανταγωνιστική οξυδέρκεια και τεχνική γνώση στο πρόγραμμα ανάπτυξης μας. Η συνέργεια του με τον Andrea Dovizioso έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη, τόσο κατά τη διάρκεια των δοκιμών όσο και στις συμμετοχές με wildcard.

Καθώς μέχρι πρότινος ήταν αναβάτης MotoGP, ο Augusto παραμένει σε άριστη φυσική και ανταγωνιστική κατάσταση, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για τις δοκιμές αντοχής του νέου μας πρωτοτύπου με κινητήρα V4. Τα σχόλιά του είναι καθοριστικά για την αξιολόγηση των δεικτών απόδοσης και τη βελτίωση της κατανόησης της ανταγωνιστικής θέσης της Yamaha.

Εκτός από τον ρόλο του ως δοκιμαστής, ο Augusto θα υπηρετήσει επίσης ως αναπληρωματικός αναβάτης και για τις δύο ομάδες της Yamaha, αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν MotoGP, καθιστώντας τον ουσιαστικά τον πέμπτο εργοστασιακό αναβάτη μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεχής συμμετοχή του Augusto θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του «Σχεδίου V» και την ανάπτυξη της νέας μοτοσυκλέτας 850cc για το 2027: δύο παράλληλα έργα που αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες τεχνικές προκλήσεις στην ιστορία των αγώνων της Yamaha”.

MotoGP Phillip Island: Ακυρώθηκε ο αγώνας εξαιτίας καιρού – Ιδανικό σενάριο για Martin

Τρίτη κατά σειρά αξονική, δείχνει καλύτερη εικόνα κατάγματος
Phillip Island Last Dance
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/10/2026

Για όλους τους Ευρωπαίους που ξύπνησαν νωρίς για να παρακολουθήσουν τον αγώνα διαδικτυακά, το Phillip Island τους έσβησε σήμερα κάθε αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει στο ημερολόγιο των MotoGP.

Ο τελευταίος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην ιστορία του, ακυρώθηκε εξαιτίας του καιρού, οι αλλαγές του οποίου είναι ένας από τους βασικούς λόγους της απόφασης να φύγουν τα MotoGP. Η μειωμένη προσέλευση θεατών επίσης σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί συνήθως εκεί.

Σήμερα το πρωί δόθηκε κάθε περιθώριο αναμονής που θα μπορούσε, πριν πάρουν την απόφαση να ακυρωθεί τελείως, σενάριο το οποίο είναι άκρως θετικό για την Aprilia καθώς είχε σίγουρους χαμένους βαθμούς που τώρα μένει με την διαφορά των δέκα βαθμών που αποκτήθηκε εχθές.

Το κοντινότερο νοσοκομείο είναι 45 λεπτά μακριά που σημαίνει πως ένα σοβαρό περιστατικό που χρήζει ανάνηψη, θα οδηγούσε στο χειρότερο σενάριο.

Αντίστοιχα και στο Rally Dakar όταν τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάξουν λόγω ομίχλης ακυρώνεται ολόκληρο το σκέλος, πράγμα που συμβαίνει πιο συχνά στην έρημο, από εκείνο που θα περίμενε κανείς. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αυτό γιατί στην Ελλάδα επικρατεί η οχλαγωγία σε μερικά μέσα που θα τολμήσουν να μιλήσουν για σκοπιμότητα. Ο μόνος λόγος που το κάνουν αυτό, είναι γιατί μόνο εδώ ανταμείβει το κοινό εκείνον που καταφεύγει στην πρακτική αυτή, έχοντας κοντή μνήμη για να αναγνωρίσει όλα τα λάθη και τις κολοτούμπες που είναι αναπόφευκτες όταν ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αναβάτες δεν ήθελαν να αγωνιστούν σε ένα τέτοιο σενάριο όπου υπήρχε περίπτωση να μην λάβουν το επίπεδο αντιμετώπισης που έχουν ως βάση.

Είναι κρίμα να τελειώνει έτσι η καριέρα της πίστας αυτής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με τους αναβάτες να βγαίνουν για μία τελευταία παρέλαση ώστε να τιμήσουν και τους θεατές.

Ο Miller ήταν εκείνος που το διασκέδασε περισσότερο από όλους χαρίζοντας θέαμα και αποδεικνύοντας τον βαθμό πρόσφυσης που προσφέρουν τα βρόχινα ελαστικά, ένα από τα οποία έκαψε στο τέλος.

Ο Martin τώρα σπεύδει στην Βαρκελώνη με λίγο καλύτερα νέα από εκείνα που είχε αρχικά. Η νεότερη αξονική έδειξε πως έχει σπάσει μόνο κερκίδα, όχι και ωλένη.

Όπως πάντα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Στόχος του Martin και της ιατρικής του ομάδας, είναι να μπορέσει να αγωνιστεί στην Μαλαισία που σημαίνει πως θα πρέπει την Πέμπτη να πάρει το ιατρικό ΟΚ.

Για να το πετύχουν αυτό σκοπεύουν να τοποθετήσουν πλάκα τιτανίου σταθεροποιώντας την δεξιά κερκίδα με επαρκή κλινική εικόνα πως δεν θα υπάρχει μετατόπιση αν μπει στον αγώνα.

Είναι κάτι πολύ δύσκολο για αυτό και η Aprilia θα κατεβάσει και δεύτερο αναβάτη στην Μαλαισία, ώστε να βάλει στον αγώνα την δεύτερη μοτοσυκλέτα αν οι γιατροί δεν δώσουν το ΟΚ στον Martin.

Σε κάθε περίπτωση δεν είχε άλλη πιθανότητα να παραμείνει στην διεκδίκηση του τίτλου χωρίς το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Αν δεν καταφέρει να αγωνιστεί στην Sepang τότε μαθηματικά δεν θα έχει αποκλειστεί από τον τίτλο αλλά πλέον θα πρέπει να κερδίζει και ο Marquez σταθερά να χάνει βαθμούς, είτε από πτώση, είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε από κάθε άλλη ατυχία.

Για αυτό και όχι απλά ποντάρουν στο να αγωνιστεί την ερχόμενη Κυριακή αλλά να καταφέρει να μείνει και κοντά στον Marquez.

Όπως είπε και η πλευρά της Ducati όμως, «εμείς ελπίζουμε να τον έχουμε απέναντί μας, είναι ο βασικός ανταγωνιστής αυτή την στιγμή και τον θέλουμε στην πίστα».

Ο Martin δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Sepang. Το 2022 πήρε την pole position αλλά σημείωσε πτώση στον αγώνα. Είναι γρήγορος στην κατάταξη αλλά όπως έχει πει δεν έχει βρει τον τρόπο να κρατά σε καλή κατάσταση το πίσω ελαστικό για το μήκος του αγώνα. Ο Marquez έχει πάρει δύο νίκες και τέσσερα βάθρα συνολικά στην συγκεκριμένη πίστα.

Αναμένουμε την πολύ καλή έκβαση του χειρουργείου σε πρώτη φάση και έπειτα την εικόνα των επόμενων ημερών που θα καθορίσει την απόφαση του Martin.

UPDATE

Τρίτη κατά σειρά αξονική έδειξε πως το κάταγμα κερκίδας είναι χωρίς παρεκτόπηση και έτσι αποφασίζεται να ακυρωθεί το χειρουργείο και να παραμείνει εκτός Ευρώπης ο Martin. Θα ακολουθήσει υπερβαρική οξυγονοθεραπεία και θα στοχεύσει να αγωνιστεί στην Μαλαισία, κάτι που θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή την Πέμπτη, από τους γιατρούς της διοργάνωσης!