MotoGP Yamaha: Rossi & Vinales στο φαινόμενο του καθρέφτη

Το πλεονέκτημα της απαισιοδοξίας
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/3/2019

Την απάντηση σε όσους αναρωτιούνται, πως είναι δυνατόν ο Vinales να σπάει τα χρονόμετρα το Σάββατο και στον αγώνα της Κυριακής να τον προσπερνάει ο Rossi, που ξεκίνησε από τη… γαλαρία και όλο το διήμερο των δοκιμαστικών ήταν ολόκληρα δευτερόλεπτα πιο αργός, μας την έδωσε ο Dovisiozo στην συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα. Ο Ιταλός αναβάτης της Ducati το είπε ξεκάθαρα στους δημοσιογράφους: Τα MotoGP έχουν αλλάξει. Δεν μπορείς να οδηγείς τέρμα γκάζι από την αρχή έως το τέλος του αγώνα. Το ζητούμενο είναι να είσαι στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή”. Τι όμως εννοεί ο Dovi λέγοντας “Κατάλληλη θέση” και “Κατάλληλη στιγμή” και κυρίως, τι σχέση έχει με αυτό που είδαμε να συμβαίνει στον αγώνα του Qatar ανάμεσα στον Rossi και τον Vinales; Προφανώς ο Dovi μας λέει πως οι αναβάτες των MotoGP πρέπει πλέον να κάνουν διαχείριση των ελαστικών τους, κάτι που δεν χρειαζόταν να κάνουν την εποχή που οι μοτοσυκλέτες είχαν κινητήρες 800cc και ελαστικά της Bridgestone. Τα θηρία των 1000cc με τους σχεδόν 300 ίππους και το γεγονός πως η Michelin είχε αποσυρθεί για πολλά χρόνια από τα GP, αναγκάζουν τους αναβάτες να διαχωρίσουν τον τρόπο οδήγησής τους, ανάμεσα στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά και τον αγώνα. Να βάλουμε στην εξίσωση και τα ηλεκτρονικά που επιτρέπουν στους αναβάτες να έχουν την μέγιστη επιτάχυνση στις εξόδους, με λίγα λόγια να χρησιμοποιούν πολλούς από τους προσφερόμενους ίππους και ναι, η δουλειά των ελαστικών δεν είναι εύκολη και ποτέ - ποτέ ξανά, δεν θα μπορέσει να υπάρξει σύγκριση με παλαιότερες γενιές!

Η έκφραση “Race Pace” είναι η καραμέλα που έχουν πλέον όλοι στο στόμα τους στα πιτς. Όμως ο Vinales είχε καταπληκτικό “Race Pace” στα δοκιμαστικά, τόσο στη Sepang όσο και στο Qatar. Τότε γιατί όταν ήρθε η ώρα του πραγματικού αγώνα είδε τον Rossi να τον προσπερνά και να τερματίζει μόλις 0,6’’ πίσω από τον νικητή του αγώνα; Μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη νέα έκφραση: The real race pace”. Διότι εδώ ακριβώς την πάτησε ο Vinales και πάνω σε αυτό βασίστηκε ο Rossi. Η απαισιοδοξία του Rossi καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμαστικών της Sapang και του Qatar, όπου έλεγε πως η Yamaha δεν έχει κάνει τα βήματα προόδου που θα έπρεπε, για κάποιους ήταν απλή γκρίνια καθώς την ίδια στιγμή ο Vinales πέταγε και δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τη μοτοσυκλέτα του. Μόνο που ο Rossi είναι 40 χρονών και ο Vinales σχεδόν τα μισά. Πράγματι, κατά τις δοκιμές στη Sepang και τη Jerez οδήγησαν ο ένας πίσω από τον άλλον για πολύ ώρα, προσπαθώντας να κάνουν μια εξομοίωση αγώνα και να δουν πως συμπεριφέρονται τα ελαστικά όταν βρίσκονται πίσω από άλλη μοτοσυκλέτα. Εκείνο που ΔΕΝ έκαναν, ήταν να δουν πως συμπεριφέρονται τα ελαστικά, όταν τα πιέζεις για να προσπεράσεις κάποιον άλλον αναβάτη. Σε αυτό το σημείο την πάτησε ο Vinales στον αγώνα του Qatar, διότι κάνοντας μια πολύ κακή εκκίνηση έμπλεξε μέσα στην "συμμορία των 8". Με τον κινητήρα της Yamaha να μην έχει την επιπλέον δύναμη για να προσπεράσει στο τέλος της ευθείας, οι αναβάτες της Yamaha έπρεπε να κάνουν τις προσπεράσεις τους μέσα στις στροφές. Ο Rossi που υπέφερε μέχρι και την τελευταία στιγμή με την υπερβολική φθορά του εμπρός ελαστικού του, φρόντισε να στήσει το πλαίσιο και να προσαρμόσει την οδήγησή του, ώστε να το βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί. Για αυτό λέμε και ξανά λέμε, όπως κι εδώ, πως είναι αναβάτης της Κυριακής... Αντιθέτως, ο Vinales ήταν πολύ γρήγορος και σταθερός, οπότε πίστεψε πως ξεκινώντας από την πρώτη θέση θα επιβάλει τον δικό του ρυθμό στον αγώνα.         

Η κακή εκκίνηση όμως τον έφερε αντιμέτωπο με την αλήθεια. Οι δηλώσεις του περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τι συνέβη: “Μόνος μου φρενάρω εντελώς όρθιος και μπαίνω με φόρα στη στροφή χωρίς να ζορίζω το εμπρός ελαστικό. Και καθώς έχω φόρα δεν χρειάζεται να χουφτώσω απότομα νωρίς το γκάζι και να ζορίσω το πίσω ελαστικό. Όταν όμως είσαι ανάμεσα σε άλλους αναβάτες και θέλεις να τους περάσεις, αναγκαστικά θα φρενάρεις πιο βαθιά μέσα στην στροφή και αναγκαστικά θα ανοίξεις πιο νωρίς το γκάζι.”

Σίγουρα όχι από τύχη, ο Rossi τα ήξερε όλα αυτά από πριν και τα παράπονά του όλο αυτό το διάστημα προς τη Yamaha δεν ήταν ενός γκρινιάρη γέρου. Μάλλον η ταχύτητα του Vinales στις δοκιμές της Sepang έκανε κακό στην ομάδα της Yamaha. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως ο γκρινιάρης γέρος είχε δίκιο. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι σε αυτόν τον αγώνα έκανε τον άθλο να βρεθεί μια ανάσα από το βάθρο ξεκινώντας από την 14η θέση, συνέχισε να ασκεί κριτική προς την ομάδα του: “Η πίστα του Qatar κρύβει με κάποιο τρόπο τα προβλήματά μας, που βασικά είναι τα ίδια με πέρσι. Μας λείπει το κράτημα, τόσο από το πλαίσιο, όσο κι από τα ηλεκτρονικά, οπότε καταπονούμε πολύ τα ελαστικά μας.”

Ετικέτες

MotoGP: Πέντε αγώνες χωρίς νίκη για τη Ducati – Η Jerez ευκαιρία για την επιστροφή

Η κυρίαρχη δύναμη των τελευταίων ετών δοκιμάζεται απέναντι στην ανερχόμενη Aprilia
MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

17/4/2026

Η Ducati περνά μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της τελευταίας πενταετίας και η Jerez ίσως αποτελέσει το σημείο καμπής για την επιστροφή στις νίκες.

Η Ducati, η ομάδα που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια στο MotoGP, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ασυνήθιστο αρνητικό σερί πέντε συνεχόμενων αγώνων χωρίς νίκη. Καθώς το πρωτάθλημα επιστρέφει στην Ευρώπη και τη Jerez (24-26/4), το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι της Ducati μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση.

Η εργοστασιακή Ducati Lenovo Team με τους Marc Márquez και Francesco Bagnaia δεν έχει πανηγυρίσει βάθρο Κυριακής από το GP Ιαπωνίας του 2025. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί βάθρων από το 2012-2014, ενώ συνολικά η Ducati δεν έχει καταφέρει να κερδίσει σε πέντε συνεχόμενα Grand Prix, κάτι που είχε να συμβεί από το 2020-2021.

MotoGP

Την ίδια στιγμή, η Aprilia και ο εντυπωσιακός Marco Bezzecchi έχουν πάρει τα ηνία, αφήνοντας τους πρωταθλητές σε ρόλο κυνηγού. Η αλλαγή ισορροπιών είναι εμφανής, με τη Ducati να ψάχνει απαντήσεις σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν.

motogp

Στη Jerez, ωστόσο, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Ο Marc Márquez επιστρέφει πιο δυνατός μετά τον τραυματισμό του, έχοντας ήδη δείξει ανταγωνιστικό ρυθμό στους αγώνες, ενώ έχει κατακτήσει και νίκη σε Sprint μέσα στη χρονιά. Από την άλλη, ο Francesco Bagnaia έχει εξαιρετική παράδοση στην ισπανική πίστα, με συνεχόμενες επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια.

Motogp

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει και ο Fabio Di Giannantonio, ο οποίος αποτελεί τον πιο σταθερό αναβάτη της Ducati μέχρι στιγμής, έχοντας ήδη κατακτήσει διαδοχικές pole positions και δείχνοντας ικανός να πρωταγωνιστήσει.

motogp

Παράλληλα, ο Alex Marquez επιστρέφει στην πίστα όπου το 2025 πέτυχε την πρώτη του νίκη στο MotoGP, ενώ ο νεαρός Fermín Aldeguer προσπαθεί να επανέλθει πλήρως μετά τον τραυματισμό του, ενισχύοντας περαιτέρω το “οπλοστάσιο” του εργοστασίου της Bologna.

MotoGP

Στην εξίσωση μπαίνει και ο Jorge Martín, που αγωνίζεται εντός έδρας και θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της Aprilia για να συνεχίσει το σερί επιτυχιών.

Το MotoGP φτάνει στη Jerez με πολλά ερωτήματα και υψηλό ενδιαφέρον. Η Ducati καλείται να αποδείξει αν μπορεί να αντιδράσει και να επιστρέψει στις νίκες ή αν η νέα τάξη πραγμάτων, με την Aprilia στην κορυφή, θα παγιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας της Ισπανίας αναμένεται καθοριστικός για τη συνέχεια της σεζόν.

Ετικέτες