Ο Jarvis προειδοποιεί για πόλεμο μεταγραφών

Στην ουσία αποστέλλει πρόσκληση διαλόγου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/1/2018

Στα μέσα του 2018, θα ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος για την σεζόν του ’19 όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγάλη διαφορά είναι πως φέτος όλα τα συμβόλαια θα είναι προς συζήτηση κι αυτό σημαίνει πως είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει πλειστηριασμός αναβατών από τους κατασκευαστές, καθώς 12 συμβόλαια θα βρίσκονται εν δυνάμει ανοικτά.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε οικονομικό πόλεμο, πρακτικά, κι απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Lin Jarvis τοποθετήθηκε δηλώνοντας σε Βρεττανούς δημοσιογράφους πως είναι ώρα να υπάρξει πρωτοβουλία από τις εταιρίες για συζήτηση.

«είναι ένας πονοκέφαλος για όλους τους κατασκευαστές, στο παρελθόν είχαμε 2-3 κατασκευαστές να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν κάποιον πρωτοκλασάτο αναβάτη, από την στιγμή που όλοι ενδιαφέρονται για την νίκη, άρα και για τον καλύτερο αγωνιζόμενο. Είναι διαφορετικό να έχεις τρεις να μάχονται για τους διαθέσιμους αναβάτες από έξι. Για αυτό πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας, συλλογικά, να κάνουμε κάτι ώστε να υπάρχει έλεγχος στην αγορά με κάποιο τρόπο. Δεν θα είναι εύκολο γιατί είμαστε όλοι μας ανταγωνιστές μεταξύ μας, για αυτό πιστεύω πως στο μέλλον θα είναι μία πολύ καυτή μεταγραφική περίοδος»

Αυτές οι δηλώσεις του Jarvis, ουσιαστικά αποτελούν μία πρόσκληση προς τους υπόλοιπους κατασκευαστές για διάλογο! Μία τέτοια πρόσκληση όμως ταυτόχρονα ανοίγει την μεταγραφική περίοδο για την σεζόν του ’19 από τώρα, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα του ’18! Αυτό από μόνο του είναι το πραγματικό νέο, γιατί το γεγονός ότι θα ήταν μία πολύ έντονη μεταγραφικά περίοδος έχει ειπωθεί από όλους το ’17. Η πρόσκληση σε διάλογο δεν είναι λοιπόν βέβαιο αν λειτουργεί πυροσβεστικά, ή ακριβώς το αντίθετο, ρίχνει λάδι σε μία φωτιά που ήδη καίει.

Η KTM πάντως, ως ένας από τους νέους κατασκευαστές που έχει την οικονομική δυνατότητα να μπει σε έναν τέτοιο πλειστηριασμό αν θέλει, δήλωσε πως δεν την ενδιαφέρει ένας αναβάτης “superstar”. Έχουν αναπτύξει –κι επενδύσει- σε μία σειρά από πρωταθλήματα (Moto2, Moto3, Red Bull Rookies Cup, ADAC) ακριβώς για αυτό τον λόγο, σπέρνοντας δηλαδή για να θερίσουν κάποια στιγμή μελλοντικούς πρωταθλητές.

Η δήλωση του Jarvis δείχνει και μία ανησυχία, καθώς για την Yamaha όλα τα ενδεχόμενα είναι, έως ένα βαθμό, ανοικτά. 

Ετικέτες

MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες