Ο Jarvis προειδοποιεί για πόλεμο μεταγραφών

Στην ουσία αποστέλλει πρόσκληση διαλόγου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/1/2018

Στα μέσα του 2018, θα ξεκινήσει η μεταγραφική περίοδος για την σεζόν του ’19 όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγάλη διαφορά είναι πως φέτος όλα τα συμβόλαια θα είναι προς συζήτηση κι αυτό σημαίνει πως είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει πλειστηριασμός αναβατών από τους κατασκευαστές, καθώς 12 συμβόλαια θα βρίσκονται εν δυνάμει ανοικτά.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε οικονομικό πόλεμο, πρακτικά, κι απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Lin Jarvis τοποθετήθηκε δηλώνοντας σε Βρεττανούς δημοσιογράφους πως είναι ώρα να υπάρξει πρωτοβουλία από τις εταιρίες για συζήτηση.

«είναι ένας πονοκέφαλος για όλους τους κατασκευαστές, στο παρελθόν είχαμε 2-3 κατασκευαστές να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν κάποιον πρωτοκλασάτο αναβάτη, από την στιγμή που όλοι ενδιαφέρονται για την νίκη, άρα και για τον καλύτερο αγωνιζόμενο. Είναι διαφορετικό να έχεις τρεις να μάχονται για τους διαθέσιμους αναβάτες από έξι. Για αυτό πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας, συλλογικά, να κάνουμε κάτι ώστε να υπάρχει έλεγχος στην αγορά με κάποιο τρόπο. Δεν θα είναι εύκολο γιατί είμαστε όλοι μας ανταγωνιστές μεταξύ μας, για αυτό πιστεύω πως στο μέλλον θα είναι μία πολύ καυτή μεταγραφική περίοδος»

Αυτές οι δηλώσεις του Jarvis, ουσιαστικά αποτελούν μία πρόσκληση προς τους υπόλοιπους κατασκευαστές για διάλογο! Μία τέτοια πρόσκληση όμως ταυτόχρονα ανοίγει την μεταγραφική περίοδο για την σεζόν του ’19 από τώρα, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα του ’18! Αυτό από μόνο του είναι το πραγματικό νέο, γιατί το γεγονός ότι θα ήταν μία πολύ έντονη μεταγραφικά περίοδος έχει ειπωθεί από όλους το ’17. Η πρόσκληση σε διάλογο δεν είναι λοιπόν βέβαιο αν λειτουργεί πυροσβεστικά, ή ακριβώς το αντίθετο, ρίχνει λάδι σε μία φωτιά που ήδη καίει.

Η KTM πάντως, ως ένας από τους νέους κατασκευαστές που έχει την οικονομική δυνατότητα να μπει σε έναν τέτοιο πλειστηριασμό αν θέλει, δήλωσε πως δεν την ενδιαφέρει ένας αναβάτης “superstar”. Έχουν αναπτύξει –κι επενδύσει- σε μία σειρά από πρωταθλήματα (Moto2, Moto3, Red Bull Rookies Cup, ADAC) ακριβώς για αυτό τον λόγο, σπέρνοντας δηλαδή για να θερίσουν κάποια στιγμή μελλοντικούς πρωταθλητές.

Η δήλωση του Jarvis δείχνει και μία ανησυχία, καθώς για την Yamaha όλα τα ενδεχόμενα είναι, έως ένα βαθμό, ανοικτά. 

Ετικέτες

MotoGP – Ανατριχιάζει η περιγραφή του Johann Zarco για τον τραυματισμό του στη Βαρκελώνη [Video]

Ο Γάλλος έπεσε στην επανεκκίνηση μετά το εξίσου τρομακτικό ατύχημα του Alex Marquez
johann zarco catalunya 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/5/2026

Το Καταλανικό Grand Prix του 2026 θα το θυμόμαστε για χρόνια και ο λόγος δεν έχει να κάνει ούτε με το θέαμα, ούτε με τις αγωνιστικές επιδόσεις των αναβατών. Απεναντίας, αυτό που δύσκολα θα ξεχάσουμε είναι τα δύο τρομακτικά συμβάντα που οδήγησαν σε ισάριθμες διακοπές του αγώνα.

Το πρώτο συνέβη όταν η ΚΤΜ του πρωτοπόρου Pedro Acosta έσβησε την ώρα της επιτάχυνσης στην έξοδο από στροφή, με αποτέλεσμα ο Alex Marquez που ακολουθούσε τέρμα γκάζι από πολύ κοντά να πέσει πάνω του και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που συμπαρέσυρε αρκετούς ακόμη αναβάτες.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Johann Zarco, ο οποίος δέχτηκε θραύσματα από τη Ducati του Alex και είχε πολύ έντονους πόνους στο αριστερό του πόδι.

alex marquez catalunya 2026

Σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλική εφημερίδα, ο Zarco περιέγραψε τι έγινε μεταξύ του πρώτου συμβάντος και της επανεκκίνησης:

"Το αριστερό μου πόδι πονούσε φρικτά. Ήταν ήδη μωβ. Του βάλαμε πάγο και ο πόνος υποχώρησε λίγο. Τότε ήταν που έπρεπε να αποφασίσω να μην ξαναμπώ στον αγώνα. Μεταξύ των εικόνων από το ατύχημα του Alex και του χτυπήματος στο πόδι μου, το ηθικό μου ήταν πεσμένο. Δεν ήμουν πια συγκεντρωμένος όταν επιστρέψαμε στον σχηματισμό εκκίνησης."

Ακολούθησε η πρώτη επανεκκίνηση, λίγο μετά την οποία ήρθε η δεύτερη άσχημη στιγμή του αγώνα και, συνεπεία αυτής, η νέα διακοπή.

"Με ρούφηξε η αεροδυναμική του Marini και δεν μπόρεσα να σταματήσω και να τον αποφύγω. Τότε εκτοξεύτηκα πάνω από τη μοτοσυκλέτα του Bagnaia, όπου το αριστερό μου πόδι παγιδεύτηκε ανάμεσα σε τροχό, σέλα και εξάτμιση.”

Το βίντεο αυτού του ατυχήματος είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, καθώς η Ducati του Bagnaia έφερνε τούμπες στην αμμοπαγίδα συμπαρασύροντας μαζί της τον Zarco από το παγιδευμένο του πόδι.

Όταν η μοτοσυκλέτα σταμάτησε τις τούμπες, οι Bagnaia και Marini αντιλήφθηκαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και άρχισαν αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια.

"Είχα κολλήσει στα χαλίκια και ούρλιαζα από πόνο. Το πόδι μου άρχισε να καίγεται και κανείς τριγύρω μου δεν τολμούσε να με ακουμπήσει από φόβο μήπως χειροτερέψουν τα τραύματά μου.

"Τράβηξα το πόδι μου από τη μοτοσυκλέτα και τότε με βοήθησαν, έκοψαν τη φόρμα και μου έκαναν ένεση για να σταματήσει ο πόνος. Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, ήταν πραγματικά πολύ τρομακτικό."

Ο Γάλλος αποκόμισε από αυτό το συμβάν αρκετά τραύματα στο αριστερό πόδι, όπως κάταγμα περόνης στην κνήμη και ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, αλλά πιο σοβαρές και χρονοβόρες στην αποθεραπεία τους είναι σίγουρα οι δύο ρήξεις συνδέσμων, πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού.

Ο Zarco βρίσκεται ήδη πίσω στην πατρίδα του και στην κλινική Centre Orthopédique Santyin Lyon, όπου θα εγχειριστεί από τον παγκοσμίου φήμης ορθοπεδικό χειρούργο Dr. Bertrand Sonnery-Cottet. Ωστόσο αυτό που αναμένεται να καθυστερήσει πολύ την επιστροφή του στη δράση είναι οι ρήξεις των δύο συνδέσμων, καθώς θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη περίπου δύο εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο γι’ αυτές.

Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος επιστροφής του στις πίστες αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.