QJMOTOR GRESINI RACING MOTO2 - Το πρώτο βάθρο της χρονιάς

QJMOTOR και Salac στο πρώτο βάθρο τους στη Moto2
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/5/2023

Ο Filip Salac της QJMOTOR κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο της Moto2 στον αγώνα της Γαλλίας, καταφέρνοντας έτσι να αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση της γενικής βαθμολογίας της κατηγορίας μέχρι στιγμής.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της QJMOTOR:

"Ο αγώνας της Moto2 στην πίστα του Le Mans είχε έντονο δράμα, καθώς μετά την σύγκρουση και πτώση τριών αναβατών στον δεύτερο μόλις γύρο, βγήκαν οι κόκκινες σημαίες διακόπτοντας τον αγώνα.

Παρ' όλα αυτά, ο αναβάτης της QJMOTOR GRESINI RACING MOTO2, Filip Salac, παρέμεινε συγκεντρωμένος και μετά την επανεκκίνηση επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την ταχύτητά του, όπως είχε φανεί και το προηγούμενο διήμερο των δοκιμών, παλεύοντας για τη δεύτερη θέση. Μάλιστα, εφτά γύρους πριν το τέλος, ο Τσέχος αναβάτης είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά του σε σχέση με τον πρωτοπόρο από τα 1,8sec στο μισό δευτερόλεπτο!

Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε τον Salac στη δεύτερη θέση, χαρίζοντας το πρώτο βάθρο για φέτος στην QJMOTOR GRESINI RACING MOTO2, ενώ με αυτή την επιτυχία του αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας μόλις ένα βαθμό διαφοράς από τον τρίτο του πρωταθλήματος, Alonso Lopez.

QJMOTOR και Salac στο πρώτο βάθρο τους στη Moto2

Filip Salac #12: "Δεν είχα μια καλή εκκίνηση στην αρχή, αλλά η διακοπή του αγώνα μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Προσπάθησα να παραμείνω κοντά στους πρωτοπόρους, αλλά είδα τον Acosta να πέφτει και ανησύχησα για την κατάσταση του μπροστινού ελαστικού μου. Τα έδωσα όμως όλα και είχα τα πάντα υπό έλεγχο. Είμαι πραγματικά χαρούμενος, καθώς η δεύτερη θέση σημαίνει πολλά για μένα και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο! Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, το αξίζουν και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος μαζί τους.""

Ετικέτες

MotoGP: Γιατί δεν πήρε ποινή ο Jorge Martin για την ανοιχτή την φόρμα του στην Ινδία

Το νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ αναβατών και της διεύθυνσης αγώνα τον γλύτωσε από μια μαύρη σημαία
motomag MotoGP: Ο λόγος που ο Martin δεν πήρε ποινή για το περιστατικό με την φόρμα του στην Ινδία
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/9/2023

Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος Jorge Martin ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του κατά τη διάρκεια του ινδικού Grand Prix καθώς το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ήταν ανοιχτό κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς, με τον ίδιο να καταφέρνει να γλυτώσει την μαύρη σημαία λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας.

Πριν φτάσουμε στο χθεσινό συμβάν με την αγωνιστική φόρμα της Alpinestars του Martin, θα κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και θα σας ξαναθυμίσουμε το περιστατικό που είχε συμβεί στην πίστα της Καταλονίας το 2021 με πρωταγωνιστή τότε τον Fabio Quartararo. Kατά τη διάρκεια των τελευταίων γύρων του αγώνα ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha οδηγούσε με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars, αφού προηγουμένως είχε πετάξει τον προστατευτικό θώρακα του εντός πίστας. Η διεύθυνση αγώνα είχε επιβάλει μετά το τέλος του Καταλανικού GP ποινή τριών δευτερολέπτων για το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ Suzuki και Ducati είχαν κάνει ένσταση καθώς θεωρούσαν πως έπρεπε να είχε βγει μαύρη σημαία καθώς υπήρχε σημαντικό θέμα ασφαλείας. Η Alpinestars η οποία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην φόρμα του Quartararo είχε δηλώσει πως όλα σε αυτή ήταν λειτουργικά και απλά ο Γάλλος δεν έχει φροντίσει να κουμπώσει το φερμουάρ μέχρι επάνω. Στη συνέχεια για να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, η Alpinestars εισάγαγε διπλό κλείστρο στο σημείο που κουμπώνει το φερμουάρ, ενώ ο κανονισμός άλλαξε με τους αναβάτες να είναι υποχρεωμένοι να κουμπώνουν τις φόρμες τους μέχρι επάνω ειδάλλως θα επιβάλλεται η ποινή της μαύρης σημαίας, ακόμη μία σημαντική αλλαγή προς όφελος των αναβατών ήρθε και μέσω του νέου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ αναβατών-ομάδων και διεύθυνσης αγώνα, όπου πλέον στο dashboard της μοτοσυκλέτας εμφανίζεται η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

MotoGP

Και τώρα ερχόμαστε στην περίπτωση του Martin, ο Ισπανός αναβάτης της Pramac Ducati στους τελευταίους γύρους του ινδικού GP “πιάστηκε” από τις τηλεοπτικές κάμερες να οδηγεί με ανοιχτό το φερμουάρ της αγωνιστικής φόρμας της Alpinestars ενώ ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marco Bezzecchi. Ο Martin πιθανόν είχε ξεκινήσει τον αγώνα με κουμπωμένο το φερμουάρ της στολής του ωστόσο είχε ξεχάσει να κλείσει το διπλό κλείστρο καθώς εκεί τοποθετείτε το ειδικό γιλέκο για να κρατά τους αναβάτες δροσερούς το οποίο αφαιρείται πριν το γύρο σχηματισμού. Ο Martin ο οποίος ξεκίνησε κανονικά τον αγώνα σε κάποιο σημείο παρατήρησε πως στα όργανα της Ducati GP23 αναβόσβηνε η ένδειξη “equipment” -εξοπλισμός- την οποία είχε στείλει η διεύθυνση αγώνα. Ο Ισπανός ο οποίος είδε το φερμουάρ να ανοίγει πρόλαβε να ξανακουμπώσει το φερμουάρ μέχρι πάνω χάνοντας 1,5 δευτερόλεπτα από τον αντίπαλο του Quartararo που βρισκόταν μια θέση πιο πίσω. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων ήταν πως με αυτή του κίνηση πρόλαβε να αποφύγει την επιβολή μαύρης σημαίας, κάτι που θα γκρέμιζε το όνειρο της διεκδίκησης του τίτλου. Ο Mike Webb ο οποίος ήταν ο τότε υπεύθυνος της διεύθυνσης αγώνα στο Καταλονικό GP είχε αναφέρει πως το 2021 είχαμε για πρώτη φορά ένα περιστατικό το οποίο αφορούσε εξοπλισμό ενός αναβάτη, οπότε ήταν πρωτόγνωρο και για τους αγωνοδίκες. Από τότε και μετέπειτα, αποφασίσαν πως αν κάτι μπορεί να διορθωθεί σε σχέση με τον εξοπλισμό από τον αναβάτη εντός πίστας, τότε μπορεί να γίνει αφού πρώτα υπάρχει προειδοποίηση μέσω του συστήματος επικοινωνίας. Έτσι μέσω του συστήματος επικοινωνίας και της άμεσης συμόρωσης του ο Jorge Martin, ο ισπανός αναβάτης γλύτωσε την βαριά ποινή στο ινδικό GP.

Ετικέτες