Razgatlioglu και Rea επιστρέφουν στη δράση στον αγώνα του Aragon

Οι γιατροί έδωσαν το πράσινο φως, και θα επανεκτιμηθούν μετά τα FP1
Toprak is back
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/9/2024

Με την απουσία για 4 αγώνες του -ακόμα- πρωτοπώρου στο WorldSBK Razgatlioglu λόγω του τραυματισμού του στη Γαλλία, η διαφορά που χώριζε τον Τούρκο αναβάτη της BMW από τον δεύτερο Bulega της Ducati εξανεμίστηκε, αφού από τους 92 βαθμούς έφτασε τους… 13! Τώρα, ο Toprak επιστρέφει στη δράση στο Aragon, ενώ η φυσική του κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τα FP1. Παράλληλα, “fit” κρίθηκε και ο Jonathan Rea, που είχε κι αυτός τραυματιστεί στο Magny-Cours.

Ο Toprak Razgatlioglu της ομάδας ROKiT BMW Motorrad, μετά τον ιατρικό έλεγχο που έγινε σήμερα το πρωί στις 26/9/24, κρίθηκε ικανός να επιστρέψει στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike Motul FIM 2024, με επανεκτίμηση μετά τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε άλλο άρθρο, ο Toprak είχε υποστεί τραύμα πνευμοθώρακα κατά την πτώση που είχε στα FP2 στον 8ο γύρο της σεζόν 2024 στην πίστα Magny-Cours, τραυματισμός που τον άφησε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για 4 εβδομάδες.

O Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021, έβλεπε το προβάδισμα των 92 βαθμών που είχε να μειώνεται συνεχώς για να φτάσει τους 13, από τον δεύτερο Nicolo Bulega της Aruba.it Racing- Ducati, καθώς ο Bulega κατάφερε να πάρει δύο νίκες και τέσσερα βάθρα αυτές τις 4 εβδομάδες.

Rea is back

Ο Jonathan Rea της Yamaha Pata Prometeon κάνει και αυτός το comeback στο WSBK στην πίστα MotorLand Aragon. Ο Rea μετά την πτώση που είχε στο Magny-Cours υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σε έναν τένοντα και δέχθηκε ένα μόσχευμα δέρματος στην κορυφή του αντίχειρά του. Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχει ανακάμψει πλέον από την χειρουργική επέμβαση που τον έφερε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων, ενώ είχε χάσει και τον γύρο της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα. Μετά τον ιατρικό έλεγχο το πρωί της Πέμπτης κρίθηκε ικανός να λάβει μέρος στον 10ο γύρο της χρονιάς στην πίστα της Aragon.

MotoGP 2026 Ταϊλάνδη: Θρίαμβος Aprilia στο Buriram - Bezzecchi πρώτος με τέσσερις RS-GP στην πεντάδα

Εντυπωσιακό ξεκίνημα Aprilia - Έτοιμη για μάχη τίτλου
Aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

10/3/2026

Το πρώτο Grand Prix του 2026 στο Buriram αποδείχθηκε ιδανικό για την Aprilia, που πανηγύρισε τη νίκη με τον Marco Bezzecchi και τοποθέτησε και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της στα MotoGP.

Η σεζόν 2026 των MotoGP ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Aprilia, η οποία έφυγε από το Grand Prix Ταϊλάνδης με μια ιστορική επίδοση και σαφές μήνυμα προς τον ανταγωνισμό ότι φέτος σκοπεύει να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους.

Ο Marco Bezzecchi χάρισε στην εταιρεία του Noale τη νίκη στον κυριακάτικο αγώνα, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό του σερί από το τέλος της περασμένης χρονιάς. Με τις επιτυχίες σε Portimao και Valencia το 2025, ο Ιταλός έφτασε πλέον τις τρεις συνεχόμενες νίκες στα MotoGP, μια ακόμη πρωτιά για αναβάτη της Aprilia.

Παράλληλα, ο Bezzecchi έφτασε τις τέσσερις νίκες με την Aprilia στα MotoGP, ξεπερνώντας τον Aleix Espargaro και γίνεται έτσι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Ιστορικό αποτέλεσμα για την Aprilia

Το Grand Prix της Ταϊλάνδης έφερε και μια ακόμα ιστορική επίδοση για την ιταλική ομάδα. Και οι τέσσερις αναβάτες που χρησιμοποιούν την RS-GP τερμάτισαν μέσα στην πρώτη πεντάδα:

Marco Bezzecchi - 1η θέση
Raul Fernandez - 3η θέση
Jorge Martin - 4η θέση
Ai Ogura - 5η θέση

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα MotoGP που τέσσερις Aprilia τερματίζουν μέσα στο Top-5 σε αγώνα.

Ο Raul Fernandez συνέχισε την ανοδική του πορεία, κατακτώντας την τρίτη θέση και σημειώνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του δύο συνεχόμενα βάθρα στην κατηγορία. Ο Jorge Martin, παγκόσμιος πρωταθλητής του 2024, έδειξε επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, επιστρέφοντας δυνατός παρά τις επεμβάσεις που είχε υποστεί τον χειμώνα. Η τέταρτη θέση του ισοφαρίζει το καλύτερό του αποτέλεσμα με την εργοστασιακή Aprilia.

Από την πλευρά του Trackhouse MotoGP, ο rookie Ai Ogura ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι τώρα παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία.

Η Ducati δέχεται το πρώτο πλήγμα

Η κυριαρχία της Aprilia στο Buriram είχε και ένα ακόμη αποτέλεσμα, τερματίστηκε το απίστευτο σερί 88 συνεχόμενων βάθρων της Ducati στα MotoGP. Για πρώτη φορά από το Grand Prix Ευρώπης το 2020, καμία Ducati δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

Ο καλύτερος αναβάτης της ιταλικής εταιρείας ήταν ο Fabio Di Giannantonio της ομάδας VR46, που τερμάτισε έκτος.

Παρότι το αποτέλεσμα αποτέλεσε πλήγμα για τους πρωταθλητές, λίγοι πιστεύουν ότι η Ducati θα μείνει πίσω για πολύ, ειδικά με ένα τόσο ισχυρό ρόστερ αναβατών.

Acosta και KTM στην κορυφή του πρωταθλήματος

Παρά τη νίκη της Aprilia, επικεφαλής της βαθμολογίας μετά τον πρώτο αγώνα βρίσκεται ο Pedro Acosta με την KTM. Ο Ισπανός κατέκτησε τη νίκη στο Sprint και τη δεύτερη θέση στον αγώνα της Κυριακής, φεύγοντας από την Ταϊλάνδη ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Pedro Acosta, πίσω του βρίσκεται ο Marco Bezzecchi με απόσταση 7 βαθμών και ακολουθεί ο Raul Fernandez άλλους 9 βαθμούς μακριά, με τους Martin και Ogura να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

H αρχή μιας μαχητικής σεζόν

Παρότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει ότι η μάχη για τον τίτλο θα είναι τριπλή. Η Aprilia εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, η KTM δείχνει ικανή να διεκδικήσει νίκες, ενώ η Ducati παραμένει ο βασικός αντίπαλος παρά το δύσκολο πρώτο Grand Prix.

Με 21 αγώνες να απομένουν και επόμενη στάση τη Βραζιλία, η σεζόν 2026 προμηνύεται μία από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών στα MotoGP.