Trackhouse Racing Aprilia: Justin Marks “Απέχουμε αρκετά από το να δούμε Αμερικανό αναβάτη στο MotoGP”

Πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στις Η.Π.Α. μέσω της νέας περιφερειακής ομάδας της Aprilia, ώστε το MotoGP να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοφιλία
motomag Trackhouse Racing Aprilia: Justin Marks “Απέχουμε αρκετά από το να δούμε Αμερικανό αναβάτη στο MotoGP”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/12/2023

Ο ιδιοκτήτης της Trackhouse Racing Aprilia, Justin Marks έκανε γνωστό πως χρειάζεται και δεύτερος αγώνας στην Αμερική ώστε να προωθηθεί το εν λόγω άθλημα στην χώρα του ενώ δήλωσε πως για να υπάρξει παρουσία Αμερικανού αναβάτη στην κορυφαία κατηγορία χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια.

Μετά την αποχώρηση της RNF από δορυφορική ομάδα της Aprilia, τη θέση της πήρε έως το 2026 η Trackhouse Racing γνωστή από τη συμμετοχή της στο αμερικάνικο πρωτάθλημα αυτοκινήτων NASCAR. Η νεοσύστατη ομάδα μετά την ανακοίνωση πως μπαίνει στον κόσμο του MotoGP, αναζητά τρόπους ώστε να φέρει ξανά στο προσκήνιο το άθλημα στην Αμερική. Ο ιδιοκτήτης της Trackhouse Racing Aprilia, Justin Marks μιλώντας στο Speedweek.com ανέφερε: "Θέλουμε να φτιάξουμε μια ισχυρή δορυφορική ομάδα και να συνεργαστούμε στενά με το εργοστάσιο στην Ιταλία. Θεωρώ πως θα έχουμε μαζί μας κάποιους από τους ήδη υπάρχοντες χορηγούς. Η παρουσία μας στο NASCAR βοηθά τους συνεργάτες-χορηγούς μας όσον αφορά τη στρατηγική στον τομέα του μάρκετινγκ στη Βόρεια Αμερική. Εκεί έχουμε εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως τις Coca Cola και Anheuser Busch. Πλέον έχουμε την ευκαιρία να τους φέρουμε στο MotoGP.”

Trackhouse Racing Aprilia: Justin Marks “Απέχουμε αρκετά από το να δούμε Αμερικανό αναβάτη στο MotoGP”

Ο Marks έκανε δηλώσεις και για το θέμα της παρουσίας του MotoGP στην Αμερική: “Η παρουσία της Dorna στην Αμερική σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι η ίδια. Κάποτε υπήρχαν τρία GP (Laguna Seca, Indianapolis και Texas) ενώ πλέον έχουμε ένα, το Circuit of the Americas (COTA). Αρκετοί θεατές επιθυμούν να δουν εκ νέου τοπικούς ήρωες όπως αυτούς που υπήρχαν κάποτε (Nicky Hayden, Colin Edwards, Ben Spies), ωστόσο η παρουσία ενός Αμερικάνου αναβάτη ως wildcard σε ένα GP και συγκεκριμένα της COTA δεν φτάνει. Θα ήταν το όνειρό μας μια μέρα να έχουμε έναν Αμερικανό αναβάτη στην ομάδα του MotoGP αλλά απέχουμε πολλά χρόνια από αυτόν τον στόχο μας. Μέχρι να φτάσουμε εκεί μπορούμε να συνεργαστούμε με αμερικανικούς χορηγούς αλλά και με προσωπικότητες οι οποίες έχουν καταγωγή από Αμερική ώστε να πουν την 'Αμερικανική Ιστορία'”.

Trackhouse Racing Aprilia: Justin Marks “Απέχουμε αρκετά από το να δούμε Αμερικανό αναβάτη στο MotoGP”

“Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Dorna και τους υπεύθυνους του MotoGP για να προωθήσουμε το άθλημα στη Βόρεια Αμερική. Θέλουμε να φέρουμε περισσότερους θεατές στους αγώνες, αλλά ίσως χρειαζόμαστε ένα δεύτερο GP στην Αμερική. Υπάρχει η Laguna Seca ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζεται μία νέα πίστα στο Tenesse όπου εδρεύει η Trackhouse Racing Aprilia, ωστόσο για αυτό θα αποφασίσει η Dorna.” Ο Marks ρωτήθηκε και για το αν θα μπορούσαν να βγουν νέοι Αμερικάνοι αναβάτες μέσα από την συνεργασία με την Aprilia δημιουργώντας για παράδειγμα μία ομάδα στη Moto2. Ο ίδιος είπε: “Αυτός είναι ένας τρόπος. Πρέπει πρώτα να μάθουμε πώς είναι η αμερικανική ''δεξαμενή ταλέντων” στην Αμερική και πως λειτουργεί εκεί. Μπορούμε να βοηθήσουμε στο να βγάλουμε Αμερικανούς αναβάτες μέσα από τα εθνικά πρωταθλήματα μας ώστε να βρεθούν αρχικά στη Moto3 και Moto2 και είναι κάτι που θα το κάνουμε σύντομα. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν νέους αναβάτες στις Moto3 και Moto2 οι οποίοι προέρχονται από ακαδημίες, όπως για παράδειγμα η VR46. Θα θέλαμε να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε υποστήριξη, αλλά έχω ακόμη πολλά να μάθω όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο που υπάρχει στη Moto2 και Moto3. Προς το παρόν, η δημιουργία της ομάδας MotoGP έχει προτεραιότητα. Ο PC Rachidi, ο Jeremy Appleton, ο Wilco Zeeelenberg και εγώ έχουμε τα “χέρια μας γεμάτα” λόγω φόρτου εργασίας, αλλά είμαστε ανοικτοί στο να βοηθήσουμε στην προώθηση των αμερικανικών ταλέντων της μοτοσυκλέτας και να τους φέρουμε στην κορυφή.”

Trackhouse Racing Aprilia: Justin Marks “Απέχουμε αρκετά από το να δούμε Αμερικανό αναβάτη στο MotoGP”
Ετικέτες

MotoGP Βραζιλίας: Το “κρίσιμο σημείο” της πίστας Goiania σύμφωνα με τον Luca Marini

Ο Ιταλός αναβάτης προειδοποιεί ότι οι προσπεράσεις θα είναι δύσκολες - Πιο σημαντικές από ποτέ οι κατατακτήριες
Marini on Goiania
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/3/2026

Η επιστροφή του MotoGP στη Βραζιλία μετά από δεκαετίες φέρνει μαζί της πολλές άγνωστες παραμέτρους, με τον Luca Marini να επισημαίνει ότι το πιο “κρίσιμο σημείο” θα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες για προσπέραση.

Το MotoGP ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Βραζιλία το επόμενο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο, με την πίστα της Goiania να φιλοξενεί για πρώτη φορά αγώνα της σύγχρονης εποχής του πρωταθλήματος. Λόγω της απουσίας δεδομένων από μοτοσυκλέτες MotoGP, κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει ποια μοτοσυκλέτα θα ταιριάξει καλύτερα στη συγκεκριμένη πίστα.

Ωστόσο, ο Luca Marini είναι ένας από τους λίγους αναβάτες που την έχουν ήδη επισκεφθεί, καθώς συμμετείχε σε προωθητική εκδήλωση εκεί πριν από έναν χρόνο.

Μια γρήγορη αλλά στενή πίστα

Σύμφωνα με τον Ιταλό αναβάτη, η πίστα των 3,82 χιλιομέτρων διαθέτει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό χαρακτηριστικών που μπορεί να κάνει τις προσπεράσεις δύσκολες.

Όπως εξήγησε στο πλαίσιο του εναρκτήριου αγώνα της σεζόν στην Ταϊλάνδη, "είναι μια αρκετά γρήγορη πίστα, αλλά στενή, με μερικές πραγματικά αργές στροφές και σχετικά μικρή συνολικά."

Το βασικό ζήτημα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στη διάταξη της κύριας ευθείας και της πρώτης στροφής.

"Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να γίνουν προσπεράσεις. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Η ευθεία είναι πολύ μεγάλη, αλλά η πρώτη στροφή είναι πολύ γρήγορη."

Όπως εξηγεί, όταν μια ευθεία καταλήγει σε πολύ γρήγορη στροφή, με μικρό σημείο φρεναρίσματος, οι ευκαιρίες για επιθετική προσπέραση μειώνονται σημαντικά.

"Όταν έχεις μια γρήγορη στροφή και μικρή ζώνη φρεναρίσματος, γίνεται πιο δύσκολο να προσπεράσεις."

Οι κατατακτήριες ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι κατατακτήριες δοκιμές ενδέχεται να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία από το συνηθισμένο. Σε μια πίστα όπου οι προσπεράσεις είναι περιορισμένες, η θέση εκκίνησης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.

Παρόλα αυτά, ο Marini βλέπει την πρόκληση με θετική διάθεση.

"Όπως και να έχει, θα προσπαθήσουμε να το απολαύσουμε. Όταν υπάρχει μια νέα πίστα, είναι μια νέα πρόκληση και μια νέα ευκαιρία για όλους."

Η επιστροφή της Goiania στο MotoGP

Η Goiania είχε φιλοξενήσει αγώνες μοτοσυκλέτας Grand Prix την περίοδο 1987 έως 1989, σε μια εποχή όπου το παγκόσμιο πρωτάθλημα χρησιμοποιούσε ακόμη δίχρονες μοτοσυκλέτες.

Για την επιστροφή του MotoGP, η πίστα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Έγινε νέα ασφαλτόστρωση, ενώ βελτιώθηκαν και οι εγκαταστάσεις.

"Στην Επιτροπή Ασφαλείας μάς έδειξαν ένα βίντεο με όλες τις εγκαταστάσεις και τα κτίρια," ανέφερε ο Marini. "Έχουν δουλέψει πολύ. Φαίνεται ότι έκαναν καλή δουλειά και ανυπομονώ να πάμε."

Ισχυρή τοπική παρουσία

Στον αγώνα της Βραζιλίας αναμένεται έντονη τοπική υποστήριξη για δύο αναβάτες. Ο πρώτος είναι ο Diogo Moreira, ο Βραζιλιάνος rookie του MotoGP για το 2026 και πρωταθλητής Moto2 της περασμένης χρονιάς.

Ο δεύτερος είναι ο Franco Morbidelli, ο οποίος έχει ιταλοβραζιλιάνικη καταγωγή και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα.

Οι δύο τους είχαν επισκεφθεί την πίστα της Goiania κατά την περσινή προωθητική εκδήλωση μαζί με τον Marini, τον Miguel Oliveira και τον αναβάτη του MotoE Eric Granado, παίρνοντας μια πρώτη γεύση από την πίστα που θα φιλοξενήσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα Grand Prix της σεζόν.