Eugene Laverty: Πάνω από επτά κατάγματα στους καρπούς

Δηλώσεις μετά το χειρουργείο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/5/2019

Ο 5ος γύρος του Motul WSBK επιφύλασσε πάρα πολλές εκπλήξεις τόσο με τη νίκη του Rea όσο και με τις πτώσεις και τις εγκαταλείψεις. Η ιστορία του Eugene Laverty (Team Goeleven) συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα εξαιτίας του ατυχήματός του. Ο Ιρλανδός αναβάτης δεν κατάφερε να λάβει μέρος στον αγώνα εξαιτίας σφοδρής πτώσης που είχε στο Acqua Minerale στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής. Είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό σημείο της πίστας που περιλαμβάνει τις στροφές 9 και 10.

Μάλιστα, είχε ξαναπέσει πριν από δύο χρόνια στην ίδια πίστα κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους. Τότε οι μοτοσυκλέτες του Laverty και Lowes ήρθαν σε επαφή με αποτέλεσμα σε αυτή του Laverty να κοπούν τα σωληνάκια των φρένων και να μην μπορεί να φρενάρει, όπως εξήγησε μεταγενέστερα του αγώνα. Ως εκ τούτου, την ώρα που έφυγε στην αμμοπαγίδα αποφάσισε να αφήσει τη μοτοσυκλέτα του και να μην συγκρουστεί μαζί της στο φράκτη, αποφεύγοντας έτσι τόσο κάποιον σοβαρό τραυματισμό όσο και τα εγκαύματα (αφού απ’ την σύγκρουση η μοτοσυκλέτα του τυλίχτηκε στις φλόγες).

Φέτος ο Laverty ήταν περισσότερο άτυχος, αν και η πτώση του δεν ήταν τόσο θεαματική. Οι συνέπειές της όμως ήταν πολύ χειρότερες αφού έσπασε και τους δύο του καρπούς. Ο Laverty, μετά το high side στο Acqua Minerale μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Imola πριν πάρει το αεροπλάνο για την Ισπανία, όπου θα γινόντουσαν οι χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Δρ. Xavier Mir δεν είναι απλά ένας ειδικευμένος γιατρός στην τραυματολογία και στην ορθοπεδική χειρουργική, αλλά ο επίσημος γιατρός των αγωνιζομένων. Ένας γιατρός που έχει αφήσει ιστορία στους αγώνες, όπως διαβάζετε εδώ, και είναι εκείνος που ανέλαβε να κάνει τις επεμβάσεις στον Laverty.  Από τα MotoGP  που είχε αναλάβει τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο του Marquez, μέχρι τα superbike, η εμπειρία αυτή που έχει είναι σημαντική για την πολυπλοκότητα των τραυμάτων του Laverty.

Το πρώτο χειρουργείο ολοκληρώθηκε το Σάββατο που μας πέρασε και ο αναβάτης στις δηλώσεις του είπε: “Το Σάββατο έγινε η πρώτη επέμβαση στο δεξί καρπό και γι’ αυτόν ανησυχούσα περισσότερο. Είχε επτά κατάγματα εκ των οποίων τα τρία ήταν πολύ μεγάλα, έτσι ο Δρ. Mir ήρθε για να με σώσει και με ανέλαβε ως περιστατικό του. Είμαι πολύ πιο ήρεμος τώρα σχετικά με το θέμα, καθώς γνωρίζω πως τα πράγματα θα πάνε καλά.”

Σχετικά με τον αριστερό του καρπό ο Laverty είπε: “Τώρα, έχω να ανησυχώ για αυτόν (έδειξε τον αριστερό του καρπό). Αύριο θα γίνει η δεύτερη επέμβαση. Στον αριστερό έχω κάνει τρία χειρουργεία και δεν γινόταν να χειρουργηθούν και τα δύο μου χέρια την ίδια μέρα, η επέμβαση θα διαρκούσε έξι ώρες ή παραπάνω και δεν πιστεύω πως το σώμα μου θα μπορούσε να ανταπεξέλθει! Δεν είναι ο ιδανικός τρόπος και ευελπιστώ να αναρρώσω πλήρως. Συμβαίνουν αυτά και δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν να συμβαίνουν σε μένα.”

Ετικέτες

Motul WSBK, Misano: Εκτός μάχης ξανά ο Jake Dixon - Τον αντικαθιστά ο Ryan Vickers στη Honda HRC

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με τα προβλήματα τραυματισμού για τον Βρετανό
Vickers to replace Dixon
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/6/2026

Η πρώτη σεζόν του Jake Dixon στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε ο ίδιος και η Honda HRC. Ο Βρετανός αναβάτης, που έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω σοβαρού τραυματισμού στον καρπό κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, θα απουσιάσει και από τον γύρο του Misano στις 12-14 Ιουνίου, καθώς η αποθεραπεία του απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο πρώην διεκδικητής του τίτλου στη Moto2 πραγματοποίησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με την εργοστασιακή Honda στον προηγούμενο αγώνα της Aragon, όμως η επιστροφή του αποδείχθηκε σύντομη.

Παρότι κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο αγώνα του Σαββατοκύριακου, οι ενοχλήσεις και η κόπωση στον τραυματισμένο καρπό αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλος για συμμετοχή στους αγώνες της Κυριακής μετά το warm-up.

Ο τραυματισμός εξακολουθεί να τον περιορίζει

Μετά την αποχώρησή του από την Aragon, ο Dixon είχε δηλώσει πως δεν διέθετε ακόμη την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει τις απαιτήσεις ενός πλήρους αγωνιστικού τριημέρου.

Η Honda είχε αρχικά εκφράσει την αισιοδοξία ότι ο Βρετανός θα επέστρεφε στο Misano δίπλα στον Somkiat Chantra, όμως η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά.

Στη νεότερη ενημέρωσή της, η Honda HRC ανέφερε ότι, “Παρά την ενθαρρυντική πρόοδο, ο Jake χρειάζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επόμενο στάδιο του προγράμματος αποκατάστασης κατά τις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τον αγώνα του Donington.”

Ως αποτέλεσμα, ο Dixon δεν θα λάβει μέρος στο Misano.

Dixon

Ο Ryan Vickers παίρνει τη θέση του

Η Honda έχει ήδη χρησιμοποιήσει αρκετούς αναβάτες ως αντικαταστάτες του Dixon κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Αρχικά επιστρατεύτηκε ο Jonathan Rea, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και ο Yuki Kunii.

Για το Misano, όμως, η επιλογή της ομάδας είναι διαφορετική. Ο Ryan Vickers θα βρεθεί στο γκαράζ της Honda HRC δίπλα στον Somkiat Chantra, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η ομάδα.

Ο Βρετανός διαθέτει ήδη εμπειρία από το WorldSBK, καθώς αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν του 2025 με τη Motocorsa Racing Ducati. Η καλύτερη επίδοσή του ήταν η έβδομη θέση στην Ουγγαρία, ενώ φέτος συμμετείχε ως wildcard στον εναρκτήριο αγώνα του Phillip Island με τη Honda, κατακτώντας έναν βαθμό χάρη στη 15η θέση.

Στόχος η επιστροφή στο Donington

Η απόφαση της Honda δείχνει ότι προτεραιότητα αποτελεί πλέον η πλήρης αποκατάσταση του Dixon και όχι μια βιαστική επιστροφή στη δράση.

Με το Donington Park να ακολουθεί μετά το Misano, η βρετανική πίστα θεωρείται πλέον ο πιο ρεαλιστικός στόχος για την επιστροφή του 29χρονου αναβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να προσπαθεί να αφήσει πίσω του έναν τραυματισμό που έχει επηρεάσει καθοριστικά το ξεκίνημα της καριέρας του στο WorldSBK.

Μέχρι τότε, ο Ryan Vickers θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του απέναντι στον ανταγωνισμό της κορυφαίας κατηγορίας παραγωγής μοτοσυκλετών, εκπροσωπώντας τα χρώματα της Honda HRC στο Misano.