Motul WSBK 2019-Imola: Στην κορυφή των FP1 ο Rea

Πολύ καλές οι επιδόσεις του Davies
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/5/2019

Ένας μήνας έχει περάσει σχεδόν απ’ την τελευταία φορά που οι μοτοσυκλέτες των Motul WSBK άφησαν κομμάτια απ’ τα ελαστικά τους σε μια απ’ τις πίστες του πρωταθλήματος. Την τελευταία φορά μάλιστα, στον αγώνα του Assen, οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο ακραίες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί το μικρότερο απ’ τα τρία σκέλη του διημέρου να ακυρωθεί, ώστε το πρώτο σκέλος να πάρει τη θέση του και να πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν την έναρξη των πρώτων ελεύθερων δοκιμών στην Imola, η διοργάνωση πραγματοποίησε μια ηλεκτρονική σύσκεψη για να εξετάσει αναλυτικότερα το πώς θα ορισθεί η σχάρα εκκίνησης του δεύτερου σκέλους σε περίπτωση που ακυρωθεί ο Tissot Superpole Race που καθορίζει τις εννιά πρώτες θέσεις του grid. Είναι ένα σοβαρό θέμα που χρειαζόταν την ανάλογη προσοχή καθώς αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα στο Assen, στην Ολλανδία.

Με τον καιρό όμως να έχει ηρεμήσει κάπως και το πρωτάθλημα να μεταφέρεται νοτιότερα στο εύκρατο κλίμα της Ιταλίας, το σενάριο να ακυρωθεί ο Tissot Superpole Race είναι σχετικά δύσκολο. Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές μόλις ολοκληρώθηκαν και ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των χρονομετρήσεων με σαφή στόχο να κατακτήσει το πολυπόθητο πλέον πρώτο σκαλί του βάθρου στους αγώνες του σαββατοκύριακου.

Πίσω του, βρέθηκαν όχι η μία αλλά και οι δύο κόκκινες μοτοσυκλέτες της εργοστασιακής ομάδας της Ducati, της οποίας το εργοστάσιο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα απ’ την πίστα. Σε αυτές τις δοκιμές ο Davies τα πήγε πάρα πολύ καλά ερχόμενος δεύτερος και κατάφερε να βρεθεί μπροστά απ’ τον ομόσταβλό του και απόλυτο κυρίαρχο –προς το παρόν- του πρωταθλήματος Alvaro Bautista. Κάτι λογικό αν αναλογιστούμε πως ο Ισπανός εστίασε στο να μάθει την πίστα καλύτερα, καθώς στο παρελθόν δεν έχει ξαναγωνιστεί εκεί, επειδή η πίστα έχει αφαιρεθεί τα τελευταία 20 χρόνια απ’ το ημερολόγιο του πρωταθλήματος MotoGP στο οποίο συμμετείχε μέχρι πέρσι. Όταν η Ducati έκανε τις δοκιμές της τον περασμένο μήνα εκεί, ο Ισπανός δήλωσε πως η Imola είναι μιας παλιάς σχεδιαστικής φιλοσοφίας πίστα χωρίς μεγάλο πλάτος, που σε πολλά τμήματά της απαιτείται έντονο φρενάρισμα, αλλά συνδυάζει όμορφα τις γρήγορες στροφές. Ως εκ τούτου έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας γι’ αυτόν και προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες γραμμές, με τα γλιστρήματα της μοτοσυκλέτας απ’ το πέρασμα πάνω από τα κέρμπ της πίστας να μην είναι λίγα την ώρα των δοκιμών.

Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές όμως δεν ήταν τελείως ρόδινες, καθώς σηκώθηκαν οι κόκκινες σημαίες απ’ την πτώση του Eugene Laverty (Team Goeleven) στην έξοδο του Acqua Minerale. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι αρκετά τεχνικό καθώς περιλαμβάνει δύο στροφές την εννιά και την δέκα, όπου ο αναβάτης μόλις περάσει απ’ την πρώτη χρειάζεται να φρενάρει πλαγιασμένος για να μπει στην επόμενη που είναι και ανηφορική. Μετά το high side που είχε ο Laverty, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαγνώστηκε με κατάγματα και στους δύο καρπούς και προφανώς θα απουσιάσει από το αγωνιστικό διήμερο.

Τέταρτος στον πίνακα βρέθηκε ο teammate του Jonathan Rea, o Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) ή αλλιώς “Pocket Rocket”, ενώ ακριβώς πίσω του με διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου απ’ τον πρώτο ήταν ο Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Την έκτη θέση συμπλήρωσε ο Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK TeaM) με τον ομόσταβλό του Lowes να βρίσκεται τρεις θέσεις πιο κάτω στην ένατη θέση. Ανάμεσά τους, είχαμε δύο απ’ τους τρεις πιο γρήγορους μη εργοστασιακούς αναβάτες που βρέθηκαν εντός της δεκάδας. Ο ένας απ’ αυτούς, που ήρθε έβδομος στον πίνακα, ήταν ο Michael Ruben Rinaldi (BARNI Racing Team), ενώ πίσω του είχε ήταν ο δεύτερος πιο γρήγορος ανεξάρτητος αναβάτης Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK). Τέλος, τη δεκάδα έκλεισε ο Τούρκος Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) αποτελώντας τον τρίτο γρηγορότερο ανεξάρτητο αναβάτη και τον τρίτο αναβάτη με ZX-10RR.

Πίνακας χρονομετρήσεων:

1 J. REA GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK 1:46.636

2 C. DAVIES GBR ARUBA.IT Racing - Ducati R 1:46.924 0.288

3 A. BAUTISTA ESP ARUBA.IT Racing - Ducati 1:47.270 0.634

4 L. HASLAM GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK 1:47.434 0.798

5 T. SYKES GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW 1:47.552 0.916

6 M. VAN DER MARK NED Pata Yamaha WorldSBK Team 1:47.559 0.923

7 M. RINALDI ITA BARNI Racing Team IND 1:47.828 1.192

8 M. MELANDRI ITA GRT Yamaha WorldSBK IND 1:47.973 1.337

9 A. LOWES GBR Pata Yamaha WorldSBK Team 1:48.011 1.375

10 T. RAZGATLIOGLU TUR Turkish Puccetti Racing IND 1'48.319 1.683

Ετικέτες

WSBK 2025, 6ος γύρος, Misano – Απόλυτος κυρίαρχος ο Toprak Razgatlioglu

Με τρεις νίκες στην Ιταλία - Μείωσε την διαφορά από τον Bulega που είχε και πτώση
Toprak
Από τον

Παύλο Καρατζά

16/6/2025

Ιδανικό ήταν το Σαββατοκύριακο για τον Toprak Razgatlioglu, αφού κατάφερε να κάνει τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, καταφέρνοντας έτσι το απόλυτο στην πίστα του Misano, μειώνοντας παράλληλα την διαφορά του από τον πρωτοπόρο Nicolo Bulega.

Ο πρώτος αγώνας του Σαββάτου δεν ξεκίνησε τόσο καλά για τον Toprak (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), καθώς έχασε τα φρένα στην αρχή του αγώνα, υποχωρώντας στην 4η θέση. Βρήκε όμως ρυθμό γρήγορα και “έπιασε” τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) που ήταν μπροστά και μάλιστα τον προσπέρασε στον 5ο γύρο. Ο Bulega έμεινε κοντά του, τερματίζοντας στην 2η θέση. Σκληρή μάχη για το βάθρο έδωσαν Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) και Alex Lowes (Bimota by Kawasaki Racing Team), με τον Petrucci να παίρνει την τρίτη θέση.

Misano

Ο σύντομος αγώνας Superpole Race ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Nicolo Bulega, καθώς ο Axel Bassani (Bimota by Kawasaki Racing Team) έπεσε, παρασύροντας τον Ιταλό εκτός πίστας. Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύτηκε ο Toprak, ο οποίος πήρε τη νίκη, αφήνοντας δεύτερο τον Alex Lowes και τρίτο τον Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Jonathan Rea (Pata Maxus Yamaha team) πήρε την 7η θέση που αποτελεί και το καλύτερο αποτέλεσμά του για φέτος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Nicolo Bulega ξεκίνησε τον αγώνα από την δέκατη θέση. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Toprak Razgatlioglu την ευκαιρία να φύγει μπροστά και να πάρει μία άνετη νίκη. Ο Nicolo Bulega γρήγορα ανέβηκε θέσεις και τερμάτισε στην 2η θέση, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati).

Torpak

Υπενθυμίζουμε πως ο Toprak Razgatlioglu θα αγωνίζεται του χρόνου στο MotoGP με την Pramac Yamaha, όπως διαβάσατε εδώ. Από ό,τι φαίνεται αυτή η εξέλιξη επηρέασε θετικά την απόδοσή του, πραγματοποιώντας ένα τέλειο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πίεσα πολύ σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο και πέτυχα τον στόχο μου να κερδίσω και τους τρεις αγώνες. Ειδικά στον τελευταίο αγώνα, η μοτοσυκλέτα ήταν πολύ καλύτερη- βελτιώσαμε τη μοτοσυκλέτα βήμα προς βήμα και αυτό μου επέτρεψε να βρω το ρυθμό μου και να έχω πολύ δυνατό ρυθμό. Είμαι πολύ χαρούμενος, πέρυσι είχα τρεις νίκες εδώ και φέτος τα κατάφερα ξανά, τώρα ανυπομονώ για το Donington. Αυτή είναι η τελευταία μου σεζόν, αλλά αν συνέχιζα σε αυτό το paddock, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά ρεκόρ εδώ, ίσως στο μέλλον".

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία των οδηγών μετά και τα χτεσινά αποτελέσματα:

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

NICOLO BULEGA

292

2

TOPRAK RAZGATLIOGLU

283

3

DANILO PETRUCCI

179

4

ALVARO BAUTISTA

172

5

ANDREA LOCATELLI

157

6

SAM LOWES

124

7

ALEX LOWES

85

8

IKER LECUONA

84

9

XAVI VIERGE

83

10

ANDREA IANNONE

68