Motul WorldSBK Jerez: Η πρώτη μέρα των δοκιμών

Δυναμική η παρουσία του Bautista!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/11/2018

Η πρώτη μέρα των δοκιμών στην Jerez για τις τέσσερις ομάδες των WorldSBK, ολοκληρώθηκε επιτυχώς δίνοντας τα πρώτα ψήγματα για το τι πρόκειται να δούμε στο πρωτάθλημα του 2019. Όλοι οι αναβάτες μπήκαν με όρεξη στην πίστα, γράφοντας όσους περισσότερους γύρους μπορούσαν, για να εξοικειωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις νέες μοτοσυκλέτες. Το γυρολόγιό τους ήταν καθαρά αγωνιστικό για τους περισσότερους αναβάτες και γρηγορότερος απ’ όλους ήταν ο Jonatha Rea που πέτυχε χρόνο 1:39,657. Ο πρωταθλητής δούλεψε σκληρά με τη μοτοσυκλέτα του και εστίασε στη λειτουργία των αναρτήσεων, τη κατανάλωση ελαστικώνστην εύρεση της σωστής κατανομής του βάρους -καθώς έχει καινούργιο πλαίσιο- αλλά και στην απόδοση του νέου κινητήρα, ενώ ολοκλήρωσε τη μέρα του με 57 γύρους. Ο Leon Haslam απ’ την άλλη, που από φέτος θα είναι ο νέος team mate του Rea, ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές γυρνώντας λίγο πιο πάνω απ’ τους χρόνους του Rea στο 1:40,390 και παρά το γεγονός ότι είχε μια πτώση στη στροφή 5 της πίστας, δεν πτοήθηκε ολοκληρώνοντας τη μέρα με 71 γύρους. Πράγμα απόλυτα λογικό, καθώς ο Βρετανός αναβάτης προσπαθεί να εξοικειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Απ’ την άλλη στο κόκκινο paddock, τις εντυπώσεις έκλεψε ο Alvaro Bautista με τις επιδόσεις του, οδηγώντας τη νέα Panigale V4R της ιταλικής φίρμας, προσφέροντας ελπίδες στην Ducati για μια χρονιά γεμάτη μάχες και επιτυχίες. Συγκεκριμένα ο Ισπανός αναβάτης ολοκλήρωσε τη μέρα του πολύ δυναμικά με 65 γύρους και βρέθηκε πίσω απ’ τους χρόνους του Rea, απέχοντας μόλις 0,322.

Ο Chaz Davies απ’ τη μεριά του δεν έχει βρει ακόμα τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα της Ducati και εργάζεται πάνω σε αυτό, παρ’ όλα αυτά οι χρόνοι ήταν ανταγωνιστικοί με τον καλύτερο να βρίσκεται στο 1:40,202, ενώ συνολικά έκανε 49 γύρους. Όσον αφορά τη GRT Yamaha που κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη κατηγορία με τους Marco Melandi και τον Sandro Cortese (περσινό πρωταθλητή των WorldSSP), το έριξε πυρετωδώς στη δουλειά, με τους αναβάτες της να προσπαθούν να προσαρμοστούν στην YZF-R1, κάνοντας συνολικά 125 γύρους. Ειδικότερα ο Cortese βρέθηκε όγδοος στις χρονομετρήσεις, πράγμα αναμενόμενο και απ’ τον ίδιο καθώς σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως πρέπει να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της YZF-R1 του, αφού είναι η πρώτη φορά που οδηγεί μια μοτοσυκλέτα του λίτρου. Απ’ την άλλη ο Marco Melandri βρέθηκε έκτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων, εστιάζοντας στην εξοικείωση με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Τέλος, στις δοκιμές βρέθηκε και η επίσημη ομάδα της Yamaha με τους Alex Lowes και Michael van der Mark, με την προσοχή τους εστιασμένη πάνω στα τμήματα των μοτοσυκλετών τους που ανανεώθηκαν και στις βελτιώσεις που έκαναν την περασμένη βδομάδα στην Aragon. Αυτές αφορούσαν κυρίως το πλαίσιο, το ψαλίδι και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και όσον αφορά τους χρόνους τους ο Lowes συμπλήρωσε την πρώτη τετράδα με 1:40,296, ενώ ο van der Mark ήταν έβδομος με 1:41,572. Ακόμη, στις δοκιμές έλαβαν μέρος και οι ομάδες απ’ τη WorldSSP όπως η  MV Agusta Reparto Corse με τον Raffaele De Rosa, η Kawasaki Puccetti Racing με τον Hikari Okubo και τον νέο αναβάτη της Lucas Mahias, που πέρσι βρισκόταν στην GRT Yamaha, ενώ δεν έλειπε και η Team Pedercini Racing.

Αποτελέσματα δοκιμών Jerez (πρώτη ημέρα)

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.39.657
  2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.979 +0.322
  3. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1.40.202 +0.545
  4. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.40.296 +0.639
  5. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.40.390 +0.733
  6. Marco Melandri (GRT Yamaha Team) 1.40.663 +1.006
  7. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.41.572 +1.915
  8. Sandro Cortese (GRT Yamaha Team) 1.41.972 +2.315

 

WSBK Portimao Test - Alvaro Bautista 1ος και Jonathan Rea 2ος, με 0.009 δευτερόλεπτα διαφοράς

Τέσσερις αναβάτες έσπασαν το ρεκόρ πίστας - ασταμάτητη εξέλιξη
WSBK Portimao Test
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/2/2023

Οι συνήθεις τρεις ύποπτοι (Bautista, Rea, Razgatlioglu) ήταν οι ταχύτεροι αναβάτες στο preseason test του Portimao, με τον Rinaldi να παρεμβάλλεται ανάμεσα τους στην 3η θέση. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Andrea Locatelli που έκλεισε την πρώτη πεντάδα, ενώ εντυπωσιακότερος rookie ήταν ο Remy Gardner στην 7η θέση.

Στο Portimao βρέθηκαν τόσο οι πιλότοι του WSBK όσο και του WSSP, για δυο ημέρες δοκιμών, με τους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας να φτάνουν λίγο πριν το 1:38, το οποίο έμεινε τελικά άθικτο και παραμένει ακόμα προνόμιο των MotoGP. Παρόλα αυτά, και οι 4 πρώτοι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας έσπασαν το ρεκόρ πίστας που είχε σημειώσει ο Jonathan Rea το 2022, ενώ ταχύτερος όλων ήταν ο Alvaro Bautista με χρόνο 1:39.035, χρόνος παραπλήσιος με των MotoGP!

Ο ρυθμός ήταν γρήγορος καθ’ όλο το διήμερο, με λίγες όμως πτώσεις, μεταξύ των οποίων και του Bautista.

WSBK

Οι αναβάτες δοκίμασαν νέα εξαρτήματα, με τον Rea να έχει νέες αναρτήσεις της Showa, με τη Yamaha να δοκιμάζει νέο ψαλίδι για να βελτιώσει το κράτημα για να έχουν οι αναβάτες της ταχύτερες εξόδους από τις στροφές, και με τη Ducati να βελτιώνει το κράτημα στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ειδικά στη μέγιστη κλίση αλλά και στην αλλαγή κατεύθυνσης -με τους Ιταλούς να μην αναφέρονται σε λεπτομέρειες όσον αφορά στις τεχνικές βελτιώσεις που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.

Toprak

Η Ducati, η Kawasaki και η Yamaha πήραν τις 5 από τις 6 πρώτες θέσεις όσον αφορά στους ταχύτερους γύρους, με τον Iker Lecuona να είναι ο ταχύτερος αναβάτης της Honda, στην 6η θέση με χρόνο 1:39.803. O ομόσταυλος του, Xavi Vierge ήταν 8ος, με τον Remy Gardner της GYTR Yamaha να κάνει το καλύτερο ξεκίνημα όντας 7ος, ανάμεσα στα 2 Honda.

Lowes

Ένατος βρέθηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2013, Tom Sykes με την Kawasaki Puccetti Racing, με τον Alex Lowes της εργοστασιακής Kawasaki να κλείνει την πρώτη δεκάδα.

Ο Loris Baz της Bonovo Action BMW ήταν ο πρώτος αναβάτης με M 1000 RR στην 11η θέση, ο Bradley Ray που θα αγωνιστεί με τη Yamaha στους ευρωπαϊκούς γύρους του Πρωταθλήματος ήταν 19ος, ενώ ο Danilo Petrucci βρέθηκε στην 20η θέση.

Ταχύτερος τώρα στα WorldSSP, στα 600 δηλαδή, ήταν ο Nicolo Bulega της Aruba Racing WorldSSP Team, γράφοντας νέο ρεκόρ γύρου με 1:42.636, μπροστά από τον Federico Caricasulo της Althea Racing και από τον Yari Montella της Barni Spark Racing Team.

Σειρά τώρα έχει το τεστ του Phillip Island στις 20-21 Φεβρουαρίου, με τη αγωνιστική σεζόν του 2023 να ξεκινά στις 24-26 Φεβρουαρίου στην ίδια πίστα.

Δείτε παρακάτω τα πλήρη αποτελέσματα του τεστ του Portimao.

Portimao WSBK Test

 

Ετικέτες