Motul WorldSBK Jerez: Η πρώτη μέρα των δοκιμών

Δυναμική η παρουσία του Bautista!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/11/2018

Η πρώτη μέρα των δοκιμών στην Jerez για τις τέσσερις ομάδες των WorldSBK, ολοκληρώθηκε επιτυχώς δίνοντας τα πρώτα ψήγματα για το τι πρόκειται να δούμε στο πρωτάθλημα του 2019. Όλοι οι αναβάτες μπήκαν με όρεξη στην πίστα, γράφοντας όσους περισσότερους γύρους μπορούσαν, για να εξοικειωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις νέες μοτοσυκλέτες. Το γυρολόγιό τους ήταν καθαρά αγωνιστικό για τους περισσότερους αναβάτες και γρηγορότερος απ’ όλους ήταν ο Jonatha Rea που πέτυχε χρόνο 1:39,657. Ο πρωταθλητής δούλεψε σκληρά με τη μοτοσυκλέτα του και εστίασε στη λειτουργία των αναρτήσεων, τη κατανάλωση ελαστικώνστην εύρεση της σωστής κατανομής του βάρους -καθώς έχει καινούργιο πλαίσιο- αλλά και στην απόδοση του νέου κινητήρα, ενώ ολοκλήρωσε τη μέρα του με 57 γύρους. Ο Leon Haslam απ’ την άλλη, που από φέτος θα είναι ο νέος team mate του Rea, ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές γυρνώντας λίγο πιο πάνω απ’ τους χρόνους του Rea στο 1:40,390 και παρά το γεγονός ότι είχε μια πτώση στη στροφή 5 της πίστας, δεν πτοήθηκε ολοκληρώνοντας τη μέρα με 71 γύρους. Πράγμα απόλυτα λογικό, καθώς ο Βρετανός αναβάτης προσπαθεί να εξοικειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Απ’ την άλλη στο κόκκινο paddock, τις εντυπώσεις έκλεψε ο Alvaro Bautista με τις επιδόσεις του, οδηγώντας τη νέα Panigale V4R της ιταλικής φίρμας, προσφέροντας ελπίδες στην Ducati για μια χρονιά γεμάτη μάχες και επιτυχίες. Συγκεκριμένα ο Ισπανός αναβάτης ολοκλήρωσε τη μέρα του πολύ δυναμικά με 65 γύρους και βρέθηκε πίσω απ’ τους χρόνους του Rea, απέχοντας μόλις 0,322.

Ο Chaz Davies απ’ τη μεριά του δεν έχει βρει ακόμα τις ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα της Ducati και εργάζεται πάνω σε αυτό, παρ’ όλα αυτά οι χρόνοι ήταν ανταγωνιστικοί με τον καλύτερο να βρίσκεται στο 1:40,202, ενώ συνολικά έκανε 49 γύρους. Όσον αφορά τη GRT Yamaha που κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη κατηγορία με τους Marco Melandi και τον Sandro Cortese (περσινό πρωταθλητή των WorldSSP), το έριξε πυρετωδώς στη δουλειά, με τους αναβάτες της να προσπαθούν να προσαρμοστούν στην YZF-R1, κάνοντας συνολικά 125 γύρους. Ειδικότερα ο Cortese βρέθηκε όγδοος στις χρονομετρήσεις, πράγμα αναμενόμενο και απ’ τον ίδιο καθώς σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως πρέπει να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της YZF-R1 του, αφού είναι η πρώτη φορά που οδηγεί μια μοτοσυκλέτα του λίτρου. Απ’ την άλλη ο Marco Melandri βρέθηκε έκτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων, εστιάζοντας στην εξοικείωση με τη νέα του μοτοσυκλέτα.

Τέλος, στις δοκιμές βρέθηκε και η επίσημη ομάδα της Yamaha με τους Alex Lowes και Michael van der Mark, με την προσοχή τους εστιασμένη πάνω στα τμήματα των μοτοσυκλετών τους που ανανεώθηκαν και στις βελτιώσεις που έκαναν την περασμένη βδομάδα στην Aragon. Αυτές αφορούσαν κυρίως το πλαίσιο, το ψαλίδι και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και όσον αφορά τους χρόνους τους ο Lowes συμπλήρωσε την πρώτη τετράδα με 1:40,296, ενώ ο van der Mark ήταν έβδομος με 1:41,572. Ακόμη, στις δοκιμές έλαβαν μέρος και οι ομάδες απ’ τη WorldSSP όπως η  MV Agusta Reparto Corse με τον Raffaele De Rosa, η Kawasaki Puccetti Racing με τον Hikari Okubo και τον νέο αναβάτη της Lucas Mahias, που πέρσι βρισκόταν στην GRT Yamaha, ενώ δεν έλειπε και η Team Pedercini Racing.

Αποτελέσματα δοκιμών Jerez (πρώτη ημέρα)

  1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.39.657
  2. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 1.39.979 +0.322
  3. Chaz Davies (Aruba.it Racing – Ducati) 1.40.202 +0.545
  4. Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.40.296 +0.639
  5. Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1.40.390 +0.733
  6. Marco Melandri (GRT Yamaha Team) 1.40.663 +1.006
  7. Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) 1.41.572 +1.915
  8. Sandro Cortese (GRT Yamaha Team) 1.41.972 +2.315

 

Motul WSBK: Ένα βήμα από την ανανέωση με Ducati ο Iker Lecuona

Πληροφορίες για συμφωνία με την εργοστασιακή Aruba Ducati έως το τέλος του 2028
Lecuona
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/7/2026

Ο Iker Lecuona βρίσκεται πολύ κοντά στην ανανέωση της συνεργασίας του με την Aruba Ducati, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει, ενώ απομείνει να διευθετήσουν μόνο τις τελευταίες λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας. Εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πλάνο, οι υπογραφές ενδέχεται να πέσουν ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από τον αγώνα του Donington Park.

Ο Ισπανός διανύει μια εξαιρετική σεζόν, έχοντας αφήσει πίσω του τις δύσκολες χρονιές με τη Honda και πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή επιστροφή στην κορυφή με τη Ducati. Οι εμφανίσεις του το 2026 τον έχουν καθιερώσει ως τον βασικό αντίπαλο του Nicolο Bulega στη μάχη του τίτλου, με συνέπεια και σταθερότητα.

Από τον γύρο του Portimao μέχρι σήμερα, ο Lecuona έχει τερματίσει δεύτερος σε κάθε αγώνα, επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική του συνέπεια και αποτελώντας έναν από τους πλέον σταθερούς αναβάτες του πρωταθλήματος.

Οι επιδόσεις αυτές έπεισαν τόσο τον ίδιο όσο και την Aruba Ducati να συνεχίσουν μαζί και τα επόμενα χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία, με τις δύο πλευρές να ολοκληρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου συμβολαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Lecuona αναμένεται να λάβει σημαντική αύξηση στις αποδοχές του, ως επιβράβευση για τις φετινές του εμφανίσεις. Η νέα συμφωνία θα διατηρήσει τον Ισπανό στα κόκκινα της Ducati έως το τέλος του 2028, επεκτείνοντας το υπάρχον συμβόλαιό του.

Αν και οι υπογραφές δεν έχουν ακόμη πέσει, θεωρείται πιθανό η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike στο Donington Park. Η Aruba Ducati θα αποφασίσει στη συνέχεια πότε θα προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση της ανανέωσης.