Motul WSBK 2019: Χαμός στη Jerez!

Ο πιο ενδιαφέρων αγώνας της χρονιάς
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

9/6/2019

Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK είναι πως υπήρχε μονοτονία, ο αχτύπητος συνδυασμός του Jonathan Rea και της Kawasaki δεν άφηναν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Σε μια προσπάθεια της Dorna να ανακόψει την σε ράγες τρένου εξέλιξη των αγώνων, προσφέροντας περισσότερο θέαμα και μάχες, εισήγαγε περισσότερους κανονισμούς ώστε να περιορίσει το όριο περιστροφής των κινητήρων των μοτοσυκλετών μέσω ενός πολύπλοκου αλγόρυθμου που επεξεργάζεται διάφορες παραμέτρους. Στόχος ήταν φυσικά η ZX-10RR που το όριο περιστροφής του κινητήρας της περιορίστηκε, ενώ σε άλλες αυξήθηκε ώστε ο ανταγωνισμός να αναζωπυρωθεί και να έχουμε περισσότερες μάχες. Όμως, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να κλονίσει την κυριαρχία του Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) και πέρσι κατέκτησε τον τέταρτο στη σειρά παγκόσμιο τίτλο του.

Τα πράγματα για την Ducati είχαν δυσκολέψει πάρα πολύ καθώς έβλεπε τις Panigale με τον δικύλινδρο κινητήρα να αποτυγχάνουν η μια μετά την άλλη και να μην μπορούν να κυριαρχήσουν. Η Ducati με σκοπό να προσφέρει μια πραγματικά ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα στους αναβάτες της, αποφάσισε να μεγαλουργήσει για ακόμη μια φορά και να δημιουργήσει την Panigale V4 R. Χρησιμοποίησε μάλιστα, την τεχνογνωσία της απ’ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP και στην καρδιά της πλέον χτυπά ο γνωστός πλέον τετρακύλινδρος V κινητήρας με ονομαστική στους 234hp.

Η εταιρεία απ’ τη Bologna φρόντισε όχι μόνο να μεταφέρει την τεχνογνωσία της απ’ τα MotoGP στο Motul WSBK αλλά και να φέρει και έναν αναβάτη απ’ αυτά με την ανάλογη εμπειρία στην οδήγηση του τετρακύλινδρου κτήνους ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Μια κλασσική συνταγή για την επιτυχία που μόνο άγνωστη δεν είναι. Η κίνηση της Ducati να πάρει τον Bautista στην εργοστασιακή ομάδας της ήταν πολύ σοφή, αφού όπως αποδείχτηκε μέχρι τώρα δεν είναι η Panigale V4 R που παίρνει τις νίκες αλλά ο αναβάτης, διότι αν η επιτυχία οφειλόταν αυστηρά και μόνο στη μοτοσυκλέτα της Ducati τότε οι τέσσερις πρώτες θέσεις θα ήταν μόνιμα πιασμένες απ’ τους αναβάτες που την χρησιμοποιούν.

Η πορεία της Ducati -μέχρι πρότινος- στο φετινό πρωτάθλημα ήταν απόλυτη, με τον Bautista να εξαφανίζεται στο υπερπέραν στους 11 πρώτους αγώνες και να τερματίζει πρώτος με χαοτική διαφορά. Παράλληλα όμως, ο Bautista εκτός απ’ το να κατατροπώνει τους αντιπάλους τους, σατίριζε με τις νίκες του την Dorna και τους περιοριστικούς κανονισμούς της αφού παρά τη μείωση του ορίου περιστροφής του κινητήρα της μοτοσυκλέτας του συνέχιζε να κερδίζει, αποδεικνύοντας την αξία του ως οδηγός… επαναφέροντας έτσι μία το αρχικό πρόβλημα για το θέαμα στα WSBK. Οι μοναδικοί αγώνες στους οποίους δεν βγήκε πρώτος ήταν στην Imola και αυτό οφείλονταν κυρίως στο γεγονός πως δεν είχε ξανατρέξει στην πίστα και συνεπώς δεν είχε βρει της αγωνιστικές γραμμές που τον εξυπηρετούσαν, ενώ ο Rea γεύτηκε για πρώτη φορά φέτος της γλυκιά γεύση της νίκης.

Οι επίσημες δοκιμές στην πίστα του Misano, που προηγήθηκαν πριν τον έκτο γύρο του πρωταθλήματος στη Jerez, ήταν κομβικής σημασίας για την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki, αφού ο Rea (όπως και άλλες ομάδες και αναβάτες) είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει νέες ρυθμίσεις για την ZX-10RR και να τη μάθει ακόμη καλύτερα. Οι προσπάθειες του Rea απέδωσαν καρπούς και κατάφερε να πάρει την Superpole και να εξασφαλίσει την πρώτη θέση εκκίνησης τόσο στο πρώτο σκέλος όσο και στον Tissot Superpole Race της Κυριακής, θέτοντας μάλιστα τον καλύτερο χρόνο που έχει γίνει ποτέ στην πίστα της Jerez Motul WSBK με 1:38,247. Στη δεύτερη θέση θα ξεκινούσε ο Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati), ενώ δίπλα του, ο αναβάτης που συμπλήρωνε την πρώτη σειρά της σχάρας ήταν ο Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK).

Πρώτο σκέλος

Με το που έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης ο Rea πετάχτηκε μπροστά και πρόλαβε να στρίψει πρώτος διατηρώντας την κορυφαία θέση, παρά την επίθεση του Ισπανού Bautista απ’ την εξωτερική γραμμή. Όμως, ο Ισπανός εξαπέλυσε την επίθεσή του στις στροφές 4 και 5 με μια εξαιρετική κίνηση και προσπέρασε τον Rea. Στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) είχε καταφέρει να ανεβεί στην τρίτη θέση, ενώ ο Melandri απ’ την οποία ξεκίνησε, είχε πέσει στην πέμπτη έχοντας μπροστά του τον ομόσταβλό του Lowes, τον Michael van der Mark.

Σύντομα μάλιστα, η μάχη μεταξύ των αναβατών της Yamaha για την τρίτη θέση θα άναβε για τα καλά –την ίδια ώρα ο Bautista συνέχιζε το δικό του αγώνα, μεγαλώνοντας τη χρονομετρική διαφορά απ’ τον δεύτερο. Ο van der Mark ανέβασε ρυθμούς και στην στροφή οκτώ της πίστας κατάφερε να βρεθεί μπροστά απ’ τον teammate του. Ο στόλος των YZF-R1 της Yamaha με τους αναβάτες της, ήταν τόσο ανταγωνιστικοί στην πίστα της Jerez που λίγο αργότερα βρέθηκαν πίσω απ’ την ουρά του Jonathan Rea που ήταν δεύτερος και αδυνατούσε να απαντήσει στον άπιαστο ρυθμό του Bautista. Με δώδεκα γύρους να απομένουν, ο van der Mark εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε στην στροφή έξι και προσπέρασε τον Rea με μεγάλη ευκολία, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο έκανε και ο Lowes στην στροφή δύο της πίστας. Οι μάχες μεταξύ του Rea και του Lowes ήταν πραγματικά φοβερές και διήρκησαν μέχρι και τον τελευταίο γύρο πριν γίνει το συμβάν. Στη στροφή 13, την ώρα που ο Lowes ήταν τρίτος και είχε αρχίσει να μπαίνει στη στροφή, ο Rea αποφάσισε να κάνει την επίθεσή του παίρνοντας την εσωτερική γραμμή. Την ώρα της προσπέρασης όμως, πέρασε πολύ κοντά απ’ το Lowes με αποτέλεσμα το πόδι του Rea να χτυπήσει τον αριστερό ώμο του Lowes. Ως εκ τούτου ο Lowes έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και έπεσε χωρίς να χτυπήσει, ενώ ταυτόχρονα ο Rea σήκωνε το χέρι ζητώντας συγγνώμη.

Απ' έξω θα φαινόταν ακόμη και ως μία εσκεμμένη κίνηση, θα πυροδοτούσε τις συζητήσεις, όμως η αλήθεια είναι ως ο Rea εννοούσε πράγματι όλα όσα είπε για το περιστατικό αυτό: Λίγο αργότερα φανερά στεναχωρημένος απ’ το συμβάν είπε: “Σε αυτό το σημείο (στην αρχή της στροφής) αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση και να πάω απ’ την εσωτερική. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο (μέσα στη στροφή) ο Lowes έκλεινε τη γραμμή του και εγώ δεν μπορούσα να πιέσω περισσότερο το μπροστινό ελαστικό κι έτσι ήρθαμε σε επαφή. Όπως είπα και νωρίτερα, είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις έναν άλλο αναβάτη να πέφτει. Λυπάμαι πραγματικά για τον Alex, που ο αγώνας του έληξε με αυτό τον τρόπο.” Την ίδια ώρα, ο Bautista περνούσε τη γραμμή τερματισμού και κατακτούσε την 12η νίκη του για φέτος. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι του έφυγε το αριστερό γάντι και κινδύνευε από έντονες εκδορές και εγκαύματα απ’ την τραχιά και κοφτερή σαν τρίφτη τυριού άσφαλτο, ο Lowes δεν τραυματίστηκε τερμάτισε όμως πολύ μακριά απ’ το τρίτο σκαλί του βάθρου, στη 16η θέση. Σε δηλώσεις σχετικά με την πτώση και αφού το είδε στην οθόνη, ο Lowes μας είπε: “Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω την πτώση, αλλά νιώθω σαν να έγινε λίγο πιο κοντά στο εσωτερικό της στροφής. Προφανώς ο Rea έκανε ένα λάθος στον τελευταίο γύρο, μπήκε πολύ γρήγορα στη στροφή όπως μπορείτε να δείτε, αλλά έτσι είναι οι αγώνες και τέτοια πράγματα συμβαίνουν.” Το συμβάν δεν πέρασε απαρατήρητο απ’ την διοργάνωση, η οποία μάλιστα τιμώρησε τον Rea ρίχνοντάς τον μια θέση απ’ αυτή που τερμάτισε με αποτέλεσμα η τελική θέση που έλαβε να είναι η τέταρτη, ενώ ταυτόχρονα του αφαίρεσε το δικαίωμα της Pole Position που είχε κερδίσει και θα ξεκινούσε τον Tissot Superpole Race τελευταίος. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο van der Mark, μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα, ενώ το βάθρο συμπληρώθηκε τελικά απ’ τον Melandri. Η πεντάδα έκλεισε απ’ τον πάντοτε εξαιρετικό στις επιδόσεις του Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing). Οι επιδόσεις του Τούρκου αναβάτη ήταν εξαιρετικές καθώς αναδύθηκε στην Πέμπτη θέση ξεκινώντας απ’ την 11η. Έκτος βρέθηκε ο Tom Sykes με την ΒΜW S1000RR, ενώ πίσω του τερμάτισε ο ομόσταβλός του Bautista, Chaz Davies. Στην όγδοη θέση τερμάτισε ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK), ενώ ο Leon Halsam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) και ο Ruben Rinaldi τερμάτισαν ένατος και δέκατος αντίστοιχα. Ο Yuki Takahashi (Moriwaki Althea Honda Team) ήταν λίστα με τους αναβάτες που δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα, λόγω της πτώσης του στη στροφή 1, ενώ ο Jordi Torres αποσύρθηκε μόνος του.

Tissot Superpole Race

Μετά το συμβάν μεταξύ του Lowes και του Rea, η σχάρα εκκίνησης είχε αλλάξει και αυτό βοήθησε τουλάχιστον στο να έχουμε περισσότερο θέαμα. Με το σβήσιμο των φώτων, είχαμε μια δυνατή εκκίνηση απ’ τον Bautista που βρέθηκε να στρίβει πρώτος στην πρώτη στροφή και να κρατάει τα ηνία του αγώνα μέχρι το τέλος. Πίσω του όμως είχαμε πολλές μάχες με τον Halsam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) να κερδίζει μια θέση και να φτάνει στην πρώτη στροφή τρίτος μπροστά απ’ τον Melandri. Πίσω του, στην τέταρτη θέση είδαμε τον Tom Sykes για λίγο με τον Lowes και van der Mark να είναι στην ουρά του. Μέχρι το τέλος του γύρου, ο Rea έκανε το θαύμα του και απ’ την τελευταία θέση που ξεκίνησε είχε “εκτελέσει” ήδη εννέα αναβάτες και ήταν δέκατος και όπλιζε ήδη για να προσπεράσει τον Davies. Η ατυχία του Lowes απ’ το πρώτο σκέλος, τον ακολούθησε και στον Sprint Race καθώς στην έβδομη στροφή της πίστας έπεσε με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να πάρει βαθμούς για δεύτερη φορά φέτος στη Jerez. Παρά το γεγονός ότι ο Melandri ήταν για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα δεύτερος, τερμάτισε τρίτος αφού δεν κατάφερε να αμυνθεί κατά του αφηνιασμένου Ολλανδού του van der Mark, που τον προσπέρασε στη στροφή έξι και του στέρησε το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η μικρή διάρκεια του αγώνα και ότι ξεκίνησε απ’ την τελευταία θέση συντέλεσαν στο γεγονός ο Rea να τερματίσει τέταρτος με 1,7’’ απ’ τον τρίτο. Ο Tom Sykes έκλεισε την πεντάδα, ενώ ο teammate του Rea, Halsam τερμάτισε έκτος. Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο Razgatlioglu, εχόντας τον Torres πίσω του. O Cortese τερμάτισε ένατος, ενώ ο Davies έκλεισε τη δεκάδα.

Δεύτερο σκέλος

Το θέαμα ολοκληρώθηκε απ’ το δεύτερο και τελευταίο σκέλος της Jerez με τα απρόοπτα και τις ανατροπές να μην έχουν τελειωμό. Ο Rea μετά την επιτυχία του στον Sprint Race κατάφερε να ξεκινήσει απ’ τη τέταρτη θέση και να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να κυνηγήσει τον βασικό του αντίπαλο, τον Bautista (ARUBA.IT Racing Ducati). Ο Bautista έχει πέσει αρκετές φορές με τη νέα V4 R, όμως ήταν πάντοτε σε στιγμές που δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα όμως, είχε άλλη μια πτώση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στο δεύτερο γύρο ο Bautista έχασε το μπροστινό της V4 R και έπεσε με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος στη λίστα με τους αναβάτες που αποσύρθηκαν απ’ τον αγώνα, παρά το γεγονός ότι ξανακαβάλησε τη μοτοσυκλέτα του και προσπάθησε να συνεχίσει, όμως όπως διαπίστωσε ήταν αδύνατο. Σε δηλώσεις του ανέφερε: “Σήμερα είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα! Απ’ τη μια αισθανόμαστε καλά για τη νίκη μας στον Tissot Superpole Race, όμως απ’ την άλλη στο δεύτερο σκέλος έπεσα στο δεύτερο γύρο. Δεν έκανα κάποιο λάθος ή κάτι παρόμοιο, απλώς έχασα το μπροστινό κι έπεσα. Ευτυχώς, σωματικά είμαι εντάξει.”  Ο αγώνας είχε πάρει φωτιά με τον Rea να ηγείται του αγώνα και τον van der Mark, Marco Melandri, Razgatlioglu και Davies να τον καταδιώκουν!

Λίγο αργότερα όμως, 15 γύρους πριν το τέλος, η λίστα των αναβατών θα μίκραινε καθώς ο Melandri στην 5η στροφή προσπάθησε παράτολμα να περάσει απ’ την εσωτερική τον Davies, ο οποίος τον ακούμπησε ελαφρώς την ώρα που έστριβε, με αποτέλεσμα η R1 του Melandri να πέσει και όπως έβγαινε εκτός της πίστας να συμπαρασύρει και τον Davies μαζί.

Ένα γύρο αργότερα, ο van der Mark είχε πάρει φωτιά και διψούσε για δόξα! Ήταν πίσω απ’ τον Rea και με τον Bautista να απουσιάζει, η νίκη έδειχνε πιο εύκολη. Ο van der Mark έκανε την κίνησή του στην έκτη στροφή της πίστας και προσπέρασε τον περσινό πρωταθλητή Rea κλέβοντάς του την πρωτιά. Μάλιστα, οι ρυθμοί του ιπτάμενου Ολλανδού, van der Mark ήταν τόσο εκπληκτικοί που ο Rea, ενώ πάλεψε να μείνει κοντά του δεν τα κατάφερε και τερμάτισε δεύτερος με 2’’ διαφορά, καθώς ο αγώνας έληξε πρόωρα λόγω της πτώσης του Kiyonari στην 11η στροφή με αποτέλεσμα να σηκωθούν οι κόκκινες σημαίες. Όμως ο 26χρονος van der Mark πήρε φέτος την πρώτη και πολυπόθητη νίκη του με το σπαθί του! Ο Τούρκος Razgatlioglu έλαμψε με τις επιδόσεις του στο δεύτερο σκέλος και κατάφερε να κατακτήσει ένα σκαλί του βάθρου, τερματίζοντας τρίτος! Ο Michael Ruben Rinaldi είχε έναν εκπληκτικό αγώνα και κατάφερε με το ρυθμό του να περάσει τη γραμμή τερματισμού τέταρτος, ενώ ξεκίνησε 11ος! Η πεντάδα ολοκληρώθηκε απ’ τον ομόσταβλό του Rea, Haslam, ενώ πίσω του βρέθηκε ο Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK). Ο Tom Sykes τερμάτισε έβδομος με τον Jordi Torres να βρίσκεται πίσω του. Στην ένατη θέση βρέθηκε ο Loris Baz, ενώ η δεκάδα έκλεισε απ’ τον Tommy Bridewell (Team Goeleven) που έχει αντικαταστήσει τον Eugene Laverty μέχρι να αναρρώσει απ’ τους τραυματισμούς, που είχε στα δοκιμαστικά της Imola.

Οι αγώνες στην Jerez ήταν γεμάτοι σασπένς, απρόοπτα και μάχες, ξεφεύγοντας από την μονοτονία και αυτό οφείλεται στην πτώση του Bautista στο δεύτερο σκέλος αλλά και στην τρομακτικά δυνατή εμφάνιση του van der mark. 41 βαθμοί χωρίζουν τον πρώτο απ’ τον δεύτερο με τον Bautista να βρίσκεται στη κορυφή και τον Rea πίσω του. Ο van der Mark κατάφερε να βρεθεί στη τρίτη θέση μετά από ένα άτυχο διήμερο αγώνων που είχε ο Lowes και δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετούς βαθμούς.

 

Ετικέτες

Motul WSBK 2024, Assen, FP2 – Ο Bautista μπροστά με την βροχή να μπερδεύει τα πράγματα

Βροχή, ήλιος, βροχή και χρόνοι που δεν λένε την αλήθεια
motomag Motul WSBK 2024, Assen, FP2 – Ο Bautista μπροστά με την βροχή να μπερδεύει τα πράγματα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Το FP2 στην πίστα του Assen τα είχε όλα καθώς ξεκινήσαμε με βροχή συνεχίσαμε με ήλιο ενώ λίγο αργότερα η βροχή έκανε και πάλι την εμφάνιση της με τους αναβάτες να δοκιμάζουν τις μοτοσυκλέτες τους κυριολεκτικά σε όλες τις συνθήκες.

Στην αρχή της διαδικασίας στο FP2 είχαμε μία επανάληψη του σκηνικού που είδαμε στο FP1. Οι περισσότεροι αναβάτες προτίμησαν να μείνουν στα pits μέχρι να στεγνώσει η πίστα καθώς υπήρχαν αρκετά σημεία με νερό. Καθώς δεν υπήρχε αγωνιστική δράση οι κάμεραμαν των οργανωτών έκαναν βόλτες στα box των ομάδων, με τους αναβάτες να χαμογελούν και να περιμένουν καρτερικά για το πότε θα ανέβουν στις μοτοσυκλέτες τους.

Motul WSBK 2024, Assen, FP2 – Ο Bautista μπροστά με την βροχή να μπερδεύει τα πράγματα

Έχοντας διανύσει 10 λεπτά στο FP2, ο Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με τον teammate του Michael Van Der Mark να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον Scott Redding της Bonovo Action BMW να κάνει το 1-2-3 για την γερμανική εταιρεία.

Με την πίστα να στεγνώνει ταχύτατα ο Michael Ruben Rinaldi (Motocorsa Ducati), είχε περάσει στην πρώτη θέση με τον Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) να ανεβαίνει με τη σειρά του στη δεύτερη θέση.

WSBK

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος του FP2, οι χρόνοι είχαν ξεκινήσει να κατεβαίνουν καθώς η πίστα στρωνόταν με γόμα ενώ και η θερμοκρασία τόσο στον αέρα όσο και στην πίστα είχε ανέβει κατά μερικούς βαθμούς.

Στην κορυφή των χρόνων είχε ανέβει ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati), ο οποίος στη στροφή 12 πλαγιολίσθαινε εντυπωσιακά με την Ducati Panigale V4R. Σε καλό ρυθμό πίσω από τον Bautista βρισκόταν ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), ο οποίος είδε λίγο αργότερα να περνά μπροστά του ο Toprak.

Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά 17 λεπτά πριν το τέλος είδαμε να κυματίζει η κόκκινη σημαία ωστόσο κανείς δεν γνώριζε τον λόγο για την διακοπή της διαδικασίας καθώς δεν είχε συμβεί κάποια έξοδος ή κάποιο ατύχημα.

2024 WorldSBK Championship | Dutch Round | TT Assen | FP2 Results | Round 3/12 Pos	Rider	Nat.	WorldSBK Team	Superbike	Timing 1	Alvaro Bautista	ESP	Aruba.it Racing Ducati	Ducati Panigale V4 R	1:35.473 2	Toprak Razgatlioglu	TUR	ROKiT BMW Motorrad	BMW M 1000 RR	1:35.750 3	Remy Gardner	AUS	GYTR GRT Yamaha	Yamaha R1	1:35.827 4	Michael Ruben Rinaldi	ITA	Motocorsa Racing	Ducati Panigale V4 R	1:35.919 5	Jonathan Rea	GBR	Pata Prometeon Yamaha	Yamaha R1	1:35.922 6	Nicolo Bulega	ITA	Aruba.it Racing Ducati	Ducati Panigale V4 R	1:35.941 7	Sam Lowes	GBR	Marc VDS Racing Team	Ducati Panigale V4 R	1:36.066 8	Michael van der Mark	NED	ROKiT BMW Motorrad	BMW M 1000 RR	1:36.127 9	Dominique Aegerter	SUI	GYTR GRT Yamaha	Yamaha R1	1:36.216 10	Andrea Iannone	ITA	Team Go Eleven	Ducati Panigale V4 R	1:36.249 11	Philipp Oettl	GER	GMT94 Yamaha	Yamaha R1	1:36.401 12	Scott Redding	GBR	Bonovo Action BMW	BMW M 1000 RR	1:36.725 13	Tito Rabat	ESP	Puccetti Racing	Kawasaki ZX-10RR	1:36.834 14	Iker Lecuona	ESP	Team HRC	Honda CBR1000RR-R	1:36.955 15	Garrett Gerloff	USA	Bonovo Action BMW	BMW M 1000 RR	1:37.097 16	Alex Lowes	GBR	Kawasaki Racing Team	Kawasaki ZX-10RR	1:37.177 17	Axel Bassani	ITA	Kawasaki Racing Team	Kawasaki ZX-10RR	1:37.240 18	Andrea Locatelli	ITA	Pata Prometeon Yamaha	Yamaha R1	1:37.257 19	Xavi Vierge	ESP	Team HRC	Honda CBR1000RR-R	1:37.956 20	Bradley Ray	ITA	GMT94 Yamaha	Yamaha R1	1:38.351 21	Tarran Mackenzie	GBR	Petronas MIE Racing Team	Honda CBR1000RR-R	1:38.933 22	Nicholas Spinelli	ITA	Barni Spark Racing	Ducati Panigale V4 R	1:40.114 23	Adam Norrodin	MAS	Petronas MIE Racing Team	Honda CBR1000RR-R	1:42.02

Λίγα λεπτά αργότερα οι οργανωτές ενημέρωσαν πως ο λόγος της διακοπής ήταν ο αέρας που είχε δυναμώσει επικίνδυνα με αποτέλεσμα κάποιες προστατευτικές πλαστικές μπαριέρες να φύγουν από την θέση τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό ξαφνικά ο αέρας έφερε βροχή και μέσα σε μερικά λεπτά άλλαξαν όλα στο Assen. Οι μηχανικοί των ομάδων ξεκίνησαν τις διαδικασίες για να αλλάξουν το set-up των μοτοσυκλετών ενώ τα slick ελαστικά έδωσαν την σειρά τους στα βρόχινα.

WSBK

Μετρώντας αντίστροφα πρώτος στην βρεγμένη πίστα βγήκε ο Bulega, ενώ λίγο αργότερα την εμφάνιση τους έκαναν και οι υπόλοιποι αναβάτες. Όπως ήταν λογικό οι χρόνοι δεν βελτιώθηκαν ωστόσο άπαντες δοκίμασαν τις μοτοσυκλέτες τους στο βρεγμένο καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βροχή να είναι ο κύριος πρωταγωνιστής καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου.

Με τους χρόνους να μην αλλάζουν μέχρι το τέλος, ταχύτερος στο FP2 στο Assen ήταν ο Bautista με τον Toprak να τερματίζει στη δεύτερη θέση. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Gardner με τον Rinaldi να ολοκληρώνει το FP2 στην τέταρτη θέση. Καλή εμφάνιση έκανε ο Jonathan Rea με τον αναβάτη της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK να βρίσκεται και πάλι στην πέμπτη θέση. Στην έκτη θέση μετά το τέλος της διαδικασίας συναντάμε τον Bulega.

1. Bautista A. Aruba.it Racing–Ducati 1:35.473 14 2. Razgatlioglu T. BMW Motorrad WorldSBK Team +0.277 17 3. Gardner R. GRT Yamaha WorldSBK +0.354 17 4. Rinaldi M. R. Motocorsa Racing +0.446 15 5. Rea J. Pata Yamaha with Brixx +0.449 10 6. Bulega N. Aruba.it Racing–Ducati +0.468 14 7. Lowes S. Elf Marc VDS Racing Team +0.593 15 8. van der Mark M. BMW Motorrad WorldSBK Team +0.654 9 9. Aegerter D. GRT Yamaha WorldSBK +0.743 14 10. Iannone A. Team GoEleven +0.776 12 11. Oettl P. GMT94 Yamaha +0.928 19 12. Redding S. Bonovo Action BMW +1.252 10 13. Rabat T. Kawasaki Puccetti Racing +1.361 12 14. Lecuona I. Team HRC +1.482 11 15. Gerloff G. Bonovo Action BMW +1.624 11 16. Lowes A. Kawasaki Racing Team +1.704 11 17. Bassani A. Kawasaki Racing Team +1.767 6 18. Locatelli A. Pata Yamaha with Brixx +1.784 12 19. Vierge X. Team HRC +2.483 13 20. Ray B. Yamaha Motoxracing +2.878 13 21. Mackenzie T. MIE Racing Honda Team +3.460 10 22. Spinelli N. Tech3 E-Racing +4.641 9 23. Norrodin A. MIE Racing Honda Team +6.548 14

Οι χρόνοι του FP2 στo Assen:

 

Θέση Αναβάτης Εθνικότητα Ομάδα Χρόνοι
1 Alvaro Bautista SPA Aruba.It Racing Ducati 1:35.473s
2 Toprak Razgatlioglu TUR ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team +0.277s
3 Remy Gardner AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +0.354s
4 Michael Ruben Rinaldi SPA Motocorsa Ducati +0.446s
5 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +0.449s
6 Nicolo Bulega ITA Aruba.It Racing Ducati +0.468s
7 Sam Lowes GBR Marc VDS Ducati +0.593s
8 Michael Van Der Mark NED ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team +0.654s
9 Dominique Aegerter SWI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +0.743s
10 Andrea Iannone ITA GoEleven Ducati +0.776s
11 Philipp Oettl GER GMT94 Yamaha +0.928s
12 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW +1.252s
13 Tito Rabat SPA Puccetti Kawasaki +1.361s
14 Iker Lecuona SPA Team HRC WorldSBK +1.482s
15 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW +1.624s
16 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK +1.704s
17 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK +1.767s
18 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +1.784s
19 Xavi Vierge SPA Team HRC WorldSBK +2.483s
20 Bradley Ray GBR Motoxracing Yamaha WorldSBK Team +2.878s
21 Tarran Mackenzie GBR Petronas Mie Honda +3.460s
22 Nicholas Spinelli ITA Barni Spark Racing Team +4.641s
23 Adam Norrodin MAL Petronas Mie Honda +6.548s
Ετικέτες