Motul WSBK 2019: Τι έγινε στις επίσημες δοκιμές του Misano

Ο Rea στην κορυφή
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

3/6/2019

Η περασμένη βδομάδα ήταν γεμάτη από αγώνες, θέαμα και δράση. Αρκετά βόρεια στο παγκόσμιο χάρτη και δυτικά μετά την Αγγλία, πριν την Ιρλανδία στην μικρή τελεία του χάρτη, στο Isle Of Man, είχαμε τον καιρό να ταλαιπωρεί τους αναβάτες με τα δοκιμαστικά του IOMTT να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο και μόλις χθες είδαν λίγο ήλιο, ενώ σήμερα έχουν ήδη ξεκινήσει οι αγώνες. Πιο κοντά σε εμάς είχαμε το τριήμερο του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος MotoGP με νικητή τον πιο γρήγορο αστυνομικό του κόσμου, τον Danilo Petrucci που έκανε όλη την Ιταλία περήφανη για την επιτυχία του στο Mugello. Παράλληλα με όλα αυτά στην πίστα του Misano, πραγματοποιηθήκαν οι διήμερες επίσημες δοκιμές του Motul WSBK.

Την βροχή βέβαια δεν την γλίτωσαν ούτε τα superbike, κι έτσι το μόνο που παρέμεινε ολόστεγνο καθ’ όλη του τη διάρκεια ήταν τα MotoGP, αφού ακόμη και στις δοκιμές του Misano ο καιρός παρέμεινε μουντός και δεν παρέλειψε να βρέξει την άσφαλτο της πίστα και τις δυο μέρες, κυρίως τις πρώτες ώρες των δοκιμών. Σε αυτές τις δοκιμές επέστρεψε και η Ten Kate Racing, που είχε αναγγείλει την επιστροφή της στους αγώνες στον τρίτο γύρου του φετινού πρωταθλήματος στην Aragon. Ο Loris Baz που είναι ο αναβάτης της ομάδας επένδυσε το χρόνο του στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας του, ξεκινώντας αρχικά με τη θέση οδήγησης ρυθμίζοντας μαρσπιέ και clip-ons. Αμέσως μετά εστίασε στις μικρές λεπτομέρειες καθώς και στην επιλογή του φαίρινγκ, πριν ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά...

Η βροχή δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τον Baz στο να βγει στην πίστα και να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα του, αφού τα καταφέρνει πολύ καλά σε βρεγμένες συνθήκες. Μάλιστα ο Baz, πήρε την πρώτη νίκη στο Motul WSBK σε βρεγμένο αγώνα, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του MotoGP είχε σημειώσει το καλύτερο αποτέλεσμά του. Παρά τις δύο πτώσεις που είχε κατά τη διάρκεια των δοκιμών και παρά τη μεγάλη αποχή τους απ’ τους αγώνες, ο ρυθμός του ήταν πολύ καλός και έκλεισε τη δεκάδα κάνοντας και την προσπάθειά του να βρει τις ρυθμίσεις για τη μοτοσυκλέτα του.

Ο ίδιος είπε λίγο αργότερα: “Τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα, δεδομένων και των συνθηκών του καιρού, επειδή είχαμε πολλά πράγματα να κάνουμε πάνω στη μοτοσυκλέτα. Η ομάδα επίσης έπρεπε να μάθει το λογισμικό και τις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας. Δεν πίεσα αρκετά στην αρχή καθώς εστίασα στο να έχω καλή αίσθηση της μοτοσυκλέτας”.

Κανά δυο ακόμη νεοφερμένοι αναβάτες αλλά γνώριμες φυσιογνωμίες ήταν παρόν στις δοκιμές του Misano, συμπεριλαμβανομένου του Xavi Fores και του Yuki Takahashi στη Moriwaki Althea Honda Racing. Ο Yuki Takahashi μάλιστα, θα τρέξει και στην Jerez με τα χρώματα της Moriwaki, αφού ο Leon Camier έμεινε εκτός δοκιμών κι έτσι και θα παραμείνει εκτός του 6ου γύρου του πρωταθλήματος (στον αγώνα της Jerez) λόγω του τραυματισμένου του ώμου απ’ την Imola. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Camier είπε: “Προφανώς και είμαι πολύ απογοητευμένος που έχασα τις δοκιμές στο Misano και που πρόκειται να χάσω τον αγώνα στην Ισπανία μαζί με την ευκαιρία να συνεχίσω να δουλεύω πάνω στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας μας. Όπως και να ‘χει, είμαστε εδώ που είμαστε και πρέπει να το αποδεχτούμε δεδομένου μάλιστα ότι ο σύνδεσμος του ώμου είναι πολύ περίπλοκος και είναι φυσικό να θέλει περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.”

 

Στην εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki είδαμε τον Leon Haslam να έρχεται έβδομος στον πίνακα των χρονομετρήσεων, ενώ μάλιστα είχε και δύο πτώσεις τη δεύτερη μέρα χωρίς όμως να τραυματιστεί. Ο Βρετανός σε δηλώσεις του είπε: “Κάναμε κάποιες αλλαγές στο τέλος της ημέρας και όταν βγήκα στην πίστα έπεσα άμεσα.” Ο ομόσταβλός του και περσινός πρωταθλητής Jonathan Rea ήταν κρυωμένος όπως και ο Marquez κι ένα σωρό αγωνιζόμενοι αυτές τις ημέρες, και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα γι’ αυτόν, όμως δεν πτοήθηκε. Επένδυσε το χρόνο των δοκιμών στο να τροποποιήσει τη θέση οδήγησης στη μοτοσυκλέτας κάτι που όπως ανέφερε δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κατά τη διάρκεια ενός αγωνιστικού τριημέρου. Σε δηλώσεις ο περσινός πρωταθλητής είπε: “Δουλέψαμε με τη ρύθμιση του πλαισίου, αλλάζοντας την κατανομή του βάρους και δοκιμάσαμε ορισμένα απ’ τα ελαστικά της Pirelli. Αλλάξαμε τα μηχανικά μέρη του πιρουνιού αλλά το πιο σημαντικό πράγμα ήταν πως αλλάξαμε την θέση οδήγησης στη μοτοσυκλέτα μου. Στο τέλος της ημέρας είχα πολύ καλή αίσθηση οδηγώντας τη. Αυτές οι δοκιμές ήταν μια τέλεια ευκαιρία να δοκιμάσω αυτά τα πράγματα καθώς τα αγωνιστικά τριήμερα δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε τόσο μεγάλες αλλαγές. Ήταν πολύ καλές δοκιμές και αισθάνομαι πολύ καλά για αυτό.”

Το κόκκινο γκαράζ της Ducati δέχτηκε ένα ιδιαίτερο πλήγμα, αφού κατά τη διάρκεια των δοκιμών ο Alvaro Bautista είχε μια σφοδρή πτώση στη στροφή 13 απ’ την οποία βγήκε αλώβητος… δεν συνέβη όμως το ίδιο και για την μοτοσυκλέτα του. Παρ’ όλα αυτά βρέθηκε τέταρτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων πίσω απ’ τους αναβάτες της Pata Yamaha WorldSBK Team Alex Lowes και Michael van der Mark που ήρθαν τρίτος και δεύτερος αντίστοιχα.

Ο 6ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος WSBK ξεκινά με τα δοκιμαστικά στις 7 Ιουνίου και το Σάββατο θα δούμε τι αντίκτυπο είχαν οι επίσημες δοκιμές στο Misano. Πολλοί θέλουν τον Rea να επιστρέφει δριμύτερος και να σταματά την κυριαρχία του Bautista, όμως όλα αυτά δεν παύουν να είναι σπέκουλες και το μόνο σίγουρο είναι πως πάντα ο νικητής φαίνεται με την πτώση της καρό σημαίας.

1) Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’34.9

2) Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1’35.1

3) Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) 1’35.2

4) Alvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’35.5

5) Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK) 1’35.5

6) Chaz Davies (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1’35.5

7) Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1’35.7

8) Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’35.9

9) Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) 1’35.9

10) Loris Baz (Ten Kate Racing - Yamaha) 1’36.5

11) Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’35.6 

Ετικέτες

Motul WSBK - O Petrucci θα χάσει το Assen λόγω τραυματισμού

Το βάπτισμα του πυρός θα πάρει ο Nicholas Spinelli που προέρχεται από τη MotoE
motomag Motul WSBK – O Petrucci θα χάσει το Assen λόγω τραυματισμού
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Ο Danilo Petrucci ο οποίος φιγουράρει στην έκτη θέση της βαθμολογίας του Motul WSBK, δεν θα βρίσκεται στον αγώνα τoυ Assen, καθώς αναρρώνει από τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια προπόνησης motocross στην Ιταλία.

Ο αναβάτης της Barni Spark Racing Team ο οποίος δήλωσε πως είχε την πιο τρομακτική πτώση στην ζωή του με motocross μοτοσυκλέτα, θα χρειαστεί να μείνει στα “pits” για μερικές εβδομάδες καθώς μετά το ατύχημα απέκτησε αρκετά παράσημα -σπασμένα δόντια, σπασμένο σαγόνι σε δύο σημεία καθώς και σπασμένη κλείδα και ωμοπλάτη.

Το θετικό για τον Ιταλό αναβάτη είναι πως ο θεσμός του Motul WSBK μετά τον αγώνα του Assen θα έχει επτά εβδομάδες διάλειμμα κάτι που σημαίνει πως ο Petrux θα προλάβει τον εντός έδρας αγώνα στο Misano.

Spinelli

Τη θέση του τραυματία Petrucci θα πάρει ο συμπατριώτης του Nicholas Spinelli ο οποίος αγωνίζεται στην MotoE με την Tech3 E-Racing. O Spinelli θα έχει δύσκολο έργο καθώς δεν έχει αγωνιστεί ξανά στη μεγάλη κατηγορία, με τον ίδιο όμως να έχει κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα CIV Moto3 ενώ πέρυσι αγωνίζονταν στο WorldSSP με την ομάδα της Yamaha.

Ο Spinelli έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις ως αντικαταστάτης του Petrucci: "Λυπάμαι πολύ για το ατύχημα του Danilo και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να τα πάω καλά και να απολαύσω αυτή την εμπειρία”.

Η ατυχία του ενός είναι η ευκαιρία του άλλου στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό και αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί ο Nicholas Spinelli το προσεχές Σαββατοκύριακο στον αγώνα της Ολλανδίας.

Spinelli
Ετικέτες