Motul WSBK 2021: Ξεκινούν σήμερα τα δοκιμαστικά στη Jerez

Με 11+1 αναβάτες και guest star από τα MotoGP
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

20/1/2021

Σήμερα ξεκινά ουσιαστικά το "επίσημο" πρόγραμμα προετοιμασίας των ομάδων του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Superbike στην πίστα της Jerez με 11 αναβάτες από τη μεγάλη κατηγορία και έναν από την Supersport.

O superstar Jonathan Rea και ο Alex Lowes έχουν πλέον ολοκαίνουριες μοτοσυκλέτες από την Kawasaki για το 2021 και δουλειά τους είναι να συνεχίσουν την κυριαρχία της πράσινης εταιρείας στο θεσμό για άλλη μια χρονιά. Από την άλλη μεριά, η Ducati με τον Scott Redding και η Honda με τον Alvaro Bautista θα πρέπει να ανακόψουν αυτή τη ηγεμονική παρουσία που έχει η Kawasaki τα τελευταία χρόνια. Από τα αξιοσημείωτα αυτών των δοκιμαστικών θα είναι η παρουσία του Maverick Vinales, του Stefan Bradl και του Johann Zarco που επίσης θα οδηγήσουν μαζί με τους αναβάτες των SBK, αλλά όχι μοτοσυκλέτες των MotoGP. Μάλιστα ο Maverick Vinales θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται μαζί με τον ξάδερφό του Isaac Vinales, που είναι αναβάτης της ORELAC Racing VerdNatura. Επίσης ο Maverick Vinales θα έχει από φέτος δική του ομάδα στην μικρή κατηγορία SSP300.

Άλλη μια γνωστή φυσιογνωμία από τα MotoGP είναι και ο Tito Rabbat, που φέτος θα βρίσκεται στο grid των WSBK με μια Ducati της Barni Racing Team. Αυτά τα δοκιμαστικά θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.   

Michelin-WSBK: Και επίσημα προμηθευτής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το 2027

Μεταφορά τεχνολογίας από MotoGP και Μοτο Ε στα Superbikes -Έως το 2031
Michelin WorldSBK προμηθευτής έως το 2031
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/6/2025

Με σχετική ανακοίνωση η Michelin επιβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει προμηθευτής ελαστικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes από τη σεζόν του 2027.

Πριν από μερικές ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για τις αλλαγές στα δύο κορυφαία Παγκόσμια Πρωταθλήματα στο MotoGP και το WSBK, αναφορικά με τους προμηθευτές ελαστικών, με την Michelin να έχει ήδη κάνει γνωστή από τον Μάρτιο την αποχώρησή της από το MotoGP στο τέλος του 2026 καθώς η Dorna ήθελε να έχει έναν κατασκευαστή ελαστικών για όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος.

Η Michelin ενδιαφερόταν μόνο για την κορυφαία κατηγορία όπως και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE και δεν είχε κρύψει τότε την απογοήτευσή της για την απόφαση που σχεδόν της ανακοινώθηκε και δεν μπόρεσε να αλλάξει παρά την αντιπροσφορά που έκανε στη Dorna.

Έτσι τώρα έρχεται από που περιμέναμε, για να ηρεμήσουν και τα πνεύματα, με τη γαλλική εταιρεία να γίνεται ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, αφήνοντας την Pirelli να κάνει το ίδιο στο MotoGP, η οποία ήδη προμήθευε τις κατηγορίες Moto2 και Moto3.

Η συνεργασία με το WSBK θα έχει διάρκεια 5 ετών και οι Γάλλοι θα προμηθεύουν με ελαστικά την κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος αλλά και τις WorldSSP, WorldSPB (η νέα sportbike κατηγορία) και WorldWCR (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών)

Στη σχετική ανακοίνωση οι Γάλλοι αναφέρουν ότι το WSBK θα αποτελέσει για αυτούς ένα ιδανικό περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να μεταφέρουν τις τεχνολογίες που εξελίσσουν στα ελαστικά ακόμη πιο αποδοτικά στα ελαστικά παραγωγής και στο κοινό των δύο τροχών που οδηγεί τη μοτοσυκλέτα του στον δρόμο ή την πίστα.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε κατά πόσο η έρευνα και η εξέλιξη που πραγματοποιούσαν τόσα χρόνια στο MotoGP θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την απόδοση των ελαστικών που θα χρησιμοποιούν στο WSBΚ.

Η Pirelli, που ήταν αποκλειστικός προμηθευτής στο WSBK από το 2004, θα συνεχίσει να προμηθεύει ελαστικά στο πρωτάθλημα μέχρι και το τέλος της σεζόν του 2026.

Η Michelin έχει κερδίσει 12 τίτλους στο WSBK τη 10ετία του 2000 όταν ακόμη δεν υπήρχε αποκλειστικότητα στην προμήθεια και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους οι προμηθευτές ελαστικών.