Motul WSBK 2021: Ξεκινούν σήμερα τα δοκιμαστικά στη Jerez
Με 11+1 αναβάτες και guest star από τα MotoGP
Από τον
Μπάμπη Μέντη
20/1/2021
Σήμερα ξεκινά ουσιαστικά το "επίσημο" πρόγραμμα προετοιμασίας των ομάδων του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Superbike στην πίστα της Jerez με 11 αναβάτες από τη μεγάλη κατηγορία και έναν από την Supersport.
O superstar Jonathan Rea και ο Alex Lowes έχουν πλέον ολοκαίνουριες μοτοσυκλέτες από την Kawasaki για το 2021 και δουλειά τους είναι να συνεχίσουν την κυριαρχία της πράσινης εταιρείας στο θεσμό για άλλη μια χρονιά. Από την άλλη μεριά, η Ducati με τον Scott Redding και η Honda με τον Alvaro Bautista θα πρέπει να ανακόψουν αυτή τη ηγεμονική παρουσία που έχει η Kawasaki τα τελευταία χρόνια. Από τα αξιοσημείωτα αυτών των δοκιμαστικών θα είναι η παρουσία του Maverick Vinales, του Stefan Bradl και του Johann Zarco που επίσης θα οδηγήσουν μαζί με τους αναβάτες των SBK, αλλά όχι μοτοσυκλέτες των MotoGP. Μάλιστα ο Maverick Vinales θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται μαζί με τον ξάδερφό του Isaac Vinales, που είναι αναβάτης της ORELAC Racing VerdNatura. Επίσης ο Maverick Vinales θα έχει από φέτος δική του ομάδα στην μικρή κατηγορία SSP300.
Άλλη μια γνωστή φυσιογνωμία από τα MotoGP είναι και ο Tito Rabbat, που φέτος θα βρίσκεται στο grid των WSBK με μια Ducati της Barni Racing Team. Αυτά τα δοκιμαστικά θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.
Motul WSBK: Mε Rea και Chantra στο τεστ του Portimao η Honda HRC - Μένει εκτός ο Dixon
Ο Βρετανός αναρρώνει από κάταγμα στον καρπό, με την αποθεραπεία να εξελίσσεται θετικά
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
5/3/2026
Η Honda HRC θα παραταχθεί με διαφορετική σύνθεση στο διήμερο δοκιμών του Portimao (9-10/3), με τους Jonathan Rea και Somkiat Chantra να αναλαμβάνουν δράση, ενώ ο Jake Dixon συνεχίζει την αποθεραπεία του μετά από τραυματισμό στον καρπό.
Η Honda HRC θα συμμετάσχει στο διήμερο ιδιωτικό τεστ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Autodromo Internacional do Algarve με μια ελαφρώς διαφοροποιημένη σύνθεση αναβατών. Μετά την απουσία του από τον εναρκτήριο γύρο της σεζόν στην Αυστραλία, ο Somkiat Chantra θα επιστρέψει στη δράση πάνω στην CBR1000RR-R SP, ενώ στο ίδιο γκαράζ θα βρίσκεται και ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jonathan Rea.
Ο Rea, που υπέγραψε τον χειμώνα ως δοκιμαστής της Honda, θα πάρει μέρος στο τεστ στη θέση του Jake Dixon. Ο Βρετανός αναβάτης συνεχίζει να αναρρώνει από κάταγμα στον καρπό που υπέστη κατά τη διάρκεια του επίσημου τεστ στην Αυστραλία.
Ο Chantra τραυματίστηκε σε ιδιωτικές δοκιμές στη Sepang πριν από τα χειμερινά τεστ σε Jerez και Portimao και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στα δύο χέρια. Παρότι η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία, η αποθεραπεία του δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στον αγώνα της Αυστραλίας.
Έκτοτε ο Ταϊλανδός αναβάτης έχει επιστρέψει στις προπονήσεις, οδηγώντας μια CBR600RR στην Ταϊλάνδη και στο Portimao θα επανενωθεί με την ομάδα Honda HRC, ανεβαίνοντας ξανά σε μοτοσυκλέτα WorldSBK.
Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα ανέφερε πως, "όλοι οι μετεγχειρητικοί ιατρικοί έλεγχοι στα χέρια του Chantra είχαν θετικά αποτελέσματα και ο Ταϊλανδός αναβάτης έχει ήδη επιστρέψει στην πίστα, οδηγώντας μια CBR600RR σε προπονήσεις στη χώρα του. Το τεστ του Portimao θα του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην ομάδα του και τη CBR1000RR-R για πρώτη φορά μετά από μια σύντομη δοκιμή που πραγματοποίησε στο τέλος του 2025."
Στην άλλη πλευρά του γκαράζ, ο Jake Dixon δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο τεστ. Ο αναβάτης με τον αριθμό #96 υπέστη κάταγμα στον καρπό κατά τη διάρκεια του επίσημου τεστ στην Αυστραλία, γεγονός που τον άφησε εκτός δράσης από τον πρώτο γύρο της χρονιάς.
Όπως και ο teammate του, ο Dixon υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που στέφθηκε με επιτυχία και στη συνέχεια πραγματοποίησε νέο ιατρικό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έπειτα επέστρεψε στην Andorra, όπου συνεχίζει το πρόγραμμα αποθεραπείας του.
Ωστόσο, το τεστ στο Portimao έρχεται πολύ νωρίς για την επιστροφή του και έτσι τη θέση του στο γκαράζ της Honda HRC θα πάρει ο Jonathan Rea, ο οποίος θα μοιραστεί τα δεδομένα της ομάδας με τον Chantra, καθώς ο τελευταίος επιστρέφει στη δράση.
Ο Rea έχει ήδη δοκιμάσει τη CBR1000RR-R SP κατά τη διάρκεια των χειμερινών τεστ σε Jerez και Portimao, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως αναβάτης εξέλιξης της Honda. Η συμμετοχή του στο επερχόμενο τεστ αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα στην ομάδα, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει τον Chantra να επανέλθει ομαλά στον ρυθμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike.