MOTUL WSBK 2023, Portimao FP2: Αφεντικό ο Bautista

Με τον Razgatioglu της Yamaha να λέει πως είναι αδύνατο να πάει γρηγορότερα
motomag MOTUL WSBK 2023, Portimao FP2: Αφεντικό ο Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/9/2023

Ο Alvaro Bautista στα δεύτερα χρονομετρημένα στην πίστα του Portimao έδειξε πως είναι το φαβορί για τη νίκη στον αγώνα καθώς σημείωσε με άνεση τον πρώτο χρόνο, από την άλλη ο μεγάλος του αντίπαλος Toprak Razgatioglu δεν μπόρεσε να βρει τον τρόπο να κινηθεί γρήγορα ώστε να απειλήσει τον Ισπανό της Ducati.

Το FP2 στην πίστα Autodromo Internacional do Algarve στο Portimao της Πορτογαλίας, ξεκίνησε με μια παραλίγο πτώση των Garett Gerloff (Bonovo Action BMW) και Lorenzo Baldassarri (GMT94 Yamaha) καθώς ο αναβάτης της Yamaha "απασχολούσε" την αγωνιστική γραμμή της πίστας με τον Αμερικανό αναβάτη της BMW να καταφέρνει ωστόσο να μείνει όρθιος. Με δέκα λεπτά να έχουν περάσει στην πρώτη θέση βρισκόταν ο Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) με τον Danilo Petrucci (Barni Spark Ducati Racing) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Από την άλλη ο Toprak Razgatioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) βρισκόταν στην 15η θέση με τον Τούρκο αναβάτη να λέει στους μηχανικούς του την λέξη "impossible" -αδύνατο- αναφερόμενος προφανώς στο γεγονός πως δεν μπορεί να πάει πιο γρήγορα.

WSBK

Με τα λεπτά να περνούν στο FP2, o Bautista συνέχιζε να είναι στην πρώτη θέση, με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), να έχει ανέβει στη δεύτερη θέση και τον Petrucci να ακολουθεί στην τρίτη. Καλό ξεκίνημα στη διαδικασία είχε κάνει ο έτερος αναβάτης της Aruba.it Racing-Ducati Michael Ruben Rinaldi με τον Ιταλό να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Στην πέμπτη θέση είχε καταφέρει να ανέβει ο Razgatioglu με τον Gerloff να ακολουθεί μια θέση πιο πίσω. Με είκοσι λεπτά να απομένουν ο Bautista με χρόνο 1:40.476 βρισκόταν στην κορυφή των χρόνων με τον Rea να ακολουθεί σχεδόν 7 δέκατα στη δεύτερη θέση, με τον πέμπτο Razgatioglu να προσπαθεί απεγνωσμένα να βελτιώσει τον χρόνο του χωρίς επιτυχία.

Μπαίνοντας στα τελευταία δέκα λεπτά του FP2, o Rinaldi κατάφερε να βελτιώσει τον χρόνο του ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στη δεύτερη θέση πίσω από τον teammate του στην Aruba Ducati Bautista. Με πέντε λεπτά να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας στο FP2, o Bautista είχε βρεθεί πίσω από τον Razgatioglu ώστε να "μελετήσει" τις κινήσεις του μεγάλου του αντιπάλου αλλά ταυτόχρονα να παίξει και το παιχνίδι της ψυχολογίας αγχώνοντας τον αναβάτη της Yamaha. Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό ο Bautista αποφάσισε να πιέσει δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό στην πίστα της Πορτογαλίας με τον Ισπανό να τερματίζει πρώτος στο FP2. Στη δεύτερη θέση κάνοντας το 1-2 για την Aruba Ducati τερμάτισε ο Rinaldi με τον Rea να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Έκπληξη είχαμε για τις θέσεις τέσσερα και πέντε με τους Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) και Michael Van der Mark (Rokit BMW Motorrad Wolrd SBKteam) να ολοκληρώνουν το FP2 στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Στην έκτη θέση βρέθηκε ο Petrucci, με το δίδυμο της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Andrea Locatelli και Razgatioglu να τερματίζουν στην έβδομη και όγδοη θέση στο FP2.

 

Ακολουθούν τα αποτελέσματα στο FP2 στην πίστα Autodromo Internacional do Algarve στο Portimao

WSBK
Ετικέτες

Motul WSBK: Επίσημα τέλος το Phillip Island – Σε νέα πίστα στην Αυστραλία από το 2028

Το γνωρίζαμε από τον Φεβρουάριο, τώρα είναι πλέον επίσημο
the bend
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/6/2026

Τα άσχημα μαντάτα για την ιστορική πίστα της Αυστραλίας, Phillip Island, συνεχίζονται. Μετά την απώλεια του MotoGP, που επισημοποιήθηκε τον Φλεβάρη, κυκλοφορούσαν πολλές φήμες περί αντικατάστασης της πίστας και στο καλεντάρι του WSBK, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί κάτι σχετικό.

Αυτό συνέβη σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τους διοργανωτές του WSBK. Σύμφωνα με αυτή, “το Motul FIM Superbike World Championship θα ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην Αυστραλία από το 2028, με την πίστα The Bend να φιλοξενεί τον αυστραλιανό γύρο με πολυετή συμφωνία. Χτισμένο στη νότια Αυστραλία, το Shell V-Power Motorsport Park at The Bend θα ενταχθεί στο ημερολόγιο του WSBK από την 41η χρονιά του πρωταθλήματος και εφεξής.”

Το WSBK απλώς επιβεβαιώνει σήμερα αυτό που ήδη γνωρίζαμε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αποχώρηση του MotoGP, πρωτάθλημα που μοιράζεται τους ίδιους διοργανωτές με το WSBK, οπότε εύλογα τα όποια προβλήματα έβλεπαν στο Phillip Island θα αφορούσαν και τους δύο αγωνιστικούς θεσμούς.

Ως γνωστόν, το MotoGP οδεύει προς μια νέα πίστα σε δημόσιους δρόμους (street circuit) που θα στηθεί στην Αδελαΐδα, ενώ στο μεσοδιάστημα θα χρησιμοποιήσει την πίστα The Bend, την ίδια στην οποία μετακομίζει τώρα και το WSBK.

Ο αγώνας του Phillip Island την επόμενη χρονιά (2027) θα είναι ο τελευταίος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes.

Ετικέτες