MOTUL WSBK: Απουσία Sofuoglu

Χάνει τους δύο πρώτους αγώνες!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/2/2017

Μετά από 38 γύρους και δύο ημέρες δοκιμών, ο Sofuoglu αντιλήφθηκε ότι ο αντίχειράς του που είχε σπάσει δεν έχει γιατρευτεί πλήρως. Αφαιρώντας την μεταλλική λάμα πριν τις δοκιμές, ανακάλυψαν ότι το χέρι δεν είχε επανέλθει πλήρως και ο αντίχειρας δεν ήταν στην σωστή θέση. Κατά τις δοκιμές ο πόνος ήταν αφόρητος, ακόμη και με ειδική αγωγή, ενώ ήταν αδύνατο να φρενάρει σωστά. «Θα αποτελούσα κίνδυνο όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους άλλους αναβάτες μέσα στην πίστα. Για αυτό πήραμε την απόφαση να απουσιάσω στους δύο πρώτους γύρους και να επιστρέψω στο Aragon, κάνοντας στο μεσοδιάστημα νέα επέμβαση. Ξεκινάμε την σεζόν άσχημα, αλλά αυτό μου δίνει απλά το κίνητρο να συνεχίσω πιο δυνατά».

Ο Sofuoglu είναι 32 χρονών και ο πιο πετυχημένος αναβάτης στο WSSP, έχοντας επίσης κατακτήσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα, την στιγμή που πάντα στην Αυστραλία έχει πρόβλημα. Αυτή την φορά μπορεί τα προβλήματά του να είναι μεγαλύτερα, αλλά ίσως αυτό να σημαίνει ότι θα εξελιχθεί θετικά για εκείνον και αυτή η σεζόν, παρόλο που ξεκινά με τουλάχιστον 50 βαθμούς διαφορά.


Kenan Sofuoğlu Sakatlığı Nedeniyle Supersport... από haberler

Ετικέτες

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η νέα άσφαλτος προσφέρει καλύτερη πρόσφυση ωστόσο φθείρει πολύ γρήγορα τα ελαστικά
motomag Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/2/2024

Στο τεστ που έλαβε χώρα στην πίστα του Philip Island πριν από μερικές ημέρες προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τα ελαστικά της Pirelli. Η νέα άσφαλτος της πίστας μπορεί πλέον να προσφέρει μεγαλύτερη πρόσφυση στους αναβάτες ωστόσο φθείρει πολύ γρήγορα τα ελαστικά των μοτοσυκλετών τους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Την πρώτη ημέρα των δοκιμών στο Motul WSBK Philip Island που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες με την θερμοκρασία αέρα να είναι στους 19 βαθμούς και στην άσφαλτο 23 έως 30 δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στα ελαστικά της Pirelli, την επόμενη μέρα όμως που οι θερμοκρασία ανέβηκε στην άσφαλτο κοντά στους 50 βαθμούς τότε ήταν που ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Μπορεί ο χρόνος που πέτυχε ο Toprak Razgatlioglu με την M 1000 RR να έφερε χαμόγελα στην BMW ωστόσο λίγο αργότερα τα πράγματα σοβάρεψαν όταν παρατήρησαν πως η φθορά των ελαστικών είναι πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης αγώνα. Το ίδιο πρόβλημα είχαν όλες οι ομάδες που είδαν την φθορά των ελαστικών τους να είναι μεγάλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Pirelli οι κάτω από 30 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασίες στην άσφαλτο της πίστας δεν αποτελούν πρόβλημα. Αντίθετα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με αυτές που καταγράφηκαν στις δοκιμές της Τρίτης, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Ένας άλλος χαρακτηριστικός παράγοντας στο Phillip Island είναι ο άνεμος αν αυτός είναι ιδιαίτερα δυνατός, θα αποτελέσει πρόβλημα για τους αναβάτες καθώς θα τους κάνει να γλιστρούν περισσότερο αυξάνοντας τη φθορά των ελαστικών.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η Dorna, η FIM, η Διεύθυνση Αγώνων και η Pirelli αποφάσισαν να γίνουν αλλαγές εκτός από το υποχρεωτικό pitstop για τα ελαστικά και στην απόσταση του αγώνα στο Philip Island. Και στις δύο κατηγορίες οι αναβάτες θα έχουν ένα παράθυρο τριών γύρων για να αλλάξουν ελαστικά, με καθορισμένο χρόνο στο pit lane. Στο WorldSBK το παράθυρο θα είναι μεταξύ των γύρων 9 και 11, ενώ στο WorldSSP μεταξύ των γύρων 8 και 10. Είναι υποχρεωτικό για όλους τους αναβάτες να αλλάξουν το πίσω ελαστικό, ενώ θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αντικαταστήσουν ή όχι το μπροστινό ελαστικό επίσης με βάση τα ελαστικά που έχει ο κάθε αναβάτης που του απομένουν.

Οι αγώνες WorldSBK Race 1 και Race 2 έχουν μειωθεί από 22 σε 20 γύρους, ενώ ο αγώνας Superpole θα έχει 10 γύρους. Οι αγώνες WorldSSP θα διεξαχθούν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί σε 18 γύρους. Οι αναβάτες και των δύο κατηγοριών θα έχουν στη διάθεσή τους τα ελαστικά Pirelli SC1 και SC2 (εμπρός ελαστικό) και Pirelli SC1 (πίσω ελαστικό). Στις κατατακτήριες δοκιμές οι αναβάτες του WSBK θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως δύο πίσω ελαστικά SC0.

Motul WSBK – Με υποχρεωτικό pitstop αλλαγής ελαστικών ο αγώνας του Philip Island

Η Pirelli ανέφερε για το θέμα των ελαστικών: "Γνωρίζουμε καλά την πίστα, ωστόσο κάθε χρόνο είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, επειδή στο Phillip Island οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ελαστικών είναι πολλές και συχνά απρόβλεπτες. Φέτος η σημαντικότερη αλλαγή είναι η νέα άσφαλτος. Ως εκ τούτου, ελλείψει δεδομένων στα οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να γυρίσουμε στις λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τις δύο τελευταίες σεζόν.

Είδαμε στις δοκιμές ότι η άσφαλτος προσφέρει μεγάλη πρόσφυση, προς όφελος των χρόνων, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πολύ επιθετική με τα ελαστικά, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, σε συμφωνία με τη Dorna, τη FIM και τη Διεύθυνση Αγώνων, αποφασίσαμε ότι για τους αγώνες και των δύο κατηγοριών θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται pit stop για αλλαγή ελαστικών. Ήταν μια δύσκολη απόφαση ωστόσο εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια.”

Ετικέτες