Motul WSBK: Με slick ελαστικά όλες οι κατηγορίες από το 2020

Η Pirelli επίσημος προμηθευτής ως το 2023
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

29/10/2019

Από το 2004 μέχρι σήμερα, η Pirelli ήταν ο επίσημος και αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του Motul WSBK και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα παραμείνει μέχρι και το 2023. Η αλλαγή που ήρθε με τη νέα συνεργασία της Pirelli με την διοργάνωση του πρωταθλήματος, φέρνει το πρωτάθλημα στην επόμενη φάση όσον αφορά την εξέλιξή του. Μέχρι τώρα, μονάχα τα Superbikes είχαν την “πολυτέλεια” να χρησιμοποιούν slick ελαστικά, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες WorldSSP και WorldSSP300 χρησιμοποιούσαν ελαστικά με χάραξη, που ναι μεν διέθεταν πολλές τεχνολογίες και οι αναβάτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τη σκληρότητά τους, όμως ήταν ελαστικά παραγωγής και όχι ειδικά κατασκευασμένα για το πρωτάθλημα.

Τώρα, με την ανανέωση της συνεργασίας της Pirelli με τη Dorna αυτό αλλάζει και πλέον οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως και το νέο κύπελο Yamaha R3 bLU cRU European Cup, θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα DIABLOΤΜ superbike slick ελαστικά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο θεσμό.

Από την επόμενη σεζόν τα ελαστικά των Superbikes θα είναι στάνταρ (200/65 πίσω και 125/70 μπροστά) και κάθε αναβάτης θα δικαιούται 11 ζεύγη συν δύο πίσω ελαστικά για κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο. Στους αναβάτες της μεσαίας κατηγορίας θα δίνονται οκτώ ζευγάρια συν ένα πίσω ελαστικό, ενώ οι διαστάσεις θα αλλάξουν μόνο για το πίσω, που θα γίνει 190/60. Πέραν από την μετάβαση σε ελαστικά με χάραξη σε slick, η κατηγορία των worldSSP300 δεν θα έχει αλλαγές και οι αναβάτες θα έχουν στη διάθεσή τους τρία ζευγάρια ελαστικών (110/70 εμπρός και 140/70 πίσω).

Ο υπεύθυνος εμπορικής τοποθέτησης προϊόντων της Pirelli, Roberto Righi είπε: “Οι μηχανοκίνητοι αγώνες είναι ένα σημαντικό κομμάτι του DNA της εταιρείας μας και  η συνεργασία μεταξύ της Pirelli και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motul WSBK αντιπροσωπεύει χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο μακροχρόνιες και επιτυχείς συνεργασίες στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  Αυτή η συμφωνία μας προσφέρει τη συνέχιση της στρατηγικής μας, που τα τελευταία χρόνια έδωσε τη δυνατότητα στα ελαστικά της Pirelli να είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς στις κατηγορίες των supersport και πάνω.”

Από την άλλη, ο Giorgio Barbier, Διευθυντής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Pirelli ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπει την συνεργασία της Dorna και της Pirelli να συνεχίζεται και να προχωρά στο επόμενο επίπεδο, μιας και ο ίδιος ακολουθεί το πρωτάθλημα με την Pirelli από το 2004 που συστάθηκε ο κανονισμός του αποκλειστικού προμηθευτή των ελαστικών.  Παράλληλα εστίασε στις αλλαγές που θα επιφέρουν τα slick ελαστικά στις μικρότερες κατηγορίες λέγοντας: “Από την επόμενη σεζόν, με την χρήση slick ελαστικών σε όλες τις κατηγορίες, θα έχουμε περαιτέρω και πιο μεγάλες βελτιώσεις στην τεχνολογία τους. Συγκεκριμένα, η WorldSSP θα επωφεληθεί ιδιαίτερα απ’ τις αλλαγές στο προφίλ, τον τρόπο κατασκευής και της γόμας του εμπρός ελαστικού, ενώ το μεγαλύτερο νούμερο πίσω (190/60) θα φέρει πιο κοντά την κατηγορία στις επιδόσεις που είχαν τα Superbikes πριν από λίγα χρόνια. Σχετικά με την WorldSSP300, η χρήση των slick ελαστικών θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν δράματα κατά τη διάρκεια των κρύων πρωινών δοκιμών. Ειδικότερα, οι αναβάτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο πίσω ελαστικών, του SC1 και του SC2 που έχουν εξελιχθεί ειδικά για την μικρή κατηγορία."

Η ανανέωση της συνεργασίας της Dorna με την Pirelli, αλλά και η έλευση των slick ελαστικών σε όλες τις κατηγορίες του Motul WSBK, φέρνει το πρωτάθλημα πιο κοντά στα πρότυπα του MotoGP και θα δώσει τη δυνατότητα στις μικρότερες κατηγορίες να προσφέρουν περισσότερο θέαμα όπως οι Moto3 και Moto2.

Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες