Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Motul WSBK: Με slick ελαστικά όλες οι κατηγορίες από το 2020

Η Pirelli επίσημος προμηθευτής ως το 2023

Από το 2004 μέχρι σήμερα, η Pirelli ήταν ο επίσημος και αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του Motul WSBK και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα παραμείνει μέχρι και το 2023. Η αλλαγή που ήρθε με τη νέα συνεργασία της Pirelli με την διοργάνωση του πρωταθλήματος, φέρνει το πρωτάθλημα στην επόμενη φάση όσον αφορά την εξέλιξή του. Μέχρι τώρα, μονάχα τα Superbikes είχαν την “πολυτέλεια” να χρησιμοποιούν slick ελαστικά, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες WorldSSP και WorldSSP300 χρησιμοποιούσαν ελαστικά με χάραξη, που ναι μεν διέθεταν πολλές τεχνολογίες και οι αναβάτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τη σκληρότητά τους, όμως ήταν ελαστικά παραγωγής και όχι ειδικά κατασκευασμένα για το πρωτάθλημα.

Τώρα, με την ανανέωση της συνεργασίας της Pirelli με τη Dorna αυτό αλλάζει και πλέον οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως και το νέο κύπελο Yamaha R3 bLU cRU European Cup, θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα DIABLOΤΜ superbike slick ελαστικά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο θεσμό.

Από την επόμενη σεζόν τα ελαστικά των Superbikes θα είναι στάνταρ (200/65 πίσω και 125/70 μπροστά) και κάθε αναβάτης θα δικαιούται 11 ζεύγη συν δύο πίσω ελαστικά για κάθε αγωνιστικό σαββατοκύριακο. Στους αναβάτες της μεσαίας κατηγορίας θα δίνονται οκτώ ζευγάρια συν ένα πίσω ελαστικό, ενώ οι διαστάσεις θα αλλάξουν μόνο για το πίσω, που θα γίνει 190/60. Πέραν από την μετάβαση σε ελαστικά με χάραξη σε slick, η κατηγορία των worldSSP300 δεν θα έχει αλλαγές και οι αναβάτες θα έχουν στη διάθεσή τους τρία ζευγάρια ελαστικών (110/70 εμπρός και 140/70 πίσω).

Ο υπεύθυνος εμπορικής τοποθέτησης προϊόντων της Pirelli, Roberto Righi είπε: “Οι μηχανοκίνητοι αγώνες είναι ένα σημαντικό κομμάτι του DNA της εταιρείας μας και  η συνεργασία μεταξύ της Pirelli και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motul WSBK αντιπροσωπεύει χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο μακροχρόνιες και επιτυχείς συνεργασίες στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  Αυτή η συμφωνία μας προσφέρει τη συνέχιση της στρατηγικής μας, που τα τελευταία χρόνια έδωσε τη δυνατότητα στα ελαστικά της Pirelli να είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς στις κατηγορίες των supersport και πάνω.”

Από την άλλη, ο Giorgio Barbier, Διευθυντής των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Pirelli ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπει την συνεργασία της Dorna και της Pirelli να συνεχίζεται και να προχωρά στο επόμενο επίπεδο, μιας και ο ίδιος ακολουθεί το πρωτάθλημα με την Pirelli από το 2004 που συστάθηκε ο κανονισμός του αποκλειστικού προμηθευτή των ελαστικών.  Παράλληλα εστίασε στις αλλαγές που θα επιφέρουν τα slick ελαστικά στις μικρότερες κατηγορίες λέγοντας: “Από την επόμενη σεζόν, με την χρήση slick ελαστικών σε όλες τις κατηγορίες, θα έχουμε περαιτέρω και πιο μεγάλες βελτιώσεις στην τεχνολογία τους. Συγκεκριμένα, η WorldSSP θα επωφεληθεί ιδιαίτερα απ’ τις αλλαγές στο προφίλ, τον τρόπο κατασκευής και της γόμας του εμπρός ελαστικού, ενώ το μεγαλύτερο νούμερο πίσω (190/60) θα φέρει πιο κοντά την κατηγορία στις επιδόσεις που είχαν τα Superbikes πριν από λίγα χρόνια. Σχετικά με την WorldSSP300, η χρήση των slick ελαστικών θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν δράματα κατά τη διάρκεια των κρύων πρωινών δοκιμών. Ειδικότερα, οι αναβάτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο πίσω ελαστικών, του SC1 και του SC2 που έχουν εξελιχθεί ειδικά για την μικρή κατηγορία."

Η ανανέωση της συνεργασίας της Dorna με την Pirelli, αλλά και η έλευση των slick ελαστικών σε όλες τις κατηγορίες του Motul WSBK, φέρνει το πρωτάθλημα πιο κοντά στα πρότυπα του MotoGP και θα δώσει τη δυνατότητα στις μικρότερες κατηγορίες να προσφέρουν περισσότερο θέαμα όπως οι Moto3 και Moto2.

Tags: