MOTUL WSBK: Πώς είναι τώρα Razgatlioglu, Rea και Bautista. Πρώτη φορά εκτός αγώνα οι τρεις κορυφαίοι της βαθμολογίας

Αν και όλα βαίνουν θετικά, είναι αβέβαιη η συμμετοχή τους στον αγώνα της Cremona
WSBK: Πώς είναι τώρα Razgatlioglu, Rea και Bautista. Πρώτη φορά εκτός αγώνα οι τρεις κορυφαίοι της βαθμολογίας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/9/2024

Η BMW και η ομάδα ROKit BMW Motorrad προέβη σε σχετική ενημέρωση για την κατάσταση του Torpak Razgatlioglu, καθησυχάζοντας το κοινό καθώς οι πρώτες ημέρες έδειξαν ανάκαμψη. Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο πως θα καταφέρει να αγωνιστεί στον αγώνα της Cremona. Αυτή την στιγμή λαμβάνει θεραπεία από τη Γαλλική ιατρική ομάδα, όπου του έδωσαν το πράσινο φως για να συνεχίσει την ανάρρωσή του στην Ιταλία με άλλη ιατρική ομάδα. Βέβαια, αν θα λάβει μέρος στον αγώνα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του Chief Medical Officer και του Διευθυντή της FIM WorldSBK.

Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε στην πίστα Magny-Cours. Εκεί ο Torpak είχε έξοδο στη στροφή 14 κατά την διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής, χτυπώντας πάνω στο προστατευτικό τείχος με πολλά χιλιόμετρα και καθώς δεν μπορούσε να σηκωθεί αμέσως βγήκαν οι κόκκινες σημαίες. Στον έλεγχο αμέσως μετά κηρύχθηκε ακατάλληλη η συμμετοχή του, καθώς διαγνώστηκε με ήπιο τραυματικό χτύπημα στο πνευμοθώρακα. Αυτό οδήγησε το νικηφόρο σερί των 13ων αγώνων να τελειώσει απότομα, μένοντας ακόμη όμως στην κορυφή με 365 βαθμούς. Επέστρεψε φυσικά στην πίστα για να παρακολουθήσει τον ομόσταβλο να παίρνει την πρώτη του νίκη σε 100 αγώνες.

Στον αντίποδα, ο έξι φορές πρωταθλητής WSBK Jonathan Rea, έχει υποστεί τραυματισμό στον δεξί αντίχειρά του, μετά από την σύγκρουση στον πρώτο αγώνα και με την δικαιολογία των συνεχών μεταβαλλόμενων συνθηκών που επικρατούσαν. Μιας και η προσπάθεια που γίνεται είναι σημαντική για να εμφανιστεί στον αγώνα της Ιταλίας στις 20-22 Σεπτεμβρίου, είναι αυτή την στιγμή αμφίβολη και για αυτόν.

WSBK: Πώς είναι τώρα Razgatlioglu, Rea και Bautista. Πρώτη φορά εκτός αγώνα οι τρεις κορυφαίοι της βαθμολογίας

Απομένοντας 4 αγώνες για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και με έναν Rea να βρίσκεται 11ος στη γενική κατάταξη, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες στην ομάδα της Pata Prometeon Yamaha, για μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ο επόμενος των τριών πρωταθλητών είναι ο Alvaro Bautista, που ενώ πήγαινε καλά και τερματίζοντας 2ος στη βροχή, στον αγώνα της Superpole συγκρούστηκε στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας κάταγμα πλευρών. Αυτό τον έχει φέρει στην τρίτη θέση γενικής κατάταξης με 243 βαθμούς.

Στο γκρουπ των τραυματιών προστέθηκε και ο Nicolo Beluga χτυπώντας στον δεξιό ώμο και την κλείδα, αφήνοντάς του μια θλάση που δεν ήταν ικανή να του στερήσει τη νίκη. Έτσι τον φέρνει πιο κοντά στον πρώτο, μετά την απουσία του Toprak, μένοντας στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με 310 πόντους.

Jonathan Rea: Η καριέρα μου στο MOTUL WSBK ήταν "σαν όνειρο"

Έτοιμος για “επιστροφή” λίγο μετά από το “αντίο” του
Rea
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/12/2025

Ο Jonathan Rea αποχαιρέτησε το WorldSBK στο τέλος του 2025, κλείνοντας μια καριέρα-ρεκόρ που, όπως ο ίδιος λέει, ήταν "σαν όνειρο" ενώ είναι ήδη έτοιμος για την επιστροφή του στις πίστες μέσα στο ερχόμενο μήνα, σε νέο πλέον ρόλο

Η σπουδαία καριέρα του Jonathan Rea στο WorldSBK μπορεί να ολοκληρώθηκε με δύο δύσκολες χρονιές στη Yamaha, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι, κοιτάζοντας πίσω, το συνολικό ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικό.

Ο Βορειοϊρλανδός ολοκλήρωσε 17 συνεχόμενες σεζόν πλήρους απασχόλησης στο WorldSBK, καταγράφοντας 119 νίκες και έξι παγκόσμιους τίτλους, επιδόσεις που τον τοποθετούν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή όλων των εποχών τόσο σε νίκες όσο και σε τίτλους.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Rea έβαλε τέλος στην καριέρα του στο WorldSBK στον τελευταίο γύρο της σεζόν 2025, στο Jerez. Εκεί, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, ύστερα από πτώσεις τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον αγώνα Superpole. Η δεύτερη πτώση του προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να εκκινήσει στον δεύτερο αγώνα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις δοκιμές του Νοεμβρίου στο Jerez με τη Honda, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως test rider της HRC, με ήδη προγραμματισμένη την αγωνιστική εμπλοκή του.

Το φινάλε αυτό ήρθε μετά από δύο σεζόν με τη Yamaha, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τραυματισμούς και χαμηλή απόδοση. Στο διάστημα αυτό, ο Rea κατέγραψε μόλις ένα βάθρο και μία pole position με τη Yamaha R1, ενώ αναγκάστηκε να απουσιάσει από πέντε αγωνιστικά τριήμερα λόγω τραυματισμών.

Παρά τη δύσκολη κατάληξη, ο Rea μίλησε με θετικά λόγια για την πορεία του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Ισπανία, που σήμανε και το τέλος της σεζόν 2025.

Rea

"Σαν όνειρο", απάντησε όταν ρωτήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του.

"Ναι, σαν όνειρο. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να πηγαίνω σχολείο, έπρεπε να πηγαίνω σχολείο.”

"Νομίζω όμως, ότι αυτό το σπορ, μου έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις επιχειρήσεις, τη νίκη, την ήττα, απ’ όσα θα μπορούσε να μου διδάξει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είμαι απλώς ευγνώμων. Ήταν ένα όνειρο".

Εμείς περιμένουμε να τον δούμε σύντομα και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει με την Honda στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.

 Rea