WorldSSP 2024, Estoril, FP - Ταχύτερος ο Raffaele De Rosa με QJMOTOR

Με την αγωνιστική έκδοση του τετρακύλινδρου SRK600RC
QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/10/2024

Η QJMOTOR με τον Raffaele De Rosa βρέθηκαν στην κορυφή στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του Estoril, σε ένα δραματικό session όπου βγήκε ακόμη και κόκκινη σημαία. 

Τα ελεύθερα δοκιμαστικά διακόπηκαν 20 λεπτά μετά την έναρξή τους λόγω πτώσης του Αυστραλού Tom Edwards που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις -κρίθηκε κατάλληλος να συνεχίσει-, ενώ το pit lane άνοιξε μετά από 33 λεπτά.

Ο De Rosa της QJMOTOR Factory Racing, ανέβηκε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών κάνοντας καλύτερο γύρο στο 1:56.918, παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την προσπάθεια του Thomas Booth-Amos (PTR Triumph) που πήρε προσωρινά την πρωτοπορία μετά τη διακοπή και την πίεση που δέχτηκε από τους τους Yari Montella της Barni Spark Racing και τον Valentin Debise της Evan Bros. Yamaha Team. 

​    ​

Ο αναβάτης της QJMOTOR πέτυχε τον καλύτερο χρόνο του μετά τη διακοπή και δέκα λεπτά πριν από το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ πίεσε κυριολεκτικά μέχρι τον τελευταίο γύρο πέφτοντας λίγες στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον Montella να σημειώνει τελικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο και τον Debise στην τρίτη θέση.

Ο Ισπανός Jorge Navarro, της Orelac Racing Verdnatura πήρε την τέταρτη θέση, ενώ ο Bo Bendsneyder, που αντικατέστησε τον Bahattin Sofuoglu στην MV Agusta Reparto Corse κάνοντας το ντεμπούτο του στην κατηγορία, την πέμπτη. Ακολούθησε ο Stefano Manzi της Pata Yamaha Ten Kate Racing που έκλεισε την πρώτη εξάδα. 

QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024

Στο κλείσιμο των σημερινών FP1 ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Adrian Huertas, της Aruba.it Racing, έκανε χρόνο 1:58.804 και τερματίζοντας εκτός του Top 10, στη δέκατη τρίτη θέση.

Η διαμόρφωση του Πρωταθλήματος μέχρι ώρας είναι με τον Adrian Huertas να βρίσκεται μπροστά με 370 βαθμούς, δεύτερος έρχεται ο Yari Montella με 329, τρίτος ο Stefano Manzi με 324 πόντους, ακολουθεί τέταρτος ο Valentin Debise στους 202 και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Marcel Schroetter με 188 βαθμούς.

Οι χρόνοι της πρώτης εξάδας:

1. Raffaele De Rosa (QJMOTOR Factory Racing) 1’56.918s
2. Yari Montella (Barni Spark Racing Team) +0.049s
3. Valentin Debise (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) +0.414s
4. Jorge Navarro (Orelac Racing Verdnatura) +0.786s
5. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) +0.820s
6. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) +0.950s

Jonathan Rea: Η καριέρα μου στο MOTUL WSBK ήταν "σαν όνειρο"

Έτοιμος για “επιστροφή” λίγο μετά από το “αντίο” του
Rea
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/12/2025

Ο Jonathan Rea αποχαιρέτησε το WorldSBK στο τέλος του 2025, κλείνοντας μια καριέρα-ρεκόρ που, όπως ο ίδιος λέει, ήταν "σαν όνειρο" ενώ είναι ήδη έτοιμος για την επιστροφή του στις πίστες μέσα στο ερχόμενο μήνα, σε νέο πλέον ρόλο

Η σπουδαία καριέρα του Jonathan Rea στο WorldSBK μπορεί να ολοκληρώθηκε με δύο δύσκολες χρονιές στη Yamaha, ωστόσο ο ίδιος δεν κρύβει ότι, κοιτάζοντας πίσω, το συνολικό ταξίδι ήταν κάτι παραπάνω από μοναδικό.

Ο Βορειοϊρλανδός ολοκλήρωσε 17 συνεχόμενες σεζόν πλήρους απασχόλησης στο WorldSBK, καταγράφοντας 119 νίκες και έξι παγκόσμιους τίτλους, επιδόσεις που τον τοποθετούν αδιαμφισβήτητα στην κορυφή όλων των εποχών τόσο σε νίκες όσο και σε τίτλους.

Σε ηλικία 38 ετών, ο Rea έβαλε τέλος στην καριέρα του στο WorldSBK στον τελευταίο γύρο της σεζόν 2025, στο Jerez. Εκεί, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, ύστερα από πτώσεις τόσο στον πρώτο αγώνα όσο και στον αγώνα Superpole. Η δεύτερη πτώση του προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο, που δεν του επέτρεψε να εκκινήσει στον δεύτερο αγώνα, αλλά ούτε και να συμμετάσχει στις δοκιμές του Νοεμβρίου στο Jerez με τη Honda, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως test rider της HRC, με ήδη προγραμματισμένη την αγωνιστική εμπλοκή του.

Το φινάλε αυτό ήρθε μετά από δύο σεζόν με τη Yamaha, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τραυματισμούς και χαμηλή απόδοση. Στο διάστημα αυτό, ο Rea κατέγραψε μόλις ένα βάθρο και μία pole position με τη Yamaha R1, ενώ αναγκάστηκε να απουσιάσει από πέντε αγωνιστικά τριήμερα λόγω τραυματισμών.

Παρά τη δύσκολη κατάληξη, ο Rea μίλησε με θετικά λόγια για την πορεία του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πριν τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Ισπανία, που σήμανε και το τέλος της σεζόν 2025.

Rea

"Σαν όνειρο", απάντησε όταν ρωτήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του.

"Ναι, σαν όνειρο. Οι γονείς μου με ανάγκασαν να πηγαίνω σχολείο, έπρεπε να πηγαίνω σχολείο.”

"Νομίζω όμως, ότι αυτό το σπορ, μου έμαθε περισσότερα για τη ζωή, τις φιλίες, τις σχέσεις, τις επιχειρήσεις, τη νίκη, την ήττα, απ’ όσα θα μπορούσε να μου διδάξει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Είμαι απλώς ευγνώμων. Ήταν ένα όνειρο".

Εμείς περιμένουμε να τον δούμε σύντομα και πάλι στην πίστα, καθώς θα συμμετέχει με την Honda στο τεστ που θα γίνει στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Jerez και μία εβδομάδα αργότερα στο τεστ στο Portimao.

 Rea