WorldSSP 2024, Estoril, FP - Ταχύτερος ο Raffaele De Rosa με QJMOTOR

Με την αγωνιστική έκδοση του τετρακύλινδρου SRK600RC
QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/10/2024

Η QJMOTOR με τον Raffaele De Rosa βρέθηκαν στην κορυφή στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του Estoril, σε ένα δραματικό session όπου βγήκε ακόμη και κόκκινη σημαία. 

Τα ελεύθερα δοκιμαστικά διακόπηκαν 20 λεπτά μετά την έναρξή τους λόγω πτώσης του Αυστραλού Tom Edwards που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις -κρίθηκε κατάλληλος να συνεχίσει-, ενώ το pit lane άνοιξε μετά από 33 λεπτά.

Ο De Rosa της QJMOTOR Factory Racing, ανέβηκε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών κάνοντας καλύτερο γύρο στο 1:56.918, παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την προσπάθεια του Thomas Booth-Amos (PTR Triumph) που πήρε προσωρινά την πρωτοπορία μετά τη διακοπή και την πίεση που δέχτηκε από τους τους Yari Montella της Barni Spark Racing και τον Valentin Debise της Evan Bros. Yamaha Team. 

​    ​

Ο αναβάτης της QJMOTOR πέτυχε τον καλύτερο χρόνο του μετά τη διακοπή και δέκα λεπτά πριν από το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ πίεσε κυριολεκτικά μέχρι τον τελευταίο γύρο πέφτοντας λίγες στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον Montella να σημειώνει τελικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο και τον Debise στην τρίτη θέση.

Ο Ισπανός Jorge Navarro, της Orelac Racing Verdnatura πήρε την τέταρτη θέση, ενώ ο Bo Bendsneyder, που αντικατέστησε τον Bahattin Sofuoglu στην MV Agusta Reparto Corse κάνοντας το ντεμπούτο του στην κατηγορία, την πέμπτη. Ακολούθησε ο Stefano Manzi της Pata Yamaha Ten Kate Racing που έκλεισε την πρώτη εξάδα. 

QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024

Στο κλείσιμο των σημερινών FP1 ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Adrian Huertas, της Aruba.it Racing, έκανε χρόνο 1:58.804 και τερματίζοντας εκτός του Top 10, στη δέκατη τρίτη θέση.

Η διαμόρφωση του Πρωταθλήματος μέχρι ώρας είναι με τον Adrian Huertas να βρίσκεται μπροστά με 370 βαθμούς, δεύτερος έρχεται ο Yari Montella με 329, τρίτος ο Stefano Manzi με 324 πόντους, ακολουθεί τέταρτος ο Valentin Debise στους 202 και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Marcel Schroetter με 188 βαθμούς.

Οι χρόνοι της πρώτης εξάδας:

1. Raffaele De Rosa (QJMOTOR Factory Racing) 1’56.918s
2. Yari Montella (Barni Spark Racing Team) +0.049s
3. Valentin Debise (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) +0.414s
4. Jorge Navarro (Orelac Racing Verdnatura) +0.786s
5. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) +0.820s
6. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) +0.950s

Motul WSBK: Γίνεται πραγματικά Παγκόσμιο με Μεξικό και ΗΠΑ στο καλεντάρι του 2028

Σχεδόν αποκλειστικότητα έχει η Ευρώπη στο WSBK σήμερα
wsbk
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/9/2026

Μπορεί το WSBK να ονομάζεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, όμως αν δούμε προσεκτικότερα το καλεντάρι του θεσμού τα τελευταία χρόνια, πρόκειται περισσότερο για ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς όλοι οι γύροι εκτός ενός – Αυστραλία – πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

Βέβαια, το γεγονός αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει, καθώς την επόμενη σεζόν αναμένεται να προστεθεί ένας γύρος στη Κίνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Κίνα παίζει έναν τεράστιο ρόλο εμπορικά, αφού αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλέτας στον κόσμο, ενώ παράλληλα υπάρχει και μεγάλη στροφή των αναβατών προς τις μεγάλες μοτοσυκλέτες, την ίδια ώρα που εταιρείες όπως οι CFMOTO, Kove, QJMOTOR και ZXMOTO έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα τους βήματα σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου.

Το WSBK αναμένεται να γίνει όντως Παγκόσμιο, αφού οι διοργανωτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και στοχεύουν σε αγώνες σε Μεξικό και Η.Π.Α, όπου ακούγεται έντονα η πίστα Barber Motorsport Park. Τελευταία φορά που είδαμε αγώνα στην αμερικανική ήπειρο ήταν το 2022 στο Circuito San Juan Villicum στην Αργεντινή, ενώ στις Η.Π.Α. ο τελευταίος αγώνες πραγματοποιήθηκε στη Laguna Seca, το 2019.

Η Αυστραλία είναι ήδη στο καλεντάρι, η Κίνα ετοιμάζεται και η προσθήκη Μεξικού και Αμερικής θα δώσει σίγουρα έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα στο πρωτάθλημα, που ουσιαστικά αφορά περισσότερο κόσμο από το MotoGP, αν αναλογιστούμε πως οι μοτοσυκλέτες που συμμετέχουν στο WSBK είναι πολύ πιο κοντά σ’ αυτές που οδηγούμε και εμείς στους δρόμους.

Μένει να δούμε αν το παραπάνω σενάριο θα γίνει πραγματικότητα ή αν θα μείνει στα χαρτιά, αφού παράλληλα ο σχεδιασμός, τα logistics και το επιπλέον κόστος μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότατους ανασταλτικούς παράγοντες.