WorldSSP 2024, Estoril, FP - Ταχύτερος ο Raffaele De Rosa με QJMOTOR

Με την αγωνιστική έκδοση του τετρακύλινδρου SRK600RC
QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/10/2024

Η QJMOTOR με τον Raffaele De Rosa βρέθηκαν στην κορυφή στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του Estoril, σε ένα δραματικό session όπου βγήκε ακόμη και κόκκινη σημαία. 

Τα ελεύθερα δοκιμαστικά διακόπηκαν 20 λεπτά μετά την έναρξή τους λόγω πτώσης του Αυστραλού Tom Edwards που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις -κρίθηκε κατάλληλος να συνεχίσει-, ενώ το pit lane άνοιξε μετά από 33 λεπτά.

Ο De Rosa της QJMOTOR Factory Racing, ανέβηκε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών κάνοντας καλύτερο γύρο στο 1:56.918, παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την προσπάθεια του Thomas Booth-Amos (PTR Triumph) που πήρε προσωρινά την πρωτοπορία μετά τη διακοπή και την πίεση που δέχτηκε από τους τους Yari Montella της Barni Spark Racing και τον Valentin Debise της Evan Bros. Yamaha Team. 

​    ​

Ο αναβάτης της QJMOTOR πέτυχε τον καλύτερο χρόνο του μετά τη διακοπή και δέκα λεπτά πριν από το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ πίεσε κυριολεκτικά μέχρι τον τελευταίο γύρο πέφτοντας λίγες στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον Montella να σημειώνει τελικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο και τον Debise στην τρίτη θέση.

Ο Ισπανός Jorge Navarro, της Orelac Racing Verdnatura πήρε την τέταρτη θέση, ενώ ο Bo Bendsneyder, που αντικατέστησε τον Bahattin Sofuoglu στην MV Agusta Reparto Corse κάνοντας το ντεμπούτο του στην κατηγορία, την πέμπτη. Ακολούθησε ο Stefano Manzi της Pata Yamaha Ten Kate Racing που έκλεισε την πρώτη εξάδα. 

QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024

Στο κλείσιμο των σημερινών FP1 ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Adrian Huertas, της Aruba.it Racing, έκανε χρόνο 1:58.804 και τερματίζοντας εκτός του Top 10, στη δέκατη τρίτη θέση.

Η διαμόρφωση του Πρωταθλήματος μέχρι ώρας είναι με τον Adrian Huertas να βρίσκεται μπροστά με 370 βαθμούς, δεύτερος έρχεται ο Yari Montella με 329, τρίτος ο Stefano Manzi με 324 πόντους, ακολουθεί τέταρτος ο Valentin Debise στους 202 και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Marcel Schroetter με 188 βαθμούς.

Οι χρόνοι της πρώτης εξάδας:

1. Raffaele De Rosa (QJMOTOR Factory Racing) 1’56.918s
2. Yari Montella (Barni Spark Racing Team) +0.049s
3. Valentin Debise (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) +0.414s
4. Jorge Navarro (Orelac Racing Verdnatura) +0.786s
5. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) +0.820s
6. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) +0.950s

Η Pirelli αποχαιρετά το WSBK: Τέλος σε μια εποχή που έφερε πιο κοντά τα λάστιχα δρόμου και πίστας

Μετάβαση στη Michelin μετά από 22 χρόνια και 660 αγώνες με ελαστικά εμπορίου της Pirelli
Pirelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/10/2026

Από την πρώτη νίκη του James Toseland το 2004 μέχρι την εξέλιξη των σύγχρονων ελαστικών για χρήση σε πίστα και δρόμο, η Pirelli έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο WorldSBK ύστερα από 22 χρόνια ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών.

Όταν πέσει η καρό σημαία στον τελευταίο αγώνα της σεζόν του 2026 στο WorldSBK, στο δεύτερο σκέλος της μεγάλης κατηγορίας στη Jerez, θα ολοκληρωθεί μια ολόκληρη εποχή για το πρωτάθλημα. Η αποχώρηση της Pirelli έπειτα από 22 χρόνια και 660 αγώνες ως αποκλειστική προμηθεύτρια ελαστικών σηματοδοτεί το τέλος μιας συνεργασίας που επηρέασε όχι μόνο τους αγώνες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται και διατίθενται τα ελαστικά μοτοσυκλέτας.

Η επιλογή των κοινών ελαστικών για όλους τους αναβάτες άλλαξε τις ισορροπίες στον ανταγωνισμό και έστρεψε την εξέλιξη σε μια διαφορετική κατεύθυνση, με προϊόντα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και οι αναβάτες εκτός αγώνων.

Η αρχή μιας διαφορετικής εποχής

Η εποχή της Pirelli ξεκίνησε το 2004, μετά από μια χρονιά απόλυτης κυριαρχίας της Ducati. Το 2003, οι μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας είχαν κερδίσει όλους τους αγώνες της σεζόν, κάτι που θα μπορούσε να επαναληφθεί και το 2026, αν και πρόκειται για εξαίρεση στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το WorldSBK συνέχισε να προσφέρει ευκαιρίες σε διαφορετικούς κατασκευαστές να διεκδικούν νίκες και τίτλους. Με την καθιέρωση των κοινών ελαστικών, οι εργοστασιακές ομάδες δεν είχαν πλέον στη διάθεσή τους ειδικές λύσεις αποκλειστικά για εκείνες, ενώ κανένας κατασκευαστής δεν ήταν υποχρεωμένος να αγωνίζεται με ελαστικά που υστερούσαν έναντι του ανταγωνισμού.

Όλοι είχαν πρόσβαση στο ίδιο προϊόν και η διαφορά έπρεπε να προκύψει από τη σωστή επιλογή, τη ρύθμιση της μοτοσυκλέτας και την αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων.

Η συνεργασία της Pirelli με το παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν ήταν απροβλημάτιστη. Υπήρξαν αστοχίες και δύσκολες στιγμές, όπως συμβαίνει σε κάθε μακροχρόνιο εγχείρημα. Ωστόσο, στις 29 Φεβρουαρίου 2004, ο James Toseland έγινε ο πρώτος αναβάτης που κέρδισε αγώνα WorldSBK με κοινά για όλους ελαστικά.

Ήταν μια ιστορική στιγμή για το πρωτάθλημα, καθώς έδειξε στην πράξη ότι ένα σύστημα ενιαίου προμηθευτή μπορούσε να λειτουργήσει σε κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην εξέλιξη

Η καθιέρωση των κοινών ελαστικών αντιμετωπίστηκε αρχικά με επιφυλάξεις. Για χρόνια, η αντιπαράθεση μεταξύ κατασκευαστών ελαστικών αποτελούσε βασικό μέρος της εξέλιξης στους αγώνες, με κάθε εταιρεία να προσπαθεί να προσφέρει το πλεονέκτημα που θα έκρινε το αποτέλεσμα.

Η Pirelli, ωστόσο, επέλεξε να μεταφέρει την εξέλιξη σε διαφορετικό πεδίο. Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κατασκευή ειδικών αγωνιστικών ελαστικών για συγκεκριμένες ομάδες, έθεσε ως στόχο την εξέλιξη προϊόντων που θα μπορούσαν να αγοραστούν από το κοινό και να χρησιμοποιηθούν σε μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Pirelli

Η λογική ήταν σαφής: το WorldSBK θα λειτουργούσε ως πεδίο εξέλιξης ελαστικών με άμεση εφαρμογή στην αγορά. Η αγωνιστική εμπειρία θα περνούσε στα προϊόντα που μπορούσε να αγοράσει ένας ιδιώτης αναβάτης.

Από τον ανταγωνισμό των ελαστικών, στην εξέλιξη προϊόντων

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, η φιλοσοφία των κοινών ελαστικών υιοθετήθηκε σταδιακά από σχεδόν όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Από τα MotoGP μέχρι τη Formula 1, η χρήση ενιαίου προμηθευτή έγινε κοινή πρακτική σε πολλές κορυφαίες διοργανώσεις.

Για την Pirelli, αυτό δεν σήμαινε το τέλος της εξέλιξης, αλλά την αλλαγή του στόχου της. Η τεχνολογική αντιπαράθεση μεταφέρθηκε από την αποκλειστική υποστήριξη διαφορετικών ομάδων στη συνεχή βελτίωση των ελαστικών που ήταν διαθέσιμα για ευρύτερη χρήση.

Ελαστικά αγώνων, από το WSBK στις μοτοσυκλέτες μας

Η βασική επιδίωξη της Pirelli στο WorldSBK ήταν να προσφέρει ελαστικά παραγωγής για μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Οι αναβάτες μπορούσαν να αγοράσουν τα ίδια ελαστικά που χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα. Αυτό ίσχυε τόσο για τα ελαστικά με εγχάρακτο πέλμα των WorldSSP όσο και για τα slick ελαστικά των WorldSBK.

Έτσι, ένας αναβάτης που ήθελε να οδηγήσει σε trackday μπορούσε να επιλέξει το ίδιο προϊόν που χρησιμοποιούσαν οι κορυφαίοι αναβάτες του πρωταθλήματος, χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσει μια ειδική αγωνιστική έκδοση διαθέσιμη μόνο σε εργοστασιακές ομάδες.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση συνέδεσε άμεσα την αγωνιστική δραστηριότητα με την εμπορική αγορά και αποτέλεσε βασικό στοιχείο της ταυτότητας της Pirelli στο WorldSBK.

Συνεχής εξέλιξη και αλλαγές στους αγώνες

Η θέση του αποκλειστικού προμηθευτή είχε προφανή εμπορικά οφέλη για την Pirelli, αλλά έδωσε και στο πρωτάθλημα μια σταθερή βάση για τη συνεχή εξέλιξη των ελαστικών.

Με την πάροδο των ετών, άλλαξαν οι γόμες, τα προφίλ και οι διαστάσεις, ακολουθώντας τις ανάγκες των ολοένα ταχύτερων μοτοσυκλετών και τις απαιτήσεις των διαφορετικών πιστών. Παράλληλα, μεταβλήθηκε και η προσέγγιση στους αγώνες.

Τα ειδικά ελαστικά Superpole, σχεδιασμένα για έναν μόνο γρήγορο γύρο, άρχισαν σταδιακά να αποσύρονται. Όταν το WorldSBK εισήγαγε τον αγώνα Tissot Superpole Race, διάρκειας 10 γύρων, η Pirelli εξέλιξε ένα ειδικό ελαστικό για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Η εξέλιξη, επομένως, δεν αφορούσε μόνο τους χρόνους στον γύρο, αλλά και τη δυνατότητα των ελαστικών να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές αγωνιστικές συνθήκες.

Την σκυτάλη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike παραλαμβάνει η Michelin από το 2027 ως αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών.