WorldSSP 2024, Estoril, FP - Ταχύτερος ο Raffaele De Rosa με QJMOTOR

Με την αγωνιστική έκδοση του τετρακύλινδρου SRK600RC
QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/10/2024

Η QJMOTOR με τον Raffaele De Rosa βρέθηκαν στην κορυφή στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του Estoril, σε ένα δραματικό session όπου βγήκε ακόμη και κόκκινη σημαία. 

Τα ελεύθερα δοκιμαστικά διακόπηκαν 20 λεπτά μετά την έναρξή τους λόγω πτώσης του Αυστραλού Tom Edwards που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις -κρίθηκε κατάλληλος να συνεχίσει-, ενώ το pit lane άνοιξε μετά από 33 λεπτά.

Ο De Rosa της QJMOTOR Factory Racing, ανέβηκε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών κάνοντας καλύτερο γύρο στο 1:56.918, παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την προσπάθεια του Thomas Booth-Amos (PTR Triumph) που πήρε προσωρινά την πρωτοπορία μετά τη διακοπή και την πίεση που δέχτηκε από τους τους Yari Montella της Barni Spark Racing και τον Valentin Debise της Evan Bros. Yamaha Team. 

​    ​

Ο αναβάτης της QJMOTOR πέτυχε τον καλύτερο χρόνο του μετά τη διακοπή και δέκα λεπτά πριν από το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ πίεσε κυριολεκτικά μέχρι τον τελευταίο γύρο πέφτοντας λίγες στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον Montella να σημειώνει τελικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο και τον Debise στην τρίτη θέση.

Ο Ισπανός Jorge Navarro, της Orelac Racing Verdnatura πήρε την τέταρτη θέση, ενώ ο Bo Bendsneyder, που αντικατέστησε τον Bahattin Sofuoglu στην MV Agusta Reparto Corse κάνοντας το ντεμπούτο του στην κατηγορία, την πέμπτη. Ακολούθησε ο Stefano Manzi της Pata Yamaha Ten Kate Racing που έκλεισε την πρώτη εξάδα. 

QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024

Στο κλείσιμο των σημερινών FP1 ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Adrian Huertas, της Aruba.it Racing, έκανε χρόνο 1:58.804 και τερματίζοντας εκτός του Top 10, στη δέκατη τρίτη θέση.

Η διαμόρφωση του Πρωταθλήματος μέχρι ώρας είναι με τον Adrian Huertas να βρίσκεται μπροστά με 370 βαθμούς, δεύτερος έρχεται ο Yari Montella με 329, τρίτος ο Stefano Manzi με 324 πόντους, ακολουθεί τέταρτος ο Valentin Debise στους 202 και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Marcel Schroetter με 188 βαθμούς.

Οι χρόνοι της πρώτης εξάδας:

1. Raffaele De Rosa (QJMOTOR Factory Racing) 1’56.918s
2. Yari Montella (Barni Spark Racing Team) +0.049s
3. Valentin Debise (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) +0.414s
4. Jorge Navarro (Orelac Racing Verdnatura) +0.786s
5. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) +0.820s
6. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) +0.950s

Yamaha - Παρουσίαση ομάδων WorldSBK 2026

Η εργοστασιακή και η GYTR - Επιστροφή της Pata στους χορηγούς
Yamaha WorldSBK 2026
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/1/2026

Η Yamaha Motor Europe παρουσίασε τις δυο αγωνιστικές ομάδες της που θα λάβουν μέρος στο WorldSBK 2026, την Pata Maxus Yamaha WorldSBK Official Team με τους Andrea Locatelli και Xavi Vierge, και την GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team με τους Remy Gardner και Stefano Manzi.

Το ιαπωνικό εργοστάσιο της Iwata παρουσίασε τη νέα σύνθεση αναβατών της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike FIM 2026, λίγο πριν την πρεμιέρα τυς σεζόν στο Phillip Island Grand Prix Circuit στην Αυστραλία τον επόμενο μήνα.

Η νέα σεζόν σηματοδοτεί τον 11ο χρόνο συνεργασίας ανάμεσα σε Pata Snack, Yamaha Motor Europe και Crescent Yamaha στο project του WorldSBK, μια συνεργασία που έχει αποφέρει σημαντικές επιτυχίες την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της κατάκτησης των τίτλων Αναβατών, Ομάδας και Κατασκευαστών το 2021.

Loca

Επικεφαλής της προσπάθειας της Yamaha παραμένει ο Andrea Locatelli, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 2020, που εισέρχεται στην έκτη του χρονιά με την Επίσημη Ομάδα. Ο Ιταλός πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες σεζόν του στο WorldSBK το 2025, κατακτώντας την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία στο Assen. Στα 29 του, έχασε οριακά την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη και μπαίνει στη νέα χρονιά με θέληση το επόμενο βήμα.

Vierge

Στο πλευρό του Locatelli στην Pata Maxus Yamaha για το 2026 θα βρίσκεται ο Xavi Vierge (πρώην εργοστασιακός της Honda), ο οποίος θα φορέσει τα μπλε για πρώτη φορά στην πέμπτη του σεζόν στο WorldSBK. Ο πρώην διεκδικητής του Moto2 ολοκλήρωσε τα δύο τεστ στη Jerez ως ο ταχύτερος αναβάτης της Yamaha, δείχνοντας άμεσα ταχύτατος και ικανός για καλές θέσεις.

Gardner

Ο Remy Gardner, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2 2021, θα συνεχίσει με τη GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team για τέταρτη χρονιά. Ο Αυστραλός έχει δείξει ταχύτητα και προοπτική με την R1, ανεβαίνοντας δύο φορές στο βάθρο, αλλά οι τραυματισμοί τον περιόρισαν τις δύο τελευταίες σεζόν. 

Δίπλα στον Gardner προστίθεται ο εν ενεργεία Πρωταθλητής Supersport Stefano Manzi, που ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία με την ιταλική ομάδα. Ο 26χρονος Manzi, που κυριάρχησε στο WorldSSP 2025 με την R9, έχει ξεκινήσει δυνατά τις δοκιμές φέτος, δείχνοντας ανταγωνιστικός.

YZF-R1

Τώρα, στην παρουσίαση των ομάδων και λίγο πριν από το τελευταίο ευρωπαϊκό τεστ στο Portimao, αποκαλύφθηκαν παράλληλα οι R1 WorldSBK με τις οποίες οι Locatelli, Vierge, Gardner και Manzi θα αγωνιστούν το 2026.

Η Pata Snack επιστρέφει ως βασικός χορηγός της Επίσημης Ομάδας Yamaha για 11η συνεχόμενη χρονιά, μια από τις μακροβιότερες συνεργασίες στην ιστορία του WorldSBK. Το χαρακτηριστικό λογότυπο της Pata δεσπόζει τόσο στις μοτοσυκλέτες της Pata Maxus Yamaha όσο και στις R1 της GYTR GRT Yamaha. Η συνεργασία επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες, καθώς η Pata είναι και ο τίτλος χορηγός της Pata Yamaha Ten Kate WorldSSP Supported Team, ενώ στηρίζει και τον Παγκόσμιο Κυπελλούχο Alessandro Di Persio στο νέο FIM Sportbike World Championship 2026.
Με μια νέα πολυετή συμφωνία, η DP World, κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώνει δυνάμεις με τη Yamaha ως Επίσημος Συνεργάτης Logistics για τις ομάδες MotoGP, WorldSBK και WorldSSP. Το brand της DP World θα εμφανίζεται στις R1 των Pata Maxus Yamaha, GYTR GRT Yamaha, Pata Yamaha Ten Kate Racing και AS Racing Yamaha.

Η MAXUS, γνωστή εταιρεία επαγγελματικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και μέλος του Harris Group, επιστρέφει ως συν-χορηγός τίτλου της Επίσημης Ομάδας Yamaha, διαμορφώνοντας την ταυτότητα Pata Maxus Yamaha.

Η ανεξάρτητη Yamaha MotoXRacing θα επιστρέψει επίσης με δύο μοτοσυκλέτες. Ο Bahattin Sofuoğlu παραμένει για δεύτερη χρονιά με την ομάδα του Sandro Carusi, έχοντας δείξει υποσχέσεις στο ντεμπούτο του, όπου πλησίασε επανειλημμένα την πρώτη δεκάδα. Στο πλευρό του θα βρίσκεται ο rookie Mattia Rato.

Οι ομάδες της Yamaha βρίσκονται ήδη στην πίστα του Autódromo Internacional do Algarve για το τελευταίο ευρωπαϊκό τεστ πριν αναχωρήσουν για την Αυστραλία. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ακόμη ένα τεστ στο Phillip Island (16–17 Φεβρουαρίου), πριν από την επίσημη έναρξη της σεζόν στις 20–22 Φεβρουαρίου.

Ετικέτες