WSBK 2023, Aragon FP2: Η αντεπίθεση του Bautista

1-2-3 για την Ducati, εκνευρισμός για τον Razgatlioglu
WSBK 2023, Aragon FP2: Η αντεπίθεση του Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/9/2023

Οι αναβάτες επέστρεψαν στην πίστα της Αραγονίας για το FP2, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στους Bautista και Razgatlioglu καθώς οι δύο αναβάτες έπρεπε να βρουν το κάτι παραπάνω ώστε να ακολουθήσουν τον ρυθμό που είχε θέσει στο FP1 ο Jonathan Rea.

Αυτός που ξεκίνησε και πάλι δυνατά το FP2 ήταν ο Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τον Ιρλανδό να βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην κορυφή των χρόνων. Καλό ξεκίνημα πραγματοποιούσαν επίσης οι Danilo Petrucci (Barni Spark Ducati Racing Team) και Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), με τους δύο αναβάτες να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Από την άλλη ο Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) προσπαθούσε να βρει και στο FP2 τον τρόπο ώστε να κινηθεί ταχύτερα με την R1. Έχοντας περάσει 15 λεπτά στο FP2 o Rea συνέχιζε να είναι στην πρώτη θέση με τον ίδιο να φαίνεται πως έχει "βολευτεί" καλύτερα στην πίστα της Αραγονίας. Λίγο αργότερα είδαμε να βγαίνει στην πίστα ο Petrucci με τον Ιταλό να προσπαθεί να βελτιώσει τον χρόνο του, ωστόσο ένα λάθος στο τελευταίο κομμάτι της πίστας του στέρησε αυτή τη δυνατότητα.

WSBK Aragon 2023

Αυτός που δεν μπορούσε με τίποτα να βελτιώσει τον χρόνο του ήταν ο Razgatlioglu με τον Τούρκο να είναι φανερά εκνευρισμένος από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας του. Στα τελευταία 13 λεπτά ο Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), με έναν γρήγορο γύρο -1:49.726- ανέβηκε στην κορυφή των χρόνων του FP2 και έτσι είδαμε για πρώτη φορά σήμερα τον Rea να εκθρονίζεται από την πρώτη θέση. Στα επόμενα λεπτά είδαμε και τον αναβάτη της ομάδας του HRC, Iker Lecuona να κινείται ταχύτατα με τον Ισπανό να ανεβαίνει στην πέμπτη θέση. Μπαίνοντας στα τελευταία λεπτά της διαδικασίας οι Lecuona, Bautista και Rinaldi προσπαθούσαν να πάρουν ότι καλύτερο μπορούσαν από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τους με στόχο να ρίξουν και άλλο τους χρόνους τους. Με έξι λεπτά να απομένουν είχε έρθει η ώρα του Bautista, με τον Ισπανό να σημειώνει για πρώτη φορά σήμερα τον ταχύτερο χρόνο και ως εκ τούτου να βρίσκεται στην κορυφή του FP2. Ο Rinaldi ο οποίος υποχώρησε στη δεύτερη θέση δεν κατάφερε στους επόμενους γύρους να απαντήσει στην επίθεση του Bautista, ενώ ο Petrucci o οποίος στο FP2 έκανε ελάχιστους γύρους είχε βρεθεί στην τρίτη θέση. Στο τελευταίο λεπτό του FP2 o σκηνοθέτης γύρισε στον Rea καθώς αυτός βρισκόταν σε έναν γρήγορο γύρο με στόχο να ανακτήσει εκ νέου την πρωτοπορία. Ο αναβάτης της Kawasaki προσπάθησε μεν, ωστόσο πέρασε την γραμμή του τερματισμού μόλις στην τέταρτη θέση. Με την καρό σημαία να κυματίζει, ο Bautista ολοκλήρωσε το FP2 στην πρώτη θέση έχοντας πετύχει χρόνο 1:49.649, με τον teammate του Rinaldi να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το 1-2-3- για την Ducati ολοκλήρωσε ο Petrucci.

WSBK Aragon 2023

Ο Rea όπως σας είπαμε ολοκλήρωσε το FP2 στην τέταρτη θέση, με τον Lecuona, o οποίος είχε μια πτώση στη στροφή 14 δύο λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, να βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW), ο οποίος κατάφερε να κρατήσει ψηλά τη σημαία για την BMW, με τον Razgatlioglu να τερματίζει στην έβδομη θέση έχοντας παράπονα από τη μοτοσυκλέτα του.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα στο FP2 στην πίστα της Αραγονίας

WSBK Aragon 2023
Ετικέτες

Πρώτη επαφή Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

Κάποια τεχνικά προβλήματα περιόρισαν τη διάρκεια του τεστ στους μόλις 11 γύρους, με την BMW να μην δημοσιεύει χρόνους
motomag WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Razgatlioglu ο οποίος απουσίαζε στο διήμερο τεστ της Jerez καθώς η Yamaha δεν του έδωσε την άδεια να δοκιμάσει εκεί τη νέα του μοτοσυκλέτα, πήρε την πρώτη γεύση από την εργοστασιακή BMW M 1000 RR στην πίστα του Portimao, με τον Τούρκο να δηλώνει ενθουσιασμένος από τη δύναμη της γερμανικής μοτοσυκλέτας.

Αν και το προγραμματισμένο τεστ της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ήταν να διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, λόγω του απρόβλεπτου καιρού η ομάδα αποφάσισε να το πραγματοποιήσει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Ο Toprak ο οποίος βγήκε στην πίστα μετά τις 12 το μεσημέρι είδε την BMW M 1000 RR να αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα μετά από μόλις δύο γύρους (σε βίντεο βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα του να βγάζει καπνούς με κάποιους να σχολιάζουν πως έσπασε ο κινητήρας, όμως ο Τούρκος ανέφερε πως ήταν πρόβλημα διαρροής λιπαντικού), επιστρέφοντας όμως στο pitbox με ένα πλατύ χαμόγελο -και με το παραδοσιακό για εκείνον endo. O Razgatlioglu o οποίος κατάφερε εν τέλει να πραγματοποιήσει 11 γύρους πάνω στη σέλα της BMW M 1000 RR μετά το τέλος του τεστ δήλωσε: "Πρώτον, λέω, επιτέλους! Περιμέναμε να τελειώσει το συμβόλαιό μου με τη Yamaha, αλλά επιτέλους, οδηγώ μια BMW. Για μένα είναι πολύ θετικό, μου αρέσει το δυνατό φρενάρισμα, αλλά το φρένο του κινητήρα δούλευε πολύ. Μέσα στην ομάδα όλοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, οπότε είμαι χαρούμενος γι' αυτό. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε, το σύνολο ήταν μόνο 11 γύροι, αλλά ήταν σημαντικό να έχουμε μια πρώτη αίσθηση. Και αυτή η πρώτη αίσθηση ήταν πολύ καλή και θετική.”

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

"Προσπαθήσαμε να φέρουμε την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου, αλλά δεν ήταν έτοιμη. Χρησιμοποιήσαμε μισή μέρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Είχαμε ένα πρόβλημα και όλοι υπέθεσαν ότι ήταν ο κινητήρας, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε πρόβλημα με τα λάδια της μοτοσυκλέτας. Έχασα χρόνο εξαιτίας αυτού, αλλά ο τελευταίος μου γύρος ήταν πολύ καλός. Προσπάθησα να μάθω τη μοτοσυκλέτα, καθώς η BMW σε αντίθεση με την Yamaha είναι διαφορετική. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς σε κάθε γύρο βελτιωνόμουν και κατανοούσα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Χρειάζομαι να διαφοροποιήσω το στιλ οδήγησης μου αλλά στις αργές στροφές, αισθάνομαι καλύτερα τώρα."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

“Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα. Ειδικά στις εξόδους των στροφών. Γνωρίζω πολύ καλά την παλιά μου μοτοσυκλέτα μετά από 4 χρόνια, αλλά με την BMW στην έξοδο της τελευταίας στροφής, ένιωσα απίστευτη δύναμη και πάνω στην ανηφόρα η BMW M 1000 RR συνέχιζε να επιταχύνει. Αυτή η μοτοσυκλέτα γίνεται όλο και πιο γρήγορη. Έπρεπε να προσαρμόσω το φρενάρισμα στην πρώτη στροφή γιατί το δοκίμαζα όπως και πριν αλλά φρέναρα πολύ. Επίσης στη στροφή 1, στην οποία υπήρχε λάδι στην αριστερή πλευρά της πίστας, έπρεπε να χρησιμοποιώ τη μεσαία πλευρά και δεν ήταν εύκολο για μένα να στρίψω. Τέλος πάντων, σε κάθε γύρο γινόμουν καλύτερος, κατανοώντας τη μοτοσυκλέτα και την πρόσφυση. Η απόκριση με το γκάζι είναι πολύ καλύτερη. Είμαι πολύ χαρούμενος και έχουμε πολλά εξαρτήματα να δοκιμάσουμε."

WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"WSBK - Πρώτη επαφή του Toprak Razgatlioglu με την BMW M 1000 RR - "Στον πρώτο γύρο, απλά χαμογελούσα... απίστευτη δύναμη!"

 

Ετικέτες