WSBK-WSSP300: Η Kove κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον Benat Fernandez

Το πρωτάθλημα κρίθηκε κυριολεκτικά στην τελευταία στροφή
Kove
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/10/2025

Η Kove με αναβάτη τον 18χρονο rookie Benat Fernandez κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία WorldSSP300 που καταργείται από την επόμενη σεζόν και θα αντικατασταθεί από την κατηγορία World Sportbike.

Η Kove μπήκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300 μόλις το 2023, με το πρώτο της βάθρο να έρχεται την επόμενη χρονιά. Φέτος, η Κινέζικη εταιρεία αποχώρησε από το πρωτάθλημα στην αρχή της σεζόν, όμως η Kove 321 RR-S παρέμεινε στην ιρλανδική ομάδα Team #109 Retro Traffic Kove, η οποία είχε προσλάβει τον Benat Fernandez ως αναβάτη.

Ο Benat Fernandez ήταν ένας από τους τέσσερις αναβάτες που είχαν μαθηματική πιθανότητα να κερδίσουν το φετινό πρωτάθλημα στον τελευταίο γύρο της σεζόν.

Ο Benat Fernandez ήταν τέταρτος στον δεύτερο και τελευταίο αγώνα και στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου της σεζόν προσπέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, παίρνοντας την καρό σημαία και το πρωτάθλημα, στην πρώτη του μόλις σεζόν.

Fernandez

Ο πρωταθλητής δήλωσε: “Είμαι πανευτυχής, γιατί δούλεψα σκληρά για αυτό. Αφού ο Kove αποχώρησε από το πρωτάθλημα στις αρχές του έτους, η ομάδα μου έκανε εξαιρετική δουλειά. Τότε πήραμε τη μοτοσυκλέτα Kove – και ήταν τρελό. Οδηγήσαμε στον πρώτο αγώνα και κερδίσαμε αμέσως στο ντεμπούτο μου, ήταν εντελώς τρελό. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρω. Ο στόχος ήταν να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να προσπαθήσω να είμαι πάντα μπροστά. Και τα κατάφερα. Πρέπει να ευχαριστήσω την ομάδα και όλους τους ανθρώπους γύρω μου. Ήξερα ότι η μοτοσυκλέτα λειτουργεί και ότι η ομάδα δίνει το 100% για μένα. Και εδώ είμαστε τώρα, όχι μόνο εγώ, αλλά και η ομάδα και η μάρκα: είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές!”.

Την επόμενη σεζόν η κατηγορία αυτή θα αντικατασταθεί από την World Sportbike. Ας δούμε παρακάτω την γενική κατάταξη των δέκα πρώτων αναβατών.

 

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Benat Fernandez (E)

Kove

230

2

Carter Thompson (AUS)

Kawasaki

213

3

David Salvador (E)

Kawasaki

203

4

Matteo Vannucci (I)

Yamaha

191

5

Jeffrey Buis (NL)

KTM

166

6

Julio Garcia (E)

Kawasaki

140

7

Antonio Torres (E)

Kawasaki

140

8

Humberto Maier (BR)

Yamaha

139

9

Daniel Mogeda (E)

Kawasaki

134

10

Jose Osuna (E)

Kawasaki

92

 

MOTUL WSBK Jerez 2025: O Razgatlioglu παγκόσμιος πρωταθλητής - Οι νίκες στον 2o Nicolo Bulega

Tρίτος τίτλος στα Superbike για τον Razgatlioglu - Φεύγει για MotoGP
Razgatlioglu
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/10/2025

Στην πίστα της Jerez διεξήχθη ο τελευταίος γύρος της σεζόν του WSBK, με τον Toprak Razgatlioglu ναι παίρνει το πρωτάθλημα πριν ετοιμάσει τις βαλίτσες του για MotoGP. Ο 29χρονος αναβάτης στέφθηκε πρωταθλητής στα Superbike για τρίτη φορά.

Στον πρώτο αγώνα του τελευταίου γύρου της σεζόν, ο Razgatlioglu πέρασε στην πρώτη στροφή τον Bulega, όμως ο Ιταλός απάντησε γρήγορα περνώντας και πάλι μπροστά, με τον Toprak να δίνει έπειτα δυνατές μάχες με τον Iannone για την δεύτερη θέση, την οποία και πήρε, με το βάθρο να συμπληρώνει ο Bautista. Ο Rea που αγωνίστηκε για τελευταία φορά αυτό το Σαββατοκύριακο είχε πτώση το Σάββατο.

Στον σύντομο αγώνα της Superpole, ο Toprak ξεκίνησε καλά και ήταν πρώτος, όμως στην 5η στροφή ο Bulega πήρε την εσωτερική, σπρώχνοντας τον Razgatlioglu που έπεσε, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να κριθεί στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Οι αγωνοδίκες εξέτασαν το περιστατικό και έδωσαν ποινή ενός Long Lap στον Bulega που όμως πήρε τη νίκη, με τον Bautista να έρχεται δεύτερος και ο Iannone να συμπληρώνει το βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Bulega βρέθηκε από πρώτος, τρίτος, αφού οι Bautista και Vierge τον προσπέρασαν, όμως μόλις στον 2ο γύρο πέρασε πάλι στην κορυφή. Ο Razgatlioglu που ήθελε μόλις 3 βαθμούς για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα, ανέβηκε σιγά σιγά από την δέκατη στην τρίτη θέση, παίρνοντας έτσι το τρίτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Τον αγώνα κέρδισε ο Bulega, με δεύτερο τον Bautista.

toprak

Ο Razgatlioglu δήλωσε: “Το συναίσθημα είναι καταπληκτικό, αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν λίγο αγχωτικό γιατί όλα πήγαιναν πολύ καλά, ειδικά το Σάββατο. Σήμερα ήρθα στην πίστα πιο χαλαρός, χρειάζομαι μόνο μια 7η θέση στο Tissot Superpole Race, αλλά τρακάραμε στη στροφή 5. Μετά από αυτό, παρέμεινα ήρεμος και επικεντρώθηκα στον αγώνα 2, γιατί χρειαζόμουν μια καλή επίδοση εκεί. Τελικά, κατακτήσαμε τον τίτλο! Στην αρχή της σεζόν, δεν ξεκινήσαμε δυνατά, αλλά βελτιωνόμασταν κάθε Σαββατοκύριακο χάρη στη σκληρή δουλειά της ομάδας μου. Αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά με τη BMW και στο WorldSBK paddock, νομίζω ότι έκανα ένα καλό δώρο στη BMW πριν φύγω για το MotoGP. Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα αυτόν τον τίτλο, με κάνει να χαμογελάω συνεχώς. Είναι πολύ ωραίο να σπας κάποια ρεκόρ κάθε χρόνο. Αν έμενα περισσότερο εδώ στο WorldSBK, νομίζω ότι θα μπορούσα να σπάσω περισσότερα. Θα ήθελα να σπάσω το ρεκόρ του Colin Edwards για τα περισσότερα συνεχόμενα βάθρα, αλλά μετακομίζω στο MotoGP για να δοκιμάσω τους αγώνες εκεί. Αλλά ποιος ξέρει! Ίσως επιστρέψω ξανά, μου αρέσει αυτό το paddock”.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και την τελική βαθμολογία του WSBK 2025:

Θέση

Αναβάτης

Βαθμοί

1

 TOPRAK RAZGATLIOGLU

616

2

 NICOLO BULEGA

603

3

 ALVARO BAUTISTA

337

4

 ANDREA LOCATELLI

310

5

 DANILO PETRUCCI

284

6

 ALEX LOWES

218

7

 XAVI VIERGE

185

8

 SAM LOWES

184

9

 ANDREA IANNONE

166

10

 AXEL BASSANI

140

11

 REMY GARDNER

126

12

 MICHAEL VAN DER MARK

111

13

 IKER LECUONA

103

14

 DOMINIQUE AEGERTER

100

15

 GARRETT GERLOFF

88

16

 JONATHAN REA

83

17

 SCOTT REDDING

76

18

 YARI MONTELLA

74

19

 TARRAN MACKENZIE

45

20

 RYAN VICKERS

45

21

 BAHATTIN SOFUOGLU

26

22

 MICHAEL RINALDI

10

23

 TITO RABAT

9

24

 SERGIO GARCIA

6

25

 TETSUTA NAGASHIMA

2

26

 ZAQHWAN ZAIDI

1