Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Dakar 2022: Πρώτη ημέρα με μεγάλη απλή διαδρομή και την μικρότερη ειδική

Αύριο το βάπτισμα του πυρός

Στα τόσα χρόνια -πολλά- που καλύπτουμε το Rally Dakar με καθημερινά ρεπορτάζ στο site, δεν είχαμε την ευκαιρία -και την τιμή- να παρουσιάζουμε την πορεία ενός Έλληνα αναβάτη καθώς την τελευταία φορά που υπήρξε ελληνική συμμετοχή, το ίντερνετ δεν είχε τις σημερινές δυνατότητες για ένα καθημερινό ρεπορτάζ στην σελίδα, ούτε άλλωστε και το κοινό για κάτι τέτοιο. Για αυτό θα μας επιτρέψετε  να ξεκινήσουμε από τον Βασίλη Μπούδρο και όχι από τους εργοστασιακούς των πρώτων θέσεων.

Ο Βασίλης είχε μία ημέρα γεμάτη με βαρετά χιλιόμετρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα, ολοκληρώνοντας την σύντομη ειδική διαδρομή των μόλις 19 χιλιομέτρων χωρίς δυσκολίες κι έτσι αύριο θα ξεκινήσει από την θέση #120 για την δεύτερη ημέρα, και την πρώτη δύσκολη. Δηλώνει έτοιμος για αύριο και αρκετά συγκινημένος που βρίσκεται στο μεγαλύτερο και πλέον δύσκολο Rally του κόσμου!

Δύο νύκτες θα περάσει το Dakar στο Hail, την σημερινή και την αυριανή καθώς αύριο θα κάνουν έναν κύκλο στους αμμόλοφους καταλήγοντας στο ίδιο bivouac. Η σημερινή ήπια ημέρα και το γεγονός πως δεν χρειάζεται να μετακινηθούν αύριο, δίνει στις ομάδες την ευκαιρία να κάνουν μία ομαλή προσαρμογή στο Rally και να προετοιμαστούν για τις επόμενες πολύ απαιτητικές ημέρες, καθώς φέτος το Dakar θα είναι το πλέον αμμώδες.

Σήμερα διένυσαν συνολικά 614 χιλιόμετρα με 595 απλής διαδρομής και 19 ειδικής που έδωσε την κατάταξη με πρώτο τον Sanders. Φέτος οι δεκαπέντε πρώτοι θα διαλέξουν την σειρά εκκίνησης, ώστε να σταματήσει να τιμωρείται ο πρώτος. Κάθε φορά που κάποιος τερματίζει πρώτος έχει την επόμενη ημέρα να αντιμετωπίσει το άνοιγμα της διαδρομής αναλαμβάνοντας και την πλοήγηση και είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν μπορεί να κάνει και τα δύο. Οι επόμενοι δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τα ίχνη του που ευδιάκριτα παραμένουν στην άμμο, αν δεν έχουν οπτική επαφή. Ο Sanders λοιπόν θα έχει την ευχέρεια να διαλέξει με ποια σειρά εκκίνησης θα ξεκινήσει αύριο την ημέρα του, ο Quintanilla που τερμάτησε δεύτερος διαλέγει δεύτερος και ομοίως μέχρι τον 15ο που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ο πρώτος αύριο. Ας μην ξεχνάμε πως η πλοήγηση ήταν ένας από τους λόγους που ο Sunderland δεν τα κατάφερε την τελευταία φορά.

Με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε αναβάτες βλέπουμε 4 κατασκευαστές στην πρώτη πεντάδα. Ο Quintanilla είναι πλέον με Honda και τα αδέρφια Benavides έχουν πάει στην KTM.

Αύριο θα είναι μία καλύτερη ημέρα για να δούμε αν η παραδοσιακή δεκάδα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Dakar, παρότι όπως έχουμε πει άπειρες φορές, το Dakar είναι ο τελευταίος αγώνας στον οποίο γίνονται προβλέψεις και κανένα αποτέλεσμα δεν κλειδώνει αν δεν έρθει ο τερματισμός της τελευταίας μέρας. Αύριο οι αναβάτες θα κάνουν 333 χιλιόμετρα ειδικής και 514 συνολικά με περίπου όμοιες αποστάσεις μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, στο τρίτο στάδιο. Στις 4 Ιανουαρίου θα έχουν κάνει τρία στάδια γιατί το πρώτο χωρίζεται σε δύο τμήματα, το σημερινό και το αυριανό.

Ο Petrucci, μία από τις πλέον ακριβώς συμμετοχές του φετινού Dakar για τους λόγους που εξηγήσαμε εδώ, δεν τα πήγε άσχημα και ξεκινά αύριο από την 23η θέση, ακριβώς πίσω από τον Goncalves και τον Santolino με Sherco, και μπροστά τους τον De Soultrait που άφησε την Yamaha μετά τις περσινές ατυχίες και αγωνίζεται με Husqvarna.

Να σημειώσουμε και την 11η θέση που έχει ο αναβάτης της Hero, ο Rodrigues, με τον έταιρο Mare στην 19η θέση. Είναι καιρός η Hero να σηκώσει κεφάλι στο Daker, που μαζί με την Bajaj ανταλλάσσουν την πρώτη θέση στην λίστα με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόσμου, καθώς στηρίζουν στο Dakar ένα πρόγραμμα εξέλιξης για να αναπτύξουν την γκάμα τους στο χώμα.

Μία ημέρα προσαρμογής λοιπόν στο Dakar, με τους αμμόλοφους να περιμένουν τους αναβάτες -σχεδόν- όλες τις επόμενες!

 

Κατάταξη πρώτης δεκάδας:

Α/Α

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

D. SANDERS (AUS)

GAS GAS

FACTORY TEAM

000:55:30

2

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA TEAM 2022

000:56:30

3

R. BRANCH (BWA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

000:57:25

4

K. BENAVIDES (ARG)

RED BULL KTM

FACTORY TEAM

000:57:30

5

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY TEAM

000:58:05

6

A. VAN BEVEREN (FRA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

000:58:10

7

S. SUNDERLAND (GBR)

GAS GAS

FACTORY TEAM

000:58:25

8

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY TEAM

000:58:25

9

A. SHORT (USA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

000:58:30

10

J. BARREDA BORT (ESP)

MONSTER ENERGY

HONDA TEAM 2022

000:58:30

 

 

Tags: