Dakar 2022: Πρώτη ημέρα με μεγάλη απλή διαδρομή και την μικρότερη ειδική

Αύριο το βάπτισμα του πυρός
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/1/2022

Στα τόσα χρόνια -πολλά- που καλύπτουμε το Rally Dakar με καθημερινά ρεπορτάζ στο site, δεν είχαμε την ευκαιρία -και την τιμή- να παρουσιάζουμε την πορεία ενός Έλληνα αναβάτη καθώς την τελευταία φορά που υπήρξε ελληνική συμμετοχή, το ίντερνετ δεν είχε τις σημερινές δυνατότητες για ένα καθημερινό ρεπορτάζ στην σελίδα, ούτε άλλωστε και το κοινό για κάτι τέτοιο. Για αυτό θα μας επιτρέψετε  να ξεκινήσουμε από τον Βασίλη Μπούδρο και όχι από τους εργοστασιακούς των πρώτων θέσεων.

Ο Βασίλης είχε μία ημέρα γεμάτη με βαρετά χιλιόμετρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα, ολοκληρώνοντας την σύντομη ειδική διαδρομή των μόλις 19 χιλιομέτρων χωρίς δυσκολίες κι έτσι αύριο θα ξεκινήσει από την θέση #120 για την δεύτερη ημέρα, και την πρώτη δύσκολη. Δηλώνει έτοιμος για αύριο και αρκετά συγκινημένος που βρίσκεται στο μεγαλύτερο και πλέον δύσκολο Rally του κόσμου!

Δύο νύκτες θα περάσει το Dakar στο Hail, την σημερινή και την αυριανή καθώς αύριο θα κάνουν έναν κύκλο στους αμμόλοφους καταλήγοντας στο ίδιο bivouac. Η σημερινή ήπια ημέρα και το γεγονός πως δεν χρειάζεται να μετακινηθούν αύριο, δίνει στις ομάδες την ευκαιρία να κάνουν μία ομαλή προσαρμογή στο Rally και να προετοιμαστούν για τις επόμενες πολύ απαιτητικές ημέρες, καθώς φέτος το Dakar θα είναι το πλέον αμμώδες.

Σήμερα διένυσαν συνολικά 614 χιλιόμετρα με 595 απλής διαδρομής και 19 ειδικής που έδωσε την κατάταξη με πρώτο τον Sanders. Φέτος οι δεκαπέντε πρώτοι θα διαλέξουν την σειρά εκκίνησης, ώστε να σταματήσει να τιμωρείται ο πρώτος. Κάθε φορά που κάποιος τερματίζει πρώτος έχει την επόμενη ημέρα να αντιμετωπίσει το άνοιγμα της διαδρομής αναλαμβάνοντας και την πλοήγηση και είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν μπορεί να κάνει και τα δύο. Οι επόμενοι δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν τα ίχνη του που ευδιάκριτα παραμένουν στην άμμο, αν δεν έχουν οπτική επαφή. Ο Sanders λοιπόν θα έχει την ευχέρεια να διαλέξει με ποια σειρά εκκίνησης θα ξεκινήσει αύριο την ημέρα του, ο Quintanilla που τερμάτησε δεύτερος διαλέγει δεύτερος και ομοίως μέχρι τον 15ο που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ο πρώτος αύριο. Ας μην ξεχνάμε πως η πλοήγηση ήταν ένας από τους λόγους που ο Sunderland δεν τα κατάφερε την τελευταία φορά.

Με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε αναβάτες βλέπουμε 4 κατασκευαστές στην πρώτη πεντάδα. Ο Quintanilla είναι πλέον με Honda και τα αδέρφια Benavides έχουν πάει στην KTM.

Αύριο θα είναι μία καλύτερη ημέρα για να δούμε αν η παραδοσιακή δεκάδα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Dakar, παρότι όπως έχουμε πει άπειρες φορές, το Dakar είναι ο τελευταίος αγώνας στον οποίο γίνονται προβλέψεις και κανένα αποτέλεσμα δεν κλειδώνει αν δεν έρθει ο τερματισμός της τελευταίας μέρας. Αύριο οι αναβάτες θα κάνουν 333 χιλιόμετρα ειδικής και 514 συνολικά με περίπου όμοιες αποστάσεις μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, στο τρίτο στάδιο. Στις 4 Ιανουαρίου θα έχουν κάνει τρία στάδια γιατί το πρώτο χωρίζεται σε δύο τμήματα, το σημερινό και το αυριανό.

Ο Petrucci, μία από τις πλέον ακριβώς συμμετοχές του φετινού Dakar για τους λόγους που εξηγήσαμε εδώ, δεν τα πήγε άσχημα και ξεκινά αύριο από την 23η θέση, ακριβώς πίσω από τον Goncalves και τον Santolino με Sherco, και μπροστά τους τον De Soultrait που άφησε την Yamaha μετά τις περσινές ατυχίες και αγωνίζεται με Husqvarna.

Να σημειώσουμε και την 11η θέση που έχει ο αναβάτης της Hero, ο Rodrigues, με τον έταιρο Mare στην 19η θέση. Είναι καιρός η Hero να σηκώσει κεφάλι στο Daker, που μαζί με την Bajaj ανταλλάσσουν την πρώτη θέση στην λίστα με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόσμου, καθώς στηρίζουν στο Dakar ένα πρόγραμμα εξέλιξης για να αναπτύξουν την γκάμα τους στο χώμα.

Μία ημέρα προσαρμογής λοιπόν στο Dakar, με τους αμμόλοφους να περιμένουν τους αναβάτες -σχεδόν- όλες τις επόμενες!

 

Κατάταξη πρώτης δεκάδας:

Α/Α

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

D. SANDERS (AUS)

GAS GAS

FACTORY TEAM

000:55:30

2

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA TEAM 2022

000:56:30

3

R. BRANCH (BWA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

000:57:25

4

K. BENAVIDES (ARG)

RED BULL KTM

FACTORY TEAM

000:57:30

5

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY TEAM

000:58:05

6

A. VAN BEVEREN (FRA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

000:58:10

7

S. SUNDERLAND (GBR)

GAS GAS

FACTORY TEAM

000:58:25

8

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY TEAM

000:58:25

9

A. SHORT (USA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

000:58:30

10

J. BARREDA BORT (ESP)

MONSTER ENERGY

HONDA TEAM 2022

000:58:30

 

 

Ετικέτες

Η Norton χορηγός στο πρωτάθλημα κλασσικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών Lansdowne Classic Series

Ενισχύει τη σύνδεσή της με την ιστορική αγωνιστική κληρονομιά
Lansdowne
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/7/2026

Η βρετανική εταιρεία που πλέον ανήκει στον ινδικό όμιλο εταιρειών της TVS Motor γίνεται ονομαστικός χορηγός ενός από τα σημαντικότερα πρωταθλήματα κλασικών μοτοσυκλετών της Βρετανίας, που απαρτίζεται από αγωνιστικές Grand Prix πριν το 1964.

Η Norton ανακοίνωσε την χορηγική της συνεργασία με το Lansdowne Classic Series για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου του 2026, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της να επενδύσει όχι μόνο στις νέες μοτοσυκλέτες της, αλλά και στην πλούσια αγωνιστική της ιστορία και παράδοση.

Lansdowne

Το Lansdowne Classic Series αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς ιστορικών αγώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνοντας μοτοσυκλέτες Grand Prix της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου έως το 1964. Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία η Norton κυριαρχούσε στις πίστες, με τις θρυλικές Norton Manx να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Lansdowne

Η συνεργασία θεωρείται φυσική εξέλιξη για τη βρετανική εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της TVS, συνδυάζοντας την εξέλιξη νέων μοντέλων με την ανάδειξη της ιστορικής της κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το λογότυπο της Norton θα εμφανίζεται σε όλο το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος της σεζόν, στα επίσημα οχήματα της διοργάνωσης, στις ψηφιακές πλατφόρμες, στα εμπορικά προϊόντα, καθώς και στους χώρους φιλοξενίας των αγώνων.

Lansdowne

Η συμφωνία ενισχύει παράλληλα την παρουσία της Norton ενόψει της συμμετοχής της στο φετινό Goodwood Revival, όπου αναμένεται να προβάλει την αγωνιστική της ιστορία δίπλα σε μερικές από τις σημαντικότερες ιστορικές μοτοσυκλέτες και προσωπικότητες από τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η ανακοίνωση αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην αναγέννηση της Norton μετά την εξαγορά της από την TVS Motor. Με σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και κέντρο εξέλιξης στο Solihull της Αγγλίας, από όπου αναπτύσσει τη νέα γενιά μοντέλων της, αντλώντας έμπνευση από τις μοτοσυκλέτες που διαμόρφωσαν την ιστορία της.

Lansdowne

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η πρόσφατα παρουσιασμένη Manx R, ένα μοντέλο που αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική Manx, μεταφέροντας στοιχεία της αγωνιστικής κληρονομιάς της Norton στη σύγχρονη εποχή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Norton Motorcycles, Richard Arnold, ανέφερε σχετικά πως, "η μηχανολογική υπεροχή και οι αγώνες βρίσκονταν πάντα στον πυρήνα της Norton. Παράλληλα με την εξέλιξη νέων και προηγμένων μοτοσυκλετών, όπως η ολοκαίνουργια Manx R, θεωρούμε εξίσου σημαντικό να τιμούμε την κληρονομιά που καθορίζει την ταυτότητά μας.

Lansdowne

"Το Lansdowne Classic Series αποτυπώνει το πνεύμα μιας εποχής άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία της Norton και είμαστε υπερήφανοι που θα το υποστηρίξουμε για το υπόλοιπο της σεζόν του 2026. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε αυτή την κληρονομιά από το να συμμετέχουμε ενεργά σε ένα πρωτάθλημα που κρατά ζωντανές αυτές τις μοναδικές μοτοσυκλέτες και την κοινότητα που τις περιβάλλει."

Lansdowne