Ducati: Τίτλος στο MotoAmerica 30 χρόνια μετά - Από το Fast by Feracci 888 στο Panigale V4 R, και με ελληνικό φίλτρο DNA! [VIDEO]

Ο Josh Herrin της Warhorse HSBK Racing Ducati επανέλαβε την επίδοση που είχε πετύχει ο Troy Corser το 1994
Ducati και Josh Herrin νικητές SBK στο MotoAmerica 2024
Από το

motomag

30/9/2024

Ο Josh Herrin της Warhorse HSBK Racing Ducati κέρδισε το δεύτερο πρωτάθλημα AMA Superbike της καριέρας του το Σάββατο 28/9 στο New Jersey Motorsports Park, χαρίζοντας στο Borgo Panigale τον τίτλο στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα SBK μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, όταν το 1994 Πρωταθλητής είχε αναδειχθεί ο Troy Corser με το Fast by Feracci 888. Και μάλιστα, στον θρίαμβο του Herrin συνέβαλε και μια ελληνική εταιρεία, αφού ο Αμερικανός αγωνιζόταν με φίλτρο της DNA! 

Στον πρώτο αγώνα του τελευταίου γύρου του Πρωταθλήματος για το 2024, ο Josh Herrin ολοκλήρωσε τον αρχικό του γύρο στην πέμπτη θέση και οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα μείνει εκεί, αφού δεν χρειαζόταν να πιέσει. Σε τελική ανάλυση, θα ήταν ο εύκολος τρόπος να κλείσει ο τίτλος, αλλά ο Herrin είχε άλλους στόχους στο μυαλό του. Ο Αμερικανός ανέβηκε τέταρτος στον έκτο γύρο, ήταν τρίτος στον έβδομο γύρο, δεύτερος στον ένατο και πήρε το προβάδισμα στον 11ο γύρο. Όμως τον κυνηγούσε ο Bobby Fong της Wrench Motorcycle, ο οποίος προσπέρασε τον Herrin για να βρεθεί εκείνος πρώτος στον γύρο 15 από 20.

Ο Josh Herrin όμως πέρασε με τη σειρά του τον Bobby Fong, παίρνοντας εν τέλει την 6η νίκη του το 2024, και τη 16η νίκη AMA Superbike στην καριέρα του. Το πιο σημαντικό ήταν όμως πως αυτή η νίκη του χάρισε τον δεύτερο τίτλο του στα Superbike, 11 χρόνια μετά τον πρώτο του. Τίτλος που ήλθε με το Panigale V4R και ήταν ο πρώτος τίτλος για την Ducati μετά από 30 χρόνια απουσίας της από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου στις Η.Π.Α., απ’ όταν ο Αυστραλός Troy Corser είχε στεφθεί Πρωταθλητής με την ομάδα της Fast By Ferracci Ducati το 1994!

Eraldo Feracci & Josh Herrin

Εντωμεταξύ στις 13 Σεπτεμβρίου στην COTA, ο Josh Herrin τίμησε τον ιδιοκτήτη της Fast by Feracci, Eraldo Feracci, με χρώματα και γραφικά στο Panigale V4 που απέτιναν φόρο τιμής στη μοτοσυκλέτα των Feracci και Corser που πήρε τον τίτλο πριν 30 χρόνια… μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή τόσο για τον Herrin όσο ιδίως για τον Eraldo Feracci, λίγες ημέρες πριν ο Αμερικανός αναβάτης επαναλάβει τον άθλο του Corser! Σημειώστε πως ο Feracci είναι ακόμα ενεργό μέλος της Ducati στο MotoAmerica, υποστηρίζοντας την ομάδα των Herrin και HSBK.

Josh Herrin

Με έναν αγώνα να απέμενε για να ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Herrin είχε προβάδισμα 58 πόντων έναντι του Cameron Beaubier, προβάδισμα που δεν γινόταν να καλυφθεί. Τελικά την Κυριακή η νίκη πήγε στον Loris Baz, ενώ ο Herrin τερμάτισε 6ος, 3.121 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταυλό του.

Josh Herrin & Ducati - Πρωταθλητές MotoAmerica 2024

Ο Josh Herrin δηλώσε: “Στην εκκίνηση γινόταν ένας χαμός, δεν μπορούσα εύκολα να ξεκολλήσω, προσπαθούσα να είμαι χαλαρός - ήρεμος, όπως έκανε και ο Cameron Beaubier. Η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας έρχεται με τα χρόνια, όπου και να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα μαθαίνεις να μένεις ήρεμος και με υπομονή ανεβαίνεις. Μπόρεσα να το κάνω αυτό σήμερα, μετά έβαλα το κεφάλι μου κάτω και άρχισα να μειώνω το προβάδισμα από τους προπορευόμενους αναβάτες. Απλώς ένιωθα τόσο άνετα και φαινόταν ότι όλοι οι άλλοι ήταν σε πιο δύσκολη θέση. Όταν άρχισα να παίρνω το προβάδισμα, είδα τον Bobby Fong πίσω μου και απλά δεν ήθελα να ρισκάρω όταν ήταν εκεί, για αυτό τον άφησα να περάσει στην ευθεία. Νόμιζα ότι θα περνούσε από τα αριστερά, αλλά πέρασε τελικά από τα δεξιά. Μετά τους τελευταίους τρεις γύρους ένοιωθα και έβλεπα ότι είχα καλό ρυθμό και το μονό που ήθελα να μπορέσω να συναγωνιστώ τους άλλους δύο αναβάτες. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Νόμιζα ότι θα τερμάτιζα όγδοος ή ένατος σήμερα. Ήθελα να φύγω από την COTA νικητής και να κερδίσω το πρωτάθλημα κερδίζοντας τον Beaubier υγιή εκεί. Μπόρεσα να το κάνω και μάλιστα σε μια πίστα που δεν μου ταίριαζε ποτέ στα Superbike. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη μου νίκη εδώ σε αγώνα Superbike που δεν έβρεχε. Ευχαριστώ τον Loris Baz που ειλικρινά ήταν ο καλύτερος συναγωνιστής που είχα ποτέ, η ομάδα που ήταν η καλύτερη ομάδα, τον Joyce που μας μαγείρευε πάντα μεσημεριανό και φρόντισε να μας φροντίζουν, και τη Rachel για πάντα φροντίζοντας τον τρελό μικρό Griffin όποτε είμαι στους αγώνες. Είμαι τόσο χαρούμενος που ήταν εδώ για να γιορτάσουν μαζί μας. Ευχαριστούμε όλη την ομάδα της Warhorse HSBK Racing Ducati North America. Τη Ducati Corse, τα κράνη KYT, την Only Fans, τη Good Boy Vodka, την GoPro, την Alpinestars… η λίστα συνεχίζεται. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τη MotoAmerica και όλους όσους συμμετείχαν.”

Africa Eco Race 2026, stage 4 - Νίκη Cerutti, δράμα για Botturi

Πρώτος γενικής στα πολυκύλινδρα ο αναβάτης της Aprilia, άφησε πίσω του και τα 450
Africa Eco Race 2026 - 4th stage
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2026

Η τέταρτη ημέρα του Africa Eco Race 2026 αποδείχθηκε καθοριστική για τη μάχη της γενικής κατάταξης, με τις εργοστασιακές ομάδες των Aprilia και Yamaha να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα στη διαδρομή από την Assa έως το Khnifiss. Μια απαιτητική ειδική 483 χιλιομέτρων, με συνεχείς αλλαγές ρυθμού και ποικιλία εδαφών, έφερε τους αναβάτες στα όριά τους.

Ο Jacopo Cerutti πραγματοποίησε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του μέχρι στιγμής στον αγώνα, οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally στη πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση ενώ έτσι πέρασε παράλληλα και στην κορυφή της γενικής κατάταξης πολυκύλινδρων αλλά και ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποσκελίζοντας και τα μονοκύλινδρα 450. Ο Ιταλός νικητής του AER 2025, με σταθερό ρυθμό κατάφερε να καλύψει το κενό από τους προπορευόμενους και να χτίσει προβάδισμα 4’49’’ από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Cerutti

Πλέον ο Cerutti ηγείται της κατηγορίας +650 δικύλινδρων, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φόρμα του. Από τους “Απριλιανούς” θετική ήταν και η εμφάνιση του Marco Menichini, που τερμάτισε 8ος γενικής και 6ος στην κατηγορία, ενώ ο Francesco Montanari είχε μια καταστροφική μέρα αφού εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσικλέτας του!

Paulin

Από την άλλη, και η Yamaha είχε μια ημέρα γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μία, ο Gautier Paulin συνέχισε την εντυπωσιακή του προσαρμογή στους αγώνες rally raid. κατακτώντας το πρώτο του βάθρο, τερματίζοντας σε 5 ώρες, 18 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και πλέον βρίσκεται 5ος γενικής, μόλις 7’23’’ από την κορυφή.

Την επιτυχία συμπλήρωσαν οι αναβάτες του Ténéré Spirit Experience, με τον António Maio να τερματίζει δεύτερος προτού πέσει τρίτος λόγω ποινής δύο λεπτών, και τον Mike Weidemann να ολοκληρώνει την ειδική στην 4η θέση. Τρεις Ténéré μέσα στην πρώτη τετράδα -μια εντυπωσιακή επίδοση για τη Yamaha.

Yamaha

Η αντίθεση εδώ έρχεται λόγω Alessandro Botturi, αφού καθώς ο Ιταλός πίεζε για τη νίκη και είχε ανοίξει διαφορά στο τελευταίο κομμάτι της χρονομέτρησης, είδε την προσπάθειά του να καταρρέει μόλις 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, όταν μια μικρή ηλεκτρική βλάβη τον ακινητοποίησε!

Εκεί εμφανίστηκε ο Nicolas Charlier, αναβάτης του Ténéré Spirit Experience και νικητής ειδικής το 2025, ο οποίος σταμάτησε, έδεσε τη μοτοσικλέτα του Botturi με σχοινί και τον ρυμούλκησε μέχρι τον τερματισμό, θυσιάζοντας τον δικό του χρόνο. Χάρη σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, ο Botturi παραμένει στον αγώνα, αν και πλέον βρίσκεται 9ος γενικής, με καθυστέρηση 1 ώρα, 7 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, και όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια για μια θέση στο βάθρο φέτος μάλλον έκανε φτερά.

Στη συνολική κατάταξη της Yamaha, ο Kevin Gallas είναι ο καλύτερος τοποθετημένος αναβάτης, στην 4η θέση, 6’44’’ από την κορυφή.

Η επόμενη ημέρα (5th stage) είναι η πιο απαιτητική του φετινού Africa Eco Race. Μετά από 204 χλμ. απλής διαδρομής, οι αναβάτες θα αντιμετωπίσουν 396 χλμ. ειδικής με μαλακή άμμο και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν φτάσουν στο Dakhla για την πολυπόθητη ημέρα ξεκούρασης.

Με τον Cerutti να κρατά την πρωτοπορία, τη Yamaha να δείχνει δύναμη αλλά και να μετρά απώλειες, η μάχη της κορυφής παραμένει ανοιχτή.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών για την 4η ημέρα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 05:14:32  
2 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 05:18:43 +4:11 +4:11
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 05:20:26 +5:54 +1:43
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 05:21:17 +6:45 +51
5 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 05:22:02 +7:30 +45
6 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 05:24:11 +9:39 +2:09
7 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 05:24:50 +10:18 +39
8 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 05:27:59 +13:27 +3:09
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 05:34:10 +19:38 +6:11
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 05:39:13 +24:41 +5:03

Και τέλος η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών μέχρι στιγμής, μετά από τρεις ημέρες αγώνα -ξεκινήσαμε κατευθείαν από τη 2η μέρα μετά την ακύρωση της 1ης και του προλόγου.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 12:45:46  
2 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 12:50:35 +4:49 +4:49
3 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 12:50:36 +4:50 +1
4 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 12:52:30 +6:44 +1:54
5 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 12:53:09 +7:23 +39
6 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 13:16:23 +30:37 +23:14
7 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 13:21:06 +35:20 +4:43
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 13:37:54 +52:08 +16:48
9 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 13:53:04 +1:07:18 +15:10
10 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 14:02:51 +1:17:05 +9:47