Ducati: Τίτλος στο MotoAmerica 30 χρόνια μετά - Από το Fast by Feracci 888 στο Panigale V4 R, και με ελληνικό φίλτρο DNA! [VIDEO]

Ο Josh Herrin της Warhorse HSBK Racing Ducati επανέλαβε την επίδοση που είχε πετύχει ο Troy Corser το 1994
Ducati και Josh Herrin νικητές SBK στο MotoAmerica 2024
Από το

motomag

30/9/2024

Ο Josh Herrin της Warhorse HSBK Racing Ducati κέρδισε το δεύτερο πρωτάθλημα AMA Superbike της καριέρας του το Σάββατο 28/9 στο New Jersey Motorsports Park, χαρίζοντας στο Borgo Panigale τον τίτλο στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα SBK μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, όταν το 1994 Πρωταθλητής είχε αναδειχθεί ο Troy Corser με το Fast by Feracci 888. Και μάλιστα, στον θρίαμβο του Herrin συνέβαλε και μια ελληνική εταιρεία, αφού ο Αμερικανός αγωνιζόταν με φίλτρο της DNA! 

Στον πρώτο αγώνα του τελευταίου γύρου του Πρωταθλήματος για το 2024, ο Josh Herrin ολοκλήρωσε τον αρχικό του γύρο στην πέμπτη θέση και οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα μείνει εκεί, αφού δεν χρειαζόταν να πιέσει. Σε τελική ανάλυση, θα ήταν ο εύκολος τρόπος να κλείσει ο τίτλος, αλλά ο Herrin είχε άλλους στόχους στο μυαλό του. Ο Αμερικανός ανέβηκε τέταρτος στον έκτο γύρο, ήταν τρίτος στον έβδομο γύρο, δεύτερος στον ένατο και πήρε το προβάδισμα στον 11ο γύρο. Όμως τον κυνηγούσε ο Bobby Fong της Wrench Motorcycle, ο οποίος προσπέρασε τον Herrin για να βρεθεί εκείνος πρώτος στον γύρο 15 από 20.

Ο Josh Herrin όμως πέρασε με τη σειρά του τον Bobby Fong, παίρνοντας εν τέλει την 6η νίκη του το 2024, και τη 16η νίκη AMA Superbike στην καριέρα του. Το πιο σημαντικό ήταν όμως πως αυτή η νίκη του χάρισε τον δεύτερο τίτλο του στα Superbike, 11 χρόνια μετά τον πρώτο του. Τίτλος που ήλθε με το Panigale V4R και ήταν ο πρώτος τίτλος για την Ducati μετά από 30 χρόνια απουσίας της από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου στις Η.Π.Α., απ’ όταν ο Αυστραλός Troy Corser είχε στεφθεί Πρωταθλητής με την ομάδα της Fast By Ferracci Ducati το 1994!

Eraldo Feracci & Josh Herrin

Εντωμεταξύ στις 13 Σεπτεμβρίου στην COTA, ο Josh Herrin τίμησε τον ιδιοκτήτη της Fast by Feracci, Eraldo Feracci, με χρώματα και γραφικά στο Panigale V4 που απέτιναν φόρο τιμής στη μοτοσυκλέτα των Feracci και Corser που πήρε τον τίτλο πριν 30 χρόνια… μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή τόσο για τον Herrin όσο ιδίως για τον Eraldo Feracci, λίγες ημέρες πριν ο Αμερικανός αναβάτης επαναλάβει τον άθλο του Corser! Σημειώστε πως ο Feracci είναι ακόμα ενεργό μέλος της Ducati στο MotoAmerica, υποστηρίζοντας την ομάδα των Herrin και HSBK.

Josh Herrin

Με έναν αγώνα να απέμενε για να ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Herrin είχε προβάδισμα 58 πόντων έναντι του Cameron Beaubier, προβάδισμα που δεν γινόταν να καλυφθεί. Τελικά την Κυριακή η νίκη πήγε στον Loris Baz, ενώ ο Herrin τερμάτισε 6ος, 3.121 δευτερόλεπτα πίσω από τον ομόσταυλό του.

Josh Herrin & Ducati - Πρωταθλητές MotoAmerica 2024

Ο Josh Herrin δηλώσε: “Στην εκκίνηση γινόταν ένας χαμός, δεν μπορούσα εύκολα να ξεκολλήσω, προσπαθούσα να είμαι χαλαρός - ήρεμος, όπως έκανε και ο Cameron Beaubier. Η εξέλιξη αυτής της προσπάθειας έρχεται με τα χρόνια, όπου και να μην πηγαίνουν καλά τα πράγματα μαθαίνεις να μένεις ήρεμος και με υπομονή ανεβαίνεις. Μπόρεσα να το κάνω αυτό σήμερα, μετά έβαλα το κεφάλι μου κάτω και άρχισα να μειώνω το προβάδισμα από τους προπορευόμενους αναβάτες. Απλώς ένιωθα τόσο άνετα και φαινόταν ότι όλοι οι άλλοι ήταν σε πιο δύσκολη θέση. Όταν άρχισα να παίρνω το προβάδισμα, είδα τον Bobby Fong πίσω μου και απλά δεν ήθελα να ρισκάρω όταν ήταν εκεί, για αυτό τον άφησα να περάσει στην ευθεία. Νόμιζα ότι θα περνούσε από τα αριστερά, αλλά πέρασε τελικά από τα δεξιά. Μετά τους τελευταίους τρεις γύρους ένοιωθα και έβλεπα ότι είχα καλό ρυθμό και το μονό που ήθελα να μπορέσω να συναγωνιστώ τους άλλους δύο αναβάτες. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να έρθει αυτό το αποτέλεσμα. Νόμιζα ότι θα τερμάτιζα όγδοος ή ένατος σήμερα. Ήθελα να φύγω από την COTA νικητής και να κερδίσω το πρωτάθλημα κερδίζοντας τον Beaubier υγιή εκεί. Μπόρεσα να το κάνω και μάλιστα σε μια πίστα που δεν μου ταίριαζε ποτέ στα Superbike. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη μου νίκη εδώ σε αγώνα Superbike που δεν έβρεχε. Ευχαριστώ τον Loris Baz που ειλικρινά ήταν ο καλύτερος συναγωνιστής που είχα ποτέ, η ομάδα που ήταν η καλύτερη ομάδα, τον Joyce που μας μαγείρευε πάντα μεσημεριανό και φρόντισε να μας φροντίζουν, και τη Rachel για πάντα φροντίζοντας τον τρελό μικρό Griffin όποτε είμαι στους αγώνες. Είμαι τόσο χαρούμενος που ήταν εδώ για να γιορτάσουν μαζί μας. Ευχαριστούμε όλη την ομάδα της Warhorse HSBK Racing Ducati North America. Τη Ducati Corse, τα κράνη KYT, την Only Fans, τη Good Boy Vodka, την GoPro, την Alpinestars… η λίστα συνεχίζεται. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τη MotoAmerica και όλους όσους συμμετείχαν.”

Hellas Rally 2026: Μεγάλη νίκη Cerutti με Aprilia - Ο Κίμωνας Καράμπελας πρώτος από τους Έλληνες στην γενική κατάταξη!

Ιδιαίτερα απαιτητικό το φετινό Rally
Hellas Rally 2026: Μεγάλη νίκη Cerutti με Aprilia - Ο Κίμωνας Καράμπελας πρώτος από τους Έλληνες στην γενική κατάταξη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/6/2026

Τόσο από πλευράς οδήγησης, όσο και από ανάγκες πλοήγησης, το φετινό Hellas Rally ανέβασε βαθμό δυσκολίας και μέτρησε αρκετές εγκαταλείψεις, αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα του, ως ένα από τα κορυφαία Rally σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανεβασμένο ήταν και το επίπεδο του Cerutti αλλά και γενικά της ομάδας Aprilia, όπου δεύτερος τώρα είχε έρθει ο Marini, επίσης σε κορυφαίο επίπεδο οδηγικά, κάτι που φαίνεται από την τελική κατάταξη, έχοντας καταφέρει μοτοσυκλέτες της κατηγορίας M5 να κυριαρχήσουν.

Για μία ακόμη φορά, αυξημένη ήταν η παρουσία Ελλήνων αναβατών σε σύγκριση με παλαιότερες διοργανώσεις, έχοντας 14 συμμετοχές σε σύνολο 204 αγωνιζόμενων.

To φετινό Hellas Rally ολοκληρώθηκε μετά από μια εβδομάδα απαιτητικής οδήγησης στην Εύβοια και τη Θεσσαλία. Για τους Έλληνες που έλαβαν μέρος ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρουν την εμπειρία ενός διεθνούς αγώνα και να ζήσουν την διαδικασία διεξαγωγής και την διοργάνωση που έχουν όλα τα μεγάλα Rally χωρίς να ξενιτευτούν κάνοντας πρόσθετα έξοδα.

Στην κατάταξη των Ελλήνων αναβατών καλύτερος όλων αναδείχθηκε ο Enduro συντάκτης του MOTO, ο Κίμων Καράμπελας (#26) με Yamaha Tenere 700.

Ο Κίμωνας τερμάτισε στην 7η θέση της Γενικής Κατάταξης όντας πρώτος μεταξύ των Ελλήνων, ενώ στην κατηγορία Μ5 που συμμετείχε πήρε την τρίτη θέση πίσω από τις Aprilia των Ιταλών εργοστασιακών αναβατών, Jacopo Cerutti και Thomas Marini, που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις. Οι δύο αναβάτες της Aprilia συνεχάρησαν μάλιστα τον Κίμωνα και ανανέωσαν το ραντεβού σε κάποια άλλη διεθνή διοργάνωση. Με την 7η θέση γενικής ο Κίμωνας ανακάμπτει και στην κατάταξη των Ελλήνων αναβατών μετά τον περσινό αγώνα όπου μετά από όλα όσα είχαν συμβεί, είχε χάσει την θέση αυτή, αλλά κράτησε και τότε το πολύ σημαντικό βάθρο της κατηγορίας των Adventure μοτοσυκλετών που τρέχουν στα Rally.

Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν όλοι οι Έλληνες του Hellas Rally 2026.

Κίμων Καράμπελας #26 - Yamaha Tenere 700

Γενική κατάταξη: 7ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5 (650-1300cc δικύλινδρα): 3ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 3ος

Γιάννης Σεβαστόπουλος #80 – Yamaha WR450F

Γενική κατάταξη: 8ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ2 (400-475cc): 5ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ2: 5ος

Παναγιώτης Κουζής #38 – CFMOTO 800MT-X

Γενική κατάταξη: 10ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 4ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 4ος

Γιάννης Τρίγκας #22 – Suzuki DR-Z4S

Γενική κατάταξη: 11ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ1 (125-390cc): 3ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ1: 2ος

Ιωσήφ Μπουτσαξής #91 – KTM 890 Adventure

Γενική κατάταξη: 25ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 6ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 5ος

Γιώργος Κοινωνάς #23, CFMOTO 450ΜΤ

Γενική κατάταξη: 29ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ2: 14ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ2: 11ος

Δημήτρης Αθανασουλόπουλος #323, KTM EXC 500

Γενική κατάταξη: 35ος

Κατάταξη κατηγορίας Veteran: 1ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3 (480-600cc μονοκύλινδρα): 4ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 2ος

Στέφανος Θεοχάρης #312, Beta RR 480

Γενική κατάταξη: 57ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3: 10ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 3ος

Πέτρος Πισσαρίδης #93, Voge DS800X Rally

Γενική κατάταξη: 69ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 15ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 7ος

Κωνσταντίνος Χατζημιχάλης #24, Suzuki V-Strom 800 DE

Γενική κατάταξη: 78ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ5: 16ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ5: 8ος

Γιώργος Τσίτος #340, Beta RR 480

Γενική κατάταξη: 99ος

Κατάταξη κατηγορίας Veteran: 9ος

Κατάταξη κατηγορίας Μ3: 15ος

Κατάταξη κατηγορίας FIM Μ3: 4ος

 

Εκτός των παραπάνω, στον αγώνα έδωσαν το παρών μερικοί ακόμη Έλληνες αναβάτες που δυστυχώς δεν έφτασαν ως τον τερματισμό.

Ηλίας Τσανικλίδης #107, Voge 300 Rally (Μ1) - Εγκατέλειψε την 6η και προτελευταία μέρα του αγώνα

Στέλιος Δεσύπρης #113, Husqvarna FE350 (Μ1) – Εγκατέλειψε την 4η μέρα

Χρήστος Πελούσης #74, Beta RR 480 (M3) – Εγκατέλειψε την 4η μέρα.

 

Ετικέτες