Η Ελληνική σημαία πάνω από τις Ιταλικές στο Yamaha R7 Cup! Πήρε pole position o Γιάννης Περιστεράς – Εντός πεντάδας στον αγώνα!

Βρίσκεται τώρα στην 4η θέση της βαθμολογίας!
Η Ελληνική σημαία πάνω από τις Ιταλικές στο Yamaha R7 Cup! Πήρε pole position o Γιάννης Περιστεράς – Εντός πεντάδας στον αγώνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/4/2025

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε διεξήχθη στην πίστα του Misano ο πρώτος από τους συνολικά 5 γύρους του Yamaha R7 Cup, θεσμό του Ιταλικού Πρωταθλήματος CIV (Campionato Italiano Velocita), στον οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας πρωταθλητής, Γιάννης Περιστεράς.

Το διήμερο ξεκίνησε ιδανικά για τον Έλληνα αναβάτη κερδίζοντας την pole position, υστερώντας μάλιστα σε τελική ταχύτητα που οφείλεται στο ότι ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας του έχει πολύ λίγες ώρες εργασίες, όπως εξήγησε ο αρχιμηχανικός του, Marco Canuti.

Στην μεγάλη επιτυχία να κερδίσει την Pole Position, σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε και το πρόσφατο θετικό τεστ που έγινε στην ίδια πίστα (περισσότερα εδώ) από την ομάδα Roc 'N' Dea με την οποία αγωνίζεται ο Γιάννης Περιστεράς και φέτος στον θεσμό.

Στον πρώτο αγώνα, δηλαδή εκείνον του Σαββάτου, ο Περιστεράς βρισκόταν συνεχώς σε θέσεις βάθρου. Στο τέλος του αγώνα οι ιδιοκτήτες της ομάδας Roc 'N' Dea, Alex De Angelis και Massimo Roccoli είδαν τον αναβάτη τους να τερματίζει στην 4η θέση, χάνοντας μάλιστα το βάθρο για 6 δέκατα του δευτερολέπτου.

Την Κυριακή το πρωί στον 2ο αγώνα του διημέρου, ο Περιστεράς ξεκίνησε πολύ καλά και ήταν και πάλι σε θέσεις βάθρου, όμως ένα μικρό λάθος στον 7ο γύρο του στέρησε κάποια δευτερόλεπτα και αρκετές θέσεις, καθώς πάτησε σε κομμάτι εκτός πίστας και του επιβλήθηκε ποινή long lap. Έτσι τερμάτισε στην 7η θέση στον αγώνα της Κυριακής. Με το αποτέλεσμα αυτό να τον φέρνει στην 4η θέση της συνολικής βαθμολογίας με 23 βαθμούς.

Η Ελληνική σημαία πάνω από τις Ιταλικές στο Yamaha R7 Cup! Πήρε pole position o Γιάννης Περιστεράς – Εντός πεντάδας στον αγώνα!

Ο Γιάννης Περιστεράς δήλωσε πως «Συνολικά φεύγω ευχαριστημένος από το Misano, με μια Pole Position και με 23 βαθμούς. Είχα βρει τον τρόπο να μείνω πρώτος μέχρι την καρό σημαία και νομίζω ότι θα διεκδικούσα τη νίκη. Πάτησα εκτός πίστας για να αποφύγω έναν συναθλητή μου που ήταν πολύ κοντά μου και δεν μου είχαν δείξει προειδοποίηση ότι ήμουν στο όριο για ποινή. Αυτά έχουν οι αγώνες, η οδήγησή μου ήταν καλή, όπως λέει και η ομάδα, αλλά σίγουρα δεν είμαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ όμως την ομάδα για την αλλαγή του μοτέρ το Σάββατο το βράδυ και για την όλη προσπάθεια».

Ο επόμενος Αγώνας του CIV θα διεξαχθεί την 1 Ιουνίου στο Mugello, όπου όπως δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της ομάδας Massimo Roccoli, θα είναι έτοιμοι από πλευράς κινητήρα.

Την προσπάθεια του Γιάννη περιστερά υποστηρίζουν η Μοτοδυναμική, η αντιπροσωπεία της Yamaha στην Ελλάδα, η εταιρία Mouratis GP, και η Tzortzopoulos Μoto Fashion & Accessories μεταξύ άλλων.

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, stage 4 - Νίκη Cerutti, δράμα για Botturi

Πρώτος γενικής στα πολυκύλινδρα ο αναβάτης της Aprilia, άφησε πίσω του και τα 450
Africa Eco Race 2026 - 4th stage
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2026

Η τέταρτη ημέρα του Africa Eco Race 2026 αποδείχθηκε καθοριστική για τη μάχη της γενικής κατάταξης, με τις εργοστασιακές ομάδες των Aprilia και Yamaha να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα στη διαδρομή από την Assa έως το Khnifiss. Μια απαιτητική ειδική 483 χιλιομέτρων, με συνεχείς αλλαγές ρυθμού και ποικιλία εδαφών, έφερε τους αναβάτες στα όριά τους.

Ο Jacopo Cerutti πραγματοποίησε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του μέχρι στιγμής στον αγώνα, οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally στη πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση ενώ έτσι πέρασε παράλληλα και στην κορυφή της γενικής κατάταξης πολυκύλινδρων αλλά και ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποσκελίζοντας και τα μονοκύλινδρα 450. Ο Ιταλός νικητής του AER 2025, με σταθερό ρυθμό κατάφερε να καλύψει το κενό από τους προπορευόμενους και να χτίσει προβάδισμα 4’49’’ από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Cerutti

Πλέον ο Cerutti ηγείται της κατηγορίας +650 δικύλινδρων, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φόρμα του. Από τους “Απριλιανούς” θετική ήταν και η εμφάνιση του Marco Menichini, που τερμάτισε 8ος γενικής και 6ος στην κατηγορία, ενώ ο Francesco Montanari είχε μια καταστροφική μέρα αφού εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσικλέτας του!

Paulin

Από την άλλη, και η Yamaha είχε μια ημέρα γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μία, ο Gautier Paulin συνέχισε την εντυπωσιακή του προσαρμογή στους αγώνες rally raid. κατακτώντας το πρώτο του βάθρο, τερματίζοντας σε 5 ώρες, 18 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και πλέον βρίσκεται 5ος γενικής, μόλις 7’23’’ από την κορυφή.

Την επιτυχία συμπλήρωσαν οι αναβάτες του Ténéré Spirit Experience, με τον António Maio να τερματίζει δεύτερος προτού πέσει τρίτος λόγω ποινής δύο λεπτών, και τον Mike Weidemann να ολοκληρώνει την ειδική στην 4η θέση. Τρεις Ténéré μέσα στην πρώτη τετράδα -μια εντυπωσιακή επίδοση για τη Yamaha.

Yamaha

Η αντίθεση εδώ έρχεται λόγω Alessandro Botturi, αφού καθώς ο Ιταλός πίεζε για τη νίκη και είχε ανοίξει διαφορά στο τελευταίο κομμάτι της χρονομέτρησης, είδε την προσπάθειά του να καταρρέει μόλις 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, όταν μια μικρή ηλεκτρική βλάβη τον ακινητοποίησε!

Εκεί εμφανίστηκε ο Nicolas Charlier, αναβάτης του Ténéré Spirit Experience και νικητής ειδικής το 2025, ο οποίος σταμάτησε, έδεσε τη μοτοσικλέτα του Botturi με σχοινί και τον ρυμούλκησε μέχρι τον τερματισμό, θυσιάζοντας τον δικό του χρόνο. Χάρη σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, ο Botturi παραμένει στον αγώνα, αν και πλέον βρίσκεται 9ος γενικής, με καθυστέρηση 1 ώρα, 7 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, και όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια για μια θέση στο βάθρο φέτος μάλλον έκανε φτερά.

Στη συνολική κατάταξη της Yamaha, ο Kevin Gallas είναι ο καλύτερος τοποθετημένος αναβάτης, στην 4η θέση, 6’44’’ από την κορυφή.

Η επόμενη ημέρα (5th stage) είναι η πιο απαιτητική του φετινού Africa Eco Race. Μετά από 204 χλμ. απλής διαδρομής, οι αναβάτες θα αντιμετωπίσουν 396 χλμ. ειδικής με μαλακή άμμο και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν φτάσουν στο Dakhla για την πολυπόθητη ημέρα ξεκούρασης.

Με τον Cerutti να κρατά την πρωτοπορία, τη Yamaha να δείχνει δύναμη αλλά και να μετρά απώλειες, η μάχη της κορυφής παραμένει ανοιχτή.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών για την 4η ημέρα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 05:14:32  
2 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 05:18:43 +4:11 +4:11
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 05:20:26 +5:54 +1:43
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 05:21:17 +6:45 +51
5 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 05:22:02 +7:30 +45
6 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 05:24:11 +9:39 +2:09
7 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 05:24:50 +10:18 +39
8 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 05:27:59 +13:27 +3:09
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 05:34:10 +19:38 +6:11
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 05:39:13 +24:41 +5:03

Και τέλος η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών μέχρι στιγμής, μετά από τρεις ημέρες αγώνα -ξεκινήσαμε κατευθείαν από τη 2η μέρα μετά την ακύρωση της 1ης και του προλόγου.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 12:45:46  
2 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 12:50:35 +4:49 +4:49
3 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 12:50:36 +4:50 +1
4 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 12:52:30 +6:44 +1:54
5 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 12:53:09 +7:23 +39
6 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 13:16:23 +30:37 +23:14
7 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 13:21:06 +35:20 +4:43
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 13:37:54 +52:08 +16:48
9 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 13:53:04 +1:07:18 +15:10
10 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 14:02:51 +1:17:05 +9:47