Γιάννης Περιστεράς - Στην 4η θέση στον 1ο αγώνα των WSSP300 στην Τσεχία!

Στη βροχή, σε έναν αγώνα γεμάτο συγκρούσεις και πτώσεις, ο Έλληνας αναβάτης στάθηκε όρθιος για μια μεγάλη επίδοση
John Peristeras
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/7/2023

Ο Γιάννης Περιστεράς βρέθηκε μόλις μία θέση εκτός βάθρου στον 1ο αγώνα του γύρου της Τσεχίας στο Πρωτάθλημα WSSP300, σε έναν αγώνα για γερά νεύρα, καθώς η βροχή έφερε πολλές πτώσεις και συγκρούσεις, αλλά και δύσκολες αποφάσεις για αλλαγή ή μη ελαστικών, ενώσω οι συνθήκες βελτιωνόταν.

Ο Έλληνας αναβάτης κατάφερε να μην εμπλακεί στις καραμπόλες των υπολοίπων, να κάνει σταθερό αγώνα, και να πάρει τη σωστή στρατηγικά απόφαση να μην αλλάξει ελαστικά στο τέλος, καταφέρνοντας έτσι να γράψει ιστορία για τον ελληνικό μοτό-αθλητισμό, τερματίζοντας στην 4η θέση, και παίρνοντας τους πρώτους του 13 βαθμούς στο Πρωτάθλημα! Στον δεύτερο αγώνα δεν κατάφερε να επαναλάβει τη μεγάλη αυτή επιτυχία, καθώς τερμάτισε 18ος, παρόλα αυτά τερμάτισε σε καλύτερη θέση από τον ομόσταυλό του Bergamini, που βρέθηκε 21ος.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον νεαρό Έλληνα αναβάτη, και ευχές για επανάληψη της εξαιρετικής αυτής επίδοσης στον 1ο αγώνα του Most και στους επόμενους γύρους της σεζόν.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ομάδας του Γιάννη Περιστερά:

peristeras

"Ο 18χρονος Γιάννης Περιστεράς έγραψε την πρώτη του λαμπερή σελίδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK στην κατηγορία WorldSSP300, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που παίρνει μια τόσο υψηλή θέση στο μηχανοκίνητο αθλητισμό σε δύο τροχούς και μπαίνει στα βιβλία των στατιστικών του Παγκοσμίου, με 13 βαθμούς, τους περισσότερους από κάθε άλλο συμπατριώτη μας στο παρελθόν.

Η Ιταλική ομάδα ProGP Racing του έδωσε μια καλά προετοιμασμένη Yamaha R3 και ο Γιάννης Περιστεράς ξεκίνησε τον Αγώνα πιο συγκεντρωμένος παρά ποτέ, στον δεύτερό του χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παρά το ότι εκκινούσε 29ος, κατάφερε στο τέλος του 1ου γύρου να ανέβει στην 18η θέση και να ηγείται του δεύτερου γκρουπ, με τους πρώτους να έχουν κάνει μια μικρή διαφορά. Στον 5ο από τους 14 γύρους του Αγώνα, η βροχή άρχισε να δυναμώνει και ο Περιστεράς με σταθερή οδήγηση ανέβηκε στην 12η θέση. Στον επόμενο γύρο κέρδισε ακόμη μερικές θέσεις και ήταν 9ος έχοντας φτάσει το πρώτο γκρουπ. Σε εκείνο το σημείο αρκετοί οδηγοί αποφάσισαν να μπουν στα πιτς για αλλαγή σε βρόχινα ελαστικά, καθώς η βροχή είχε δυναμώσει κι άλλο. Η απόφαση της τελευταίας στιγμής να μην μπει για βρόχινα και να ακολουθήσει τους τρεις οδηγούς που έμειναν στην πίστα με τα σλικ, αποδείχτηκε σοφή, καθώς στον 7ο γύρο ήταν 4ος και από κει και πέρα κράτησε μέχρι το τέλος αυτή τη θέση, χωρίς να ρισκάρει, κρατώντας το φοβερό αυτό αποτέλεσμα που τον έφερε στους βαθμούς, κάτι που ήταν το ζητούμενο από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Omar Menghi, Ιδιοκτήτης ομάδας ProGP Racing: "Μετά από δύσκολες Κατατακτήριες το πρωί, ο Τζον έκανε έναν καταπληκτικό Αγώνα. Η στρατηγική του να συνεχίσει με τα σλικ λάστιχα στη βρεγμένη πίστα απέδωσε. Χθες του είπα ότι πρέπει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, γιατί είναι κοντά στους πρώτους και μπορεί να μπαίνει σταθερά στους βαθμούς. Σήμερα έδωσε μεγάλη χαρά σε όλη την ομάδα και σε μένα προσωπικά, καθώς κατάφερε παρά τις δύσκολες συνθήκες να κρατήσει την 4η θέση και να δώσει πολύτιμους βαθμούς και στην ομάδα. Πιστεύω στον Τζον και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του Πρωταθλήματος θα δούμε κι άλλους ανάλογα καλούς τερματισμούς και γιατί όχι και το πρώτο βάθρο”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ - 4ος, 13 βαθμοί

John Peristeras
“Λίγο πριν την εκκίνηση άρχισε να ψιχαλίζει και ήμουν προσεκτικός στην εκκίνηση, αλλά κατάφερα να αποφύγω κάποιους που έπεσαν και μαζί να κερδίσω πολλές θέσεις. Λίγους γύρους αργότερα η βροχή δυνάμωσε και με προσεκτική οδήγηση ανέβηκα στην 9η θέση. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα αρχικά να μπω και γω στα πιτς για αλλαγή ελαστικών, αφού είχε ακόμη 8 γύρους μέχρι το τέλος. Τελευταία στιγμή είδα τρεις οδηγούς να συνεχίζουν, έκανα τους υπολογισμούς και αποφάσισα να συνεχίσω, καθώς και στο παρελθόν μπορούσα να κρατήσω καλό ρυθμό σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Στους τελευταίους γύρους πλησίαζα λίγο τον τρίτο, αλλά στον τελευταίο γύρο έκοψα, καθώς δεν ήθελα να ρισκάρω την πρώτη μου φορά στους βαθμούς. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω ότι έχω το ρυθμό να πάω και άυριο καλά στον δεύτερο Αγώνα του τριημέρου. Ευχαριστώ την ομάδα, τον μηχανικό μου Marco Canuti, τον πατέρα μου και όλους όσους με στηρίζουν στην Ελλάδα”.

Την προσπάθεια υποστηρίζουν οι: Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Kenon caffe Le Greche, MouratisGP, SHOEI, IXS, SIDI, TZORTZOPOULOS MOTO & FASHION, Pirelli – INTRAMOTO, KARASSULIS International Transport, House Of Wheels, SIXT, Αθλητική Μοτοσυκλετιστικη Ομοσπονδία Ελλάδος Α.ΜΟΤ.Ο.Ε, Georgopoulos Racing, Extreme Track Days, Rider Repair Graphics, Extra Products Tassoulis, Papastavrou Shops, RISE, AM Παπαγεωργίου, MGP.gr, Peristeras Tyres.

Ετικέτες

Albert Arenas: Ο πρωταθλητής WSSP εγκαταλείπει τη Yamaha λόγω WSBK – Τον θέλει η CFMOTO που μιλά με τη Mark VDS!

Ψήνεται δυνατό δίδυμο με Sam Lowes για το ντεμπούτο της V4 SR-RR στο WSBK
wssp arenas
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/10/2026

Πριν λίγες μόλις μέρες, στον προτελευταίο αγώνα της φετινής σεζόν του Motul WSBK στην πορτογαλική πίστα Estoril, ο Albert Arenas έγραψε ιστορία κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport (WSSP) με την AS BLU CRU Racing Team και τη Yamaha YZF-R9.

Αυτό το ονειρεμένο ξεκίνημα θα έπρεπε να έχει στείλει την ομάδα του Ισπανού στα ουράνια από χαρά, ωστόσο λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο ο Arenas ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει με τη Yamaha του χρόνου. Και δεν έκρυψε καθόλου τον λόγο της απόφασής του:

"Είμαι χαρούμενος, αλλά λυπημένος. Ήθελα να συνεχίσω με τη Yamaha στα Superbikes, αλλά πήραν τον Jack Miller και όχι εμένα. Το συμβόλαιο δεν έχει καθόλου να κάνει με την απόφασή μου. Είμαι στη σωστή ηλικία και εποχή για να ανέβω κατηγορία."

Ο 29χρονος Arenas, κάτοχος και ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος Moto3 από το 2020, αποφάσισε λοιπόν να κόψει τη σχέση του με τη Yamaha, εμφανώς απογοητευμένος που προτιμήθηκε ο Αυστραλός βετεράνος του MotoGP για την εργοστασιακή R1 του 2027 στο WSBK.

"Ο τίτλος της Moto3 ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αυτός της Supersport χτίστηκε προσεκτικά. Στη μικρή κατηγορία έτρεχα για χρόνια ελπίζοντας μια μέρα να κατακτήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και τα κατάφερα. Το 2026 ωστόσο, φρόντισα κάθε πτυχή της τελειότητας. Με την ομάδα ξεκινήσαμε από το μηδέν και φτάσαμε στο 100% σε μια σεζόν. Βρήκα μια ομάδα εκπληκτικών ανθρώπων και η Yamaha με υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο,” εξήγησε ο Arenas.

"Διάλεξαν τον Jack Miller, δεν είναι θέμα παζαρέματος. Σέβομαι την απόφαση και το συμβόλαιό μου δεν έχει σε τίποτε να κάνει μ’ αυτό. Μίλησα με τον Nicolò Canepa, ευχαρίστησα τη Yamaha. Δεν μπορώ να συνεχίσω μαζί τους, παρότι αισθάνομαι περήφανος που εκπροσώπησα την εταιρεία. Είναι θλιβερό να μη μπορώ να κάνω και στο Superbike αυτό που έκανα στο Supersport.

"Ακόμη δεν έχω υπογράψει κάπου. Η κατάσταση είναι μπερδεμένη, πρέπει να παραμείνω ήρεμος και να βρω την καλύτερη επιλογή για του χρόνου. Είναι και το ζήτημα της ηλικίας. Θέλω να αποφύγω να περάσω άλλη μια σεζόν στο Supersport. Θέλω να αλλάξω κατηγορία, χωρίς να κάθομαι στάσιμος στα ίδια. Επιλέγω το ρίσκο όπου το βρω. Είναι η ώρα μου να αλλάξω σε Superbike, ειδικά τώρα που αλλάζουν οι κανονισμοί."

Τί γνωρίζουμε για το επόμενο βήμα του Arenas; Επισήμως τίποτε, μιας και ο Ισπανός υπονόησε μεν πως έχει επιλογές, αλλά δεν αποκάλυψε κανένα όνομα.

Η επικαιρότητα ωστόσο τον έχει προλάβει. Τις τελευταίες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα paddocks του WSBK η έντονη φήμη πως η CFMOTO είναι κοντά σε συμφωνία με την ομάδα Mark VDS στην κορυφαία κατηγορία. Πρόκειται για μια ιδιωτική ομάδα που φέτος αγωνίζεται με Ducati Panigale V4 R και η οποία φέρεται ως η πρώτη υποψήφια για να συνεργαστεί με τους Κινέζους φέρνοντας στο πρωτάθλημα τη νέα τους superbike, V4 SR-RR.

Εφόσον συμβεί αυτό, ένας αναβάτης που θεωρείται σχεδόν σίγουρος είναι η Άγγλος Sam Lowes, ο οποίος ήρθε το 2024 από τη Moto2 και τρέχει φέτος για τρίτη χρονιά με την εν λόγω ομάδα. Για τη δεύτερη μοτοσυκλέτα δίπλα του ακούγεται εντονότατα το όνομα του Arenas και είναι αλήθεια πως ένας δις παγκόσμιος πρωταθλητής στη σωστή ηλικία (29) δεν μπορεί παρά να γοητεύει τη CFMOTO, που οπωσδήποτε θέλει να μπει δυναμικά στο πρωτάθλημα από το 2027, όταν και φημολογείται πως θα είναι παρούσα ως πρώτη Κινέζα κατασκευάστρια στην ιστορία του WSBK.

Αναμένουμε σύντομα εξελίξεις επ’ αυτού, ειδικά όταν η CFMOTO έχει ήδη προλογίσει την επίσημη παρουσίαση της V4 SR-RR στην ερχόμενη έκθεση EICMA στις αρχές Νοεμβρίου. Τι πιο ωραίο από επικοινωνιακής πλευράς να σκάσει παράλληλα και το αγωνιστικό της πλάνο για το WSBK;