Παγκόσμιος Πρωταθλητής Trial 2017: Toni Bou

FIM TrialGP 2017: Ο Toni Bou πρωταθλητής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/9/2017

Την περασμένη Κυριακή στην Τσεχία, ο αναβάτης της ομάδας Repsol Honda, Toni Bou, πρόσθεσε ακόμη ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ράφι με τα έπαθλά του. Η δεύτερη θέση στον αγώνα της ημέρας ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει ο Ισπανός αναβάτης τον παγκόσμιο τίτλο του TrialGP για το 2017.

Με έντεκα πρωταθλήματα outdoor και ισάριθμα πρωταθλήματα indoor, ο Toni Bou είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αθλήματος για περισσότερο από μία δεκαετία. Ο αναβάτης της Repsol Honda απλά ξαναγράφει την ιστορία του trial. Την περασμένη Κυριακή στην πόλη Sokolov της Τσεχίας, ο Bou φόρεσε για άλλη μια φορά τη φανέλα του πρωταθλητή, μετά από ένα επίπονο αγώνα, στον οποίο αρκέστηκε στη δεύτερη θέση. Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκρηξη χαράς στον αναβάτη μετά την πίεση της προηγούμενης εβδομάδας, μια και ο ίδιος δεν χρειαζόταν παρά μία τέταρτη θέση για να εξασφαλίσει τον τίτλο.

O ομόσταυλος του Bou στην ομάδα της Repsol Honda, Jaime Busto, είχε ένα δραματικό αγώνα. Ο νεαρός Βάσκος προηγήθηκε στη βαθμολογία στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου γύρου. Στο τέλος, ο πολλά υποσχόμενος, 20χρονος αναβάτης κατέκτησε την τρίτη θέση, η οποία του χάρισε αντίστοιχα την τρίτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. 

Από την άλλη, ο τρίτος αναβάτης της Repsol Honda Takahisa Fujinami είχε πολύ καλή απόδοση, παρότι ήταν από τους πρώτους αναβάτες που μπήκαν στη διαδρομή του TrialGP εκείνο το υγρό πρωινό υπό βροχή. Ευτυχώς, η βροχή σταμάτησε κατά τη διάρκεια του αγώνα, όμως η καταιγίδα της προηγούμενης νύκτας χειροτέρεψε το τερέν καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου του αγώνα.  Ο Fujinami βελτίωσε την απόδοσή του και κατατάχθηκε πέμπτος τελικά, ενώ σε κάποια στιγμή φλέρταρε με την τρίτη θέση. 

Ο όγδοος και τελευταίος αγώνας της σεζόν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα TrialGP θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Arco di Trento της Ιταλίας.

Toni Bou, Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2017 για 22η φορά:
«Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα από την αρχή. Έδωσα μάχη για τη νίκη στο trial αλλά δεν ήταν η μέρα μου, όμως ο στόχος ήταν να εξασφαλίσω τον τίτλο. Είμαι πολύ χαρούμενος παρότι είχαμε διάφορα θέματα. Το υγρό τερέν που βρήκαμε σήμερα δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, ούτε και ταιριάζει στη μοτοσυκλέτα μου, όμως δώσαμε σκληρή μάχη για να τερματίσουμε στο βάθρο. Η φετινή ήταν μία πολύ καλή σεζόν. Η πρώτη νίκη στο Camprodón [Ισπανία] και οι δύο νίκες στην Ιαπωνία, όπου ο Adam Raga έχασε βαθμούς, ήταν πολύ σημαντικές. Όπως και οι δύο νίκες στις ΗΠΑ».

Miquel Cirera, Team Manager:
«Σήμερα ο αγώνας δεν ήταν εύκολος για κανέναν από τους τρεις αναβάτες μας.  Μία καλή ιδέα είναι να αναλύσουμε με ακρίβεια τι συνέβη. Ο Toni υπέφερε μέχρι την τελευταία στιγμή σε έναν περίεργο αγώνα. Τώρα είναι η στιγμή να πανηγυρίσουμε τον τίτλο, ο οποίος ήταν και ο βασικός μας στόχος, και θα προσπαθήσουμε να τα πάμε καλύτερα στον επόμενο, τελευταίο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος trial το Σαββατοκύριακο. Ειλικρινά πρέπει να συγχαρώ την ομάδα για την εξαιρετική δουλειά όλων. Όχι μόνο εδώ, αλλά όλη τη σεζόν. Και όχι την η ομάδα που βρέθηκε στον αγώνα, αλλά και όλους εκείνους που είναι πίσω στο εργοστάσιο, στο HRC. Όλοι αυτοί κατέστησαν δυνατή τη μεγάλη επιτυχία σε αγώνες όπως ο συγκεκριμένος, όπου δεν είναι εύκολο να νικήσεις». 

Isle of Man TT: Ατύχημα στις δοκιμές των Superbikes  - Ακύρωση όλων των δοκιμών της Δευτέρας

Η ανακοίνωση των διοργανωτών δεν έχει ξεκαθαρίσει τι συνέβη
IOMTT 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/5/2026

Ενώ το πρόγραμμα της πρώτη ημέρας του Isle of Man TT είχε ξεκινήσει με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές των κατηγοριών Superbike και Superstock, ένα συμβάν προκάλεσε κόκκινες σημαίες και άμεση διακοπή της δράσης.

Χρειάστηκαν ελάχιστα λεπτά για να διαπιστωθεί πως το θέμα ήταν σοβαρό, καθώς οι διοργανωτές απέφευγαν να εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται, περιοριζόμενοι στο να δηλώσουν πως διαχειρίζονται “ένα συμβάν στην Parliament Square, Ramsey”.

Περίπου μια ώρα αργότερα ήρθε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση:

“Οι διοργανωτές του Isle of Man TT Races επιβεβαιώνουν πως έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι διαδικασίες για σοβαρά συμβάντα, μετά από ατύχημα που συνέβη στην Parliament Square την 25η Μαΐου και ώρα 13:50 (τοπική, 15:50 Ελλάδας).

“Κατά συνέπεια βγήκαν κόκκινες σημαίες και όλη η αγωνιστική δραστηριότητα στη Mountain Course έχει διακοπεί μέχρι νεοτέρας.

“Η τρέχουσα προτεραιότητα της ομάδας ελέγχου του αγώνα είναι η στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας για να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο.

“Για την ασφάλεια όλων, όλοι οι δρόμοι γύρω από τη Mountain Course του ΤΤ παραμένουν κλειστοί μέχρι να δοθεί νέα ανακοίνωση.”

Εν τέλει η ανακοίνωση πως η διαδρομή ξανανοίγει για το κοινό ήρθε στις 17:45 (Ελλάδας), περίπου 40 λεπτά αφότου ανακοινώθηκε πως δεν θα υπάρξει άλλη αγωνιστική δράση σήμερα, Δευτέρα 25/5.

Πλέον αναμένουμε για νέα ανακοίνωση που να εξηγεί αναλυτικότερα το συμβάν που προκάλεσε την όλη διακοπή, με την ελπίδα πως αυτό δεν θα αφορά σοβαρό τραυματισμό αναβάτη.