BMU – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σέρρες – Νίκη για τον Κωσταντίνο Μαυρόπουλο, σε αγώνα με μπόλικο θέαμα

Βελτίωση προσωπικού χρόνου για την Αντωνία Κορρέ (Tonia 27) στην CFMOTO 300 και της Δήμητρας “Τζο” Λαδά στην SSP300
motomagBMU – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σέρρες – Νίκη για τον Κωσταντίνο Μαυρόπουλο, σε αγώνα με μπόλικο θέαμα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

4/6/2024

Ο Κωσταντίνος Μαυρόπουλος, ξεχώρισε για ακόμη μία φορά στην πίστα των Σερρών, χαρίζοντας πλούσιο θέαμα στις μάχες με τον αντίπαλό του Mert Konuk στην κατηγορία SSP300, όπου συμμετείχε και η Τζο Λαδά η οποία κατάφερε να μειώσει τον δικό της καλύτερο χρόνο, όπως συνέβη και στην κατηγορία CFMOTO 300 με την Αντωνία “Tonia 27” Κορρέ να μειώνει τον προσωπικό της χρόνο, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό τριήμερο με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από την πρώτη θέση της σχάρας εκκίνησης, ο Κωσταντίνος Μαυρόπουλος κατάφερε να ανοίξει αμέσως την ψαλίδα της διαφοράς, από τον αμέσως επόμενο αναβάτη, μέχρι και τον 5ο γύρο, όπου η κόκκινη σημαία οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή. Η 2η εκκίνηση για τον 1ο αγώνα του Σαββάτου, βρήκε τον Dinos31 να παλεύει με τον Mert Konuk για τους εναπομείναντες τέσσερις γύρους, χαρίζοντας θέαμα σε όσους βρέθηκαν στην πίστα των Σερρών. Η καρό σημαία βρήκε τον Μαυρόπουλο στην δεύτερη θέση για το BMU, μόλις 0,056 δέκατα πίσω από τον Konuk, ενώ ήταν πρώτος στο ΠΠΤ.

BMU – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σέρρες – Νίκη για τον Κωσταντίνο Μαυρόπουλο, σε αγώνα με μπόλικο θέαμα

Χάρη στο αποτέλεσμα αυτό, την Κυριακή ο Κωσταντίνος Μαυρόπουλος ξεκίνησε από την δεύτερη θέση τον 4ο αγώνα του BMU και 2ο του ΠΠΤ, για το 2024. Παρά την πολύ καλή εκκίνηση, δεν κατάφερε να στρίψει πρώτος στην πρώτη στροφή, με την Κ1 να σηματοδοτεί την έναρξη της μάχης για δεύτερη φορά με τον Mert Konuk. Οι δύο αναβάτες άλλαζαν συνεχώς θέση, κατά την διάρκεια του αγώνα, απολαμβάνοντας έναν δυνατό αγώνα και κερδίζοντας τις εντυπώσεις των παρευρισκόμενων. Στον τελευταίο γύρο, ο 15χρονος Έλληνας Βαλκανιονίκης, έκανε την προσπέρασή του στην 5η στροφή, για να περάσει πρώτος την γραμμή του τερματισμού, τόσο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όσο και για το BMU.

BMU – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σέρρες – Νίκη για τον Κωσταντίνο Μαυρόπουλο, σε αγώνα με μπόλικο θέαμα

Στην ίδια κατηγορία, συμμετείχε και η Δήμητρα “Τζο” Λαδά, μία από τις ελάχιστες γυναίκες αγωνιζόμενες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το BMU. Κάνοντας μία δυνατή εκκίνηση, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό κάνοντας αρκετές προσπεράσεις μέχρι και την διακοπή του 1ου αγώνα, όπως είδαμε από κόκκινη σημαία. Η επανεκκίνηση την βρήκε στην 15η θέση, όπου και τερμάτισε, παίρνοντας την 3η θέση για το ΠΠΤ. Η Κυριακή ξεκίνησε με πολύ καλές υποσχέσεις, με την Τζο να γράφει νέο προσωπικό ρεκόρ γύρου στην πίστα των Σερρών κατά την διάρκεια του Warm Up για τον 2ο αγώνα του τριημέρου, σταματώντας το χρονόμετρο στο 1:30:642, δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα κάτω από τον προηγούμενο αγώνα. Δυστυχώς, όμως, η Τζο στον επόμενο γύρο του Warm Up σημείωσε πτώση στην στροφή 14, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, αλλά με εκτεταμένες ζημιές στην μοτοσυκλέτα της. Η ομάδα της, Arp Racing, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, ώστε η μοτοσυκλέτα να είναι έτοιμη μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, για την εκκίνηση του αγώνα. Μία πολύ δυνατή εκκίνηση, έδωσε την ευκαιρία στην Τζο να περάσει πολλούς οδηγούς, τερματίζοντας στην 3η θέση για το ΠΠΤ και την 10η για το BMU. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια, η πρώτη νίκη ήρθε με το νέο προσωπικό ρεκόρ, ενώ η δεύτερη ήταν ότι κατάφερε να αγωνιστεί την Κυριακή, παρά τις ζημιές στην Yamaha R3 της.

BMU – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σέρρες – Νίκη για τον Κωσταντίνο Μαυρόπουλο, σε αγώνα με μπόλικο θέαμα

Νέο προσωπικό ρεκόρ στην πίστα των Σερρών είχε και η 14χρονη Αντωνία “Tonia 27” Κορρέ, η οποία συμμετέχει στην κατηγορία CFMOTO 300. Ξεκινώντας το Σάββατο από την 16η θέση της σχάρας εκκίνησης και την 8η για την κατηγορία της. Σύντομα πέρασε 6η στην κατηγορία της, όμως μετά τον πρώτο γύρο ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία. Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση, βρήκε την Tonia 27 να ξεκινά από την 18η θέση, για να τερματίσει 2η στην κατηγορία Νέων, 6η στην κατηγορία BMU-CFMOTO και 14η γενικής, σημειώνοντας μερικές δυνατές προσπεράσεις. Την Κυριακή, η Tonia 27 ξεκίνησε από την θέση που είχε ολοκληρώσει τον αγώνα του Σαββάτου, στην 14η.  Από τον δεύτερο κιόλας γύρο βελτίωνε συνεχώς τον χρόνο της, σπάζοντας κάθε φορά το προσωπικό της ρεκόρ! Με χρόνο 1:36:409, η 14χρονη αγωνιζόμενη βρέθηκε στην 2η θέση της κατηγορίας Νέων και 7η στην κατηγορία CFMOTO 300. Μετά το τέλος του αγώνα, η Αντωνία Κορρέ δήλωσε ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα, ευχαριστώντας την ομάδα της Arp Racing και τη οικογένειά της.

BMU – Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σέρρες – Νίκη για τον Κωσταντίνο Μαυρόπουλο, σε αγώνα με μπόλικο θέαμα

Οι Έλληνες αναβάτες, που προσπαθούν με κόπο και θυσίες να ακολουθήσουν το BMU, δίνουν το επόμενο ραντεβού τους στην πίστα του Brno, όπου έχει προγραμματιστεί ο επόμενος αγώνας του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ταχύτητας 2024.

Isle of Man TT 2024 - Χωρίς κανένα θάνατο αναβάτη, κάτι που έχει να συμβεί 12 χρόνια!

Ευχάριστα νέα για έναν από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο
IOMTT 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/6/2024

Το 2024 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για το TT, καθώς κανένας αναβάτης δεν έχασε την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων διεξαγωγής του event, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012 -εκτός των 2020 και 2021, όπου τα μέτρα για τον COVID 19 δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν αγώνες.

Το Isle of Man TT είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο, έχοντας ουκ ολίγες φορές διεκδικήσει τον δικό του φόρο αίματος στους δρόμους του Νησιού. Από το 1907, όταν και ξεκίνησε ως θεσμός, το TT έχει μέχρι και το 2023 στοιχίσει την ζωή σε 156 αναβάτες, στην διάρκεια των δοκιμαστικών και των αγώνων. Αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην διαδρομή του Βουνού (ManxGP, Classic TT), τότε το σύνολο ανεβαίνει στους 269.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος στο IOMTT, εντοπίζεται στις 27 Ιουνίου του 1911, όταν ο Βρετανός Victor Surridge σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, στο γνωστό σημείο Glen Helen. Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Ιουνίου του 1913, το Creg ny Baa ήταν το σημείο που ο επίσης Βρετανός Frank R. Bateman θα συναντούσε τον θάνατο, κατά την διάρκεια του αγώνα Senior TT, η πρώτη απώλεια σε διάρκεια αγώνα. Ο πρώτος Ιρλανδός που σκοτώθηκε στο IOMTT, ήταν ο Fred Walkner στις 19 Μαΐου 1914 στο St Ninian’s Crossroad, κατά την διάρκεια του Junior TT. Μην ξεχνάμε και τους θαρραλέους Marshals και διασώστες, οι οποίοι ακολουθούν με τις δικές τους μοτοσυκλέτες τους αγωνιζόμενους σε όλη την διαδρομή των 37,73 μιλίων (60,718 χιλιομέτρων), έτοιμοι να βοηθήσουν άμεσα κάποιο τραυματία.

John Hinds

Ανάμεσα στους "flying doctors", τους ιπτάμενους γιατρούς όπως τους ονομάζουν οι αγωνιζόμενοι, ο πιο γνωστός ήταν ο John Hinds, ο οποίος είχε βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές, κινούμενος ταχύτατα με τη μοτοσυκλέτα του ανάμεσα στους συμμετέχοντες του αγώνα, και φτάνοντας άμεσα σε πολλά ατυχήματα για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Δυστυχώς ο Hinds έχασε τη ζωή του σε ένα ατύχημα στα δοκιμαστικά του ΙΟΜΤΤ το 2015, όταν έπεσε πάνω σε τοίχο...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που υποχρέωνε τους αναβάτες να φοράνε κράνος κατά την διάρκεια των αγώνων ήρθε πολύ αργότερα. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, μαζί με την νέα ονομασία “Isle of Man Tourist Trophy” ήρθε και η εφαρμογή νέων κανόνων ασφαλείας, που έκαναν υποχρεωτική τη χρήση του κράνους! Δηλαδή μέχρι τότε μπορούσε να τρέξεις στον αγώνα, χωρίς να φοράς κάτι που να προστατεύει -πραγματικά- το κεφάλι σου! Άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν μείνει πίσω μας…

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2022, μετά από δύο χρόνια απουσίας από τους δρόμους του Νησιού, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αγωνιζόμενοι σε μοτοσυκλέτες και sidecars επέστρεψαν για να βιώσουν ξανά αυτό το μοναδικό αίσθημα και με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να κατακτήσουν το Βουνό. Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές, με συνολικά 5 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 2 να τραυματίζονται σοβαρά. Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο Mike Booth, έχασε το δεξί του πόδι, μετά την άσχημη πτώση του στην 26η στροφή της διαδρομής. Τελευταία φορά που είδαμε τόσο αίμα να χύνεται στην άσφαλτο ήταν το 1989.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Το 2024 ήταν μία από τις πιο σπάνιες χρονιές, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ΤΤ να μένει -ευτυχώς- στάσιμος, χωρίς κανένας αναβάτης ή κάποιος από τους διοργανωτές και θεατές να χάνει την ζωή του στην διάρκεια των δύο εβδομάδων. Από το 1937 και μετά, μόλις δύο χρονιές ήταν που δεν υπήρξε κανένας θάνατος, συμπεριλαμβανομένου του Manx GP, το 1982 και το 2001. Αν βγάλουμε το μικρότερο “αδελφάκι” του TT, το οποίο πρέπει να περάσει κανείς για να βρεθεί στο θρυλικό IOMTT, τότε η τελευταία φορά που το Βουνό δεν θρήνησε κανέναν αναβάτη στις δύο εβδομάδες του TT ήταν το 2012.

Isle of Man TT 2024 – Όλοι οι αγωνιζόμενοι επιστρέφουν σπίτια τους

Βλέποντας τα στατιστικά καταλαβαίνουμε γιατί η διαδρομή του Βουνού θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για αγώνες μοτοσυκλέτας, όμως ταυτόχρονα είναι και αυτό που γοητεύει όσους συμμετέχουν εκεί. Κανείς από τους αναβάτες δεν βρίσκεται εκεί χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους, όμως αναμφίβολα είναι χαρμόσυνη είδηση κάθε φορά που δεν έχουμε κάποιο θάνατο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η τρίτη χρονιά που δεν θα έχουμε κανένα θάνατο. Το πρώτο βήμα έγινε, με το δεύτερο να είναι το Manx GP, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 22-26 Αυγούστου 2024.

Ετικέτες