Motul WSBK 2024 - Απελευθερώνεται η Ducati! Ποια είναι τα όρια περιστροφής κινητήρων για όλους

Αναίρεση των δυο μειώσεων στροφών με τις οποίες είχε "φορτωθεί" η Ducati
motomagMotul WSBK – Τα όρια περιστροφής κινητήρα κάθε κατασκευαστή της μεγάλης κατηγορίας για το 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/2/2024

Οι υπεύθυνοι για τα Motul WSBK αποκάλυψαν τα όρια περιστροφής για τους κινητήρες της μεγάλης κατηγορίας για τη σεζόν του 2024, με την Ducati να επιστρέφει στις 16.100 στροφές, με τους νέους κανονισμούς να ακυρώνουν τις δύο μειώσεις των 250 στροφών έκαστη, που της είχαν επιβληθεί την προηγούμενη σεζόν, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευαστές διατηρούν τα ίδια όρια με αυτά που ολοκλήρωσαν τη σεζόν του 2023.

Όπως είχαμε δει, η Ducati είχε δεχτεί δύο ξεχωριστές μειώσεις στο όριο περιστροφής του Panigale V4 R, κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, με αποτέλεσμα να χάνει συνολικά 500 στροφές από τον κόφτη - 250 την πρώτη και 250 την δεύτερη. Με τις αλλαγές του κανονισμού για τις παραχωρήσεις για την νέα χρονιά του 2024, το Borgo Panigale ανακτά τις 500 αυτές χαμένες στροφές, επαναφέροντας τον κόφτη του αγωνιστικού της superbike στις 16.100 στροφές, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευαστές συνεχίζουν από εκεί που είχαν ολοκληρώσει το 2023.

Να θυμήσουμε πως τα όρια περιστροφής στο WSBK βασίζονται στην μοτοσυκλέτα παραγωγής, δεν μπαίνουν αυθαίρετα και δηλώνουν την δουλειά που έχει κάνει κάποιος στην μοτοσυκλέτα που βγάζει σε παραγωγή, έστω και σε περιορισμένη στα όρια που απαιτούνται για να την ομολογκάρει. Το θετικό από φέτος είναι πως δεν μπαίνουν περιορισμοί σε όποιον έχει υψηλά όρια ενώ ταυτόχρονα βοηθούν σε μικρό βαθμό όποιον έχει την χαμηλότερη επίδοση.

Οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους κατασκευαστές να αλλάξουν τα όρια περιστροφής του κινητήρα τους, μόνο στην περίπτωση που η διοργάνωση συμφωνήσει πως είναι μη ανταγωνιστικοί και έχουν ήδη δεχθεί παραχωρήσεις. Στην ουσία, αυτό που θέλουν να περιορίσουν οι υπεύθυνοι των Motul WSBK στην περίπτωση των παραχωρήσεων είναι η βοήθεια που θα λαμβάνουν οι ομάδες. Αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι οι αλλαγές στον κινητήρα για έλεγχο του ορίου στροφών δεν έχουν πάντα εγγυημένη απόδοση, που σημαίνει ότι μπορεί να φέρει μία βελτίωση της τάξης του 0,1 του δευτερολέπτου ή ακόμα και 1 ολόκληρο δευτερόλεπτο ή και περισσότερο. Αν όμως, αυτό το εξάρτημα καταργηθεί, τότε η ομάδα επιστρέφει στα προηγούμενα μη ανταγωνιστικά της αποτελέσματα. Στην περίπτωση που το προβάδισμα αυτό είναι μεγάλο, τότε θα εξισορροπείται με τη μείωση του ορίου περιστροφής του κινητήρα. Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τώρα, το πώς θα παρακολουθείται η εφαρμογή των ορίων από τις ομάδες, η FIM θα τοποθετήσει σε κάθε μοτοσυκλέτα του grid ένα είδος ταχογράφου. Κάθε κατασκευαστής θα έχει το δικό του λογισμικό για τη λειτουργία του, όμως όλοι οφείλουν να το έχουν εγκατεστημένο στις μοτοσυκλέτες τους.

Ακολουθούν τα όρια περιστροφής για κάθε κατασκευαστή που συμμετέχει στην κατηγορία WSBK το 2024:

Kawasaki: 15.100

Ducati: 16.100

Yamaha: 15.200

BMW: 15.500

Honda: 15.600

Τα Motul WSBK, ωστόσο, έχουν λάβει υπόψη τους και κατασκευαστές που ίσως θελήσουν να συμμετάσχουν κατά τη διάρκεια της σεζόν με τη μορφή της wildcard συμμετοχής, όπως έχει συμβεί για παράδειγμα με τη Suzuki. Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει τόσο αυτούς, όσο και τα μοντέλα διαφορετικής χρονολογίας των σταθερών κατασκευαστών, τα οποία χρησιμοποιούνται στους αγώνες.

Motul WSBK – Τα όρια περιστροφής κινητήρα κάθε κατασκευαστή της μεγάλης κατηγορίας για το 2024
Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες