Suzuki Hayabusa 2021: Η απόλυτη δοκιμή! + Gen3 vs Gen2 vs Gen1 [Teaser VIDEO]

ΜΟΤΟ τ.619 – 1η Ιουνίου 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/5/2021

Η απόλυτη δοκιμή για την Suzuki Hayabusa 2021 έρχεται στο ΜΟΤΟ μετά από ένα μήνα σε δρόμους, σε αεροδρόμια και σε πίστες, γράφοντας πάνω από 6.500 χιλιόμετρα συνολικά!

Μαζί ένα συγκριτικό γενεών ξεκινώντας από την μοτοσυκλέτα που… τα ξεκίνησε όλα: Gen1 vs Gen2 vs Gen3! Καθοριστική η συνδρομή των αγωνιζομένων Δημήτρη Καρακώστα και Σάκη Συνιώρη για την επική κόντρα στον διάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου Τατοΐου, που δεσμεύτηκε από το ΜΟΤΟ για να αποτελέσει πεδίο δοκιμών σε αυτή την επική μάχη γενεών. Ένα από τα παλαιότερα αεροδρόμια της χώρας, άρρηκτα συνδεδεμένο με τους ελληνικούς αγώνες, μας έδωσε μερικές στιγμές ανταγωνιστικής δράσης και ταυτόχρονα επέτρεψε την σύγκριση με κάθε ασφάλεια, πλήρως δικαιολογώντας την τεράστια γραφειοκρατία και το κόστος που απαιτεί το εγχείρημα.

 

VIDEO-Teaser: «Η απόλυτη δοκιμή Hayabusa» Έρχεται στο ΜΟΤΟ!

Δεν θα προδώσουμε από τώρα το αποτέλεσμα, αλλά στο τεύχος της 1ης Ιουνίου η τρίτη γενιά θα αναμετρηθεί στον διάδρομο του Τατοΐου με τις Gen1 και Gen2, αναχωρώντας αμέσως μετά για ένα -σύντομο χρονικά- ταξίδι μέχρι τις Σέρρες!

Στην πίστα των Σερρών οι δύο Suzuki Hayabusa 2021 κρατάνε διαφορετικές ρυθμίσεις αναρτήσεων και ξανά συναντούν την Gen1 και την Gen2 για μία αναμέτρηση έκπληξη! Εξοπλισμένες όλες τους με τα ίδια ελαστικά, Dunlop Sportsmart TT, οι Hayabusa γράφουν αμέτρητους γύρους στην πίστα των Σερρών πριν τεκμηριώσουν το συμπέρασμα-έκπληξη για το τεύχους Ιουνίου του ΜΟΤΟ.

 

Μεταδόθηκε ζωντανά:

Το τι κάνει στο δυναμόμετρο η Euro5 έκδοση της Suzuki Hayabusa το ξέρουμε ήδη, μεταδώσαμε ζωντανά την πρώτη δυναμομέτρηση στην Ελλάδα! Στην συνέχεια όμως επιστρέψαμε στο δυναμόμετρο για μία ακόμη μέτρηση μετά την συμπλήρωση των χιλιομέτρων και τοποθετώντας και ένα φίλτρο της DNA, το πρώτο που είχε από την γραμμή παραγωγής! Μόλις 1,5 ίππο κέρδισε στις ψηλές στροφές όπως έδειξε το δυναμόμετρο της Moto Technology του Χρήστου Μόνου αλλά το θέμα είναι τι έκανε σε ολόκληρη την καμπύλη, την ίδια στιγμή που ένα δυναμόμετρο δεν προσφέρει και την ροή του αέρα ενισχύοντας το ram-air, εκεί που φαίνεται η διαφορά που μπορεί να κάνει ένα φίλτρο.

Τα περισσότερα χιλιόμετρα με Hayabusa στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, γίνονται στο ΜΟΤΟ φέρνοντας την απόλυτη δοκιμή -πιο αναλυτικά δεν γίνεται- στις σελίδες του επόμενου τεύχους. Μην χάσετε το ΜΟΤΟ της 1ης Ιουνίου!

VOGE DS525X: Δυναμομέτρηση και πρώτες εντυπώσεις

Το τρίτο δικύλινδρο on-off της VOGE με άρωμα adventure
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/8/2023

Από την πρώτη στιγμή που το είδαμε από κοντά στην έκθεση της EICMA, το DS525X της VOGE έβαλε υποψηφιότητα ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις για την Ελληνική αγορά το 2023. Πέρα από τον εντυπωσιακό εξοπλισμό του που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Traction Control και ABS που απενεργοποιούνται πλήρως για οδήγηση στο χώμα, το DS525X έχει εντελώς διαφορετική σχεδίαση από το 500DS και 500DSX, αλλά και από το 525DSX που είχαν παρουσιαστεί την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα το 525DSX, δηλαδή η υπερκυβισμένη έκδοση του 500DSX, δεν ήρθε στην Ευρώπη καθώς η VOGE είχε σκοπό να φτιάξει μια διαφορετική μοτοσυκλέτα για την Ευρωπαϊκή αγορά.

2

Αυτή η πιο “ευρωπαϊκή” On-Off της VOGE ονομάζεται DS525X και αισθητικά ακολουθεί την γνωστή συνταγή “Adventure” δηλαδή έχει μεγάλες εξωτερικές διαστάσεις, που το κάνουν να δείχνει πολύ μεγαλύτερου κυβισμού απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Μιλώντας για πραγματικότητα, τα πραγματικά κυβικά του κινητήρα του DS525X είναι 494cc, ενώ του 500DSX, όπως και των Honda CB 500 είναι 471cc. Το CB 500 δεν το αναφέραμε τυχαία, αφού ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάζεται από την μητρική Loncin και σχεδιαστικά βασίζεται στον κινητήρα της Honda.

Στην έκδοση “525” με τα 494 κυβικά, έχουν αυξήσει τη διάμετρο και την διαδρομή του εμβόλου (68 x 68 από 67 x 66,8) με την VOGE να ανακοινώνει 47 ίππους στις 8.500 στροφές, αντί για 47 ίππους στις ίδιες στροφές που ανακοινώνουν για τον για τον κινητήρα του 500. Βλέπουμε δηλαδή πως η αύξηση του κυβισμού κατά 22cc δεν είχε ως βασικό στόχο την ιπποδύναμη, αλλά κυρίως την επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών ρύπων χωρίς επιπτώσεις στην απόδοση του κινητήρα.

Στο δυναμόμετρο του ΜΟΤΟ είδαμε 45,36 αληθινούς ίππους στον πίσω τροχό, όταν το (Euro 4) 500DS το είχαμε δυναμομετρήσει στους 40,46 ίππους και το CB500X της Honda μας έχει δείξει έως 41,9 ίππους.

4

Βλέπουμε δηλαδή πως ενώ στα χαρτιά η VOGE είναι μετριοπαθής και υπόσχεται μόλις ένα αλογάκι διαφορά από τα 500άρια (των 471cc), στην πράξη ο κινητήρας του “525” (των 494cc) ξεπερνά τους τρεις ίππους διαφορά.

Ανάλογη είναι και η ροπή, όπου το “525” έχει 4,19kg/m και το “500” έχει 3,92kg/m.  

3

Οι πρώτες εντυπώσεις από την οδήγηση του DS525X έχουν άμεση σχέση με τις μεγάλες εξωτερικές του διαστάσεις. Αυτό σημαίνει πως είναι μια μοτοσυκλέτα με καλή προστασία από τον αέρα για το σώμα του αναβάτη στον ανοιχτό δρόμο.

Η ζελατίνα είναι εύκολα ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις ύψους, οπότε μέσα στην κίνηση της πόλης την χαμηλώνεις και δεν γίνεται ενοχλητική. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι ακριβώς ίδια με αυτή που καθιέρωσε το TRX 502 της Benelli και ακολουθούν σχεδόν όλα τα εργοστάσια της Κίνας στις on-off μοτοσυκλέτες τους. Αυτό σημαίνει πως η σέλα του αναβάτη έχει μικρή απόσταση από το έδαφος και το τιμόνι είναι πολύ ψηλά τοποθετημένο. Αυτή η στάση του σώματος δυσκολεύει κάπως τις κινήσεις των χεριών όταν θέλεις να στρίψεις το τιμόνι από την μία άκρη στην άλλη και δεν εννοεί τις επιτόπιες μανούβρες, όμως έχει το πλεονέκτημα πως πατάς γερά με τα δύο πόδια στην άσφαλτο και είναι ιδανική για να σηκωθείς όρθιος στα μαρσπιέ όποτε σου έρθει η όρεξη να σκονίσεις τα ρούχα σου.

Το δεύτερο άτομο έχει τη δική του ξεχωριστή σέλα και κάθεται λίγο πιο ψηλά από τον αναβάτη για να βλέπει κι αυτός τον ορίζοντα εμπρός. Τόσο η σέλα του αναβάτη, όσο και του συνεπιβάτη έχουν αρκετό και μαλακό αφρώδες υλικό, προσφέροντας άνεση στις μικρών αποστάσεων μετακινήσεις εντός πόλης.

6

Οι αναρτήσεις ρυθμίζονται, με το πιρούνι των 43mm της KYB εμπρός να έχει πλήρεις ρυθμίσεις για απόσβεση, επαναφορά και προφόρτιση ελατηρίου ώστε να βρεις εύκολα την ιδανική αναλογία για τις συνθήκες ή τα γούστα σου. Πίσω δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις το εργοστασιακό setup, καθώς το αμορτισέρ είναι καλά κρυμμένο μεταξύ ψαλιδιού και υποπλαισίου.  Οπότε θα πρέπει να βρεις μια μέση λύση και να συμβιβαστείς με αυτή.

11

Τα φρένα της Nissin και το ABS που απενεργοποιείται πλήρως είναι εγγύηση για ένα ασφαλές φρενάρισμα στους ελληνικούς δρόμους και έχουν αντοχή στην υπερθέρμανση, αλλά είναι εμφανές πως τους λείπει το αρχικό δάγκωμα που χρειάζεσαι στην άσφαλτο.

Αντιθέτως στο χώμα είναι άψογα και σπανίως θα επέμβει το ABS, οπότε μάλλον η απουσία αρχικού “δαγκώματος” ήταν συνειδητή επιλογή της VOGE για αυτό το Adventure μοντέλο. Αξιοπρεπέστατο είναι και το Traction Control σε ταχύτητα αντιδράσεων και δεν σου πάει τα νεύρα όταν περνάς πάνω από τις γραμμές του τραμ.

9

Η οθόνη των οργάνων έχει τα πάντα, μέχρι και ένδειξη πίεσης ελαστικών, αλλά οι πολλές αντανακλάσεις στο φως της ημέρας την κάνουν δυσανάγνωστη. Δεξιά και αριστερά υπάρχει μία θύρα USB και μία πρίζα 12V για εύκολη φόρτιση συσκευών. Η σύνδεση μέσω Bluetooth ενός smartphone με τα όργανα είναι εύκολη, όμως με το App της VOGE δεν θα βρεις ποτέ άκρη.

Όσο γράφουμε χιλιόμετρα πάνω στη σέλα του DS525X και όσο φεύγουμε όλο και πιο μακριά από τη ζωή της πόλης, τόσα περισσότερα σημειώνουμε στο μπλοκάκι μας και όλες τις παρατηρήσεις και φυσικά μετρήσεις, θα τις βρείτε συγκεντρωμένες στην πλήρη δοκιμή του επόμενου τεύχους του ΜΟΤΟ.

 

9