ARCH Motorcycles: Οι εξωτικές του Keanu Reeves

Από το Hollywood με αγάπη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

10/11/2017

Η Καλιφόρνια, όπως και η Νέα Υόρκη δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ. Για να καταλάβουμε την διαφορά θα πρέπει να τις βάλουμε στο μυαλό μας ως δύο διαφορετικές χώρες μέσα στην Αμερική. Η Νέα Υόρκη είναι η πύλη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη και οι κάτοικοί της έχουν καθημερινή τριβή με ανθρώπους που κουβαλάνε διαφορετικές κουλτούρες και ιδεολογίες. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη και εξωστρεφής πολιτεία των ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη των ΗΠΑ είναι η Καλιφόρνια, όπου ο Ειρηνικός ωκεανός και τα ρεύματα ζεστού αέρα που φέρνει από την Ασία, δημιουργούν τέλειες καιρικές συνθήκες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Εδώ έρχονται όσοι Αμερικάνοι έχουν αποκτήσει χρήματα για να τα χαρούν. Ο συνδυασμός υψηλού βιοτικού επίπεδου και καλού καιρού είναι πάντα η βάση για να ανθήσουν οι τέχνες και οι επιστήμες. Καθόλου τυχαίο λοιπόν, που στην Καλιφόρνια υπάρχει το Hollywood και η Silicon Valley.

Δηλαδή έχουμε μαζεμένους σε μία μόνο περιοχή τους κορυφαίους επιστήμονες, τους πιο διάσημους καλλιτέχνες και δισεκατομμύρια δολάρια στις τσέπες τους να κάνουν ό,τι τους αρέσει στις ηλιόλουστες παραλίες! Προφανώς αυτή είναι η ωραιοποιημένη, λίγο στερεοτυπική εικόνα, αλλά το σημαντικό εδώ είναι το μήνυμα που θέλουμε να πέρασουμε και όχι η ανάλυση του κοινωνικού ιστού της πολιτείας.

Η Arch Motorcycles είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Καλιφόρνια αυτή τη στιγμή. Ο γνωστός ηθοποιός Keanu Reeves (MATRIX, Speed κ.τ.λ.) μαζί με δύο φίλους του μηχανολόγους και σχεδιαστές αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να φτιάξει μια δική του εταιρεία κατασκευής custom μοτοσυκλετών. Τέτοιου είδους εταιρείες υπάρχουν άπειρες στις ΗΠΑ, όμως η διαφορά της Arch ήταν ότι οι ιδρυτές της ήθελαν μια κανονική εταιρεία, που οι μοτοσυκλέτες της να πληρούν τις κρατικές και πολιτειακές προδιαγραφές. Αυτό είναι απίστευτα δύσκολο, καθώς κάθε μία από τις 52 πολιτείες των ΗΠΑ έχει δικούς της ξεχωριστούς νόμους. Πέρσι κατάφεραν οι μοτοσυκλέτες τους να περνούν με άνεση τις προδιαγραφές όλων των πολιτειών.

φωτοφραφίες από την παρουσίαση της εταιρίας στην EICMA / ΜΟΤΟ - Θανάσης Κουτσογιάννης

Φέτος αποφάσισαν να κάνουν απόβαση στην Ευρώπη, ακολουθώντας το ίδιο ακριβώς σκεπτικό. Έτσι τα τρία νέα μοντέλα που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 4. Είναι η πρώτη φορά που ένα αερόψυκτος V2 με ωστήρια και 2023 κυβικά περνάει τόσο αυστηρές προδιαγραφές θορύβου και ρύπων.

Ποιες είναι όμως οι ιδιαιτερότητες των μοτοσυκλετών της Arch;

Αν σκεφτείς ότι ο κάθε κύλινδρος έχει 1010,5 κυβικά εκατοστά, σε πιάνει μια ανατριχίλα αλλά έχουμε δει και στο παρελθόν τέτοιου κυβισμού αμερικάνικους V2 από την S&S.

Η μεγάλη διαφορά των Arch βρίσκεται στον τρόπο κατασκευής του πλαισίου και του υπόλοιπου “σώματος” της μοτοσυκλέτας, καθώς επίσης και στην χρήση hi-end περιφερειακών εξαρτημάτων και υλικών. Όμως το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα αλουμινένια τμήματα του πλαισίου/υποπλαισίου που σκαλίζονται στο CNC.

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Τα μεγάλα μυαλά συναντιούνται, συμβαίνει σε κάθε τομέα, και φέτος μία ακόμη μοτοσυκλέτα ήταν στην EICMA κατασκευασμένη σε CNC.. η Ελληνική EXOTICA της DNA, η DCR-017! Αν το χάσατε, εδώ η πλήρης παρουσίασή της, με τις πρώτες αποκλειστικές λεπτομέρειες από την οδήγησή της.

Το νέο μοντέλο KRGT-1 είναι το πιο “προσιτό” στη γκάμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φτηνό… Έχει ζάντες Carbon, αναρτήσεις της Ohlins και ακτινικές εξαπίστονες δαγκάνες.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρώμα ή γραφικά θέλει. Επίσης διατίθεται με δύο διαφορετικές θέσεις οδήγησης, είτε “σπορ” με τα μαρσπιέ πίσω, είτε “power cruiser” με τα μαρσπιέ εμπρός.

Το κορυφαίο μοντέλο της “κανονικής” γραμμής παραγωγής για φέτος, ονομάζεται 1S.

Εδώ έχουμε εντελώς διαφορετικό υποπλαίσιο και ρεζερβουάρ, όπου η χρήση διακοσμητικών carbon είναι πολύ μεγαλύτερη. Η τάπα του ρεζερβουάρ είναι κριμένη πίσω από έναν περίτεχνο μηχανισμό και το μεγαλύτερο τμήμα του ρεζερβουάρ είναι καλυμμένο με φύλλα carbon. Για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της βάζει μονόμπρατσο ψαλίδι με carbon ζάντες της BST.    

Όμως το αστέρι της Arch για το 2018 είναι το περιορισμένης παραγωγής Method 143.

Μόνο 23 αντίτυπα αυτής της μοτοσυκλέτας θα πατήσουν τους τροχούς τους στο δρόμο.

Η κύρια διαφορά της από τις υπόλοιπες αδερφές της είναι το carbon εμπρός τμήμα του πλαισίου. Φυσικά το υποπλαίσιο και το “κουστούμι” είναι αλουμίνιο σκαλισμένο σε CNC που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Στα hi-light είναι το CNC μονόμπρατσο ψαλίδι που κατασκευάζει η Suter για λογαριασμό της Arch (έπιασαν τόπο οι βόλτες του Keanu Reeves στα paddock των MotoGP…) με κάλυμμα carbon, τα αεροδυναμικά καλύμματα carbon στα καλάμια του Ohlins και η αντικατάσταση των οργάνων από ένα Smartphone.

Η τελευταία αυτή ιδέα είναι φανταστική και μακάρι να την αντιγράψουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές, αφού θα μπορείς να έχεις στη μοτοσυκλέτα σου (μέσω App) οποιαδήποτε ένδειξη και γραφικά θέλεις. Άσε που θα βγάζουν ψωμάκι και οι προγραμματιστές πουλώντας εφαρμογές…

Όμως δεν τελειώσαμε με το Method 143 ακόμα. Ο V2 κινητήρας του έχει 311 κυβικά παραπάνω (1150 κυβικά ο κάθε κύλινδρος!) και οι carbon ζάντες της BST είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτή τη μοτοσυκλέτα. Όσοι έχετε χοντρά πορτοφόλια και το όνομά σας είναι μέσα σε όλες τις λίστες που αφορούν τα σκάνδαλα με offshore εταιρείες, μπορείτε να δώσετε την παραγγελία σας στο ακόλουθο τηλέφωνο ή μέσω e-mail:   Call (310) 675-2724 or email [email protected]

 

Ετικέτες

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η τεχνολογία και η πολυτέλεια συνδυάζονται με την βασιλική άνεση, τους μεγάλους χώρους και τη σπορ συμπεριφορά
motomagΔοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Με στόχο την παραμονή της στην κορυφή σε μία από τις πιο καυτές κατηγορίες τη δεδομένη στιγμή, αυτή των μεσαίου κυβισμού GT σκούτερ, η Yamaha ανανέωσε το XMAX 300, προτάσσοντας δύο ξεχωριστές μεταξύ τους επιλογές, με την πιο πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Tech MAX να στέκεται σε περίοπτη θέση στην κορυφή του βουνού, συνδυάζοντας την τεχνολογία και την πολυτέλεια με τις βασιλικές ανέσεις για δύο άτομα, τους μεγάλους χώρους και τη σπορ συμπεριφορά.

Η ανανέωση του σπορ σκούτερ της Yamaha, XMAX 300, έφερε δύο ξεχωριστές μεταξύ τους εκδόσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναβατών, κρατώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα δυνατά χαρτιά που χαρακτηρίζουν την οικογένεια XMAX, η οποία έχει δικαιωματικά κερδίσει τον τίτλο της “βασίλισσας των ανέσεων και των χώρων”. Η πιο πλούσια εξοπλισμένη, από θέμα τεχνολογίας, έκδοση Tech MAX αποπνέει μία υψηλότερη αίσθηση πολυτέλειας, η οποία αποτυπώνεται και στην υψηλότερη τιμή από τη βασική, στα 7.390€.

motomagΔοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Ο νέος για το 2024 χρωματισμός Dark Magma αποκλειστικά για την έκδοση Tech MAX, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε το σκούτερ της δοκιμής μας, προσδίδει πόντους στην αίσθηση της πολυτέλειας. Το ματ φινίρισμα δίνει την εντύπωση suede υφής και συνδυάζεται όμορφα με τα μαύρα γυαλιστερά μπούμερανγκ πλαστικά στην περιοχή της ποδιάς. Όμορφη πινελιά αποτελούν τα γκριπ του τιμονιού, που έχουν χαραγμένο πάνω τους το όνομα Tech MAX. Την εικόνα χαλάνε κάπως τα άβαφα μαύρα ματ πλαστικά που συναντάμε στα πόδια του αναβάτη και πάνω από τα μαρσπιέ συνεπιβάτη. Τα ποιοτικά πλαστικά, ωστόσο, έχουν πολύ καλή συναρμογή μεταξύ τους, με το φινίρισμα να βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η σέλα παραμένει άνετη και μεγάλη, τόσο για τον αναβάτη όσο και τον συνεπιβάτη και στην έκδοση Tech MAX, με τις εξωτερικές ραφές να προσθέτουν πόντους στην εμφάνιση. Εδώ, όμως, έχουμε μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στην οδήγηση, καθώς η θέση του αναβάτη επενδύεται με ένα αντιολισθητικό κάλυμμα, που βοηθά στην ακόμα πιο ξεκούραστη παραμονή του πάνω στην σέλα. Πίσω, ο συνεπιβάτης εξακολουθεί να απολαμβάνει την υψηλής ποιότητας ξεκούραστη παραμονή όπως και στη βασική έκδοση, όμως αν είναι κάτω από 1,65 μ. τα ογκώδη φιλέτα στα πλαϊνά του σκούτερ, σε συνδυασμό με την θέση των μαρσπιέ, μπορεί να ακουμπούν στις γάμπες του.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Κάτω από τη σέλα βρίσκεται ο κύριος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος είναι αυτό που περιμένεις όταν αντικρίζεις το σκούτερ. Μπορεί να χωρέσει εύκολα δύο fullface κράνη, αρκεί να μην είναι και τα δύο μεγάλου μεγέθους, και διάφορα ακόμα μικροαντικείμενα. Ο μεντεσές που υπάρχει στη σέλα και την κρατά ανοιχτή, βοηθά στην τοποθέτηση των αντικειμένων μέσα, ενώ το γεγονός ότι ο χώρος είναι και φωτιζόμενος διευκολύνει τα μέγιστα, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό που μας έλειψε από την έκδοση Tech MAX είναι η επένδυση κάποιου είδους μοκέτας, καθώς μιλάμε για την κορυφαία έκδοση του μεσαίου σπορ σκούτερ της Yamaha, που απευθύνεται σε όσους δεν συμβιβάζονται, όσον αφορά την πολυτέλεια.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Τα δύο ντουλαπάκια της ποδιάς έχουν επένδυση δερματίνης και suede υφάσματος, σε αντίθεση με τα μαύρα άβαφα πλαστικά της βασικής έκδοσης, τονίζοντας την premium φιλοσοφία κατασκευής της έκδοσης Tech MAX. Στο αριστερό, το οποίο κλειδώνει, συναντάμε και μία θύρα φόρτισης USB, ενώ ο χώρος επαρκεί και στα δύο για αρκετά μικροαντικείμενα, με το μεγάλο άνοιγμα να διευκολύνει την πρόσβαση για τα χέρια του αναβάτη. Προσοχή θέλει το δεξί ντουλαπάκι, το οποίο δεν κλειδώνει, καθώς τις περισσότερες φορές ενώ ακούγεται το χαρακτηριστικό “κλικ” δεν έχει κουμπώσει καλά και υπάρχει ο κίνδυνος να σας ανοίξει στον δρόμο.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Ισχυρές επιδόσεις και τεχνολογία

Η προστασία από τον αέρα είναι επαρκής, με τη μεγάλη και φαρδιά ζελατίνα να ρυθμίζεται σε δύο διαφορετικές θέσεις με εργαλεία. Τα φλας λειτουργούν και ως εκτροπείς αέρα και βροχής από τα χέρια του αναβάτη και παρά το μέγεθός τους, που δεν γεμίζει το μάτι, κάνουν αρκετά καλή δουλειά. Σε συνδυασμό με τον μονοκύλινδορ υγρόψυκτο κινητήρα των 292 κυβικών που έχει την ικανότητα να φτάσει μέχρι και τα 140 χ.α.ω. στο κοντέρ, οι κοντινές αποδράσεις από τα τείχη της πόλης είναι εφικτές. Η αυτόματη CVT μετάδοση είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει το στροφόμετρο να πλησιάσει τον κόφτη, μένοντας λίγο κάτω από τις 8.000 στροφές. Επομένως, το XMAX 300 Tech MAX μπορεί να ταξιδεύει ξεκούραστα ακόμα και στην τελική του, χωρίς να μεταφέρει ενοχλητικούς κραδασμούς στον αναβάτη.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Η ψηφιακή LCD οθόνη συνδυάζεται στην περίπτωση του Tech MAX με μία έγχρωμη TFT οθόνη ακριβώς από κάτω, με πολύ καλή αντίθεση ακόμα και όταν ο ήλιος βρίσκεται απο πάνω της. Εκεί, πέραν από το στροφόμετρο, την ώρα και την θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο αναβάτης μπορεί να διαχειριστεί τις κλήσεις του, την μουσική του αλλά και τις ρυθίσεις της μοτοσυκλέτας, μέσω των ποιοτικών διακοπτών στο αριστερό γκριπ και της εφαρμογής “Yamaha MyRide”. Αν τώρα θέλει και πλοήγηση θα πρέπει να κατεβάσει επιπλέον την εφαρμογή της Garmin “StreetCross”, ενώ μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών απεικονίσεων στην έγχρωμη TFT οθόνη, ανάλογα με το τι τον βολεύει. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η εφαρμογή της Yamaha είναι αρκετά δύσχρηστη, σε αντίθεση με την περιήγηση στο μενού της TFT οθόνης, ενώ χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνδεθεί κάθε φορά το smartphone με το σκούτερ και δεν γίνεται αυτόματα.

Οι αναρτήσεις κρατάνε τον σπορ προσανατολισμό τους, έχοντας σφιχτές αποσβέσεις, που βοηθούν στο να μην αλλοιωθεί η συμπεριφορά από την αλλαγή γεωμετρίας, όταν προστίθεται συνεπιβάτης. Επαρκής είναι και η δύναμη πέδησης από τους δύο δίσκους – έναν 267 χιλιοστών μπροστά και έναν 245 χιλιοστών πίσω. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε το ABS στον μπροστινό τροχό δεν τα καταφέραμε, κάτι στο οποίο βοήθησαν και τα εξαιρετικά ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin City Grip 2, τα οποία χαρίζουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης. Στο σκούτερ της δοκιμής μας το πίσω φρένο ήταν αυτό που έθεσε σχετικά εύκολα το ABS σε λειτουργία, δίνοντας στη μανέτα "ξύλινη" αίσθηση, χωρίς να μπορούμε να πιέσουμε πάλι, μέχρι να ολοκληρωθεί η επέμβαση του συστήματος ή μέχρι να την αφήσουμε και να την πιέσουμε ξανά. Το Traction Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης, δεν επεμβαίνει συχνά, ενώ όταν το κάνει κόβει κάπως απότομα την δύναμή, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στον αναβάτη.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Αν το σηκώνει η τσέπη σου

Όταν μιλάμε για χώρους και άνεση, τότε το όνομα του XMAX θα είναι ένα από αυτά που σίγουρα θα πέσουν στο τραπέζι. Αν και η βασική έκδοση δεν υστερεί σε ποιότητα, με την έκδοση Tech MAX η Yamaha στοχεύει αυτούς που αναζητούν το απόλυτο, που συνδυάζει όλα τα οφέλη των σκούτερ με την πολυτέλεια, χωρίς να τους νοιάζει ιδιαίτερα το κόστος απόκτησης.

Δοκιμή Yamaha XMAX 300 Tech MAX 2024: Στην κορυφή του βουνού

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Αντιπρόσωπος:

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.

Τιμή: 7.390€

Απόσταση από το έδαφος (mm):

135

Ύψος σέλας (mm):

795

Πλαίσιο:

Ατσάλινο σωληνωτό

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

183

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ:

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 1ΕΕΚ και 4 β/κ 

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

70 x 75,9

Χωρητικότητα (cc):

292

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

27,6 / 7.250

Ροπή (kg.m/rpm):

3 / 5.750

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

94,5

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ 

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

Συμπλέκτης:

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

CVT / -

Τελική μετάδοση / σχέση:

Ιμάντας / -

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

-/-

Ρυθμίσεις:

Καμία

Ζάντα ΕΜΠΡΟΣ:

15’’ χυτή αλουμινίου με μπράτσα

Ελαστικό ΕΜΠΡΟΣ:

120/70-15

ΦΡΕΝΟ ΕΜΠΡΟΣ

Δίσκος 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

-

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίων

Ζάντα ΠΙΣΩ:

14’’ χυτή αλουμινίου με μπράτσα

Ελαστικό ΠΙΣΩ:

140/70-14

ΦΡΕΝΟ ΠΙΣΩ:

Δίσκος 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ψηφιακή LCD οθόνη με ενδείξεις για ταχύτητα στάθμη καυσίμου, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές και έγχρωμη TFT οθόνη 4,3” με ενδείξεις για στροφές κινητήρα, θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, τάση μπαταρίας, ρολόι, και ενδεικτικές λυχνίες για traction control, ABS, έλεγχος κινητήρα, φλας, μεγάλη σκάλα φώτων

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μέση: 4,1
Αυτονομία: 321

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

13,2 / -

Ετικέτες