Δοκιμή: Honda Forza 125 2023

Ό,τι πληρώνεις παίρνεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2023

 

Η πλήρης δοκιμή στην Ελλάδα του Honda Forza 125, όπως δημοδσιεύτηκε στο περιοδικό ΜΟΤΟ:

 

Το Forza 125 απευθύνεται σε εκείνους που αναζητούν το απόλυτο scooter στην κατηγορία των 125 κυβικών χωρίς να τους απασχολεί το κόστος αγοράς και η Honda τους το προσφέρει χωρίς συμβιβασμούς

Μέχρι πριν ένα χρόνο περίπου η κατηγορία των 125 κυβικών στη χώρα μας ήταν για νεαρούς αναβάτες που είχαν δίπλωμα της Α1 κατηγορίας, αλλά και για εκείνους που έψαχναν ένα φτηνό και οικονομικό στη χρήση δίκυκλο για καθημερινή μετακίνηση. Τόσο η πρώτη κατηγορία αναβατών, όσο και η δεύτερη, βάζουν συνήθως σε πρώτο πλάνο το κόστος αγοράς, οπότε και τα premium μοντέλα της A1 κατηγορίας δεν είχαν ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα. Με την προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στα πρότυπα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών και τη δυνατότητα οδήγησης δίκυκλων έως 125 κυβικά από κατόχους διπλωμάτων αυτοκινήτου, το κοινό της μικρής κατηγορίας διευρύνθηκε πάρα πολύ και άρχισε να προσελκύει ανθρώπους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το καλύτερο που τους επιτρέπει η νομοθεσία. Σε αυτό το κοινό απευθύνεται το Forza 125, όπου με τιμή 5.070€ είναι από τα πιο ακριβά 125 της ελληνικής αγοράς… και τα αξίζει μέχρι το τελευταίο ευρώ!

2

Τα έχει όλα

Το Forza 125 μας είχε εντυπωσιάσει ήδη από την πρώτη γενιά διότι είχε επίπεδο εξοπλισμού άνεσης και ενεργητικής ασφάλειας που δεν έβρισκες τότε ούτε στα mega-scooter. Όχι μόνο αυτό, αλλά είχε χώρους και επιδόσεις που θα ζήλευαν ακόμα και scooter των 200 και 250 κυβικών. Σε αυτή τη δεύτερη γενιά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά, καθώς η Honda πρόσθεσε ακόμα περισσότερο εξοπλισμό άνεσης και ενεργητικής ασφάλειας, διατηρώντας ταυτόχρονα τις απίστευτες επιδόσεις του κινητήρα-θαύμα που έχει το Forza 125. Το στοιχείο του Forza 125 που εντυπωσιάζει τους περισσότερους είναι φυσικά η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, η οποία επιτρέπει στον αναβάτη να την κατεβάζει μέσα στην κίνηση της πόλης για να έχει καθαρό οπτικό πεδίο όταν κάνει ελιγμούς κοντά στα αυτοκίνητα, αλλά και για να δροσίζει το σώμα του ο αέρας όταν κάνει ζέστη. Βγαίνοντας στους ανοιχτούς δρόμους ή όταν κάνει κρύο την ανεβάζεις πάνω και διώχνεις τον αέρα από το στήθος και το κράνος σου.

5

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ρυθμίζεται σε όποιο ύψος θέλεις με ακρίβεια χιλιοστού, οπότε είτε είσαι ψηλός, είτε είσαι κοντός, θα βρεις ακριβώς τη θέση που θέλεις κάθε στιγμή. Έχει εξαιρετική ποιότητα λειτουργίας και ο συρταρωτός μηχανισμός είναι στιβαρός, αποτρέποντας κάθε είδους τριξίματα και τρέμουλα στις λακκούβες. Παρά τα μόλις 125 κυβικά του, το “μικρό” Forza δεν είναι καθόλου μικροσκοπικό σε εξωτερικές διαστάσεις. Οι χώροι που προσφέρει για δύο άτομα είναι πραγματικά άφθονοι και η εργονομία της θέσης οδήγησης και της θέσης του συνεπιβάτη, εξασφαλίζουν μια πολύ άνετη συμβίωση για δύο άτομα.

6

Η Honda έχει στον κατάλογο των αξεσουάρ μπαγκαζιέρα (top case) που ξεκλειδώνει με το εργοστασιακό key-less, όμως το Forza 125 έχει από τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από τη σέλα που υπάρχουν σε scooter, ο οποίος διαθέτει αποσπόμενα χωρίσματα και μπορείς να τον διαμορφώσεις εσωτερικά όπως θέλεις εσύ. Χωράει δύο μεγάλα κράνη και περισσεύει χώρος για να χώσεις μέσα γάντια και αδιάβροχα ή να κουβαλήσεις τα ψώνια της εβδομάδας από το supermarket. Η πρακτικότητα του Forza 125 είναι κορυφαία ανεξαρτήτως κατηγορίας κυβισμού και με την προσθήκη θύρας USB στο μεγάλο και βαθύ ντουλαπάκι για να φορτίζεις smartphone, mp3/4 κ.τ.λ. καλύπτει όλες τις ανάγκες στην καθημερινή χρήση. Για το 2022 η Honda έβαλε επιπλέον traction control στο Forza 125 και σε συνδυασμό με το δικάναλο ABS η ενεργητική ασφάλεια είναι κορυφαία. Μπορεί να ακούγεται ως υπερβολή για ένα scooter 125 κυβικών η ύπαρξη traction control, όμως όπως έχουμε γράψει δεκάδες φορές, όλα τα scooter ανεξαρτήτως κυβισμού θα έπρεπε να έχουν traction control. Οι ελληνικοί δρόμοι είναι γενικώς άθλιοι μέσα στις πόλεις και ειδικά στα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου η κατάσταση γίνεται πραγματικά επικίνδυνη, λόγω της καλοκαιρινής σκόνης και των πετρελαίων από τα φορτηγά διανομής που έχει καθίσει στην επιφάνειά τους. Οι αυτόματες μεταδόσεις CVT και το μεγάλο βάρος στον πίσω τροχό που έχουν όλα τα scooter δυσκολεύουν τον έλεγχο ενός γλιστρήματος και επιπλέον ο αναβάτης δεν ελέγχει τον συμπλέκτη και δεν μπορεί να απομονώσει τον κινητήρα από τον πίσω τροχό.

8

Κινητήρας-θαύμα

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις τον κινητήρα του Forza 125 και είναι με τεράστια διαφορά ο καλύτερος τετράχρονος 125 που έχουμε δοκιμάσει στην ιστορία του περιοδικού. Παρά το γεγονός πως το Forza 125 έχει full-size εξωτερικές διαστάσεις αντίστοιχες της κατηγορίας των 250-300 κυβικών και παρά το γεγονός πως το βάρος του είναι πάνω από 180 κιλά, ο μικρός κινητήρας έχει επιδόσεις εφάμιλλες της κατηγορίας των 200 κυβικών. Η οδήγηση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με ένα 125 είναι πάντα μια ψυχοφθόρα διαδικασία, όχι όμως για τον αναβάτη του Forza 125 όπου διατηρεί χωρίς πρόβλημα ταχύτητες μεταξύ 110-120km/h και σε ευνοϊκές συνθήκες το κοντέρ δείχνει έως και 130km/h. Τέτοιους αριθμούς βλέπουν οι ιδιοκτήτες των scooter με πάνω από 150-200 κυβικά! Η εντυπωσιακή απόδοση αυτού του κινητήρα συνεχίζεται και όταν βάλεις δεύτερο άτομο στη σέλα, όπου οι επιταχύνσεις από τα φανάρια συνεχίζουν να είναι αξιοπρεπέστατες.

8

Αυτή η ευκολία που έχει το Forza 125 να ακολουθεί απροβλημάτιστα τη ροή της κίνησης και τις ταχύτητες κίνησης των υπόλοιπων οχημάτων αποτελεί άλλο ένα στοιχείο ενεργητικής ασφάλειας που δεν βρίσκεις σε αυτή την κατηγορία κυβισμού, ειδικά μετά την εφαρμογή των Euro 5 προδιαγραφών όπου στις υπόλοιπες κατηγορίες είχαν την άνεση να αυξήσουν τους κυβισμούς (τα περισσότερα 250 έγιναν 300 και τα περισσότερα 300 έχουν γίνει 350 και 400 κυβικά). Συνήθως οι επιδόσεις έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση, αφού τα άλογα θέλουν “σανό” για να τρέξουν. Εδώ είναι που ο κινητήρας του Forza 125 κερδίζει τον χαρακτηρισμό “θαύμα”. Οδηγώντας τέρμα γκάζι σε ανοιχτούς δρόμους, η κατανάλωση δύσκολα θα ξεπεράσει τα 3,5 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ μέσα στην κίνηση της πόλης η μέση κατανάλωση είναι ακόμα χαμηλότερη! Οδηγώντας τις περισσότερες ημέρες 80% τέρμα γκάζι σε ανοιχτούς δρόμους και 20% δικάβαλοι μέσα στην πόλη, η μέσες καταναλώσεις που μετρήσαμε ήταν στο φάσμα των 2,1 και 2,5 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα.

9

Με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 11 λίτρα, η μέση πραγματική αυτονομία είναι πάνω από 400 χιλιόμετρα! Κι όλα αυτά έχοντας κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία του. Ο κινητήρας του Forza 125 έχει επίσης Start-Stop (Idling Stop το λέει η Honda) που σβήνει τον κινητήρα όταν δουλεύει στο ρελαντί για περισσότερο από 3-4 δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα δεν προσφέρει κάποια σοβαρή διαφορά στην κατανάλωση και καλό είναι να το έχεις απενεργοποιημένο αν θέλεις να ζήσει πολλά χρόνια ο κινητήρας  και η μπαταρία. Το καλό είναι πως τα συστήματα start/stop δεν έχουν κόμπλερ μίζας και το ηλεκτρικό μοτέρ είναι απευθείας συνδεδεμένο στον στρόφαλο, παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο της μίζας όταν ο κινητήρας είναι σβηστός και τον ρόλο της γεννήτριας όταν ο κινητήρας λειτουργεί.

10

Μόνο το καλύτερο

Τα premium scooter των 125 κυβικών δεν είχαν ιδιαίτερο νόημα στη χώρα μας, διότι στα ίδια χρήματα μπορούσες να αγοράσεις μεγαλύτερου κυβισμού scooter. Τώρα όμως που η νομοθεσία ευνοεί την αγορά τους από τους κατόχους διπλωμάτων αυτοκινήτου, οι οποίοι έχουν καλομάθει στον εξοπλισμό άνεσης και ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων, το Forza 125 είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές που υπάρχουν. Αν μάλιστα προσθέσουμε τις επιδόσεις και την μικρή κατανάλωση καυσίμου, τότε είναι και η κορυφαία επιλογή που έχουν.

12

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ   

Honda Forza 125

Αντιπρόσωπος:

ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ΑΕΒΜΕ

Τιμή:

€5.470

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm):

2.134

Ύψος (mm):

1.452

Μεταξόνιο (mm):

1490

Απόσταση από το έδαφος (mm):

148

Ύψος σέλας (mm):

780

Ίχνος (mm):

89

Γωνία κάστερ (˚):

26,5

Απόσταση σέλας-τιμονιού

570

Απόσταση σέλας-δαπέδου

570

Απόσταση δαπέδου-τιμονιού

780

Απόσταση σέλας-μαρσπιέ συνεπιβάτη

500

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο σωληνωτό

Πλάτος (mm):

748

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

162

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

11,5 / -

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 1ΕΕΚ και 4 Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

53.5 x 55.5

Χωρητικότητα (cc):

124,7

Σχέση συμπίεσης:

-

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

14 /8.750

Ροπή (kg.m/rpm):

1 / 8.250

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

112

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Φυγοκεντρικός

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Ιμάντα / -

Τελική μετάδοση / σχέση:

Ιμάντα / -

 

ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ

 

Κενή

Γεμάτη

Θεωρητικά

10,9

 11,6kg

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

-

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίου

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

4 Χ 14

Ελαστικό:

140/70-14

ΦΡΕΝΟ

Δίσκος 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων με συνδυασμένο ABS

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ρολόι, στάθμη καυσίμου, ολικό χιλιομετρητή, μερικό χιλιομετρητή, θερμοκρασία ψυκτικού και ενδεικτικές λυχνίες για φλας, μεγάλη σκάλα φώτων, στάθμη λαδιού, κεντρικό και πλάγιο σταντ, USB port

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

-/-

Ρυθμίσεις:

-

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

3,5 Χ 15

Ελαστικό:

120/70-15

ΦΡΕΝΟ

Δίσκος 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και συνδυασμένο ABS

       

SK Motorium

BMW M 1000 RR Competition και M 1000 R Competition 2024 - Τις οδηγούμε στις Σέρρες

Με διαστημική αεροδυναμική και υλικά
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/9/2023

Έως το 2021 η BMW Motorrad χρησιμοποιούσε τα γράμματα “HP” (High Performance) για τις μοτοσυκλέτες και τα εξαρτήματα που σχεδίαζε το αγωνιστικό τμήμα της. Οι πρώτες μοτοσυκλέτες “HP2” χρησιμοποιούσαν το αερόψυκτο boxer των 1200 κυβικών του R1200GS του 2005, με διαφορετικούς εκκεντροφόρους και τροφοδοσία, ξεπερνώντας τους 110 ονομαστικούς ίππους. Αυτοί οι κινητήρες χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε όλα τα μοντέλα με τον αερόψυκτο boxer κινητήρα, έως την εμφάνιση του υγρόψυκτου. Λίγα χρόνια αργότερα, η BMW παρουσίασε την HP4, την πρώτη και μοναδική έως σήμερα μοτοσυκλέτα παραγωγής (έστω και περιορισμένης) με carbon πλαίσιο. Έκτοτε, τα γράμματα “HP” αφορούσαν τα αξεσουάρ, τα εξαρτήματα και κάποια σπορ πακέτα εξοπλισμού για τις μοτοσυκλέτες της γερμανικής εταιρείας, χάνοντας την αίγλη που είχαν οι μοτοσυκλέτες HP2/HP4 ως μοναδικά δημιουργήματα.

Όμως από το 2022 με την παρουσίαση της M1000RR, η BMW επαναπροσδιορίζει τη θέση του αγωνιστικού της τμήματος, δίνοντάς του ξανά έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των μοντέλων της.

2

Το γράμμα “M” (Motosport) προέρχεται από το αγωνιστικό τμήμα των αυτοκινήτων της BMW και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο αυτοκίνητο Μ1 το 1972, που σχεδιάστηκε για αγώνες GT και πρωταθλήματα ενιαίου τύπου. Ο εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του ήταν αποκλειστικά σχεδιασμένος από το αγωνιστικό τμήμα της γερμανικής εταιρείας και η έκδοση παραγωγής του αυτοκινήτου κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο της Lamborgini στην Ιταλία. Στο ευρύ κοινό, το γράμμα “M” απέκτησε μυθικές διαστάσεις το 1984 όταν παρουσιάστηκε η πρώτη M3, που ήταν ειδικά σχεδιασμένη για το γερμανικό πρωτάθλημα τουρισμού DTM και ακολούθησε η M5 που τρόμαζε τις Porsche στις γερμανικές Autobahn.

Έκτοτε το γράμμα “M” θα το βρεις στις πιο σπορ και πιο ισχυρές εκδόσεις αυτοκινήτων στη γκάμα της BMW, με ειδικά σχεδιασμένους κινητήρες που δεν βρίσκεις σε κανένα άλλο μοντέλο της.

Το ίδιο πλέον ισχύει και για τις μοτοσυκλέτες, με τα μοντέλα M1000RR και M1000R να είναι τα πρώτα δείγματα, ενώ ήδη έχουν ετοιμάσει το M 1000 XR και θα έρθει σίγουρα M 1300 GS, αλλά και M 900 GS/XR/R με “πειραγμένους” boxer και δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Πέρα όμως από τις εκδόσεις “M”, επιλεκτικά θα υπάρξουν και εκδόσεις “M Competition”, που στα αυτοκίνητα αφορούν ειδικά μοντέλα “M” σχεδιασμένα για Trackday και το ίδιο ισχύει μέχρι στιγμής για της μοτοσυκλέτες.

Στις Σέρρες βρεθήκαμε για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τις κορυφαίες εκδόσεις M 1000 RR Competition και M 1000 R Competition, στα πλαίσιο της πανελλήνιας παρουσίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών “M”.

Παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας λόγω της παρουσίας και των αυτοκινήτων μέσα στην πίστα, δεν ήταν τόσο δύσκολο να πάρεις μια ιδέα για την προσωπικότητα των δύο μοτοσυκλετών και τις διαφορές που έχουν από τα S 1000 RR και S 1000 R.

4

Θα ξεκινήσουμε από το M 1000 RR Competition, όχι μόνο γιατί η εμφάνισή του είναι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά και γιατί έχει την πιο μεγάλη διαφορά από τις S 1000 RR και M1000RR.

Όλη αυτή η carbon πανοπλία που φοράει δεν είναι για να εντυπωσιάζει στις καφετέριες, αν και μπορεί να το κάνει και αυτό με απόλυτη επιτυχία!

Ό,τι φτερό και αεροτομή βλέπετε πάνω του είναι μελετημένο σε επίπεδο αεροδυναμικής Formula 1. Κι αυτό το αποδεικνύουν με εμφατικό τρόπο οι αριθμοί, όπου έχουμε 22,6 κιλά κάθετης δύναμης στα 300km/h ενώ την ίδια στιγμή μειώνουν την αεροδυναμική αντίσταση, ανεβάζοντας την τελική ταχύτητα στα 314km/h από 306km/h που έχει το “απλό” M 1000 RR.

Συνήθως τα φτερά που αυξάνουν το downforce δημιουργούν και μεγαλύτερη αεροδυναμική αντίσταση, μειώνοντας την τελική. Εδώ έχουμε ταυτόχρονη αύξηση του downforce και μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης! Μάλιστα η BMW λέει πως το M1000RR χωρίς τα φτερά του Competition Pack θα χρειαζόταν να έχει 10 ίππους περισσότερους για φτάσει τα 314km/h.

6

Βλέπουμε δηλαδή πως η πρόοδος στην αεροδυναμική δεν βελτιώνει μόνο τη συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει και τις επιδόσεις της χωρίς να χρειάζεται να βγάλει περισσότερους ίππους ο κινητήρας της. Αν φυσικά τα έχεις σχεδιάσει όλα σωστά… Ακόμα και τα carbon καλύμματα στα φρένα μειώνουν την θερμοκρασία τους κατά 10⁰ όταν φρενάρεις από ταχύτητες άνω των 200km/h.  

Βέβαια ο κινητήρας της M1000RR έχει θεμελιώδεις διαφορές σε σχέση με τον κινητήρα της S1000RR. Η πιο εντυπωσιακή (και πανάκριβη) είναι οι μπιέλες τιτανίου της Pankl. Ακολουθούν το ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια ψαλίδι, το built-in σύστημα GPS για καταγραφή δεδομένων μέσα στην πίστα και η νέα αλυσίδα της Regina που ονομάζεται M Endurance και έχει λιγότερη ανάγκη για λίπανση.

Εννοείται πως το Competition Pack περιλαμβάνει δεκάδες εξαρτήματα από ενιαία κομμάτια αλουμινίου σκαλισμένα σε CNC, όπως είναι οι μανέτες, τα μαρσπιέ, οι λεβιέδες και πολλές βάσεις. Επίσης η πλεξούδα είναι διαφορετική, ώστε να αποσυνδέονται εύκολα τα φώτα και τα φλας χωρίς να “τρελαίνεται” το σύστημα Can Bus και φυσικά είναι έτοιμη να συνδεθεί με τα αγωνιστικά ηλεκτρονικά.

 

Για αγωνιστική χρήση η BMW προσφέρει τα ακόλουθα:

  Kit motors (type 5 -7) (είναι ολόκληροι blueprint κινητήρες)

- Kit electronics (STK & SBK)

- Race exhaust system

- Tank-seat configuration

- Race body kit

  

Μάλιστα όλα αυτά μπορείς να τα παραγγείλεις από το τοπικό κατάστημα της γειτονιάς σου και δεν χρειάζεται να έχεις “γνωστούς” στην εργοστασιακή ομάδα της BMW για να τα προμηθευτείς.   

Μπαίνοντας στην πίστα με M1000RR Competition αισθάνεσαι αμέσως πως αυτή η μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί για να έχει φιλικές σχέσεις με τα χρονόμετρα. Η παραδοσιακή φιλικότητα των S 1000 RR παραμένει, όμως εδώ τα πράγματα έχουν πολύ πιο απόλυτο χαρακτήρα. Ειδικά στους αργούς γύρους για ζέσταμα, το M 1000 RR Competition σου φωνάζει να ανοίξεις το γκάζι και να πάρεις φόρα. Η θέση οδήγησης μεταφέρει περισσότερο βάρος στον εμπρός τροχό και το ίδιο κάνουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα, επιβάλλοντας ένα στιλ οδήγησης που απαιτεί το γκάζι να είναι σταθερά ανοιχτό.

11

Ο κινητήρας σε παρακαλεί να κρατάς τις στροφές πάνω από τις 11.000 και οι συμβατικές αναρτήσεις (επιβάλλονται από τους κανονισμούς του WSBK) χρειάζονται πίεση για να δείξουν τις δυνατότητές τους. Τα φρένα και τα ηλεκτρονικά χασμουριούνται από βαρεμάρα μέχρι να πάρεις πραγματικά φόρα και γενικά όλη η μοτοσυκλέτα δυσανασχετεί και δεν έχει την υπομονή που έχει η S 1000 RR με όσους ψάχνουν τον βηματισμό τους μέσα στην πίστα. Μόλις όμως αρχίσεις να στύβεις το γκάζι, αρχίζει να ηρεμεί, όπως αρμόζει σε μια μοτοσυκλέτα υπερεπιδόσεων που έχει σχεδιαστεί για να την πιέζεις στα όριά της.

7

Η αλλαγή σέλας από την “καθαρόαιμη” M 1000 RR Competition στην γυμνή M1000R Competition, χρειάζεται ολοκληρωτικό reset του μυαλού σου. Μπορεί η μόνη διαφορά τους στα χαρτιά να είναι η απουσία φαίρινγκ και η εργονομία της θέσης οδήγησης, όμως στην πράξη το M1000R Competition έχει τεράστια διαφορά, τόσο από την superbike αδερφή της, όσο και από την S 1000 R στην οποία βασίζεται. Ήδη από τον πρώτο γύρο καταλαβαίνεις πως έχει σχεδιαστεί για πίστα, αλλά όχι για να σπάσει τα χρονόμετρα. Είναι πολύ πιο hardcore και άμεση στις αντιδράσεις της από την S 1000 R, αλλά ταυτόχρονα δεν συγχωρεί λάθη, ούτε συμπαθεί τους τεμπέληδες αναβάτες που ζητάνε από την μοτοσυκλέτα τους να κάνει εκείνη τον χρόνο για πάρτη τους. Εδώ θα πρέπει να κοπιάσεις για να δεις το αποτέλεσμα και κυρίως θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Πρόκειται για μια έκδοση που ακολουθεί το πνεύμα των καιρών, το οποίο θέλει τα Streetfighter να είναι θηρία μέσα στην πίστα και να χορταίνει ο αναβάτης τους με ωμή βία.    

Στο μόνο που μοιάζει με την M 1000 RR Competition είναι στον εξοπλισμό, με τα εντυπωσιακά αεροδυναμικά φτερά και επιπλέον έχει ζάντες carbon, ημί-ενεργητικές αναρτήσεις και σύστημα key-less.

9
Ετικέτες