Δοκιμή Honda SH 150i Top Box: Επίκαιρο σημείο αναφοράς

Η τέχνη της ισορροπίας
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

22/2/2022

Πλήρως αναβαθμισμένο το 2020 και με αισθητικές επεμβάσεις για το 2022,  με νέα χρώματα Mat Pearl Cool White Sporty, Mat Rock Gray Sporty, Pearl Nightstar Black, Timeless Gray Metallic και Pearl Splendor Red το Honda SH 150i παραμένει για άλλη μια χρονιά το σημείο αναφοράς στην κατηγορία έχοντας ως βασικό του όπλο την “μαγική ισορροπία” της προσωπικότητάς του, όπως και το επίσης νέο μικρότερο μέλος SH 125i το οποίο μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα αυτοκινήτου μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Αυτή την “μαγεία” αποκρυπτογραφούμε στην δοκιμή του επί ελληνικού εδάφους στο τεύχος 610 του περιοδικού ΜΟΤΟ:

 

Καλύτερο παντού!

 

Το SH 150i είναι αναμφίβολα ένα σημείο αναφοράς για τη κατηγορία του, όπως συμβαίνει με κάθε μέλος της οικογένειας SH. Για το 2020 ο στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο… απρόσιτο για τον ανταγωνισμό, ανεβάζοντας τον πήχυ σε δυσθεώρητα ύψη!

 

Το έχουμε πει, και θα το ξαναπούμε. Το να προσπαθήσεις να βελτιώσεις ή να εξελίξεις ένα "πακέτο" που θεωρείται σημείο αναφοράς, είναι και δύσκολο, αλλά και επικίνδυνο. Δεν θέλει πολύ για να χαλάσει η "συνταγή", όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις. Όταν όμως το όνομά σου είναι Honda, τότε κατέχεις και την τέχνη και τον τρόπο για να αποφύγεις τις κακοτοπιές και τις παγίδες. Έχεις αναγάγει σε επιστήμη το να κάνεις το καλό καλύτερο και η έκβαση του αποτελέσματος μοιάζει με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επιτυχίας.

 

Δυναμική πολυτέλεια

Για να γίνει κάτι τέτοιο, προϋποθέτει πρώτα απ' όλα να έχεις ξεκάθαρο στο μυαλό το στόχο σου, εκεί που θέλεις να φτάσεις. Οι μηχανολόγοι και οι σχεδιαστές της Honda είχαν ήδη χαράξει τη ρότα τους για το νέο SH 150i: Περισσότερη δύναμη, περισσότερη ροπή, και καλύτερη κατανάλωση για τον κινητήρα. Αυξημένη πρακτικότητα, μεγαλύτερη άνεση σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμένο, αλλά κι ένα επιπλέον ηλεκτρονικό βοήθημα, θα ήταν το μπόνους για τη νέα γενιά. Ψιλοπράγματα δηλαδή…

Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό, οι δύο άξονες που βασίστηκαν οι σχεδιαστές του, ήταν απαλές γραμμές και η στιβαρή εμφάνιση. Τα νέα πλαστικά κρατούν την οικογενειακή ταυτότητα αλλά δίνουν μια πιο δυναμική και σύγχρονη όψη, με τα LED φώτα ενσωματωμένα στην ποδιά που δημιουργούν νοητά το γράμμα "Η". Φυσικά το επίπεδο πάτωμα –εκ των ουκ άνευ για την οικογένεια των SH- έχει διατηρηθεί, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο χρηστικά χαρακτηριστικά στοιχεία του, αλλά αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό οπτικά από την πρώτη ματιά, είναι ο αυξημένος κατά 10 λίτρα αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, ο οποίος φτάνει πλέον συνολικά τα 18 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face κράνος, ενώ διαθέτει και θύρα USB για φόρτιση του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη.

Η θέση οδήγησης παραμένει ως μία από τις καλύτερες και πιο άνετες θέσεις στην κατηγορία των scooter και παρά την αλλαγή στον σχεδιασμό των πλαστικών, αλλά και του πλαισίου όπως θα δούμε παρακάτω, οι άνθρωποι της Honda κατάφεραν να διατηρήσουν τα εργονομικά χαρακτηριστικά της. Αντίστοιχα επίπεδα άνεσης και χώρου αντιστοιχούν και για τον συνεπιβάτη, με την σωστή απόσταση μεταξύ σέλας και των αναδιπλούμενων μαρσπιέ να του παρέχει ικανοποιητική στήριξη.

Το πίσω φωτιστικό σώμα είναι κι αυτό με τεχνολογία LED, ενώ διαφορετική –σε σχέση με την προηγούμενη γενιά- είναι και η LCD οθόνη που παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης. Μάλιστα η πλοήγηση και η εναλλαγή στις ενδείξεις, γίνεται πλέον πανεύκολα μέσω ενός διακόπτη στα αριστερά χειριστήρια. Όπως το προηγούμενο SH έτσι και το μοντέλο του 2020 διαθέτει keyless τεχνολογία, με την λειτουργία "answer back" να μεταφέρεται επίσης αυτούσια, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο απ' όλα τα παρκαρισμένα SH είναι το δικό σας και θέλετε να σας κάνει… νόημα με τα φλας για να πάτε κοντά του. Η φιλοσοφία του περιστροφικού κεντρικού διακόπτη δεν έχει αλλάξει, κάνοντας εξαιρετικά απλό τον χειρισμό του.

Τετραβάλβιδη… εποχή σε νέο πλαίσιο!

Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας είναι σχεδιασμένος από την αρχή και δεν μια απλή εξέλιξη του προηγούμενου και είναι ο τετραβάλβιδος eSP+ που πέρα όλων των άλλων, κάνει συμβατό το SH 150i με τις Euro5 προδιαγραφές. Σε σύγκριση με τον διβάλβιδο κινητήρα που αντικαθιστά, ο νέος κινητήρας προσφέρει πιο ζωηρή επιτάχυνση και υψηλότερη τελική, ενώ βελτιώνει παράλληλα και τα επίπεδα της κατανάλωσης. Οι σαφώς πιο υπερτετράγωνες διαστάσεις του χαρίζουν μεγαλύτερη ευστροφία και η μέγιστη ιπποδύναμη των 16,6 ίππων (από 15 του προηγούμενου μοντέλου) αποδίδεται 250 στροφές πιο ψηλά (στις 8.500), ενώ η ροπή των 1,5 χιλιογραμμόμετρων (από 1,4kgm) κορυφώνεται 500 στροφές νωρίτερα. Παράλληλα, με τις πιο υπερτετράγωνες διαστάσεις που προτιμήθηκαν για να δημιουργηθεί και χώρος για τις τέσσερις βαλβίδες, έχει αυξηθεί και ο λόγος συμπίεσης, με τον συγκεκριμένο κινητήρα να αποτελεί υπόδειγμα συγκέντρωσης των μαζών. Το ψυγείο δεν είναι τοποθετημένο μπροστά από τον κινητήρα, αλλά είναι ουσιαστικά ενσωματωμένο πάνω του, δημιουργώντας έτσι ένα απλό και με μικρές διαστάσεις σύνολο.

Μία από τις σημαντικές προσθήκες είναι το HSTC (το traction control της Honda, που πλέον αναβαθμίζει σημαντικά τον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό. Προφανώς δεν έχει προστεθεί για να τιθασεύσει την κτηνώδη ροπή του SH, αλλά αυξάνει δραματικά τα επίπεδα ασφάλειας κατά την οδήγηση στο βρεγμένο, ειδικά αν προσθέσετε στην εξίσωση και την ποιότητα της ελληνικής ασφάλτου μέσα στις μεγαλουπόλεις. Το Idling Stop έχει διατηρηθεί και στη νέα γενιά του SH 150i, με ακριβώς την ίδια φιλοσοφία κατασκευής του προηγούμενου μοντέλου, με την μίζα να παίζει και το ρόλο του βολάν.

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, ο κύριος παράγοντας που επηρέασε τον επανασχεδιασμό του ήταν η αύξηση του αποθηκευτικού χώρου και του επιπέδου της άνεσης. Στο νέο SH150i το ρεζερβουάρ των 7 λίτρων είναι πλέον τοποθετημένο κάτω από το πάτωμα κι όχι κάτω από τη σέλα που βρισκόταν μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί γενναία ο αποθηκευτικός χώρος. Το νέο πλαίσιο δίνει και μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 10mm, επηρεάζοντας θετικά την σταθερότητα του SH, ενώ η σέλα παρέμεινε στο εύκολα προσβάσιμο ύψος των 799 χιλιοστών.

Αλλαγή έγινε όμως τόσο στο μοχλικό του κινητήρα με το πλαίσιο όσο και στην γωνία τοποθέτησης των δύο αμορτισέρ, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ καλύτερο φιλτράρισμα των ανωμαλιών και των δυνάμεων στρέψης που ασκούνται στην πίσω ανάρτηση, παρά την μικρή σχετικά διαδρομή των 83 χιλιοστών.

Πολυτελής χρηστικότητα

Το πρώτο πράγμα που πραγματικά κλέβει τις εντυπώσεις όταν αντικρύζεις για πρώτη φόρα το SH 150i, είναι η ποιότητα κατασκευής. Όσο κι αν η Honda μας έχει συνηθίσει σε ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο, δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από την κατασκευή του μικρού SH. Τα πλαστικά, η συναρμογή τους, η πέρλα στην βαθιά βαφή το κάνουν να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο σκούτερ της κατηγορίας. Από την στιγμή που θα κάτσεις στη σέλα του, νιώθεις αυτό το overdose ποιότητας να καλύπτει κάθε τετραγωνικό εκατοστό του κορμιού σου. Η θέση οδήγησης κινείται κι αυτή στα γνωστά υψηλά επίπεδα των προηγούμενων μοντέλων, με την εργονομία να παίζει βασικό ρόλο. Σωστές γωνίες, άνετη στάση σώματος και τα χειριστήρια με τους διακόπτες να βρίσκονται εκεί ακριβώς που πρέπει. Το επίπεδο πάτωμα –σήμα κατατεθέν των SH- μαζί με τον γάντζο στο πίσω μέρος της ποδιάς, είναι η "χρηστική σημαία" του μονοκύλινδρου σκούτερ. Ο χώρος κάτω από τη σέλα έχει μεν μεγαλώσει δραστικά, αλλά χωρά ένα full face κράνος, ενώ έχει δημιουργηθεί χώρος για ένα μικρό τσαντάκι ή τα αδιάβροχα του αναβάτη που σε συνδυασμό με το Top Case της συγκεκριμένης έκδοσης, αυξάνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες φόρτωσης. Το SH 150i είναι από τα πιο ακριβά σκούτερ στην κατηγορία, αλλά και μόνο από την πολυτέλεια που ξεχειλίζει δικαιολογεί το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του. Το μικρό ποσοστό που απομένει, αναλαμβάνει να το δικαιολογήσει η συμπεριφορά και η απόδοσή του.

Το πάτημα της μίζας σηματοδοτεί μία από τις ποιοτικότερες λειτουργίες σε κινητήρα σκούτερ, με ένα διακριτικό ήχο να απελευθερώνεται από το τελικό της εξάτμισης. Αυτό το χαρακτηριστικό και η παντελής απουσίας οποιασδήποτε υποψίας κραδασμού, άνετα θα μπορούσαν να πείσουν κάποιον ότι το SH 150i είναι… ηλεκτρικό! Ακόμη κι όταν περιστρέψεις το γκάζι, η εντύπωση αυτή παραμένει, χάρη στην εξαιρετικά γραμμική λειτουργία του eSP+ κινητήρα. Ο τετραβάλβιδος κινητήρας έχει προσθέσει μια μεστή ζωντάνια στις επιταχύνσεις και το πάντρεμα με την προοδευτικότητα στην απόδοση σε βάζει σε μια διαδικασία νιρβάνας. Δεν είναι τόσο η αύξηση σε απόλυτα νούμερα της δύναμης που κάνει εντύπωση, όσο το ότι το "χτίσιμο" της δύναμης στη χαμηλή και μεσαία μπάντα των στροφών, είναι όσο και όπως πρέπει. Το SH σου δίνει ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να κινηθείς σβέλτα μέσα στο αστικό χάος, πολλά περισσότερα απ' όσα θα περίμενες από έναν κινητήρα σχεδόν 157 κυβικών μόνο. Ακόμη κι όταν βρεθείς σε κάποια ανοιχτή λεωφόρο η δύναμη ψηλά είναι αρκετή για να γράψει το ψηφιακό κοντέρ ταχύτητες πάνω από 120Km/h. Από πλευράς επιδόσεων, το SΗ 150i διαθέτει την ικανότητα να σου καθιστά περιττή την επιλογή μεγαλύτερων κυβισμών. Η λειτουργία idle stop παραμένει υποδειγματική με το συγκεκριμένο σύστημα της Honda να αποτελεί case study για τον ανταγωνισμό. Χωρίς καμία υστέρηση, χωρίς καμία απότομη αντίδραση, μόλις περιστρέψεις το γκάζι από σταματημένος και με τον κινητήρα σβηστό, ξεκινά κι επιταχύνει σαν να μην είχε σταματήσει να λειτουργεί ποτέ!

Κι αν ο κινητήρας είναι αυτός που "κλέβει" τα εύσημα, το πακέτο των αναρτήσεων και του πλαισίου είναι ο κρυφός άσος του SH. Η σφιχτή, αλλά ταυτόχρονα ποιοτική λειτουργία του πιρουνιού και των δύο αμορτισέρ, συνεργάζεται άριστα με το πλαίσιο για να σου μεταφέρουν μια συμπαγή και ενιαία αίσθηση, ανεξάρτητα από την ποιότητα της ασφάλτου που πατούν οι ρόδες του SH150i. Αυτό βέβαια ανέκαθεν αποτελούσε χαρακτηριστικό ολόκληρης της οικογένειας των SH, αλλά κάθε φορά που το βιώνουμε σε δοκιμή, αντιλαμβανόμαστε με τον καλύτερο τρόπο την σημαντική διαφορά μεταξύ μιας απλώς σφιχτής λειτουργίας των αναρτήσεων και των σωστά μελετημένων αποσβέσεων που εμπνέουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεσαι. Μπορεί να αφαιρεί μερικούς πόντους από την άνεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει στο σημείο να ταλαιπωρεί την σπονδυλική σου στήλη. Και επειδή για την Honda το "πολύ" δεν είναι ποτέ αρκετό, για να φτάσει το επίπεδο της ασφάλειας σε δυσθεώρητα ύψη για την κατηγορία, έχει προσθέσει και traction control στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, πέρα από το ABS. Θα μπει σπάνια σε λειτουργία και σε περιπτώσεις που θα το παρακάνει ο αναβάτης σε πολύ γλιστερό ή βρεγμένο δρόμο, αλλά ακόμη και τότε, θα επέμβει διακριτικά στο σωστό timing.

Με το SH 150i η Honda προτάσσει για άλλη μια φορά, μια άσκηση σχεδιαστική, κατασκευαστικής και ποιοτικής υπεροχής. Επιβεβαιώνει και πάλι ότι ανεξαρτήτως κατηγορίας, οι εκπτώσεις στην ποιότητα, στην φιλικότητα και στην λειτουργικότητα, είναι κάτι που δεν αφορούν την φιλοσοφία της Big-H…

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Honda SH 150i Top Box

Αντιπρόσωπος:

Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε.

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm):

2.090

Ύψος (mm):

1.130

Μεταξόνιο (mm):

1.350

Απόσταση από το έδαφος (mm):

145

Ύψος σέλας (mm):

799

Ίχνος (mm):

85,2

Γωνία κάστερ (˚):

26

Απόσταση σέλας - τιμονιού (mm):

600

Απόσταση σέλας - μαρσπιέ (mm):

600

Απόσταση μαρσπιέ - τιμονιού (mm):

770

Απόσταση πίσω σέλας - πίσω μαρσπιέ (mm):

650

 

ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

143

(χωρίς καύσιμο: 137,75)

Πίσω

61,9%

Εμπρός

38,1%

Σφάλμα στοιχείων κατασκευαστή:

6,6%

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο σωληνωτό

Πλάτος (mm):

730

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

134,1

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος με 1ΕΕΚ και 4 βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

60 x 55,5

Χωρητικότητα (cc):

156,9

Σχέση συμπίεσης:

12,0:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

16,6 / 8.500

Ροπή (kg.m/rpm):

1,5 / 6.500

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

105,8

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

1 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Αυτόματος φυγοκεντρικός

 

ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΙΠΠΟ

 

Κενή

Γεμάτη

Θεωρητικά

-

8,07

Πραγματικά

 

 

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm):

83

Ρυθμίσεις:

Προφόρτιση ελατηρίων

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

16M/C x MT2.75

Ελαστικό:

120/80-16

ΦΡΕΝΟ

Δισκόφρενο με δικάναλο ABS

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

89 / 33

Ρυθμίσεις:

Καμία

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

16M/C x MT2.50

Ελαστικό:

100/80-16

ΦΡΕΝΟ

Δισκόφρενο με δικάναλο ABS

 

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Μέση

 

Αυτονομία (km):

 

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

7 / -

     

 


 

Δοκιμή - CFMOTO CFORCE TOURING 850 & 1000

Θέτοντας νέα στάνταρ στην κατηγορία των μεγάλων ATV
CFMOTO CFORCE 850 & 1000 TOURING
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/4/2024

Πριν λίγες εβδομάδες βρεθήκαμε στο Brno για να οδηγήσουμε τα δυο νέα μεγάλα ATV της CFMOTO, που διαθέτουν επαναστατικά νέα τεχνολογικά χαρακτηριστικά για την κατηγορία, και ουσιαστικές διαφορές από την προηγούμενη γενιά, με σημαντική βοήθεια από την αγωνιστική εμπλοκή της εταιρείας σε μεγάλες ράλι διοργανώσεις όπως το Rally Dakar στην τελευταία χρονιά που συμμετείχαν ATV στον αγώνα, με την εταιρεία να κατακτά την 5η θέση στο ντεμπούτο της.

Η πανευρωπαϊκή παρουσίαση της CFMOTO για τα τρίτης γενιάς μεγάλα ATV της έγινε στην εμβληματική ασφάλτινη πίστα του Brno στην Τσεχία που στο παρελθόν φιλοξενούσε ακόμα και αγώνες MotoGP, η οποία διαθέτει τόσο εξαιρετικές Off-Road διαδρομές μέσα στο παρακείμενο δάσος, όσο και μια απαιτητική πίστα με τεχνητά εμπόδια που θυμίζει πρόλογο από Hard-Enduro αγώνα!

CFORCE 1000 2023

Τα μεγάλα CFORCE είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά πριν από 13 χρόνια, αρχικά με έκδοση 800 κ.εκ., ενώ το 2017 περάσαμε στη δεύτερη γενιά της πλατφόρμας, με τα 850XC και 1000 -με το τελευταίο να έχει δοκιμαστεί από εμάς στο τεύχος 643 του 2023. Αν θυμόσαστε τότε, είχαμε γράψει αναλυτικά τα μειονεκτήματα της δεύτερης εκείνης γενιάς του CFORCE 1000, που υπολειπόταν αρκετά σε σχέση με τα εξαιρετικά και ιδιαίτερα προηγμένα σε θέμα πλαισίου, αναρτήσεων και οδηγικών ικανοτήταν μεσαία CFORCE, όπως το CFORCE 650 Touring -best-seller στην Ελλάδα- που δοκιμάσαμε στο τεύχος 640 του 2023.

Στην έρημο Gobi

Το R&D της CFMOTO έκανε σπουδαία δουλειά για την παρουσίαση της τρίτης γενιάς των μεγάλων ATV της εταιρείας, τόσο σε αγώνες όσο και εκτός αυτών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην έρημο Gobi που βρίσκεται στην Κίνα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 70% των δυο μεγάλων ATV είναι ανανεωμένο για το 2024. Στα δυνατά χαρακτηριστικά των δυο τουριστικών μεγαθηρίων βρίσκεται τόσο η κορυφαία ελάχιστη απόστασή τους από το έδαφος στα 305 mm, όσο και η ελκτική τους δυνατότητα των 820 κιλών!

Οθόνη οργάνων

Το νέο πλαίσιο φροντίζει τη βελτίωση στο κράτημα στα πρότυπα των ATV 3ης γενιάς που είχαμε δει και στη μεσαία κατηγορία, το ρεζερβουάρ μεγάλης χωρητικότητας φροντίζει κατάλληλα την αυτονομία, ενώ παγκόσμια πρωτιά αποτελούν για ATV τα Power Modes του κινητήρα και τα βοηθήματα στην οδήγηση, με όλα τα παραπάνω να ρυθμίζονται μέσα από τη νέα TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων.

Brno

Στο Brno το παρών δώσαμε περισσότεροι από 100 προσκεκλημένοι της CFMOTO, με την ιδιότητα είτε του δημοσιογράφου ειδικού τύπου, είτε του dealer, και είτε του influencer / youtuber. Η έλλειψη ενασχόλησης του ειδικού τύπου της Ευρώπης με τα ATV, και η έλλειψη εξιδεικευμένων εντύπων και site στην κατηγορία, δίνει σίγουρα μεγαλύτερο πάτημα στους τοπικούς dealer να φέρουν αντί για δημοσιογράφους, influencers, youtubers, instagramers και tik-tokers -νέα εποχή γαρ.

Brno παρουσίαση

Στην στατική παρουσίαση που έγινε στο κέντρο τύπου της πίστας του Brno μίλησαν κυρίως ο Charles Ni (CFMOTO Chief Sales Officer) και ο Markus Ferch (CFMOTO VP of Sales Europe), που στάθηκαν σε κάθε βελτιωμένο τομέα των μεγάλων ATV της εταιρείας. Εκεί μεταξύ άλλων τονίστηκε η σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς ATV για την εταιρεία, αν και οι Η.Π.Α. έχουν με διαφορά τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Σούζα

Την επόμενη μέρα τη σειρά της στατικής παρουσίασης πήρε η οδηγική, που έλαβε χώρα σε τρεις χώρους. Σε ένα ασφάλτινο πάρκινγκ, το οποίο είχε διαμορφωθεί με τη βοήθεια κώνων σε μια σειρά διαδρομών, τις οποίες κάναμε με τα 850 & 1000 χωρίς παρελκόμενα, είτε με το 1000 του 2023 και του 2024 τα οποία ρυμουλκούσαν ένα τρέιλερ.

Τρέιλερ

Αμφότερες οι διαδρομές είχαν ως στόχο να μας δείξουν την βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και ευελιξία των Touring μοντέλων, σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Οδήγηση

Ο δεύτερος χώρος αφορούσε στην προαναφερθείσα ειδική διαδρομή με τεχνητά εμπόδια (μεγάλα σκαλοπάτια στα οποία έσκαγες με την ποδιά, λασπόλακκοι, κάθετες ανηφόρες και κατηφόρες, τεχνικά άλματα, πέρασμα πάνω από ελαστικά αυτοκινήτων τοποθετημένα οριζόντια, κ.α.), στην οποία αναδεικνύονταν ο “τίποτα δεν με σταματά” χαρακτήρας των ATV, ενώ ο τρίτος χώρος ήταν μια δασική διαδρομή, για να δούμε και τις τουριστικές Off-Road δυνατότητες των μεγάλων Touring μοντέλων.

Brno circuit

Μια τέταρτη διαδρομή ήταν… η MotoGP πίστα του Brno, αν και η συγκεκριμένη περίσταση είχε αποκλειστικά marketing χαρακτήρα, καθώς δεν βλέπεις κάθε μέρα ATV σε MotoGP πίστα -ενώ ο σχεδιασμός τους δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την ανάλογη χρήση.

cfmoto

Τα σημεία κλειδιά στα νέα Touring μοντέλα

 • Στις πιο σημαντικές αλλαγές των CFORCE 850 και 1000 του 2024 σε σχέση με το 2023 περιλαμβάνονται οι κάτωθι:
 • 16% μεγαλύτερη ισχύς από τον V2 κινητήρα.
 • Ενισχυμένη κυλινδροκεφαλή, μεγαλύτεροι αυλοί εισαγωγής, μεγαλύτερες βαλβίδες, βελτιωμένοι εκκεντροφόροι.
 • Απόδοση 72 hp και 7,6 kgm για το 850, και 86 hp και 8,6 kgm για το 1000.
 • Νέα μετάδοση CVT, για πιο γλυκιά απόδοση και μεγαλύτερη αξιοπιστία.
 • Νέο κοινό πλαίσιο, με νέα γεωμετερικά χαρακτηριστικά, ενισυμένο εκεί που χρειάζεται αλλά και παράλληλα… ελαφρύτερο κατά 14,784 κιλά!
 • Μεγαλύτερες διαδρομές των piggyback αναρτήσεων κατά 35% και μικρότερη ακτίνα στροφής κατά 17%.
 • Νέα αντιστρεπτική δοκός μπροστά για μεγαλύτερη σταθερότητα.
 • Βελτιωμένη λειτουργία αναρτήσεων.
 • Τροχοί 14 ιντσών (Beadlock στο 1000) με ελαστικά 27 ιντσών.
 • Ένα δισκόφρενο για κάθε τροχό.
 • Κίνηση σε 2 και 4 τροχούς με -επιτέλους- ύπαρξη μπλοκέ διαφορικού, νεκρά, High, Low και Όπισθεν.
 • Νέος μοχλός κιβωτίου στην άλλη πλευρά (δεξιά).
 • Τρία Power Modes (Sport / Normal / Work) και τρία ρυθμιζόμενα επίπεδα EPS -εκτός από τη βασική αυτόματη ρύθμιση.
 • Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch με βελτιωμένη ακρίβεια.
 • Ηλεκτρονικό βοήθημα Descent Assist Control για κατηφόρες.
 • Δυο επιλογές για τα όργανα – είτε 8 ιντσών MMI touchscreen οθόνη με CarPlay και πλήρη συνδεσιμότητα, είτε η βασική TFT έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών.
 • Θύρες φόρτισης μικροσυσκευών DC/USB & USB-C.
 • Νέα σέλα αναβάτη και συνεπιβάτη.
 • Καλύτερη απομάκρυνση του ζεστού αέρα του κινητήρα από τα πόδια των επιβαινόντων.
 • Λεπτότερη σέλα για βελτιωμένο έλεγχο.
 • Πιο επιθετική στάση οδήγησης με νέο τιμόνι.
 • Μειωμένοι κραδασμοί σε συγκεκριμένες περιοχές στροφών κατά… 80%.
 • Εργάτης με δυνατότητα έλξης 1.587 κιλών και κοτσαδόρος.
 • Σχάρες εμπρός-πίσω με δυνατότητα μεταφοράς 45 και 90 κιλών αντίστοιχα.
 • Κλειστό ντουλαπάκι χωρητικότητας 3,8 λίτρων.

Χορταστική οδήγηση σε όλα τα τερέν

οδήγηση

Έξυπνη η παρουσίαση της CFMOTO, με καλά σχεδιασμένες δοκιμές στις οποίες μπορούσαμε να δούμε τη θεαματική βελτίωση των νέων 850 & 1000 σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, εκεί ακριβώς που μετρά. Στις κάθετες ανηφόρες και κατηφόρες, στην ευελιξία, στη σταθερότητα, στις αναρτήσεις… μαγικά χαλιά που απορροφούν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι εμπόδιο σου προκαλεί ανειπωτο τρόμο οπτικά, στη συμπεριφορά στην άσφαλτο, στο χώμα, στα άλματα και πάει λέγοντας. Δοκιμάσαμε τη δικίνηση, την τετρακίνηση, το μπλοκέ διαφορικό που έλειπε από τις προηγούμενες εκδόσεις, την αναρρίχηση και την καταρρίχηση, και φυσικά τα νέα Power / Riding Modes. Η βελτίωση είναι πραγματικά συγκλονιστική, με αποτέλεσμα τα CFORCE 850 & 1000 TOURING να θέτουν υποψηφιότητα για την κορυφή τόσο σε εξοπλισμό όσο και οδηγική ουσία. Εδώ, μαζί με τον μεγάλο -και δικαιολογημένο- ενθουσιασμό μας, να θυμίσουμε τι σημαίνει να είσαι κάτοικος Ευρώπης και κάτοχος μεγάλου ATV, για να ισορροπήσουμε λίγο τα συναισθήματα. Δυστυχώς, οι Euro προδιαγραφές και ο ΚΟΚ κόβουν ελαφρώς τα φτερά σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν την πλήρη απόδοση ενός μεγάλου ATV, καθώς τόσο το 850 όσο και το 1000 περιορίζονται στα 90 χλμ/ώρα τελικής ταχύτητας, λόγω έγκρισης τύπου. Ευτυχώς όμως, μέχρι τα 90 χλμ/ώρα η απόδοση στα επιβατικά ATV (όχι στα αγροτικά) δεν έχει άλλο περιορισμό, αποδίδοντας την πλήρη ιπποδύναμη του μοντέλου!

Περισσότερα θα διαβάσετε στην δοκιμή των CFORCE 850 & 1000 TOURING σε ερχόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ.

Σημειώστε πως τα CFORCE 850 & 1000 TOURING του 2024 θα είναι διαθέσιμα από τον 11ο του 2024, σε τιμή 12.490 ευρώ για το πρώτο και 15.490 ευρώ για το 2ο.

Ετικέτες