Yamaha Crypton S: Προσαρμοσμένο στη νέα εποχή κρατώντας τις παραδόσεις

Με όνομα που έχει γράψει ιστορία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/11/2020

Στην Ελλάδα αγαπάμε τα παπιά, αυτό είναι βέβαιο. Όμως ο λόγος που τα τελευταία είκοσι χρόνια είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με τόσο μεγάλη ζήτηση παπιών, δεν είναι συναισθηματικός. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα scooter κυριάρχησαν ολοκληρωτικά όταν απέκτησαν οικονομικούς τετράχρονους κινητήρες, στη δική μας χώρα τα παπιά κράτησαν με σθένος την θέση τους στην αγορά. Κι αυτό δεν έγινε χάρη σε κάποια μαγική τη στρατηγική προώθησης των αντιπροσωπειών ή σε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση της νομοθεσίας ή χάρη σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Τα παπιά απέδειξαν μέσα από την σκληρή, πραγματική ζωή ότι η απλότητα κατασκευής και η δοκιμασμένη επί πολλές δεκαετίες τεχνολογία τους, έχει την ίδια αξία με την πιο εντυπωσιακή σύγχρονη τεχνολογία όταν το ζητούμενο είναι η συνολική οικονομία μετακίνησης σε βάθος χρόνου. Τα όσα ζούμε τώρα με τα μέτρα για τον COVID-19 και τις ανάγκες που δημιούργησε για ατομική μετακίνηση με το ελάχιστο δυνατό κόστος, είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη του σημαντικού ρόλου των παπιών στη ζωή και την οικονομία της Ελλάδας.

Τα παπιά στην Ελλάδα πωλούνται για τις ικανότητές τους και όχι επειδή είναι της μόδας. Οι μόδες δεν κρατάνε ολόκληρες δεκαετίες! Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Yamaha, όπου το όνομα Crypton έχει μακρά και βαριά ιστορία. Μέχρι την εμφάνιση του πρώτου Crypton 105, τα παπιά της Yamaha (T50/T80) ζούσαν στη σκιά των Honda C50/C90, παρά το γεγονός ότι είχαν άξονα για τελική μετάδοση που έκανε ακόμα πιο οικονομική τη συντήρησή τους. Όμως όπως είπαμε και πριν, η απλότητα είναι αυτό που αναζητούν οι πελάτες των παπιών και ο άξονας μετάδοσης έμοιαζε υπερβολικά περίπλοκος για ένα παπί.

Ο ερχομός του Crypton 105 έδωσε για πρώτη φορά το δικαίωμα στην Yamaha να χτυπήσει στα ίσια την Honda και την Kawasaki, που τότε έπαιζαν μπάλα μόνοι τους με τα Astrea 100 και Max 100. Το Crypton 105 είχε δισκόφρενο εμπρός αντί για τα ταμπούρα των άλλων, πιο δυνατό κινητήρα και μαζί με το δίχρονο αδερφάκι του Ζ 125, το Crypton 105 καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου ότι η Yamaha έχει τα πιο γρήγορα και τα πιο σπορ παπιά της αγοράς. Κι αυτό συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, όταν την σκυτάλη πήρε το Crypton X.

Όλα είχαν μπει σε τάξη και δούλευαν ρολόι, μέχρι τη στιγμή που η Ε.Ε. έβαλε σε εφαρμογή τις προδιαγραφές Euro4. Οι ελληνικές αντιπροσωπείες ζήτησαν από νωρίς να φτιάξουν τα εργοστάσια παπιά προδιαγραφών Euro4, αλλά οι Ιάπωνες θεώρησαν πως τα 2.000-3.000 παπιά τον χρόνο είναι πολύ μικρός αριθμός για να μπουν στον κόπο να ασχοληθούν με το θέμα. Βέβαια το κυριότερο πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο κόπος, αλλά και η επιβάρυνση στην τιμή. Για να προσαρμοστεί ένα παπί στις προδιαγραφές Euro4 χρειάζεται αλλαγές στον κινητήρα του, στα φρένα και φυσικά να περάσει από την διαδικασία έγκρισης τύπου της Ε.Ε. που δεν είναι μια φτηνή υπόθεση. Η επάρκεια ανταλλακτικών της Yamaha και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, είναι υψίστης σημασίας και από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όλων των Crypton.

Η Yamaha χρειαζόταν ένα φτηνότερο παπί από το Crypton X, του οποίου η τιμή είχε πλησιάσει πολύ κοντά στα scooter των 125 και 150 κυβικών. Η λύση στη συγκεκριμένη εξίσωση της Yamaha ακούσει στο όνομα Crypton S.

Στον τομέα των επιδόσεων, ο νέος αερόψυκτος κινητήρας των 114 κυβικών, κάθε άλλο παρά αργός είναι. Στο δυναμόμετρο έδειξε πάνω από 8 ίππους στον τροχό, που ως απόδοση είναι εφάμιλλη με τους περισσότερους αερόψυκτους κινητήρες των 125 κυβικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Στην πράξη, οι απώλειες στις επιδόσεις είναι ελάχιστες και σίγουρα υπερκαλύπτονται από το πλεονέκτημα της απλότητας του αερόψυκτου κινητήρα. Η εξωτερική εμφάνιση του Crypton S είναι σαφώς πιο κοντά στα ευρωπαϊκά γούστα. Ειδικά όταν το κοιτάς από εμπρός, θυμίζει περισσότερο τα καινούρια scooter με τους μεγάλους τροχούς, παρά παπί. Σε αυτή την οπτική εντύπωση βοηθάει και η ποδιά, που είναι ολόκληρη βαμμένη μέσα-έξω και κατασκευασμένη από σκληρό πλαστικό. Η ποδιά του Crypton S είναι πιο φαρδιά και πιο κοντά στα γόνατά σου σε σχέση με του X και αντίστοιχα βελτιωμένη είναι η προστασία που προσφέρει. Γενικά η Yamaha έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος στην πρακτικότητα σε αυτό το νέο μοντέλο.

Ο αποθηκευτικός χώρος που έχει δημιουργηθεί τώρα κάτω από την σέλα του Crypton S δεν χωράει μεν ολόκληρο κράνος, αλλά σίγουρα έχει πρακτική αξία, αφού μπορείς να έχεις μόνιμα εκεί το αδιάβροχό σου και κάποιο αντικλεπτικό πέταλο ή κουλούρα. Για τον περισσότερο κόσμο, ο χώρος αυτός θα τον γλιτώσει από το κόστος αγοράς μπαγκαζιέρας, που ως γνωστόν δυσκολεύει τον συνεπιβάτη και επηρεάζει αρνητικά την συμπεριφορά των παπιών όταν έχει αέρα ή όταν βάλεις βαριά πράγματα μέσα τους. Η μεγάλη διαφορά του Crypton S από το Crypton X είναι στην φιλοσοφία σχεδιασμού. Το X είχε τονισμένη τη σπορ πλευρά του. Η αξιοπιστία του κινητήρα του απλώς το βοήθησε να παίξει με επιτυχία τον ρόλο εργαλείου δουλειάς. Το Crypton S από την άλλη μεριά, έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για να είναι πρακτικό. Καλύτερη προστασία από την ποδιά, αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, πιο άνετη εργονομία οδήγησης, πιο μαλακές ρυθμίσεις αναρτήσεων, λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης για τον κινητήρα.

Με εξαίρεση τις κόντρες στα φανάρια, οι επιδόσεις του είναι άκρως ικανοποιητικές. Ξεπερνάει γρήγορα και εύκολα τα 100km/h ανεξαρτήτως φορτίου και μέσα στην κίνηση της πόλης είναι ευέλικτο και ταχύτατο. Ο κινητήρας δεν έχει ενοχλητικούς κραδασμούς και δουλεύει αδιαμαρτύρητα όσο βάναυσα κι αν του συμπεριφερθείς.

 

ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

Ισχύς: 8,2/7.100

Ροπή: 0,92/5.600

 

 
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ           
Αντιπρόσωπος:
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΗΚΗ ΑΕ
Τιμή:
€2.370
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΚΙΤΣΟ
Μήκος (mm):
1.910
Ύψος (mm):
1.095
Μεταξόνιο (mm):
1.230
Απόσταση από το έδαφος (mm):
150
Ύψος σέλας (mm):
780
Ίχνος (mm):
-
Γωνία κάστερ (˚):
-
Απόσταση σέλας - τιμονιού (mm):
500
Απόσταση σέλας - μαρσπιέ (mm):
550
Απόσταση μαρσπιέ - τιμονιού (mm):
750
Απόσταση πίσω σέλας - πίσω μαρσπιέ (mm):
460
 
ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
 
101kg (χωρίς καύσιμο: 98,5kg)
Πίσω
52%
Εμπρός
48%
Σφάλμα στοιχείων κατασκευαστή:
0%
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Ατσάλινος κεντρικός δοκός
Πλάτος (mm):
 
Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):
-/100
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Μονοκύλινδρος, αερόψυκτος με 1ΕΕΚ και 2Β/Κ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
 -Χ-
Χωρητικότητα (cc):
114
Σχέση συμπίεσης:
9,3:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
9/7.000
Ροπή (kg.m/rpm):
1/5.500
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
78,9
Τροφοδοσία:
Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
1 σε 1
Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα/Μανιβέλα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός, ημιαυτόματος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
-
Τελική μετάδοση / σχέση:
Αλυσίδα/-
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Διπλά αμορτισέρ
Διαδρομή (mm):
91
Ρυθμίσεις:
Προφόρτιση ελατηρίου σε πέντε θέσεις
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Αλουμινίου χυτή
Ελαστικό:
80/90-17
Πίεση:
-
ΦΡΕΝΟ
Ταμπούρο
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ταχύμετρο, ολικός χιλιομετρητής, ένδειξη βενζίνης και σχέσης ταχυτήτων
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
100/-
Ρυθμίσεις:
-
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Αλουμινίου χυτή
Ελαστικό:
70/90-17
Πίεση:
-
ΦΡΕΝΟ
Δίσκος με δαγκάνα ενός εμβόλου και γλίστρα
 
 
 
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση
2,2
Ελάχιστη
1,8
Μέγιστη
3,2
Αυτονομία (km):
181
Αυτονομία ρεζέρβας (km):
-
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
4/-

 

Δοκιμή SWM Varez 125: Ιταλικό στιλ και επιδόσεις

Το επόμενο βήμα της ιταλικής εταιρείας ξεκινά από τη μικρή κατηγορία
motomag Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/12/2023

Η ιστορία της SWM -Speedy Working Motors- η αλλιώς "Ζβουμ" -μάλλον έτσι θα την έχετε ακούσει στην χώρα μας- ξεκινά το 1971 στο Μιλάνο από τους Piero Sironi και Fausto Vergani. Αρχικά η ιταλική εταιρεία παρήγαγε εντουράκια τα οποία χρησιμοποιούσαν γερμανικούς κινητήρες Sachs ενώ η συνέχεια έγινε με μοντέλα trial τα οποία εφοδιαζόταν με δίχρονους κινητήρες της Rotax.

Το 1984 τα πράγματα δεν πήγαιναν και πολύ καλά για την SWM με αποτέλεσμα η εταιρεία να πει το στερνό αντίο σε ότι αφορά την παραγωγή μοτοσυκλετών. Αρκετά χρόνια αργότερα, -τριάντα για την ακρίβεια- ο μηχανολόγος Ampelio Macchi, που είχε δουλέψει στην Cagiva, την Morini, τη Husqvarna και την Αprilia, αποφάσισε πως το κλείσιμο του εργοστασίου της Husqvarna στο Varese της Ιταλίας το οποίο είχε ανακαινίσει η BMW -κατείχε εκείνη την εποχή την Husqvarna πριν την πουλήσει στην KTM- θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας. Ο Ιταλός δεν θέλησε να βρει ευρωπαϊκά κεφάλαια καθώς πίστευε πως στην Κίνα οι ευκαιρίες υλοποίησης της ιδέας του ήταν μεγαλύτερες και για τον λόγο αυτό κατευθύνθηκε προς την κινέζικη εταιρεία Shineray.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Το ραντεβού του Ampelio Macchi με τον πρόεδρο της Shineray, Daxing Gong πήγε ανέλπιστα καλά καθώς οι δύο τους βρήκαν κοινή συνιστώσα το πάθος για τις εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες και κάπως έτσι η Shineray απέκτησε την SWM καθώς και το “παλιό” εργοστάσιο της Husqvarna στο Varese. Η προίκα περιελάμβανε επιπρόσθετα την γκάμα enduro, motocross καθώς και κάποιες on-off μοτοσυκλέτες που διέθετε η εταιρεία και δεν ενδιέφερε την KTM να αξιοποιήσει όταν αγόρασε τη Husqvarna. Θα περίμενε κανείς από την SWM να παράγει από εκεί και έπειτα τις μοτοσυκλέτες της στην Κίνα -για να κρατηθεί το κόστος παραγωγής χαμηλά- ωστόσο αυτό δε συνέβη ποτέ με την ιταλική εταιρεία να “βάζει μπροστά τις μηχανές” του εργοστασίου στο Varese. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν στην αγορά τα SWM Gran Milano, SWM Gran Turismo 440, SWM RS 300 R, SWM RS 500 R, SWM SM 450 R, SWM Silver Vase 440 και SWM Superdual 650. Απώτερος σκοπός της SWM ήταν να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της εμπορικά -αν και τα κεφάλαια από την Shineray παρείχαν μία έξτρα σταθερότητα- και στη συνέχεια να δημιουργήσει νέα μοντέλα μοτοσυκλετών τα οποία θα έχουν ποιότητα και ιταλική φινέτσα.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη νέα γυμνή μοτοσυκλέτα της SWM την οποία έχουμε στα χέρια μας. Το Varez 125 το οποίο χρησιμοποιεί τον μονοκύλινδρο, τετραβάλβιδο με δύο εκκεντροφόρους κινητήρα χωρητικότητας 125 κ. εκ. απόδοσης 15 ίππων -έχει πάρει το όνομα του από την τοποθεσία του εργοστασίου της ιταλικής εταιρείας- αποτελεί μία πρόταση η οποία στοχεύει κυρίως στους νέους μοτοσυκλετιστές οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον δίτροχο κόσμο.

Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το άσπρο-κόκκινο γυμνό μοτοσυκλετάκι της SWM, θα δεις μια γνώριμη εικόνα να εμφανίζεται μπροστά σου και εξηγούμαστε, το Varez 125 έχει σχεδιαστικά στοιχεία από δύο ιταλικά μοντέλα τα οποία έχουν γράψουν τη δική τους ιστορία στον χώρο της μοτοσυκλέτας, το ένα είναι το Ducati Monster και το άλλο το Aprilia Tuono. Ναι δεν διαβάζετε λάθος το Varez 125 είναι λες και έχει ενσωματώσει αυτά τα δύο μοντέλα σε ένα και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει η εμφάνιση της μικρής μοτοσυκλέτας των 125 κυβικών εκατοστών. Όπου και να το κοιτάξεις αυτό σου βγάζει μια ιταλική φινέτσα και βλέπεις πως υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο στρογγυλός προβολέας σε συνδυασμό με το πλαίσιο χωροδικτύωμα κόκκινου χρώματος, τα καλαίσθητα πλαστικά γκρι χρώματος για το υποπλαίσιο, η πλαστική καρίνα κινητήρα και το ασημένιο αλουμινένιο ψαλίδι τύπου “μπανάνα”, δίνουν μία επιθετική εικόνα στο Varez 125 ενώ τα κόκκινα πλαϊνά πλαστικά που υπάρχουν πέριξ του ρεζερβουάρ χωρητικότητας 13,5 λίτρων προσδίδουν μεγαλύτερο όγκο στην μοτοσυκλέτα. Και για να πούμε την αλήθεια το μέγεθος μετράει καθώς ο νέος μοτοσυκλετιστής θέλει να καβαλά κάτι μεγαλύτερο αν και στην περίπτωση μας μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα μόλις 125 κυβικών εκατοστών.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Ανεβαίνοντας στη σέλα του Varez 125 διαπιστώνεις πως τίποτα δεν σε ξενίζει, ενώ πατώντας το μπουτόν της μίζας έρχονται και τα πρώτα ευχάριστα ηχητικά ακούσματα από την εξάτμιση. Αναρτήσεις-πλαίσιο-κινητήρας συνεργάζονται πολύ καλά προσφέροντας στον αναβάτη μία ευχάριστη καθημερινή συμβίωση ενώ στα θετικά να βάλουμε και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin Pilot Sport και βοηθούν στο να μείνεις ασφαλείς στο γλιστερό ελληνικό οδόστρωμα. Ο κινητήρας των 125 κυβικών εκατοστών έχει αρκετή δύναμη για να κινήσει με αξιοπρέπεια τα 144 κιλά του Varez 125 ενώ από πλευράς κατανάλωσης η μικρή μοτοσυκλέτα της SWM θα σου χαρίσει ένα έξτρα χαμόγελο καθώς θα κάνεις να δεις τον βενζινά σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οδηγώντας εντός αστικού περιβάλλοντος θα εντυπωσιαστείς από το πόσο εύκολο είναι το Varez 125 στις αλλαγές πορείας ή στους ελιγμούς ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα, με τους καθρέφτες να έχουν το σωστό ύψος ώστε να γλυτώσεις τις στενές επαφές με αυτούς των αυτοκινήτων. Ο μπάσος ήχος της racing-look εξάτμισης σου φτιάχνει τη διάθεση είτε διανύσεις μικρές ή μεγάλες αποστάσεις ενώ η σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου θα σε βοηθήσει να κινηθείς σβέλτα κάτι που είμαστε σίγουροι πως ο αναβάτης του Varez 125 θα βάλει στο οδηγικό ρεπερτόριο του.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125

Αν μη τι άλλο η SWM θέλει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό της κατηγορίας των 125 κυβικών προσφέροντας ιταλικό στιλ και συμπεριφορά. Σε ποιο βαθμό έχει καταφέρει να τα πετύχει όλα αυτά θα το διαβάσετε στο τεύχος 650 του ΜΟΤΟ στο οποίο θα υπάρχει η αναλυτική δοκιμή του Varez 125.

Πρώτη δοκιμή με το SWM Varez 125
Ετικέτες