Zontes GK 350: Πρώτη γεύση στους ελληνικούς δρόμους

Το πρώτο της νέας γενιάς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/7/2022

Η Zontes μας συστήνει τον ολοκαίνουριο κινητήρα της στα 350 κυβικά με ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση modern-classic που ονομάζει GK 350. Η σειρά μοτοσυκλετών “G” της Zontes είχε έως τώρα δύο μοντέλα στα 125 και 155 κυβικά με μοντέρνους υγρόψυκτους μονοκύλινδρους κινητήρες υψηλής απόδοσης. Για το 2022 και με αφορμή τις προδιαγραφές Euro5, η Zontes ετοίμασε έναν νέο κινητήρα στα 350 κυβικά που έρχεται για να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον κινητήρα των 310 κυβικών που έχουν οι σειρές μοντέλων των 310T, 310R, 310V και 310X.

Αυτόν το νέο κινητήρα έχει το ολοκαίνουριο GK 350 που αποτελεί το μεγαλύτερο σε κυβισμό μοντέλο της σειράς “G” μέχρι στιγμής. Όπως όλες οι μοτοσυκλέτες της Zontes, το GK 350 χαρακτηρίζεται από τον υπερπλήρη εξοπλισμό του και τις δεκάδες σχεδιαστικές λεπτομέρειες που συνήθως συναντάς μόνο σε μοτοσυκλέτες αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τα όργανα είναι μια έγχρωμη οθόνη TFT με δυνατότητα σύνδεσης smartphone μέσω Bluetooth, η οποία διαθέτει τέσσερα διαφορετικά Interface και έχει αισθητήρα φωτός που μεταβάλει αυτόματα τη φωτεινότητά της.

Οι ενδείξεις είναι παραπάνω από πλήρεις, αφού εκτός των άλλων περιλαμβάνει και ένδειξη πίεσης ελαστικών χάρη στους αισθητήρες που υπάρχουν στις βαλβίδες κάθε ζάντας. Τα φώτα είναι full-LED εμπρός και πίσω, ενώ για πρώτη φορά η ZONTES χρησιμοποιεί φρένα της J.Juan τα οποία συνδυάζονται με το δικάναλο ABS της Bosch. Ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας έχει πραγματική απόδοση που ξεπερνά τους 30 ίππους στον πίσω τροχό (39,5 ίππους στο στρόφαλο ανακοινώνει η Zontes) και δύο mode λειτουργίας (ECO/Sport). Διαθέτει μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση για ομαλές αλλαγές ταχυτήτων και είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα αρκούντως στιβαρό πλαίσιο με κατανομή βάρους 50% εμπρός και πίσω για ουδέτερη και προβλέψιμη συμπεριφορά.

Η επιλογή του υγρού κάρτερ στο νέο 350 αντί του ξηρού που έχει ο κινητήρας των 310 κυβικών, έγινε με στόχο τη μείωση των μηχανικών θορύβων. Πράγματι, ο νέος κινητήρας έχει πιο πολιτισμένη και “ιαπωνική” αίσθηση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, με τους υψηλής συχνότητας κραδασμούς να κάνουν την εμφάνισή τους μόνο στις πολύ υψηλές στροφές.

Το GK 350 καταφέρνει να κρύψει τα 183 κιλά του με γεμάτο το ρεζερβουάρ και είναι μια εύκολη στη συμβίωση μοτοσυκλέτα. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι ελαφρώς σπορ και σε συνδυασμό με τις ρυθμιζόμενες μανέτες ο αναβάτης  του GK 350 θα βολευτεί αμέσως πάνω του. Η σέλα του συνεπιβάτη είναι λιγότερο φιλόξενη και τα μαρσπιέ του έχουν μικρή απόσταση, λυγίζοντας αρκετά τα πόδια του, όμως για κοντινές βόλτες εντός νομού δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού είναι πάντα πρόβλημα μέσα στην κίνηση της πόλης και δεν καλύπτουν μεγάλο οπτικό πεδίο, όμως στο GK 350 υπάρχουν οι βάσεις για να βιδώσεις κανονικούς καθρέπτες, οπότε όσοι προτιμούν την πρακτικότητα αντί του… στιλ δεν χρειάζεται να κάνουν πατέντες. Για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Zontes τα φρένα είναι επώνυμου κατασκευαστή και συγκεκριμένα της J.Juan που πλέον είναι θυγατρική της Brembo.

Επίσης για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Zontes, ο δίσκος εμπρός είναι των 320mm. Η δύναμη και η αίσθηση των φρένων είναι πολλά σκαλοπάτια πάνω από τα φρένα που έχουν τα μοντέλα της σειράς 310 και κυρίως η αντοχή τους στην υπερθέρμανση. Συνδυάζονται με το δικάναλο ABS της Bosch, το οποίο είναι ρυθμισμένο να επεμβαίνει κάπως πρόωρα στους γλιστερούς ελληνικούς δρόμους, αλλά είναι αρκετά γρήγορο στις αντιδράσεις του και δεν δημιουργεί υπερβολικά μεγάλα χρονικά κενά.

Το πεδίο δράσης του GK 350 είναι σαφέστατα η καθημερινή μετακίνηση και οι βολτούλες τα Σαββατοκύριακα με στιλ, οικονομία  και ευκολία οδήγησης. Η προσιτή τιμή και ο υπερπλήρης εξοπλισμός, σε συνδυασμό με την προσεγμένη σχεδίαση, κάνουν το GK 350 μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, κυρίως για όσους μεταπηδούν από την Α1 κατηγορία στην Α2.

 

Κινητήρας: 349cc, τετράχρονος, υγρόψυκτος

Κύλινδροι/βαλβίδες: Μονοκύλινδρος/4βάλβιδος

Ισχύς: 39,5PS/9.500

Ροπή: 3,4kgm/7.500

Ανάρτηση εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι Upside/Down

Ανάρτηση πίσω: Μονό αμορτισέρ, ρυθμιζόμενη

Τιμή: €4.785

Αντιπρόσωπος: Γκοργκόλης Α.Ε.


 

MV Agusta Enduro Veloce - VIDEO παρουσίαση της τρικύλινδρης με τον καλύτερο ήχο

Μόλις ήρθε στην Ελλάδα
MV Agusta Enduro Veloce - VIDEO παρουσίαση της τρικύλινδρης με τον καλύτερο ήχο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/7/2024

Η MV Agusta Enduro Veloce μόλις ήρθε στην Ελλάδα και το κοινό την υποδέχτηκε πριν λίγες ημέρες με μία μεγαλοπρεπή εκδήλωση, μαζί με την ειδική και ιδιαίτερα ακριβή έκδοση, την LXP Orioli.

Σε αναμονή της δοκιμής της σε ελληνικό έδαφος, η παρουσίασή της από τους δρόμους της Σαρδηνίας όπου την οδηγήσαμε διεξοδικά, σε ένα χορταστικό νέο VIDEO του MOTO:

Παρακολουθείστε την παρουσίασή της: