Zontes GK 350: Πρώτη γεύση στους ελληνικούς δρόμους

Το πρώτο της νέας γενιάς
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

13/7/2022

Η Zontes μας συστήνει τον ολοκαίνουριο κινητήρα της στα 350 κυβικά με ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση modern-classic που ονομάζει GK 350. Η σειρά μοτοσυκλετών “G” της Zontes είχε έως τώρα δύο μοντέλα στα 125 και 155 κυβικά με μοντέρνους υγρόψυκτους μονοκύλινδρους κινητήρες υψηλής απόδοσης. Για το 2022 και με αφορμή τις προδιαγραφές Euro5, η Zontes ετοίμασε έναν νέο κινητήρα στα 350 κυβικά που έρχεται για να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον κινητήρα των 310 κυβικών που έχουν οι σειρές μοντέλων των 310T, 310R, 310V και 310X.

Αυτόν το νέο κινητήρα έχει το ολοκαίνουριο GK 350 που αποτελεί το μεγαλύτερο σε κυβισμό μοντέλο της σειράς “G” μέχρι στιγμής. Όπως όλες οι μοτοσυκλέτες της Zontes, το GK 350 χαρακτηρίζεται από τον υπερπλήρη εξοπλισμό του και τις δεκάδες σχεδιαστικές λεπτομέρειες που συνήθως συναντάς μόνο σε μοτοσυκλέτες αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τα όργανα είναι μια έγχρωμη οθόνη TFT με δυνατότητα σύνδεσης smartphone μέσω Bluetooth, η οποία διαθέτει τέσσερα διαφορετικά Interface και έχει αισθητήρα φωτός που μεταβάλει αυτόματα τη φωτεινότητά της.

Οι ενδείξεις είναι παραπάνω από πλήρεις, αφού εκτός των άλλων περιλαμβάνει και ένδειξη πίεσης ελαστικών χάρη στους αισθητήρες που υπάρχουν στις βαλβίδες κάθε ζάντας. Τα φώτα είναι full-LED εμπρός και πίσω, ενώ για πρώτη φορά η ZONTES χρησιμοποιεί φρένα της J.Juan τα οποία συνδυάζονται με το δικάναλο ABS της Bosch. Ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας έχει πραγματική απόδοση που ξεπερνά τους 30 ίππους στον πίσω τροχό (39,5 ίππους στο στρόφαλο ανακοινώνει η Zontes) και δύο mode λειτουργίας (ECO/Sport). Διαθέτει μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση για ομαλές αλλαγές ταχυτήτων και είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα αρκούντως στιβαρό πλαίσιο με κατανομή βάρους 50% εμπρός και πίσω για ουδέτερη και προβλέψιμη συμπεριφορά.

Η επιλογή του υγρού κάρτερ στο νέο 350 αντί του ξηρού που έχει ο κινητήρας των 310 κυβικών, έγινε με στόχο τη μείωση των μηχανικών θορύβων. Πράγματι, ο νέος κινητήρας έχει πιο πολιτισμένη και “ιαπωνική” αίσθηση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, με τους υψηλής συχνότητας κραδασμούς να κάνουν την εμφάνισή τους μόνο στις πολύ υψηλές στροφές.

Το GK 350 καταφέρνει να κρύψει τα 183 κιλά του με γεμάτο το ρεζερβουάρ και είναι μια εύκολη στη συμβίωση μοτοσυκλέτα. Η εργονομία της θέσης οδήγησης είναι ελαφρώς σπορ και σε συνδυασμό με τις ρυθμιζόμενες μανέτες ο αναβάτης  του GK 350 θα βολευτεί αμέσως πάνω του. Η σέλα του συνεπιβάτη είναι λιγότερο φιλόξενη και τα μαρσπιέ του έχουν μικρή απόσταση, λυγίζοντας αρκετά τα πόδια του, όμως για κοντινές βόλτες εντός νομού δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού είναι πάντα πρόβλημα μέσα στην κίνηση της πόλης και δεν καλύπτουν μεγάλο οπτικό πεδίο, όμως στο GK 350 υπάρχουν οι βάσεις για να βιδώσεις κανονικούς καθρέπτες, οπότε όσοι προτιμούν την πρακτικότητα αντί του… στιλ δεν χρειάζεται να κάνουν πατέντες. Για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Zontes τα φρένα είναι επώνυμου κατασκευαστή και συγκεκριμένα της J.Juan που πλέον είναι θυγατρική της Brembo.

Επίσης για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Zontes, ο δίσκος εμπρός είναι των 320mm. Η δύναμη και η αίσθηση των φρένων είναι πολλά σκαλοπάτια πάνω από τα φρένα που έχουν τα μοντέλα της σειράς 310 και κυρίως η αντοχή τους στην υπερθέρμανση. Συνδυάζονται με το δικάναλο ABS της Bosch, το οποίο είναι ρυθμισμένο να επεμβαίνει κάπως πρόωρα στους γλιστερούς ελληνικούς δρόμους, αλλά είναι αρκετά γρήγορο στις αντιδράσεις του και δεν δημιουργεί υπερβολικά μεγάλα χρονικά κενά.

Το πεδίο δράσης του GK 350 είναι σαφέστατα η καθημερινή μετακίνηση και οι βολτούλες τα Σαββατοκύριακα με στιλ, οικονομία  και ευκολία οδήγησης. Η προσιτή τιμή και ο υπερπλήρης εξοπλισμός, σε συνδυασμό με την προσεγμένη σχεδίαση, κάνουν το GK 350 μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, κυρίως για όσους μεταπηδούν από την Α1 κατηγορία στην Α2.

 

Κινητήρας: 349cc, τετράχρονος, υγρόψυκτος

Κύλινδροι/βαλβίδες: Μονοκύλινδρος/4βάλβιδος

Ισχύς: 39,5PS/9.500

Ροπή: 3,4kgm/7.500

Ανάρτηση εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι Upside/Down

Ανάρτηση πίσω: Μονό αμορτισέρ, ρυθμιζόμενη

Τιμή: €4.785

Αντιπρόσωπος: Γκοργκόλης Α.Ε.


 

Οδηγούμε: Yamaha MT-03 2024 - Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη

Το μικρομεσαίο μοντέλο της Iwata συνεχίζει την πορεία του στην Euro 5+ εποχή, με μικρές αλλαγές
motomagΟδηγούμε: Yamaha MT-03 2024: Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/3/2024

Το MT-03 του 2024 μπαίνει στην Euro 5+ εποχή, διατηρώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα που γνωρίσαμε το 2020, έχοντας όμως δεχτεί αλλαγές στο εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη που το φέρνουν πιο κοντά στον σωματότυπο των Ευρωπαίων, ενώ η απουσία του κόκκινου αυτοκόλλητου από το ρεζερβουάρ προσδίδει ένα πιο σοβαρό ύφος στον χρωματισμό της δοκιμής μας, Midnight Cyan.

Το MT-03 με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 321 κυβικών, το γνωρίσαμε το 2016, όταν η Yamaha αποφάσισε να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας από την Α2 κατηγορία, η οποία είχε ήδη αρχίσει να δίνει ζωή στις μικρομεσαίες μοτοσυκλέτες. Από τότε ο κινητήρας του ήταν ένα από τα δυνατά στοιχεία της μοτοσυκλέτας, καθώς οι περισσότερες προτάσεις της κατηγορίας έχουν μέχρι και σήμερα μονοκύλινδρη διάταξη. Το 2020, η εμφάνισή του άλλαξε δραματικά, υιοθετώντας το επιθετικό στυλ που είχε επιλέξει η Yamaha για όλα τα μοντέλα της οικογένειας MT. Ταυτόχρονα, επωφελήθηκε και από τις αλλαγές που είχαν γίνει από την προηγούμενη χρονιά, στο YZF-R3.

Οδηγούμε: Yamaha MT-03 2024: Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη

Ερχόμαστε στο σήμερα και στις Euro 5+ προδιαγραφές, όπου σε αντίθεση από το MT-09 που είδαμε να δέχεται μία σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση, μαζί με πολλές ακόμα βελτιώσεις, η Yamaha επέλεξε να ακολουθήσει την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία στο ανανεωμένο MT-03, το οποίο καλύπτει τις νέες προδιαγραφές χωρίς επιπτώσεις στην απόδοσή του. Έτσι, έχουμε 42 ονομαστικούς ίππους στις 10.750 στροφές με τη ροπή να αγγίζει τα 3 κιλά στις 9.000 στροφές. Οι τιμές που φτάνουν στον πίσω τροχό δεν έχουν μεγάλη απόσταση από τα νούμερα που ανακοινώνει η Yamaha, ενώ με τη σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου έξι σχέσεων, το MT-03 μπορεί να διατηρήσει με άνεση ταχύτητες 140-150 χ.α.ω. Το θέμα είναι αν εσύ αντέχεις, καθώς η έλλειψη οποιουδήποτε είδους προστασίας και η όρθια θέση οδήγησης βάζουν δύσκολα στον αναβάτη στα πολλά. Μάλιστα, για τη νέα χρονιά, ο αναβάτης είναι λίγο πιο όρθιος, με μικρές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την εργονομία και θα τις αναλύσουμε εκτενέστερα σε επόμενο τεύχος.

Οδηγούμε: Yamaha MT-03 2024: Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη

Εκεί θα δούμε και τις αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις αναρτήσεις, όπου παραμένει το μη ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και το μονό αμορτισέρ πίσω, το οποίο ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Οι διαδρομές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πριν, με 130 χιλιοστά μπροστά και 125 πίσω, που συνεπικουρούν στη διατήρηση του ύψους της σέλας στα 780 χιλιοστά από το έδαφος. Πράγμα που σημαίνει ότι το MT-03 καλύπτει μεγάλο εύρος αναβατών, ανεξαρτήτως αναστήματος. Επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναβάτες μπορούν να πατήσουν όλο το πέλμα και των δύο ποδιών στο έδαφος χαρίζει αυξημένη εμπιστοσύνη, αλλά και ευκολία στην καθημερινή μετακίνηση.

Το πλαίσιο διατηρεί τα γρήγορα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, με τη γωνία κάστερ των 25 μοιρών και το ίχνος των μόλις 95 χιλιοστών να προσδίδουν υψηλά επίπεδα ευελιξίας και σπορ συμπεριφοράς. Σε συνδυασμό με το μαζεμένων διαστάσεων τιμόνι, που έχει σαν αποτέλεσμα το πλάτος να μην ξεπερνάει τα 745 χιλιοστά, οι ελιγμοί ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα γίνονται παιχνίδι, ενώ το μόνο που θα θέσει περιορισμούς στην αστική μετακίνηση είναι το μικρό κόψιμο του τιμονιού. Οι ρυθμίσεις στο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, όπου τα ελατήρια είναι πιο μαλακά σε σχέση με αυτό που θα βρίσκαμε σε ένα συμβατικό, έχουν όμως πιο σφιχτή προφόρτιση κατά 6 χιλιοστά και πιο ήπια απόσβεση συμπίεσης, συνεισφέρουν στην αμεσότητα των χειρισμών, καθιστώντας το MT-03 μία πολύ ευέλικτη μοτοσυκλέτα στην καθημερινή χρήση εντός αστικού ιστού.

Οδηγούμε: Yamaha MT-03 2024: Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη

Εκεί που το MT-03 θα ξεδιπλώσει τις αρετές του όμως, είναι οι στενοί επαρχιακοί δρόμοι με διαδοχικές στροφές, όπου τον πρώτο λόγο δεν έχει η ιπποδύναμη, αλλά η ευελιξία που χαρίζουν το χαμηλό βάρος, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και η χαμηλή αντίσταση στο γυροσκοπικό φαινόμενο. Σε αντίθεση με τα μεγάλα δικύλινδρα, τα οποία έχουν παντού ροπή, το μικρομεσαίο γυμνό της Yamaha θυμίζει σε τρόπο οδήγησης τα τετρακύλινδρα εξακοσάρια, καθώς όπως σε αυτά, έτσι κι εδώ, η δύναμη βρίσκεται ψηλά. Στην περίπτωση του MT-03 χωρίζεται από δύο σκαλοπάτια. Το πρώτο, και πιο έντονο, έρχεται περίπου στις 7.000 στροφές, ενώ το δεύτερο και πιο ήπιο, λίγο ψηλότερα, κοντά στην περιοχή όπου βγάζει την μέγιστη ισχύ, απαιτώντας να μείνεις εκεί αν θέλεις να πάρεις τα μέγιστα από την απόδοση, όπως θα εξηγήσουμε και στην δοκιμή που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό. Το πλαίσιο είναι πιο ενδοτικό από πριν, μία αλλαγή που είδαμε ήδη από τη δεύτερη γενιά του, χωρίς όμως να εμφανίζει τάσεις πλεύσεις. Έτσι, δεν θα αντιδράσει με τον ίδιο απότομο τρόπο περνώντας πάνω από κοφτές ανωμαλίες με ταχύτητα και κλίση, όπως γινόταν στο πρώτης γενιάς MT-03.

Οδηγούμε: Yamaha MT-03 2024: Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη

Στα όργανα βρίσκουμε μία μονόχρωμη LCD οθόνη, με πλήθος ενδείξεων και καλή αντίθεση που δεν θα σου δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόνο σημείο που θα δεις αντανακλάσεις είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την οθόνη. Το χρώμα της δοκιμής μας, Midnight Cyan, με το γυαλιστερό φινίρισμα προσθέτει πόντους στην ποιοτική εμφάνιση, ενώ για το 2024, τα κόκκινα γραφικά απουσιάζουν όπως προείπαμε, δίνοντας μία πιο σοβαρή αλλά και πιο προσεγμένη αισθητικά αύρα στο MT-03. Η ποιότητα βαφής και συναρμογής των πλαστικών βρίσκονται στον μέσο όρο της κατηγορίας, χωρίς να εμφανίζονται συντονισμοί σε κανένα σημείο του στροφόμετρου. Μόνη παραφωνία η έδραση της οθόνης οργάνων, η οποία δεν τρίζει, ούτε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Θα μπορούσε όμως να έχει δεχτεί περισσότερη φροντίδα, καθώς όταν ακουμπάς τα χέρια σου στα κουμπιά που βρίσκονται πάνω της για να αλλάξεις τις ενδείξεις, παρατηρείται ένας μικρός τζόγος που υπονομεύει την γενικότερα καλή ποιότητα κατασκευής.

Οδηγούμε: Yamaha MT-03 2024: Πιο κοντά στον Ευρωπαίο αναβάτη

Το MT-03 δεν θα θα σε εντυπωσιάσει για τον πλούσιο εξοπλισμό -που δεν διαθέτει-, αλλά για τη γενικότερη συμπεριφορά του, ως μία καλοζυγισμένη, διασκεδαστική και πολυχρηστική γυμνή μοτοσυκλέτα της Α2 κατηγορίας που μπορεί να σε βγάλει και εκτός των στενών αστικών ορίων χωρίς να νιώθεις ότι τη βασανίζεις. Ταυτόχρονα αποτελεί άριστη εισαγωγή για όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά της γρήγορης οδήγησης, επιτρέποντάς σου να κάνεις και τα πρώτα σου βήματα στα track days. Σαφώς, όπως συμβαίνει με όλες τις μοτοσυκλέτες, έτσι κι εδώ δεν έχουμε μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, τα οποία θα τα δούμε στην εκτενή δοκιμή του MT-03 σε έντυπη μορφή.

Ετικέτες