Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2016: Έπεσε η αυλαία

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/10/2016

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φινάλε για ένα πρωτάθλημα από το να αναδειχθούν τέσσερις από τους πέντε συνολικά πρωταθλητές στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.
Η πίστα των Μεγάρων φιλοξένησε τον αγώνα που έριξε την αυλαία για φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας, με μοναδικό ήδη εστεμμένο Πρωταθλητή τον Βασίλη Κορωνάκη στην κατηγορία Νέων από τον τέταρτο αγώνα που είχε διεξαχθεί στις Σέρρες, ενώ ολοκλήρωσε τη σεζόν του πετυχαίνοντας το απόλυτο με πέντε νίκες σε πέντε αγώνες.
Το βλέμμα όλων ήταν φυσικά στραμμένο στις μεγάλες κατηγορίες, όπως η Formula Extreme όπου ο Χάρης Παρασκευόπουλος πήρε μεν μια άνετη και πειστική νίκη, αλλά το πρωτάθλημα το κατέκτησε ο Σάκης Συνιώρης που πραγματοποίησε έναν αγώνα τακτικής τερματίζοντας στην δεύτερη θέση για να εξασφαλίσει τον τίτλο, ο οποίος είναι και ο δέκατος προσωπικός του. Η μάχη μάλιστα που έδωσε με τον Λευτέρη Πίππο ήταν αυτή που έδωσε μια δόση ζωντάνιας στον αγώνα της κατηγορίας, από τον οποίο έλειπαν οι συγκινήσεις.


Αντιθέτως, ο αγώνας της κατηγορίας Supersport είχε ένταση και ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικός, με τελικό νικητή τον Θεοφάνη Μίχα που επιβλήθηκε του Άλεξ Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Τάσος Σπερελάκης, ενώ ο Μιχάλης Κουτσουμπός που τερμάτισε στην όγδοη θέση συγκέντρωσε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να στεφθεί πρωταθλητής, χωρίς να πληρώσει μεγάλο τίμημα για ένα λάθος που έκανε στην αρχή του αγώνα.
Στην κατηγορία Racing, ο νικητής του αγώνα ήταν κι αυτός που χρίστηκε Πρωταθλητής, με τον Λέανδρο Ντότσικα να κερδίζει κατά κράτος τον βαθμολογικό του διώκτη Μάκη Σιφναίο που περιορίστηκε στην δεύτερη θέση. Η τρίτη θέση επεφύλασσε μεγαλύτερη μάχη ανάμεσα στους Κίτσο και Λεφέβρ, με τον τελευταίο όμως να εγκαταλείπει μετά από μηχανική βλάβη.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, στην κατηγορία Νέων είχε ήδη κριθεί το πρωτάθλημα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Κορωνάκη να πάρει άλλη μια σπουδαία νίκη μπροστά από τον Νότη Παπαπαύλου, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Μπαξίσογλου.
Τέλος, στην κατηγορία Open είχαμε έναν επεισοδιακό αγώνα, καθώς πίσω από τον νικητή Μηλιατζόγλου τερμάτισε ο Κώστας Φωτιάδης ο οποίος όμως είχε μια επαφή με τον Τάσο Σκυριανόγλου με αποτέλεσμα να πέσει και να τερματίσει τρίτος ο Σπύρος Δουκέλης. Το συμβάν ελέγχθηκε από τους αγωνοδίκες και αποφάσισαν να τιμωρήσουν με ποινή δύο λεπτών τον Φωτιάδη που έχασε τη θέση στο βάθρο, ανακηρύσσοντας δεύτερο τον Δουκέλη και τρίτο τον Δρούλια. Μετά την ποινή ο Φωτιάδης έπεσε στην όγδοη θέση χάνοντας τις όποιες ελπίδες για τον τίτλο, ο οποίος κατέληξε στα χέρια του έτερου διεκδικητή, Τάσου Σκυριανόγλου.

Η Γ.Γ. Αθλητισμού κήρυξε αναδρομικά έκπτωτο το Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ με ενέργειες του ΣΑΜΑΕ

Προσωρινή διοικούσα και νέες εκλογές
Η Γ.Γ. Αθλητισμού κήρυξε αναδρομικά έκπτωτο το Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ με ενέργειες του ΣΑΜΑΕ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/12/2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ «Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος» κηρύχθηκε έκπτωτο σήμερα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που δημοσιεύθηκε στην διαύγεια.

Είχε προηγηθεί έγγραφη καταγγελία της Προέδρου του Συνδέσμου Αθλητών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΣΑΜΑΕ) κας Γιώτας Δελαγραμμάτικα και έπειτα από ενέργειες της Γεν. Γραμ. Αθλητισμού βρέθηκε πως δεν υπήρχε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 9 του άρθρου 3 του Ν.2725/99.

Πιο συγκεκριμένα: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ δεν εξέδωσε διαπιστωτική πράξη έκπτωσης για τον αντιπρόεδρο κ. Γεροντάκη Νικόλαο και τα μέλη των επιτροπών Αγώνων κ. Τσάγκλα Νικόλαο και κ. Μουρίκη Φωτάγγελο ως όφειλε.

Τι λέει ο νόμος που αναφέρεται πιο πάνω στις βασικές παραγράφους που βρέθηκαν οι λόγοι για την έκπτωση όλων των μελών του ΔΣ:

3. Οι εν ενεργεία διαιτητές ομαδικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων διαιτητών και οι εν ενεργεία προπονητές του οικείου κλάδου άθλησης, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, ο εν ενεργεία προπονητής ενός αθλήματος ή κλάδου άθλησης να είναι μέλος αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί το ίδιο άθλημα ή τον ίδιο κλάδο άθλησης και να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και στα άλλα όργανα αυτού, καθώς και σε καταστατικά όργανα υπερκείμενης ένωσης ή αθλητικής ομοσπονδίας, αν, ως αθλητής, έχει κατακτήσει 1η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Η κατά παράβαση της διάταξης αυτής συμμετοχή σε αρχαιρεσίες αθλητικού σωματείου, ένωσης ή ομοσπονδίας και η τυχόν εκλογή είναι αυτοδίκαια άκυρες. Ως διαιτητές, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται επίσης οι επόπτες, οι σημειωτές, οι κριτές, οι χρονομέτρες, οι αφέτες, οι παρατηρητές, καθώς και όσοι, με οποιονδήποτε τρόπο, συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ομαδικού αθλήματος. Όποιος καταθέτει στην οικεία αθλητική ομοσπονδία την άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή, παύει να λογίζεται ως «εν ενεργεία προπονητής», μετά από την πάροδο δύο (2) μηνών από την κατάθεση.

9. α) Πρόσωπα στα οποία συντρέχει οποιοδήποτε από τα κωλύματα του παρόντος άρθρου χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητά τους.

β) Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο ή την εκτελεστική επιτροπή, κατά περίπτωση, του οικείου φορέα μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση του κωλύματος. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ως άνω προθεσμίας, η πράξη εκδίδεται από το αρμόδιο, σύμφωνα με τον ν. 4622/2019 (Α΄ 133), όργανο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Με την ίδια πράξη κηρύσσονται έκπτωτα από το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. ή της Εκτελεστικής Επιτροπής τα υπαίτια για τη μη έκδοση της ως άνω πράξης μέλη αυτών, τα οποία αντικαθίστανται κατά τις ισχύουσες διατάξεις.»

Παρακάτω η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπως ανέβηκε στην διαύγεια.

Η «μπάλα» τώρα είναι στα σωματεία και τις λέσχες που θα κληθούν να ξανά κάνουν εκλογές ώστε να μην επαναληφθούν παρατυπίες τέτοιου τύπου και από την νέα χρονιά.