Το Red Bull Romaniacs 2025 απέχει λιγότερο από έναν μήνα και ο τετραήμερος αγώνας hard enduro φέτος θα περιλαμβάνει τον Jonny Walker και τον Sam Sunderland να οδηγούν Adventure μοτοσυκλέτες Triumph σε νέες κατηγορίες μεγάλων μοτοσυκλετών, ενώ ο Eddie Karlsson θα συμμετάσχει στην κατηγορία Silver με την ηλεκτρική Stark Varg.
Από την εντυπωσιακή διαδρομή του προλόγου στους δρόμους του Sibiu, μέχρι τις επικές off-road ημέρες, η ετήσια διοργάνωση στη Ρουμανία συνεχίζει να εξελίσσεται, φτάνοντας φέτος στην 22η έκδοσή της, από 22 έως 26 Ιουλίου.
Φέτος, η διοργάνωση αποκτά περισσότερη ένταση με νέες κατηγορίες για Adventure αλλά και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, μαζί με τους επαγγελματίες των κατηγοριών Gold, Silver, Bronze, Iron και Atom, με δύο σημαντικές προσθήκες στην κατηγορία Adventure: τον πρώην νικητή του Romaniacs Jonny Walker και τον πρωταθλητή του Dakar Sam Sunderland.
Μεγάλες τουλάχιστον δικύλινδρες Adventure μοτοσυκλέτες είχαν ήδη συμμετοχή στο Romanics στις κατηγορίες που υπήρχαν ήδη και χωριζόντουσαν ανά βαθμό δυσκολίας.
Αυτό που αλλάζει από φέτος είναι πως δημιουργούνται 4 ξεχωριστές κατηγορίες μόνο για Adventure μοτοσυκλέτες καθώς συγκεντρώνονται πλέον πολλές συμμετοχές που απαιτούν τον διαχωρισμό από τις Enduro αλλά και μεταξύ τους. Για αυτό και δεν θα διαγωνίζονται όλοι μαζί αλλά θα χωρίζονται σε υποκατηγορίες!

Ο Walker, δύο φορές νικητής του αγώνα, δηλώνει ότι συμμετέχει με διαφορετικό στόχο, αφού προετοιμάζεται ήδη για τις σεζόν EnduroCross και SuperEnduro και εξηγεί πως μια πλήρης προετοιμασία για την κατηγορία Gold του Romaniacs θα επηρέαζε την απόδοσή του στην κλειστή πίστα.
Παρότι έχει τρέξει πολλές φορές στο Romaniacs ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκει συναρπαστικό το να επιστρέφει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, οδηγώντας ένα Tiger 900.
“ Έχω αυτοπεποίθηση, πιστεύω ότι θα είναι διασκεδαστικό και φυσικά ο κύριος στόχος είναι να κερδίσω την κατηγορία Adventure Ultimate. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει ως τώρα και πιθανώς λίγο πιο απολαυστικό με μεγάλη μοτοσυκλέτα!”

Εξίσου ενθουσιώδης δείχνει και ο νικητής του Dakar, Sam Sunderland που θα συμμετάσχει στην κατηγορία Adventure Lite,
“Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να συμμετέχω σε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα hard enduro.”, δήλωσε ο Sunderland συμπληρώνοντας πως ανυπομονεί να βρεθεί στη Ρουμανία και να ριχτεί στη μάχη.
Φέτος κάνουν την εμφάνισή τους και νέες κατηγορίες ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, με πρωταγωνιστή την Stark Future Racing και τον Eddie Karlsson, ο οποίος θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Silver. Ο στόχος του Eddie είναι να ανοίξει το δρόμο για τα ηλεκτρικά στην κυρίως κατηγορία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αυτόν τον αγώνα ως δοκιμή ανάπτυξης για το μοντέλο Varg EX.

Ο θεαματικός πρόλογος Game Changer Romaniacs θα ξεκινήσει και πάλι στο κέντρο της πόλης Sibiu. Ο διευθυντής του προλόγου Andy Fazekas θα κατασκευάσει ξανά μία διαδρομή με διασταυρούμενες πορείες μεταξύ των αναβατών. Αν και ίσως να μην είναι τόσο φαντασμαγορικός όσο κάποιες προηγούμενες χρονιές, ενισχύει την αγωνιστική ένταση και την εμπειρία για το κοινό.
Για τις Adventure κατηγορίες θα προστεθεί μια λιγότερο τεχνική εκδοχή, με όλους τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να γράψουν χρόνο για τη σειρά εκκίνησης. Έπειτα, οι κατηγορίες Gold, Silver και ηλεκτρικά θα περάσουν στους τελικούς στο “Bulevardul Coposu” στο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης.
Το Red Bull Romaniacs θα φιλοξενήσει φέτος αναβάτες από 64 διαφορετικές χώρες, αριθμός ρεκόρ για αθλητικό γεγονός στη Ρουμανία και τη μεγαλύτερη παγκόσμια εκπροσώπηση στην κοινότητα του extreme enduro.
Μεταξύ των κορυφαίων αθλητών της Gold κατηγορίας είναι οι:
Graham Jarvis (GBR)
Manuel Lettenbichler (DEU)
Billy Bolt (GBR)
Teodor Kabakchiev (BGR)
Mario Roman (ESP)
Alfredo Gomez (ESP)
Matthew Green (ZAF)
Wade Young (ZAF)
Mitch Brightmore (GBR)
Μοναδικές συμμετοχές περιλαμβάνουν τους:
Jonny Walker, δύο φορές νικητής του αγώνα, που φέτος αλλάζει κατηγορία για να συμμετάσχει στην Adventure Rallye Ultimate
Sam Sunderland, δις νικητής του Dakar, που θα αγωνιστεί στην Adventure Lite
Eddie Karlsson (SWE) στην κατηγορία Silver με τη Stark Varg
Ο Pol Tarres (ESP) θα αντιμετωπίσει τον Karlsson στην ίδια κατηγορία, δημιουργώντας έτσι μια σπάνια συνύπαρξη τριών τύπων μοτοσυκλέτας στην ίδια κλάση. Ο Kevin Gallas (DEU) θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην Bronze κατηγορία με το Ténéré 700.
Να μην ξεχνάμε επίσης πως σε αυτή την δύσκολη κατηγορία θα έχουμε φέτος και επίσημη ελληνική συμμετοχή της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, αντιπροσωπείας της Yamaha στην Ελλάδα που θα στείλει τον Enduro συντάκτη του MOTO, Κίμωνα Καράμπελα με Yamaha Tenere 700!

Η ζωντανή κάλυψη των off-road ημερών θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο φέτος, με ζωντανές μεταδόσεις από την εκκίνηση, το “Live Leatt” τμήμα για τους Gold αναβάτες – που ολοκληρώνεται τρεις φορές σε κάθε ημέρα – και στον τερματισμό, όπου θα ακούμε αντιδράσεις, αναλύσεις και τις εμπειρίες των κορυφαίων αναβατών.