Enduro Άμφισσα: 2ος αγώνας Πρωταθλήματος και Κύπελλο Ελλάδας – Πρώτος γενικής ο Πάνος Κακολύρης!

Βελτιωμένη εικόνα μετά τις παρεμβάσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/10/2022

Τα υπέροχα τοπία της Άμφισσας αποχαιρετά το Enduro καθώς ολοκληρώθηκε ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και μαζί και του Κυπέλλου Ελλάδας. Βελτιωμένη σήμερα η εικόνα του αγώνα καθώς η χθεσινή δυσκολία με τους σφιχτούς χρόνους μετριάσθηκε από αφαίρεση τμήματος απλής διαδρομής και βελτίωσης των χρόνων, που ήταν καλοδεχούμενη από όλους που είχαν ήδη τρέξει έναν αγώνα.

Με τα περάσματα ήδη πατημένα από εχθές ήταν και η πλοήγηση εύκολη και σε συνδυασμό με τις υπέροχες ειδικές και την άρτια προετοιμασία ο δεύτερος αγώνας ακολούθησε τον πρώτο σε ένα πετυχημένο διήμερο για το ελληνικό Enduro.

Υπάρχει πάντα η αγωνία κάθε τοπικής λέσχης να φτιάξει έναν αγώνα που θα μείνει στην ιστορία ως «δύσκολος» ώστε να αναδείξει και την ικανότητα των διοργανωτών, όμως παράλληλα δεν πρέπει να ανεβάζει άσκοπα τον κίνδυνο. Το Enduro χρειαζόταν να ξεκινήσει δυναμικά και η Άμφισσα έδωσε δύο όμορφους αγώνες συνολικά, με τον Πάνο Κακολύρη με BETA να τερματίζει σήμερα πρώτος γενικής και πρώτος στην κατηγορία Ε2.

Ο συντάκτης του ΜΟΤΟ, πολυπρωταθλητής Κίμων Καράμπελας με Husqvarna και νικητής στην γενική του πρώτου αγώνα, είχε σήμερα μία άσχημη πτώση από την οποία κατάφερε να ανακάμψει και παραμερίζοντας τον πόνο να βγει τρίτος γενικής και δεύτερος στην Ε2.

Δεύτερος γενικής ο Ζώρας Αλέξης με BETA και πρώτος στην Ε3, ενώ πρώτος στην Ε1 ήταν ο Βαρσάμης Δημήτρης με KTM.

Στην Νέων πρώτος βγήκε και πάλι ο Ντεβετζής Ιωάννης με KTM και στην Senior o Γκαγκανάτσιος Αθανάσιος με BETA.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα μαζί με το Κύπελλο Ελλάδας καθώς και οι φωτογραφίες των πρώτων, ενώ θα ακολουθήσει και Gallery φωτογραφιών τις επόμενες ημέρες.

Γκαγκανάτσιος

 

Κακολύρης

 

Καράμπελας

 

Ντεβετζής

 

Βαρσάμης

 

Ζώρας

Φωτογράφος: Θοδωρής Ερμήλιος για το περιοδικό ΜΟΤΟ

 

Αναλυτικά αποτελέσματα 2ου αγώνα Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro και Κύπελλο Ελλάδα

 

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος