ΑΜΟΤΟΕ - ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 2026

Λίγο πριν το τέλος του 2025
ΑΜΟΤΟΕ
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/12/2025

Λίγες ημέρες πριν φύγει το 2025, η ΑΜΟΤΟΕ ανακοινώνει το προσωρινό πρόγραμμα αγώνων ταχύτητας, enduro, motocross, dragster, scramble, trial, trail ride, rally raid και extreme enduro. Εντύπωση προκαλεί πως στο πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross δεν βρίσκουμε αγώνα στις Κρηνίδες που είναι μία από τις καλύτερες πίστες MX στα Βαλκάνια. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας δεν έχουμε αλλαγή από εκείνο που ξέρουμε τις τελευταίες σεζόν, δηλαδή ενσωμάτωση στους αγώνες του BMU που γίνονται στην Ελλάδα παρόλο που φέτος πήγε να γίνει επαναφορά του αγώνα στα Μέγαρα αλλά δεν συγκεντρώθηκαν συμμετοχές και δεν υπήρξε στήριξη από τους αγωνιζομένους.

Μάλιστα οι δύο γύροι της Ταχύτητας θα διεξαχθούν Απρίλη και Μάιο, οπότε θα έχουμε το έξης παράδοξο, ο Πανελλήνιος Πρωταθλητής θα στεφθεί από την Άνοιξη αν δεν προστεθεί αγώνας στα Μέγαρα, που προφανώς αυτή την πρόβλεψη έχει ενσωματώσει το πρόγραμμα, δημιουργώντας κενό για να προστεθεί αγώνας αργότερα μέσα στη σεζόν, άρα με καλύτερες προοπτικές να συμβεί αυτό, συγκριτικά με την σεζόν που πέρασε. Ευχή όλων να γίνει και στην πράξη η προσθήκη αγώνα, τόσο στο ΠΠΤ, όσο και στο MOTOCROSS.

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά το προσωρινό πρόγραμμα για το 2026:

ΠΠ ENDURO

8 Μαρτίου – ΑΜΟΣ Σπάρτη

9-10 Μαΐου – ΜΟΓ Γρεβενά

3-4 Οκτωβρίου – ΣΜΑΛ Λάρισα

24-25 Οκτωβρίου – Νάξος

15 Νοεμβρίου – ΑΜΟΣ Σπάρτη

 

ENDURO ΚΥΠΕΛΛΟ

8 Μαρτίου – ΑΜΟΣ Σπάρτη

10 Μαΐου – ΜΟΓ Γρεβενά

4 Οκτωβρίου – ΣΜΑΛ Λάρισα

25 Οκτωβρίου – Νάξος

15 Νοεμβρίου – ΑΜΟΣ Σπάρτη

 

MX ΠΠ

14-15 Μαρτίου – MX ΠΠ ΜΑΣΤ Τρίκαλα

4-5 Απριλίου – MX ΠΠ ΜΟΛΠ Άργος

2-3 Μαΐου – MX ΠΠ ΜΟΛΠ Άργος

12-13 Σεπτεμβρίου – MX ΠΠ ΑΟΛΜΟ Ολυμπία

10-11 Οκτωβρίου – MX ΠΠ ΜΟΛΠ Άργος

31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου – MX ΠΠ ΜΑΣΤ Τρίκαλα & ΒΜU

 

MX ΚΥΠΕΛΛΟ

22 Φεβρουαρίου – MX Κύπελλο ΜΟΛΠ Άργος

29 Μαρτίου – MX Κύπελλο ΠΑΛΕΜΟΤ

19 Απριλίου – MX Κύπελλο ΜΑΣΤ Τρίκαλα

24 Μαΐου – MX Κύπελλο ΜΑΣΤ Τρίκαλα

 

SCRAMBLE ΠΠ

15 Φεβρουαρίου – ΜΟΛΕΚ Καλαμπάκα

1 Μαρτίου – ΛΕΜΜ Μέγαρα

22 Μαρτίου – ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΣΜΣΑ

5 Απριλίου – ΚΑΡΤΑΛ ΜΟΛΕΜ

26 Απριλίου – ΜΟΚ Καστοριά

18 Οκτωβρίου – ΣΜΑΛ Λαμία

8 Νοεμβρίου – ΜΟΞ Ξάνθης

29 Νοεμβρίου – ΕΔΙΛ Λέσβος

 

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

17-19 Απριλίου – ΠΠ & ΒΜU Σέρρες

29-31 Μαΐου – ΠΠ & ΒΜU Σέρρες

 

DRAGSTER

2-4 Απριλίου – ΛΕΝΟΕ Μεσσήνη

8-10 Μαΐου – ΛΕΝΟΕ Σέρρες

12-14 Ιουνίου – ΛΕΝΟΕ Μεσσήνη

18-20 Σεπτεμβρίου – ΛΕΝΟΕ Σέρρες

9-11 Οκτωβρίου – ΛΕΝΟΕ Μεσσήνη

13-15 Νοεμβρίου – ΛΕΝΟΕ Μεσσήνη

 

TRIAL ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

18-19 Απριλίου – ΜΟΛΠ Ρέθυμνο

6-7 Ιουνίου – Βέροια

13 Σεπτεμβρίου – ΛΕΜΜ Μέγαρα

17-18 Οκτωβρίου – ΜΟΛΠ Σίφνος

 

TRIAL ΚΥΠΕΛΛΟ

15 Φεβρουαρίου – ΜΟΛΠ Λουτράκι

22 Μαρτίου – ΜΟΛΠ Λουτράκι

22 Νοεμβρίου – ΜΟΛΠ Λουτράκι

 

TRAIL RIDE

5 Απριλίου – ΕΔΟ

30-31 Μαΐου – ΑΛΑΜΜ

31/10 - 1/11 – ΑΛΑΜΜ

6 Δεκεμβρίου – ΕΔΟ

 

XTREME ENDURO

2-3 Μαΐου – Βέροια

20-21 Ιουνίου – ΜΑΟ Βέροια

26-27 Σεπτεμβρίου – ΜΟΚ Καστοριά

31/10 - 1/11 – ΕΔΙΛ Λέσβος

 

ΔΙΕΘΝΗ

RALLY RAID

26/4 - 1/5 – Ολύμπια Rally ΕΔΟ Ολύμπια

25-31/5 – Hellas Rally ΑΛΑΜΜ Εύβοια

20-26/9 – Greece Rally ΕΔΟ Σέρρες

31/10 - 1/11 – Hellas 24hours ΑΛΑΜΜ

 

ΤΟΠΙΚΑ

 

SX ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΛΕΜΟΤ

31 Μαΐου

28 Ιουνίου

26 Ιουλίου

 

SCRAMBLE ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΣΗ (ΚΡΗΤΗ)

1 Φεβρουαρίου

1 Μαρτίου

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

6 Σεπτεμβρίου – Κοζάνη

11 Οκτωβρίου – ΜΟΚ Καστοριά

6 Δεκεμβρίου – Κοζάνη

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ TRIAL

25 Ιανουαρίου – Ρέθυμνο

17 Μαΐου – Χανιά

13 Δεκεμβρίου – Ρέθυμνο

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΛΑΜΜ ΒΑ

14-15 Μαρτίου

3-4 Οκτωβρίου

Manuel Gonzalez: MotoGP, WSBK γυρνούν την πλάτη στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSSP300

Η επιτυχία των Ισπανών στο MotoGP η αιτία που θα παραμένει στη Moto2!
Manuel
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Ο Manuel Gonzalez, είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες της γενιάς του. Έχει ήδη στεφθεί μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και φέτος είναι το φαβορί στη Moto2, όμως απ’ ότι φαίνεται καμία ομάδα στο MotoGP δεν θα τον κάνει δικό της "παίρνοντας" άλλους από τη 2η πιο σημαντική κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας με τη χώρα τους να δουλεύει συστηματικά στην παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων με τέτοια ένταση και σχέδιο που δεν το κάνει καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται φυσικά μόνο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει την αθλητική κουλτούρα στο αίμα της και σε αυτό παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο και οι υποδομές της χώρας -σκεφτείτε μόνο πόσες πίστες έχει- όπως και η παιδεία που προωθείται συστηματικά γύρω από τον αθλητισμό.

Θύμα εντός εισαγωγικών αυτής της επιτυχίας των Ισπανών φαίνεται πως θα πέσει ο εξαιρετικός Manuel Gonzalez. Ο Μαδριλένος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της γενικής κατάταξης της Moto2, μπροστά από τους Izan Guevara και Senna Agius και αγωνίζεται στη Moto2 από το 2021 έχοντας κατακτήσει 9 νίκες, 23 βάθρα και 9 pole positions. Το 2024, ο Manu τερμάτισε 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέρυσι ήταν δεύτερος, ενώ φέτος είναι πρωτοπόρος μέχρι στιγμής και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει για τον 2ο παγκόσμιο τίτλο στη σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του, έπειτα από εκείνων στα Supersport 300 το 2019.

Όλα καλά μέχρι εδώ για τον Ισπανό που βλέπει όμως ήδη τρεις ανταγωνιστές του στην Moto2 (Daniel Holgado, Izan Guevara και David Alonso) να έχουν κλείσει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία ενώ ένας ακόμη, ο Senna Agius από την Αυστραλία, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Το παράδοξο είναι πως ο Gonzalez είναι μπροστά απ’ όλους τους παραπάνω στη βαθμολογία και ηγείται του πρωταθλήματος, όμως όλα δείχνουν ότι θα αγωνίζεται στην Moto2 και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόταση από το MotoGP και οι συζητήσεις με τις ομάδες της Ducati και BMW από τα Superbikes δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.

Ο Edoardo Rovelli, μάνατζερ του Ισπανού, δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου, όλοι ψάχνουν τον επόμενο Marc Marquez αυτές τις μέρες. Υπάρχει αυτή η συνεχής αναζήτηση για εξαιρετικό ταλέντο, ίσως ρισκάροντας με έναν αναβάτη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πώς θα αποδώσει. Και αυτά είναι πράγματα που, σε κάθε περίπτωση, ο Manu έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Ίσως, όμως, επειδή είναι ένας πιο καθαρός και σταθερός αναβάτης, λαμβάνει λιγότερη αναγνώριση για αυτό που πραγματικά κάνει.

Είναι αλήθεια ότι ο Manu αγωνίζεται στη Moto2 εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τα δύο πρώτα τα πέρασε σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε σχεδιαστεί με στόχο την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Κάθε διαπραγμάτευση που έχω διεξάγει εκ μέρους του Manu έχει αποτύχει για διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση της Aruba [WSBK], από ό,τι μου είπαν, η Ducati χρειαζόταν έναν Ιταλό αναβάτη. Μιλάμε για μια ιταλική εργοστασιακή ομάδα που, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις εργοστασιακές μοτοσικλέτες στο MotoGP και το Superbike, είχε ήδη δύο Ισπανούς στο MotoGP και τον Iker Lecuona στο Superbike. Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσαν να δεχτούν έναν τέταρτο Ισπανό αναβάτη, οπότε επέλεξαν να πάνε με έναν Ιταλό. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ο Rovelli δήλωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε από την BMW είναι ότι η μοτοσυκλέτα, εκείνη την εποχή, δεν ανταποκρινόταν ακόμα στα πρότυπα του Manuel Gonzalez. Έπρεπε πρώτα να την εξελίξουν και στη συνέχεια, να την παραδώσουν στον Manuμ, όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι πιο ανταγωνιστική, με ορίζοντα επικοινωνίας την επόμενη χρονιά.

Ο μάνατζερ του Gonzalez πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με την οριστική απόφαση για τον μέλλον του να μην έχει ληφθεί ακόμη: "Το MotoGP μοιάζει με ένα κλειστό κεφάλαιο, αλλά μέχρι να κατανεμηθούν επίσημα όλες οι θέσεις για το 2027, θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Η πιθανότερη απόφασή μας είναι να μείνουμε στη Moto2.”

Είναι κρίμα ένας τόσο ικανός αναβάτης να πέφτει θύμα της επιτυχίας της ίδιας του της χώρας και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στη μεγάλη κατηγορία. Θα είναι απορίας άξιο τι κίνητρο θα έχει ο Gonzalez την επόμενη σεζόν σε περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Moto2 και παραμείνει εκεί.