Νέα κατηγορία Άνω των 40 και Παγκόσμιο Κύπελλο Senior FIM Hard Enduro από το 2026

Επίσημη βαθμολογική κατηγορία για βετεράνους αναβάτες στο HEWC
Senior World Cup
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

18/2/2026

Οι αναβάτες άνω των 40 ετών αποκτούν τη δική τους επίσημη κατάταξη στο FIM Hard Enduro World Championship, αποδεικνύοντας ότι το σκληρό enduro δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Από τη σεζόν 2026, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, το FIM Hard Enduro World Championship θα διαθέτει μια νέα κατηγορία Senior World. Μετά τη θεσμοθέτηση της κατηγορίας Junior και τη δημιουργία της κατηγορίας Γυναικών, το πρωτάθλημα επεκτείνει ακόμη περισσότερο το αγωνιστικό του εύρος, αναγνωρίζοντας πλέον και τους έμπειρους βετεράνους του αθλήματος.

Η νέα κατηγορία απευθύνεται σε αναβάτες ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να βαθμολογούνται, να κατατάσσονται και να διεκδικούν επίσημα έναν παγκόσμιο τίτλο μέσα από το HEWC. Πιθανοί πρωταγωνιστές δεν θα μπορούσαν να λείπουν, με ονόματα όπως ο Taddy Blazusiak και ο Graham Jarvis να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του επιπέδου που μπορεί να προσελκύσει το Senior World Cup αν και ο τελευταίος πρόσφατα ανακοίνωσε το “δικό του” πρωτάθλημα Hard Enduro.

Πώς θα λειτουργεί το Senior World Cup

Το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Βετεράνων θα ακολουθεί συγκεκριμένους κανονισμούς:

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αναβάτες ηλικίας 40+ την ημέρα του αγώνα.
  • Από τους εννέα γύρους του HEWC, θα προσμετρώνται οι έξι καλύτεροι για τη βαθμολογία.
  • Οι αναβάτες πρέπει να διαθέτουν έγκυρη άδεια FIM Enduro και να δηλώνονται είτε στο πλήρες πρωτάθλημα HEWC είτε απευθείας στο Senior World Cup.
  • Οι συμμετέχοντες τρέχουν στις κανονικές κατηγορίες Gold, Silver ή Bronze, αλλά η θέση που καταλαμβάνουν στην κατηγορία τους καθορίζει τους βαθμούς που λαμβάνουν στην κατάταξη του World Cup.
  • Μια ενιαία βαθμολογία θα παρακολουθεί όλους τους Senior αναβάτες και θα αναδείξει τον κυπελλούχο στον τελευταίο αγώνα της σεζόν.
  • Ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας, από εργοστασιακούς μέχρι ερασιτέχνες που απλώς αρνούνται να ρίξουν ρυθμούς.Senior World Cup

Το Hard Enduro επιβραβεύει την εμπειρία

Ο Ross Whitehead, Διευθυντής του πρωταθλήματος, εξηγεί:

"Το Hard Enduro είναι ένα άθλημα που ανταμείβει την ικανότητα και τη συνέπεια, χαρακτηριστικά που δεν χάνονται με την ηλικία. Το Senior World Cup είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε πρόσθετο κίνητρο σε αναβάτες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους πιο σκληρούς αγώνες enduro στον κόσμο, χρόνο με τον χρόνο."

Η βαθμολογία του Senior World Cup θα βασίζεται στο επίσημο σύστημα του HEWC, απονέμοντας βαθμούς στους 15 πρώτους Over-40 κάθε αγώνα. Η κατάταξη θα γίνεται με βάση τη θέση τους μεταξύ των άλλων εγγεγραμμένων senior αναβατών, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η κατάταξη θα είναι ενιαία για Gold, Silver και Bronze: ένας αναβάτης που τερματίζει στην πιο απαιτητική κατηγορία (Gold) θα κατατάσσεται υψηλότερα από κάποιον που ολοκληρώνει μια ευκολότερη (Silver ή Bronze), ανεξάρτητα από τον χρόνο. Μόνο οι αναβάτες που τερματίζουν θα παίρνουν βαθμούς, εκτός αν υπάρξει επίσημη κατάταξη βάσει checkpoints από την επιτροπή της FIM.

Όπως και στην κατηγορία Γυναικών, το σύστημα αυτό επιβραβεύει τόσο την προσπάθεια όσο και την αγωνιστική απόδοση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη ραγδαία αύξηση των senior αναβατών στο παγκόσμιο hard enduro.

Ο Jaime Busto σε αγώνα Enduro με Yamaha YZ250F

Ακόμα αβέβαιο το αγωνιστικό μέλλον του Ισπανού για το 2026
aime_busto_bassella
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/2/2026

Ένας από τους λίγους αναβάτες που αντιστέκονται στον Toni Bou στο Trial, ο Jaime Busto καβαλά μια στοκ Yamaha YZ250F για να τρέξει στο Bassella Xtreme Enduro.

Όντας πλέον χωρίς συμβόλαιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Trial, ο Busto είναι ελεύθερος να οδηγεί ό,τι θέλει και, όσο σκέφτεται εάν θα συμμετάσχει με ιδιωτική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM TrialGP 2026, “δανείστηκε” μια μοτοσυκλέτα από επίσημο συνεργάτη της Yamaha στην Ισπανία για να τρέξει στον αγώνα enduro της Bassella.

Λεφτά υπάρχουν…

Tο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro περνά κι αυτό μια περίοδο αναταράξεων, στο Trial όμως ένας από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές απέσυρε την εργοστασιακή συμμετοχή του στα πρωταθλήματα, αφήνοντας χωρίς συμβόλαιο και εργοστασιακή μοτοσυκλέτα έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους στον πλανήτη που έχουν επικρατήσει απέναντι στον Toni Bou. Το συμβόλαιο του Busto με την GASGAS εξανεμίστηκε όταν ο αυστριακός όμιλος τερμάτισε το αγωνιστικό του πρόγραμμα στο τέλος του 2025.

aime_busto_bassella

Την επόμενη κιόλας μέρα, ο Jaime αγωνίστηκε στο X-Trial της Βαρκελώνης και τερμάτισε δεύτερος οδηγώντας μια GASGAS TXT 300 του 2017.

Ούτε η Sherco ούτε η Beta, οι δύο εταιρείες που ακούγονταν πιο έντονα, αποφάσισαν να τον υπογράψουν κι έτσι όλα δείχνουν πως θα δούμε τον Busto στο TrialGP με ιδιωτική ομάδα, πιθανότατα με GASGAS.

Καν’ το όπως ο Roman

Δεν είναι εύκολο να φανταστούμε έναν ιδιώτη αναβάτη να κερδίζει αγώνα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αν και στο Hard Enduro αυτό μοιάζει πιθανό φέτος, καθώς ο Mario Roman, που επέλεξε να χαράξει τον δικό του δρόμο - τερματίζοντας την πολυετή συνεργασία του με τη Sherco και δημιουργώντας τη δική του ομάδα για το HEWC - δείχνει ιδιαίτερα ανταγωνιστικός με τη νέα Husqvarna.

Roman

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική προφανώς αλλά τόσο στο HEWC όσο και στο TrialGP παρατηρούμε την κυριαρχία λίγων αναβατών και τη δραματική συρρίκνωση της οικονομικής στήριξης πίσω τους.

Καλό και το Enduro

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, ο Jaime Busto καβάλησε μια εντελώς stock YZ250F απλώς για να διασκεδάσει και να προσφέρει θέαμα στον αγώνα enduro της Bassella το περασμένο Σαββατοκύριακο στη κατηγορία Xtreme.

Στο αγωνιστικό σκέλος της Bassella, ο Jaime τερμάτισε έβδομος στον δεύτερο ημιτελικό του Xtreme Race. Στον τελικό βρισκόταν σε μάχη για το βάθρο με τον Alfredo Gomez, μέχρι που οι δύο αναβάτες είχαν επαφή, η αλυσίδα του Busto βγήκε και οι ελπίδες του για βάθρο χάθηκαν.

aime_busto_bassella

Τελικά τερμάτισε 10ος, 3 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα πίσω από την ΚΤΜ του νικητή Josep Garcia, ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν οι Teodor Kabakchiev με Sherco και ο Alfredo Gomez με Beta. Οι Eddie Karlsson με Stark και Francesc Moret Clota με Rieju συμπλήρωσαν την πεντάδα.

Ο Marion Roman στο αγωνιστικό του ντεμπούτο με τη CFMOTO 450 MT, βρέθηκε πίσω από τους Gerard Farrés Güell (Macbor) και Kirian Mirabet (Honda), στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία Trail Media.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε σε ισπανικούς αγώνες όταν το πρόγραμμά του το επιτρέπει, έχοντας συμμετάσχει αρκετές φορές στο παρελθόν στη Bassella και στο Enduroc.

aime_busto_bassella

Ο Jaime Busto απολαμβάνει να αγωνίζεται σε enduro και motocross, αθλήματα πιο γρήγορα και πιο κοντά στο στυλ οδήγησης του, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το hard enduro.

Κάποτε είχε επιδιώξει μάλιστα να τρέξει και στο Ισπανικό Πρωτάθλημα Enduro, όμως αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω της σύμπτωσης προγραμμάτων, είτε με το TrialGP, το X-Trial ή το Ισπανικό Πρωτάθλημα Trial. Φέτος όμως τίποτα δεν μοιάζει ξεκάθαρο ακόμα για τον Ισπανό, άρα δεν αποκλείεται να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα.

aime_busto_bassella