Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM SuperEnduro 2025 - Μάχη βενζινοκίνητων και ηλεκτρικών για 1η φορά

Στην κατηγορία Prestige, με κύριους αντιπάλους την Pierer Mobility, τη Beta και τη Stark
Stark Varg
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Μετά από τον τσακωμό της FIM με τη Stark, για τη συμμετοχή ή μη του ηλεκτρικού Varg στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro 2024 με τον Taddy Blazusiak, έχουμε λευκό καπνό για το 2025, όπου για πρώτη φορά ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα, ενάντια στις βενζινοκίνητες μάλιστα και όχι μόνες τους, στη μεγάλη κατηγορία Prestige.

Θυμίζουμε πως το 2024, η Stark προσέλαβε τον κορυφαίο Πολωνό αναβάτη Taddy Blazusiak για την εξέλιξη της κτηνώδους ηλεκτρικής Varg (80 hp, 118 kg), εξέλιξη που θα γινόταν και αγωνιστικά στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα SuperEnduro και EnduroCross.

 Όμως την τελευταία στιγμή η FIM ακύρωσε τη συμμετοχή της Stark στον αγώνα SuperEnduro του Παρισιού, κάνοντας λόγο για “προβλήματα ασφαλείας” σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα έπαιρνε φωτιά! Τελικά ο Blazusiak έκανε μόνο λίγους γύρους επίδειξης στο Παρίσι και δεν συμμετείχε στον αγώνα.

Τα κύρια θέματα που έπρεπε να λυθούν αφορούσαν στην ασφάλεια αλλά και στο να είναι δίκαιη η μάχη μεταξύ βενζινοκίνητων και ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Όπως φαίνεται, τα όποια προβλήματα -ασφάλειας ή συννενόησης- λύθηκαν, και για το 2025 η FIM δίνει το πράσινο φως για τη συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στο Παγκόσμιο SuperEnduro.

Η FIM αναφέρει πως με τη συνεργασία της με τον διοργανωτή Sport UP Agency και συγκεκριμένες εταιρείες ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, βρέθηκαν οι κατάλληλες λύσεις που βάζουν τις ηλεκτρικές στο παιχνίδι, ενάντια στις κορυφαίες βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Prestige. Ναι, την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αναβάτες του αθλήματος, όπως ο Billy Bolt, ο Jonathan Walker, ο Manuel Lettenbichler, κ.α.

Παράλληλα, στη σεζόν του 2025 -που ξεκινά στα τέλη του 2024-, θα δούμε και την προσθήκη της νέας Youth κατηγορίας για αναβάτες 14-18 ετών, με μοτοσυκλέτες 125 κυβικών -εδώ αποκλείονται οι ηλεκτρικές.

Ετικέτες

Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro 2027

Επιστροφή στο καλεντάρι του EnduroGP μετά από οκτώ χρόνια και μάλιστα με δύο αγώνες!
endurogp-serres-2019
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro για το 2027 και σε αυτό μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς σε απανωτά σαββατοκύριακα του Οκτώβρη, περιλαμβάνοντας τα φινάλε των πρωταθλημάτων τόσο των Ανδρών όσο και των Γυναικών.

Η διοργάνωση θα γίνει από την Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ), η οποία ήταν και αυτή που προσπάθησε έντονα για την επιστροφή του παγκοσμίου Enduro στη χώρα μας μετά την τελευταία διοργάνωση, τον Ιούνιο του 2019 στις Σέρρες.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΜΟΤΟΕ έχει ως εξής:

“Μετά από τέσσερα χρόνια έντονων προσπαθειών της Προέδρου της ΑΜΟΤΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας με τον promoter του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε την Ελλάδα, μέσω της εθνικής της ομοσπονδίας, να αναλαμβάνει τη διοργάνωση δύο διήμερων αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro για το 2027.

“Όπως έγινε γνωστό από τη FIM, η ΑΜΟΤΟΕ θα διοργανώσει τους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, στις 15–17 και 22–24 Οκτωβρίου 2027.

“Στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από τη FIM συνεκτιμήθηκε το υψηλό επίπεδο των διοργανώσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και το υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό της Ομοσπονδίας.

“Η ΑΜΟΤΟΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα, ανέλαβε την υλοποίηση μιας διοργάνωσης τέτοιου μεγέθους, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων υψηλού επιπέδου και τα επόμενα χρόνια.

“Τη διεκπεραίωση και υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος η ΑΜΟΤΟΕ θα την αναθέσει στην ΑΛΑΜΜ, η οποία θα συνεργαστεί με τα σωματεία ΜΟΛΠ, ΛΕΜΑΘ και ΛΕΜΜ, ώστε να διασφαλιστεί η άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή των αγώνων.

“Οι δύο αγώνες που θα διεξαχθούν στην Νότια Ελλάδα, αναμένεται να συγκεντρώσουν κορυφαίους αναβάτες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς και τις εταιρείες και τις ομάδες που τους υποστηρίζουν από ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας υψηλό θέαμα αλλά και σημαντική προβολή τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τις διοργανώσεις.

“Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό Enduro και συνολικά για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς του Enduro.

“Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιοχές διεξαγωγής, το πρόγραμμα και την προετοιμασία των αγώνων θα ανακοινωθούν σύντομα.”