Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM SuperEnduro 2025 - Μάχη βενζινοκίνητων και ηλεκτρικών για 1η φορά

Στην κατηγορία Prestige, με κύριους αντιπάλους την Pierer Mobility, τη Beta και τη Stark
Stark Varg
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Μετά από τον τσακωμό της FIM με τη Stark, για τη συμμετοχή ή μη του ηλεκτρικού Varg στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro 2024 με τον Taddy Blazusiak, έχουμε λευκό καπνό για το 2025, όπου για πρώτη φορά ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα, ενάντια στις βενζινοκίνητες μάλιστα και όχι μόνες τους, στη μεγάλη κατηγορία Prestige.

Θυμίζουμε πως το 2024, η Stark προσέλαβε τον κορυφαίο Πολωνό αναβάτη Taddy Blazusiak για την εξέλιξη της κτηνώδους ηλεκτρικής Varg (80 hp, 118 kg), εξέλιξη που θα γινόταν και αγωνιστικά στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα SuperEnduro και EnduroCross.

 Όμως την τελευταία στιγμή η FIM ακύρωσε τη συμμετοχή της Stark στον αγώνα SuperEnduro του Παρισιού, κάνοντας λόγο για “προβλήματα ασφαλείας” σε περίπτωση που η μοτοσυκλέτα έπαιρνε φωτιά! Τελικά ο Blazusiak έκανε μόνο λίγους γύρους επίδειξης στο Παρίσι και δεν συμμετείχε στον αγώνα.

Τα κύρια θέματα που έπρεπε να λυθούν αφορούσαν στην ασφάλεια αλλά και στο να είναι δίκαιη η μάχη μεταξύ βενζινοκίνητων και ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Όπως φαίνεται, τα όποια προβλήματα -ασφάλειας ή συννενόησης- λύθηκαν, και για το 2025 η FIM δίνει το πράσινο φως για τη συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στο Παγκόσμιο SuperEnduro.

Η FIM αναφέρει πως με τη συνεργασία της με τον διοργανωτή Sport UP Agency και συγκεκριμένες εταιρείες ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, βρέθηκαν οι κατάλληλες λύσεις που βάζουν τις ηλεκτρικές στο παιχνίδι, ενάντια στις κορυφαίες βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Prestige. Ναι, την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αναβάτες του αθλήματος, όπως ο Billy Bolt, ο Jonathan Walker, ο Manuel Lettenbichler, κ.α.

Παράλληλα, στη σεζόν του 2025 -που ξεκινά στα τέλη του 2024-, θα δούμε και την προσθήκη της νέας Youth κατηγορίας για αναβάτες 14-18 ετών, με μοτοσυκλέτες 125 κυβικών -εδώ αποκλείονται οι ηλεκτρικές.

Ετικέτες

EnduroGP, Φινλανδία: Νίκες για την ΚΤΜ στο Vierumäki με Verona και Garcia [VIDEO]

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο νεαρός Alex Puey στο βρεγμένο Super Test της Παρασκευής - Πάλι για την ΚΤΜ
EnduroGP Rnd 3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/5/2026

Η άμμος, οι πέτρες και τα δασικά περάσματα του Γεωπάρκου του Salpausselkä δημιούργησαν ένα από τα πιο απαιτητικά Σαββατοκύριακα στον τρίτο γύρο της σεζόν, με τους εργοστασιακούς αναβάτες της KTM να κυριαρχούν και τα αποτελέσματα να κρίνονται κυριολεκτικά στα δευτερόλεπτα.

Η δράση στο Vierumäki ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με το AKRAPOVIC Super Test, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό δυνατή βροχή και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκεί, ο νεαρός Ισπανός Alex Puey της WP Eric Auge έκανε τη μεγάλη έκπληξη, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο απέναντι σε όλες τις συμμετοχές του EnduroGP και πανηγυρίζοντας την πρώτη του συνολική νίκη σε Super Test.

EnduroGP Rnd 3

Πίσω του βρέθηκαν οι Zach Pichon και Andrea Verona, με τον Josep Garcia να περιορίζεται στην τέταρτη θέση, σε μια ημέρα όπου η βροχή επιδείνωνε συνεχώς τις συνθήκες της διαδρομής, κάνοντας αδύνατο για τους έμπειρους αναβάτες να χτυπήσουν τον χρόνο του νεαρού Ισπανού.

EnduroGP Rnd 3

Το Σάββατο, στην πρώτη πλήρη ημέρα αγώνα, οι Josep Garcia και Andrea Verona έδωσαν μια πραγματική μάχη σώμα με σώμα. Ο Garcia ξεκίνησε ιδανικά, κερδίζοντας τα τρία πρώτα tests και χτίζοντας προβάδισμα από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ωστόσο, ο Verona ανέβασε ρυθμό στη συνέχεια, βρήκε καλύτερο ρυθμό στις ειδικές και κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση στο τελευταίο Cross Test της ημέρας.

EnduroGP Rnd 3

Ο Ιταλός πήρε έτσι την πρώτη του συνολική νίκη για το 2026, επικρατώντας του ομόσταυλου του για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, με τον Zach Pichon να συμπληρώνει το βάθρο.

EnduroGP Rnd 3

Στην κατηγορία Youth, ο Valentin Mersin χάρισε στη Fantic μια σημαντική νίκη, ενώ έντονος ήταν ο ανταγωνισμός και στις κατηγορίες Junior, όπου συνεχίστηκε η δυνατή μάχη των νεαρών αναβατών σε όλο το τριήμερο.

EnduroGP Rnd 3

Την Κυριακή, ο Josep Garcia απάντησε άμεσα. Ο Ισπανός της KTM εμφανίστηκε αποφασισμένος από την αρχή της δεύτερης ημέρας και κατάφερε να πάρει τη νίκη στο EnduroGP, αφήνοντας δεύτερο τον Verona και τρίτο τον Steve Holcombe της Sherco.

EnduroGP Rnd 3

Η μάχη των δύο εργοστασιακών αναβατών της KTM εξελίχθηκε στο βασικό θέμα του αγώνα στη Φινλανδία, με τον Garcia να διατηρεί το προβάδισμα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, αλλά τον Verona να δείχνει ότι πλέον έχει βρει ρυθμό και μπορεί να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο.

EnduroGP Rnd 3

Ο αγώνας του Vierumäki επιβεβαίωσε επίσης την εξαιρετική κατάσταση της αγωνιστικής ομάδας της KTM στο EnduroGP, καθώς οι εργοστασιακοί της αναβάτες Garcia και Verona μονοπώλησαν τις πρώτες θέσεις και στις δύο ημέρες, σε έναν γύρο που συνδύασε γρήγορα περάσματα, τεχνικά κομμάτια και ασταθείς καιρικές συνθήκες.

EnduroGP Rnd 3

To ραντεβού του EnduroGP ανανεώνεται για τις 12 με 14 Ιουνίου του 2026, στo Fafe της Πορτογαλίας για τον 4ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όπου οι Josep Garcia και Andrea Verona έχουν τις πρώτες δύο θέσεις με τον Pichon Zachary, Holcombe Steven και Brad Freeman να ολοκληρώνουν την πρώτη 5άδα, με 4 ακόμα γύρους να απομένουν.