Φόρος τιμής στον Pedrosa απ’ την Red Bull

Ένα ντοκιμαντέρ και ένα CR 500 custom
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

22/1/2019

Ο Dani μπορεί να αναρρώνει ακόμη απ’ το πρόσφατο χειρουργείο του, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να δειχτεί την αγάπη που του εκφράζουν συχνά πυκνά πολλοί φορείς, όπως έκανε τώρα η Red Bull προσφέρωντάς του μια custom Flat Track μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι η τρίτη μοτοσυκλέτα που λαμβάνει ως δώρο ο Pedrosa τόσο σύντομα, καθώς πέρσι το Δεκέμβρη η Honda του είχε δωρίσει δυο μοτοσυκλέτες με μεγάλη συναισθηματική αξία. Όπως θα έχετε διαβάσει ήδη στο τεύχος που κυκλοφορεί, η Big-H έδωσε απλόχερα στον βραχύσωμο αναβάτη την RS250RW με την οποία είχε κερδίσει το πρωτάθλημα του 2005, καθώς και την RC212V που μ’ αυτήν είχε έρθει δεύτερος το 2007. Οι μοτοσυκλέτες επιλέχθηκαν με προσοχή καθώς μ’ αυτές είχε δώσει φοβερές μάχες εκείνη την εποχή και είχε γνωρίσει μεγάλη δόξα.


Η Red Bull απ’ τη μεριά της αναγνωρίζοντας την συμβολή του Dani στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια, όντας και χορηγός του, αποφάσισε με την σειρά της να τον τιμήσει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αρχικά, σε συνεργασία με τον Michael “Woolie” Woolaway –custom builder της γνωστής Deus Ex Machina- αποφάσισαν να δημιουργήσει μια custom μοτοσυκλέτα για τον Dani. Ο Woolie χρησιμοποίησε έναν κινητήρα της Honda από CR500 και τον τοποθέτησε στο χειροποίητο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που κατασκεύασε. Οι ζάντες 19 ιντσών που τοποθετήθηκαν, όπως και το φαρδύ τιμόνι, συμπλήρωσαν τη λίστα με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί μια Flat Track μοτοσυκλέτα. Το τηλεσκοπικό πιρούνι της Öhlins έχει διάμετρο 43 χιλιοστά και το αμορτισέρ είναι χειροποίητο απ’ τον Jimmy Wood της Race Tech, ενώ στα φρένα έχουμε τις δαγκάνες της Brembo. Η αισθητική της μοτοσυκλέτας συμπληρώνεται απ’ τα πλαστικά που φέρουν το φτερό της Honda εκατέρωθεν στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ μπροστά υπάρχει το number plate με τον αριθμό του Dani –φυσικά- έχοντας κεντρικά τοποθετημένο τον προβολέα.

Στο τέλος ακολουθεί γκάλερι με πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Η φλοίδα που χρησιμοποιείται για σέλα είναι κατασκευασμένη απ’ την Saddlemen και οι διαστάσεις της βοηθούν ώστε να διατηρηθεί το ύψος χαμηλά και να έχει όσο το δυνατόν πιο σταθερό πάτημα ο βραχύσωμος αναβάτης. Κατά τη διάρκεια της εξατομίκευσης της μοτοσυκλέτας για να έρθει στα μέτρα του Pedrosa, έγιναν και οι κατάλληλες επεμβάσεις στον κινητήρα ώστε να μπορεί εύκολα να τον βάλει μπροστά με την μανιβέλα. Το αρχικό σχέδιο ήταν να επηρεάσουν τη συμπίεση του κινητήρα, επεμβαίνοντας στην θυρίδα εισαγωγής, αποτρέποντας έτσι την στιγμιαία αύξηση της συμπίεσης απ’ την κίνηση του εμβόλου, με αποτέλεσμα η μανιβέλα να χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να λειτουργήσει. Επειδή όμως θα επηρεαζόταν και η απόδοση του κινητήρα, επικοινώνησαν με την Lectern που τους κατασκεύασε ένα καρμπυρατέρ που εξαλείφει το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εκτελώντας ολόκληρη την κίνηση της μανιβέλας η κνήμη χτυπάει στο μαρσπιέ με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην έχει λυθεί πλήρως. Έτσι ο Woolie αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν αυτόματο αποσυμπιεστή τροποποιώντας την κεφαλή και ως εκ τούτου ο κινητήρας παίρνει μπροστά πιο εύκολα χωρίς να χρειάζεται η μανιβέλα να εκτελέσει όλη την διαδρομή.


Μόλις η κατασκευή της Flat Track ολοκληρώθηκε, στάλθηκε απ’ την Red Bull στον Dani ώστε να γίνουν τα απαραίτητα γυρίσματα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Silent Samurai” και είναι αφιερωμένο στην καριέρα του, αποτελώντας το δεύτερο δώρο της Red Bull.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο

Ετικέτες

GASGAS ES 800 και SM 800 - Πιάστηκαν "επ' αυτοφώρω" σε δοκιμές

Ο μπροστινός προβολέας έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO
motomag με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/4/2024

Δύο νέα μοντέλα της GASGAS απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του γερμανικού Motorrad τις προηγούμενες ημέρες σε στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τις νέες εκδόσεις των μοντέλων ES και SM, τα οποία όμως τώρα εφοδιάζονται με τον δικύλινδρο κινητήρα των 799 κυβικών της KTM.

Στην περίπτωση του ES 800 μιλάμε για την έκδοση Enduro η οποία πλέον θα χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο κινητήρα LC8c των 799 κ.εκ. της ΚΤΜ με απόδοση 95 ίππους. Τώρα όσον αφορά το SM 800 το Supermoto της GASGAS ομοίως και αυτό θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα των 799 κυβικών, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι εκδόσεις ES 700 και SM 700 θα σταματήσουν ή αν θα συνεχίσουν την εμπορική τους πορεία στις αγορές.

με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.

Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της GASGAS όσον αφορά τον εμπρόσθιο προβολέα. Αυτός έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό. Η σύμπραξη αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα η κινεζική εταιρεία κατασκευάζει μοντέλα για την KTM. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι και στοιχείο για να μας μπερδέψει επίτηδες, αλλάζοντας σχήμα στο τελικό στάδιο.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν και από ότι βλέπουμε τα δύο αυτά νέα μοντέλα της GASGAS έχουν πάρει την τελική τους μορφή, οπότε θα έχουμε νέα τους πολύ πολύ σύντομα.

Ετικέτες