Φόρος τιμής στον Pedrosa απ’ την Red Bull

Ένα ντοκιμαντέρ και ένα CR 500 custom
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

22/1/2019

Ο Dani μπορεί να αναρρώνει ακόμη απ’ το πρόσφατο χειρουργείο του, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να δειχτεί την αγάπη που του εκφράζουν συχνά πυκνά πολλοί φορείς, όπως έκανε τώρα η Red Bull προσφέρωντάς του μια custom Flat Track μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι η τρίτη μοτοσυκλέτα που λαμβάνει ως δώρο ο Pedrosa τόσο σύντομα, καθώς πέρσι το Δεκέμβρη η Honda του είχε δωρίσει δυο μοτοσυκλέτες με μεγάλη συναισθηματική αξία. Όπως θα έχετε διαβάσει ήδη στο τεύχος που κυκλοφορεί, η Big-H έδωσε απλόχερα στον βραχύσωμο αναβάτη την RS250RW με την οποία είχε κερδίσει το πρωτάθλημα του 2005, καθώς και την RC212V που μ’ αυτήν είχε έρθει δεύτερος το 2007. Οι μοτοσυκλέτες επιλέχθηκαν με προσοχή καθώς μ’ αυτές είχε δώσει φοβερές μάχες εκείνη την εποχή και είχε γνωρίσει μεγάλη δόξα.


Η Red Bull απ’ τη μεριά της αναγνωρίζοντας την συμβολή του Dani στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια, όντας και χορηγός του, αποφάσισε με την σειρά της να τον τιμήσει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αρχικά, σε συνεργασία με τον Michael “Woolie” Woolaway –custom builder της γνωστής Deus Ex Machina- αποφάσισαν να δημιουργήσει μια custom μοτοσυκλέτα για τον Dani. Ο Woolie χρησιμοποίησε έναν κινητήρα της Honda από CR500 και τον τοποθέτησε στο χειροποίητο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που κατασκεύασε. Οι ζάντες 19 ιντσών που τοποθετήθηκαν, όπως και το φαρδύ τιμόνι, συμπλήρωσαν τη λίστα με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί μια Flat Track μοτοσυκλέτα. Το τηλεσκοπικό πιρούνι της Öhlins έχει διάμετρο 43 χιλιοστά και το αμορτισέρ είναι χειροποίητο απ’ τον Jimmy Wood της Race Tech, ενώ στα φρένα έχουμε τις δαγκάνες της Brembo. Η αισθητική της μοτοσυκλέτας συμπληρώνεται απ’ τα πλαστικά που φέρουν το φτερό της Honda εκατέρωθεν στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ μπροστά υπάρχει το number plate με τον αριθμό του Dani –φυσικά- έχοντας κεντρικά τοποθετημένο τον προβολέα.

Στο τέλος ακολουθεί γκάλερι με πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Η φλοίδα που χρησιμοποιείται για σέλα είναι κατασκευασμένη απ’ την Saddlemen και οι διαστάσεις της βοηθούν ώστε να διατηρηθεί το ύψος χαμηλά και να έχει όσο το δυνατόν πιο σταθερό πάτημα ο βραχύσωμος αναβάτης. Κατά τη διάρκεια της εξατομίκευσης της μοτοσυκλέτας για να έρθει στα μέτρα του Pedrosa, έγιναν και οι κατάλληλες επεμβάσεις στον κινητήρα ώστε να μπορεί εύκολα να τον βάλει μπροστά με την μανιβέλα. Το αρχικό σχέδιο ήταν να επηρεάσουν τη συμπίεση του κινητήρα, επεμβαίνοντας στην θυρίδα εισαγωγής, αποτρέποντας έτσι την στιγμιαία αύξηση της συμπίεσης απ’ την κίνηση του εμβόλου, με αποτέλεσμα η μανιβέλα να χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να λειτουργήσει. Επειδή όμως θα επηρεαζόταν και η απόδοση του κινητήρα, επικοινώνησαν με την Lectern που τους κατασκεύασε ένα καρμπυρατέρ που εξαλείφει το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εκτελώντας ολόκληρη την κίνηση της μανιβέλας η κνήμη χτυπάει στο μαρσπιέ με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην έχει λυθεί πλήρως. Έτσι ο Woolie αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν αυτόματο αποσυμπιεστή τροποποιώντας την κεφαλή και ως εκ τούτου ο κινητήρας παίρνει μπροστά πιο εύκολα χωρίς να χρειάζεται η μανιβέλα να εκτελέσει όλη την διαδρομή.


Μόλις η κατασκευή της Flat Track ολοκληρώθηκε, στάλθηκε απ’ την Red Bull στον Dani ώστε να γίνουν τα απαραίτητα γυρίσματα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Silent Samurai” και είναι αφιερωμένο στην καριέρα του, αποτελώντας το δεύτερο δώρο της Red Bull.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο

Ετικέτες

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Η μη συμμόρφωση με τους αυστηρότερες Euro5+ προδιαγραφές ρύπων θέτουν αυτομάτως το YZF-R1 εκτός ευρωπαϊκής αγοράς
motomagYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η Yamaha δεν σκοπεύει να δαπανήσει τον χρόνο και το χρήμα που χρειάζεται, προκειμένου τα YZF-R1 και YZF-R1M να συμμορφωθούν με της Euro5+ προδιαγραφές, κατά συνέπεια από το 2025 που λήγει η παράταση για την ταξινόμηση των Euro 5 μοτοσυκλετών δεν θα μπορούν να πωλούνται στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, η supersport κατηγορία έχει γνωρίσει μεγάλη εξειδίκευση, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στη χρήση πίστας, περιορίζοντας έτσι το κοινό της. Αυτό, σε συνδυασμό με την στροφή του κοινού σε μοτοσυκλέτες που εκπληρώνουν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι Adventure, οδήγησαν την άλλοτε κραταιά κατηγορία στις πωλήσεις, σε πτώση. Το κοινό που τις επιλέγει είναι πλέον πολύ μικρότερο, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, όπου από όποια καφετέρια και αν περνούσες απέξω, έβλεπες μία σειρά από superbike και supersport μοτοσυκλέτες. Εννοείται ότι η διαρκής οικονομική στενότητα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπου που κινείται η αγορά, η οποία πλέον έχει αλλάξει ρότα και έχει παρουσιάσει διαφορετικές ανάγκες, σε σχέση με τότε.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ήδη η Yamaha, από το 2020 και μετά, αποφάσισε να βγάλει από την παραγωγή το YZF-R6, διατηρώντας μόνο την έκδοση RACE, η οποία δεν βγάζει πινακίδα και στοχεύει αποκλειστικά όσους θέλουν ένα τετρακύλινδρο supersport 600 κυβικών για την πίστα. Το 2025 φαίνεται ότι σειρά έχει, τουλάχιστον για την Ευρώπη, το superbike της Iwata, το οποίο πιθανότατα θα συνεχίσει να παράγεται, όμως μόνο σε μία αντίστοιχη έκδοση με την RACE του R6. Τουλάχιστον έτσι φανερώνουν πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η οποία βέβαια πλέον δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή, αναμφίβολα επηρεάστηκε από την ζήτηση και το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των εγκρίσεων τύπου. Αποτελεί, όμως ταυτόχρονα και μία δήλωση του Ιαπωνικού εργοστασίου για το μέλλον, το οποίο μας είχε εν μέρει αποκαλύψει ο μέχρι πολύ πρόσφατα President & CEO της Yamaha, Eric de Seynes, στα πλαίσια της EICMA 2023. Η συνέντευξη του έχει δημοσιευθεί στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2023, αυτό όμως που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι η εταιρεία των τριών διαπασών έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση. Το YZF-R1 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ως προς την αλλαγή των στόχων, με το R&D να κοιτάζει στο μέλλον, σε μία αγορά, αλλά και κοινωνία, που θέτει διαφορετικές προτεραιότητες με πριν.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ξεκινώντας το 1998, το YZF-R1 δημιούργησε ένα φανατικό κοινό γύρω από το όνομά του, κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. To 2002 άφησε πίσω το καρμπυρατέρ, με την τροφοδοσία να περνά στην εποχή του injection, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Yamaha έφερε εισαγωγή ram-air, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες (αντί για τις συμβατικές μέχρι τότε) και steering damper στο τιμόνι.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Το 2009 είδε την εμφάνιση του crossplane τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, προσδίδοντας μία ξεχωριστή χροιά, κάνοντας το YZF-R1 να ξεχωρίζει από μακριά, μόνο από τον ήχο του. Η τελευταία μεγάλη ανανέωση ήρθε το 2015, με σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και την παρουσίαση της "ειδικής" έκδοσης M, με τεχνολογία απευθείας από τα MotoGP.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη ανανέωση για το ιαπωνικό superbike, με τις επόμενες χρονιές να χαρακτηρίζονται από μικρές βελτιώσεις και συμμορφώσεις με τους εκάστοτε περιορισμούς ρύπων (Euro4, Euro5). Η συμμετοχή της Yamaha στα Motul WSBK, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Suzuki, η οποία έβγαλε εντελώς το GSX-R1000R από την γκάμα της στην Ευρώπη, μόλις μερικά χρόνια μετά την παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου της. Αντιθέτως, λόγω της ανάγκης των μέχρι τώρα κανονισμών των Motul WSBK που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής, πιστεύουμε ότι η Yamaha θα κρατήσει στην γκάμα της το YZF-R1, χωρίς όμως να μπορεί να βγάλει πινακίδα. Ένα τέλος εποχής, το οποίο είχαμε προβλέψει στο MOTO, χρόνια πριν, καθώς βλέπαμε την ολοένα μεγαλύτερη εξειδίκευση της κατηγορίας, η οποία έπαυε πλέον να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για χρήση στον δημόσιο δρόμο.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην ΕυρώπηYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην Ευρώπη