Πριν από λίγο εξέδωσε δελτίο τύπου η FIM και η Επιτροπή Αγώνων των Grand Prix, με το οποίο ενημερώνουν πως ενεργοποιείται με άμεση ισχύ η ποινή που θα αφορά τον "μεγαλύτερο γύρο", κάτι για το οποίο είχαμε γράψει πως συζητούνταν έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δοκιμών στο Qatar.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή που αποτελείται από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος της Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA) και Takanao Tsubouchi (MSMA) συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης νωρίτερα σήμερα το πρωί και κατέληξε στην συγκεκριμένη απόφαση. Το σκεπτικό πίσω από αυτή είναι πως όταν οι αγωνοδίκες επιβάλλουν μια ποινή για αλλαγή θέσης, σε περίπτωση παραβίασης των ορίων της πίστας ή για κάποιον άλλο λόγο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι άδικο το αποτέλεσμα (ανάλογα με το αν ο αναβάτης είναι κοντά σε αντιπάλους του ή όχι) ενώ είναι επίσης και δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την εκτέλεσή της, όταν υπάρχουν πολλαπλές παραβάσεις ταυτόχρονα.
Σε μια προσπάθεια να είναι πιο δίκαιη η επιβολή της ποινής, η Επιτροπή Αγώνων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ασφαλείας, αποφάσισαν να θεσπίσουν την ποινή του "μακρύτερου γύρου". Σε κάθε πίστα θα καθορίζεται και θα σηματοδοτείται με ασφάλεια μια διαδρομή γύρω από τα όρια (συνήθως σε κάποιο ασφάλτινο κομμάτι διαφυγής στο εξωτερικό τμήμα μιας στροφής), η οποία θα είναι μερικά δευτερόλεπτα πιο αργή από την αγωνιστική γραμμή. Ο τιμωρημένος αναβάτης θα πρέπει να περνάει μέσα από αυτή την σηματοδοτημένη διαδρομή μέσα τρεις γύρους από την στιγμή που θα ειδοποιηθεί ότι του επιβλήθηκε η ποινή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται κάποια δευτερόλεπτα (συνήθως δύο ή περισσότερα) στον συγκεκριμένο γύρο. Παράλληλα θα καθοριστούν και διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέψουν στους αγωνοδίκες να επιβάλλουν μια αντίστοιχη χρονική ποινή, σε περίπτωση που ο αναβάτης δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτή τη διαδρομή (όταν για παράδειγμα έχει βγει κόκκινη σημαία).
Η συγκεκριμένη ποινή θα προστεθεί στη λίστα με τις ποινές που έχουν στην διάθεσή τους οι αγωνοδίκες, η οποία αν και αρχικά θα αφορά παραβιάσεις των ορίων της πίστας, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε όποιες περιπτώσεις κρίνουν ότι χρειάζεται. Η ποινή για την παραχώρηση θέσης θα εξακολουθήσει κι αυτή να υφίσταται στο "οπλοστάσιο" των αγωνοδικών.
Suzuki Moto Greece - Επέκταση συνεργασίας με τον Πάνο Κακολύρη
Η Suzuki Moto Greece ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με τον Πάνο Κακολύρη για το 2025 με τον πρωταθλητή Enduro να την εκπροσωπεί και στους αγώνες Rally-Raid.
Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση για τις ανάγκες του Enduro, η αγωνιστική ομάδα της Suzuki θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο με ονομασία RMX-250Z, το οποίο θα βασίζεται στο RM-Z250. Με τις κατάλληλες αλλαγές, η μοτοσυκλέτα αυτή θα είναι έτοιμη για να λάβει μέρος σε αγώνες Enduro.
Στο Rally, ο Πάνος θα συνεχίσει να οδηγεί το V-STROM 800DE το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα της Suzuki πέρυσι για τις ανάγκες του Hellas Rally και απέδειξε την αξία του σε απαιτητικές συνθήκες.
Με την επέκταση της συνεργασίας με τον Κακολύρη η Suzuki θέλει να ενισχύσει τη θέση της στους αγώνες, με την RMX-250Z στο Enduro και το V-STROM 800DE στο Rally, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Suzuki στις αγωνιστικές διοργανώσεις.
Τη δημιουργία του RMX 250 καθώς και την πορεία της ομάδας στους αγώνες, μπορείτε να δείτε στα Social Media της Suzuki Moto Greece.