O Max Biaggi έφτασε μια ανάσα πριν τον θάνατο κι αυτό επέφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και στην θεώρηση της ζωής ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο ίδιος θεωρεί ότι αναγεννήθηκε κι ότι είναι πλέον ο καιρός για να κάνει ένα εντελώς νέο ξεκίνημα.
"Οι μοτοσυκλέτες τελείωσαν… για πάντα. Τώρα θα αφοσιωθώ στην προπόνηση", δήλωσε ο Biaggi και συνέχισε λέγοντας πως "μετά το ατύχημα ξύπνησα στο νοσοκομείο και πονούσα ανυπόφορα σε όλο μου το σώμα".
Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν πάντως μεγάλη αίσθηση, καθώς όσο καιρό ο Max νοσηλευόταν, τα ιατρικά ανακοινωθέντα έκαναν λόγο μεν για σοβαρή κατάσταση, αλλά ανέφεραν πως δεν υπήρχε κίνδυνος για την ζωή του. Ο Biaggi όμως έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση: "Άκουσα τη φωνή του γιατρού Giuseppe Cardillo να μου λέει: Biaggi, θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Έχει μόλις 20% πιθανότητες να επιβιώσεις".
Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έφτασε τόσο κοντά στο θάνατο που βίωσε μια μεταφυσική εμπειρία, αντικρύζοντας το περίφημο "φως". "Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένα φως μπροστά μου. Είδα τον εαυτό μου μωρό με την μητέρα μου Olga, η οποία φορούσε ένα πράσινο παλτό… Μετά είδα τον πατέρα μου Pietro μαζί με το πρώτο μου ποδήλατο, είδα την πρώτη φορά που κλώτσησα μπάλα… Εκείνη την ώρα ήθελα να σταματήσω αυτή την αναδρομή, αυτό το ταξίδι, γιατί ένιωθα πως η ζωή γλιστρούσε από μέσα μου. Είπα στον εαυτό μου πως δεν είναι ακόμη η ώρα μου".
Ο αναγεννημένος Biaggi νιώθει ευγνώμον απέναντι σε όσους νοιάστηκαν γι' αυτόν, ιδιαίτερα στην τραγουδίστρια Bianca Atzei: "Οφείλω πολλά στην σύντροφό μου", είπε ο Max. "Έμεινε ξύπνια για 15 ώρες σερί για να με φροντίσει. Τα λόγια δεν είναι αρκετά και μετρούν μόνο οι χειρονομίες. Δεν πιστεύω στον γάμο, αλλά θέλω να αποκτήσω μαζί της ένα παιδί."
Ο Max όμως προχωρά ακόμη πιο μπροστά και εκτιμά το γεγονός ότι του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία: "Η ζωή μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να την κάνω να αξίζει".
Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη
Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Hondaμε DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.
Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (SmartClutchSystem) που χρησιμοποιεί η MVAgusta στο TurismoVeloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.
Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 AfricaTwin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MVAgusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.
Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.
Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MVAgusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifterup/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.
Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα SuperAdventureS / R και 1290 SuperDukeR / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.