Τέλος οι μοτοσυκλέτες για τον Biaggi

Αλλαγή πορείας για τον Max
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

20/7/2017

O Max Biaggi έφτασε μια ανάσα πριν τον θάνατο κι αυτό επέφερε πολλές αλλαγές στον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και στην θεώρηση της ζωής ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο ίδιος θεωρεί ότι αναγεννήθηκε κι ότι είναι πλέον ο καιρός για να κάνει ένα εντελώς νέο ξεκίνημα.

"Οι μοτοσυκλέτες τελείωσαν… για πάντα. Τώρα θα αφοσιωθώ στην προπόνηση", δήλωσε ο Biaggi και συνέχισε λέγοντας πως "μετά το ατύχημα ξύπνησα στο νοσοκομείο και πονούσα ανυπόφορα σε όλο μου το σώμα".

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν πάντως μεγάλη αίσθηση, καθώς όσο καιρό ο Max νοσηλευόταν, τα ιατρικά ανακοινωθέντα έκαναν λόγο μεν για σοβαρή κατάσταση, αλλά ανέφεραν πως δεν υπήρχε κίνδυνος για την ζωή του. Ο Biaggi όμως έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση: "Άκουσα τη φωνή του γιατρού Giuseppe Cardillo να μου λέει: Biaggi, θα είμαι ειλικρινής μαζί σου. Έχει μόλις 20% πιθανότητες να επιβιώσεις".

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έφτασε τόσο κοντά στο θάνατο που βίωσε μια μεταφυσική εμπειρία, αντικρύζοντας το περίφημο "φως". "Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένα φως μπροστά μου. Είδα τον εαυτό μου μωρό με την μητέρα μου Olga, η οποία φορούσε ένα πράσινο παλτό… Μετά είδα τον πατέρα μου Pietro μαζί με το πρώτο μου ποδήλατο, είδα την πρώτη φορά που κλώτσησα μπάλα… Εκείνη την ώρα ήθελα να σταματήσω αυτή την αναδρομή, αυτό το ταξίδι, γιατί ένιωθα πως η ζωή γλιστρούσε από μέσα μου. Είπα στον εαυτό μου πως δεν είναι ακόμη η ώρα μου".

Ο αναγεννημένος Biaggi νιώθει ευγνώμον απέναντι σε όσους νοιάστηκαν γι' αυτόν, ιδιαίτερα στην τραγουδίστρια Bianca Atzei: "Οφείλω πολλά στην σύντροφό μου", είπε ο Max. "Έμεινε ξύπνια για 15 ώρες σερί για να με φροντίσει. Τα λόγια δεν είναι αρκετά και μετρούν μόνο οι χειρονομίες. Δεν πιστεύω στον γάμο, αλλά θέλω να αποκτήσω μαζί της ένα παιδί."

Ο Max όμως προχωρά ακόμη πιο μπροστά και εκτιμά το γεγονός ότι του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία: "Η ζωή μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να την κάνω να αξίζει".

 

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.