8o Enduro Festival Μεγάρων 2025 - Στις 25-26 Ιανουαρίου

Από τη ΛΕ.Μ.Μ. - Entouring Moto Club: Με διαδρομή 80+χλμ χορταστικού Enduro
ΛΕΜΜ - 8ο Enduro Festival Μεγάρων
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/1/2025

Η ΛΕ.Μ.Μ. - Entouring Moto Club διοργανώνει στις 25-26 Ιανουαρίου 2025 την καθιερωμένη της εκδήλωση “ENDURO FESTIVAL ΜΕΓΑΡΩΝ” για 8η φορά. Η εκδήλωση αυτή λειτουργεί κυρίως ως μία γιορτή και σημείο συνάντησης αναβατών κυρίως off road μοτοσυκλετών.

Το “ENDURO FESTIVAL ΜΕΓΑΡΩΝ” στις προηγούμενες διοργανώσεις του είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας βάση στη σοβαρή οργάνωση της εκδήλωσης και πρωτίστως στην ασφάλεια των συμμετεχόντων της ,προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών και αναβατών από όλη την Ελλάδα ξεπερνώντας μάλιστα τις περισσότερες φορές τις 500 συμμετοχές!

Με αφορμή την επετειακή χρονιά της Λέσχης, όπου το 2025 κλείνει 40 χρόνια λειτουργίας της, η ΛΕ.Μ.Μ. - Entouring Moto Club αποφάσισε να δώσει στο “ENDURO FESTIVAL ΜΕΓΑΡΩΝ”, περισσότερο την έννοια του Φεστιβάλ. Έτσι το Σαββάτο θα στηθούν στην πλατεία “Εξω Βρύσης” έξω από τα γραφεία της Λέσχης οι τέντες όλων των χορηγών, που θα λειτουργήσουν ώς μία έκθεση off road μοτοσυκλέτας.

Το Σάββατο μετά τις 20:00 θα πραγματοποιηθεί "Beer party" με μουσική.

Θα υπάρχει χώρος PARK FERME ,ο οποίος θα φυλάσσεται από μισθωμένη εταιρία security, για τους φίλους που θα επισκεφτούν τη διοργάνωση από μακρυά και θα θελήσουν να αφήσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να τις πάρουν την επόμενη ημέρα της εντουροβόλτας.

Η λέσχη θα φροντίσει να κλειδώσει τιμές και προτείνει στους συμμετέχοντες κοντινά καταλύματα.

Στο ίδιο σημείο θα υπάρχει η γραμματεία της εκδήλωσης, όπου την Κυριακή από τις 8:30 θα εκκινήσουν και θα επιστρέψουν οι συμμετέχοντες της σηματοδοτημένης εντουροβόλτας!

Η γραμματεία θα δέχεται εγγραφές και το Σαββάτο έως τις 21:00 για αυτούς που θα επιλέξουν να αφήσουν τις μοτοσυκλέτες τους στο park ferme.

Σύντομα θα αναρτηθεί ηλεκτρονική φόρμα εγγραφών όπου θα μπορείτε να κάνετε προεγγραφή της συμμετοχής σας και να βρείτε στη γραμματεία σε ξεχωριστό πόστο έτοιμη τη δήλωσή σας προ συμπληρωμένη με τα στοιχεία σας, το αναμνηστικό μπλουζάκι στο μέγεθος που θα επιλέξετε και τα αυτοκόλλητα συμμετοχής σας ώστε να αποφορτιστούν οι ουρές στη γραμματεία!

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  • Χαρακτηρίζεται επετειακή διαδρομή 80+χλμ χορταστικού Enduro μετρίου ως υψηλού βαθμού δυσκολίας
  • 50-50 νέων μονοπατιών συνδυασμένα με παλιά, με πολλές εναλλαγές στα τερέν και στα τοπία των κοντινών βουνών
  • Ανεφοδιασμός στα 45km περίπου με το απαραίτητο σνάκ και νερά
  • Θα υπάρχει πυκνή και σωστή σήμανση όπως φροντίζει πάντα η λέσχη
  • Προπομποί θα φροντίσουν για το τσεκάρισμα της διαδρομής και οι σκούπες θα εκκινήσουν στις 11:00πμ οπότε φροντίστε για την έγκαιρη προσέλευση σας
  • Θα υπάρχουν σημεία ΣΕΔ για τσεκάρισμα και άτομα σε σημεία που χρειάζεται για την ασφάλεια σας
  • Στα hard κομμάτια δεν θα υπάρχουν βοήθειες και θα είναι σηματοδοτημένα στην είσοδο τους με επιλογές για αποφυγή αυτών
  • Η διαδρομή θέλει καλή διαχείριση δυνάμεων και χρόνου ώστε να την ολοκληρώσετε και να την ευχαριστηθείτε!
  • [ΤΙΡ] Όσοι μετά τον ανεφοδιασμό αισθάνεστε κουρασμένοι μην επιλέξετε τα hard κομμάτια ,έτσι ώστε να μην χάσετε μια όμορφη με ροή επιστροφή
  • Σε 2 σημεία θα υπάρχουν 2 ασθενοφόρα 1 του Δήμου και 1 ιδιωτικό μισθωμένο, αχρείαστα να είναι!

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία:

  • 6937440784 - ΚΩΣΤΑΣ
  • 6971739465 - ΓΙΑΝΝΗΣ

Γερμανοί οικολόγοι κάνουν επίθεση σε όλα τα Enduro εντός Ε.Ε.! Πρώτος στόχος η KTM!

Προσπαθούν να αναδείξουν το ζήτημα σε επίπεδο “dieselgate”
Γερμανοί οικολόγοι κάνουν επίθεση σε όλα τα Enduro εντός Ε.Ε.! Πρώτος στόχος η KTM!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/6/2026

Μερίδα μέσων ενημέρωσης κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες (αν και βλέπουμε να εξαπλώνεται και σε άλλες γλώσσες) αναπαράγουν χωρίς κανένα έλεγχο της πληροφορίας ή εμβαθύνοντας στο ζήτημα, την καταγγελία πως η KTM παραποιεί την ιπποδύναμη των δίχρονων Enduro μοτοσυκλετών της οικογένειας EXC που θα έπρεπε να είναι μόλις 15 ίππους σύμφωνα με τους Euro 4 και Euro 5 κανονισμούς. Το ζήτημα των ρύπων και κατά συνέπεια της ιπποδύναμης είναι ένα φυσικά, και είναι βέβαια το πιο βασικό αλλά δεν είναι το μόνο, οι Γερμανοί ζητούν καθρέφτες, φλας κτλ στις Enduro μοτοσυκλέτες που προορίζονται για εκτός δρόμου χρήση.

Πριν εξετάσουμε πολύ γρήγορα την καταγγελία κατά της KTM ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία της είδησης:


Ο στόχος μπορεί να είναι η KTM αλλά ομοίως επεκτείνεται προς όλες τις μάρκες που κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Τα άρθρα των ZDF και Der Spiegel είναι κατάπτυστα ως προς τον τρόπο γραφής και την επιχειρηματολογία τους.

Αρκεί κανείς να διαβάσει την παράγραφο που λέει πως «η KTM έβαλε μέσα στην καθημερινή κίνηση των Γερμανικών δρόμων 27.000 παράνομες μοτοσυκλέτες το 2025», για να καταλάβει πως η αρθρογραφία αυτή είναι κατευθυνόμενη και κάπου αποσκοπεί. Κανείς, πουθενά, δεν είδε στην Γερμανία να κυκλοφορούν σωρηδόν τα EXC καθημερινά στους δρόμους, ανάμεσα στα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ το νούμερο αυτό, των 27.000 Enduro δεν απέχει απλά από την πραγματικότητα, αλλά είναι τόσο χοντρό ψέμα που φαίνεται σαν να έδωσαν την δουλειά αυτή της λασπολογίας στον νεότερο συντάκτη που είχαν και δεν τον έλεγξαν κιόλας.

Αν αθροίσει κανείς τα KTM EXC 250/300, 350/450/500 EXC-F και όλες τις special εκδόσεις που πωλούνται στην Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτείας εκεί, τότε έχουμε 2,378 πωλήσεις το 2024 και μόλις 332 το 2025.

Από Husqvarna TE 150/250/300 και FE 250/350/450/501 μαζεύουμε 1,083 μονάδες το 2024 και 90 το 2025 ενώ από Gasgas EC έχουμε 800 το 2024 και 42 το 2025.

Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς την τεράστια διαφορά πωλήσεων της KTM μεταξύ 2024 και 2025 και πως όλοι θυμόμαστε το πώς δικαιολογείται κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό μας κάνει 4,261 Enduro το 2024 και 464 Enduro το 2025 την ίδια ώρα που τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν 27.000 προβληματικές μοτοσυκλέτες. Δεν έχει νόημα να υποθέσει κανείς πως μπορεί να πωλούνται άλλες τόσες μοτοσυκλέτες Enduro χωρίς πινακίδα που δεν φαίνονται στο παραπάνω νούμερο, γιατί αυτές έτσι και αλλιώς δεν κυκλοφορούν «στους Γερμανικούς δρόμους καθημερινά». Το νούμερο αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα και δυστυχώς αναπαράγεται στην γερμανική τηλεόραση και έτσι, δίχως κανένα φιλτράρισμα, καταλήγουν όλα τα παραπάνω και σε άλλες σελίδες των copy-paste άρθρων, διογκώνοντας το πρόβλημα.

Σημειώστε τώρα πως πουθενά δεν γίνεται λόγος για Beta, Sherco κτλ, αλλά μόνο για την KTM, λες και τα υπόλοιπα Enduro περνούν τις προδιαγραφές ρύπων και ήχου.

Προφανώς στοχεύουν σε ανάδειξη του ζητήματος σε σκάνδαλο για να αξιώσουν κάποιου είδους αποζημίωσης, κατέληξαν όμως να γίνουν περίγελος στο ίδιο το κοινό τους. Το γεγονός πως γελά κανείς με τέτοια αρθρογραφία, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν αποτελεί και πραγματικό πρόβλημα καθώς η μοτοσυκλέτα ως όχημα έχει ελλιπέστατη εκπροσώπηση εντός της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που το κυνήγι των ρύπων γίνεται ολοένα και αυστηρότερο. Το γεγονός επίσης πως υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση στην KTM, ξεπερνά το στάδιο του «ύποπτου» είναι μία κανονική δήλωση σε αυτό το σημείο.

Η KTM μπήκε στην διαδικασία να σχολιάσει το γεγονός, όταν είδε πως πέρα από τα συγκεκριμένα γερμανικά μέσα, το ζήτημα προχωρούσε με την μορφή copy-paste. Εμείς με την σειρά μας το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, και αποφασίσαμε να έχουμε σχετική αρθρογραφία μόνο όταν είδαμε να γίνεται ζήτημα και στην Ελλάδα παίρνοντας την λάθος κατεύθυνση. Η ανακοίνωση της KTM AG, είναι η εξής:

Η τοποθέτηση της KTM AG σχετικά με τα τρέχοντα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για τα μοντέλα Enduro

Η KTM AG απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης (γερμανικών τότε) ότι η KTM διαθέτει παράνομες μοτοσυκλέτες στην αγορά. Ο Όμιλος KTM πουλά τις μοτοσυκλέτες του αποκλειστικά σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε μια θεμελιώδη παρανόηση: Κατά βάση τα μοντέλα enduro είναι μοτοσυκλέτες κατασκευασμένες για μία συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα και οι οποίες, στην ομολογκαρισμένη κατάσταση την στιγμή της παράδοσής τους, επιτρέπεται κανονικά να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους. Αυτή η δυνατότητα διπλής χρήσης είναι προβλεπόμενη, είναι αναγκαία και αποτελεί το πρότυπο εργασίας ολόκληρης της βιομηχανίας. Προκειμένου οι μοτοσυκλέτες enduro να συμμετέχουν σε επίσημους αγώνες, πρέπει να παραδίδονται σε εγκεκριμένη κατάσταση σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (FIM). Αυτό δεν αποτελεί ούτε μια πρακτική που αφορά αποκλειστικά την KTM ούτε μια διαδικασία που θα έδινε στην KTM οποιοδήποτε αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Όλα τα μοντέλα enduro με τις επωνυμίες KTM, Husqvarna και GASGAS φεύγουν από το εργοστάσιό μας αποκλειστικά σε εγκεκριμένη κατάσταση, απολύτως νόμιμη για κυκλοφορία στον δρόμο.

Κατόπιν αιτήματος του πελάτη, οι μοτοσυκλέτες διαμορφώνονται από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για αγωνιστική και εκτός δρόμου χρήση μετά την αγορά. Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών enduro ενημερώνονται ρητά ότι η άδεια κυκλοφορίας στον δρόμο λήγει με τη μετατροπή τους για εκτός δρόμου χρήση και ότι το όχημα δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιους δρόμους.

Τα μοντέλα enduro που πωλούνται στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των παγκόσμιων πωλήσεων της KTM.

Τα ζητήματα εκπομπών ρύπων που εγείρονται στα δημοσιεύματα χρήζουν επίσης μιας αντικειμενικής αξιολόγησης: Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι μοτοσυκλέτες ευθύνονται για περίπου το 0,3% των συνολικών εκπομπών CO₂ στη Γερμανία. Τα αγωνιστικά μοντέλα Enduro αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα αυτού του ποσοστού. Η ετήσια χιλιομετρική τους απόσταση είναι πολλαπλάσια μικρότερη από αυτή των μοτοσυκλετών δρόμου, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο για λίγες ώρες τον χρόνο σε αθλητικές και προπονητικές δραστηριότητες.

Οπότε ναι, όλοι γνωρίζουν χρόνια τώρα, πως οι Enduro μοτοσυκλέτες έχουν φτιαχτεί για το βουνό και πως εκεί και μόνο χρησιμοποιούνται, δεν πηγαίνει κανείς με αυτές στο γραφείο του το πρωί μυρίζοντας διχρονίλα και αλλάζοντας πιστόνι κάθε τρεις και λίγο από την χρήση αυτή. Λογικά το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί άμεσα και στον Γερμανικό τύπο από όπου ξεκίνησε και δεν θα επιφέρει προβλήματα σε όλη την Enduro οικογένεια, όλων των μαρκών συμπεριλαμβανομένων.

Ετικέτες