Εντουροβόλτα - ΕΠΟΣ: 8ο Enduro Festival Μεγάρων

Μία συνάντηση ολόκληρης της Enduro Κοινότητας
8o Enduro Festival Μέγαρα
Από το

motomag

31/1/2025

Στο καλύτερο ίσως βουνό της Αττικής για enduro, η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Μεγάρων (ΛΕ.Μ.Μ.) διοργάνωσε το 8ο Enduro Festival με καταπληκτικό καιρό, εξαιρετικό σε πρόσφυση έδαφος και πάρα πολλές συμμετοχές, που ξεπέρασαν τις 670. Το ΜΟΤΟ εξασφάλισε ένα Husqvarna TE300 Heritage2025 για τον απεσταλμένο του και αυτός μεταδίδει…

 

Πέντε μήνες ξόδεψαν τα μέλη της ΛΕ.Μ.Μ. για να ετοιμάσουν αυτή τη βόλτα, η οποία είχε πραγματικά τα πάντα: μια πλατεία γεμάτη μοτοσυκλέτες και καλοστημένα περίπτερα με νέα μοντέλα, εξοπλισμό και αξεσουάρ που μπορούσες να αγοράσεις εκείνη τη στιγμή (σώθηκαν όσοι ξέχασαν τα γάντια στο σπίτι), αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους λάτρεις του enduro, όπως η επιτόπια επισκευή σε μπότες. Είχε πάρτι το βράδυ του Σαββάτου, για όσους βέβαια τυχερούς μπόρεσαν να παρευρεθούν, καθώς οι περισσότεροι Αθηναίοι το κάναμε μονοήμερη και πηγαίνοντας στα Μέγαρα Κυριακή πρωί. Μπορούσες να δεις από κοντά αρκετούς από τους πρωταγωνιστές του πανελληνίου πρωταθλήματος enduro, όπως τον Παναγιώτη Κακολύρη και την καινούργια RMX του στο περίπτερο της Suzuki αλλά και στη διαδρομή στο βουνό, τον Γιάννη Ντεβετζή στην πρώτη του βόλτα με Beta, τον «δικό μας» Κίμωνα Καράμπελα με Yamaha WR450F, καθώς και τον για 3η συνεχόμενη φορά τερματίσαντα του Rally Dakar, Βασίλη Μπούδρο, που ξενάγησε καμία δεκαριά Άγγλους στα μεγαρίτικα μονοπάτια.

8ο Enduro Festival Megara 2025

Η ατραξιόν του φεστιβάλ ήταν βέβαια η χορταστική -και πολύ κουραστική για τους απροπόνητους σαν και του λόγου μου- διαδρομή των 80 χιλιομέτρων σε εξαιρετικό έδαφος, χωμένη μέσα στο δάσος, με μεγάλο της μέρος να αποτελείται από φρεσκοανοιγμένα μονοπάτια. Στην ανακοίνωση, η διαδρομή είχε χαρακτηριστεί medium και σε αρκετά σημεία διαχωριζόταν σε hard και normal. Όσοι ακολούθησαν τα hard κομμάτια βρέθηκαν αντιμέτωποι με ζόρικες δυσκολίες αλλά και με αρκετό… μποτιλιάρισμα, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που μπήκαν να δοκιμάσουν την τύχη τους χωρίς να έχουν το ανάλογο οδηγικό επίπεδο για να τη βγάλουν.

Η normal διαδρομή είχε τα πάντα και σε χορταστικές δόσεις: σφιχτά τεχνικά κομμάτια με ρίζες, χοντρούς νεροσωλήνες, κορμούς και γλιστερή πέτρα, ανοιχτά γκαζερά με κοφτά αλματάκια, ζόρικες ανηφόρες με βαθιά λούκια και σκαλοπάτια, απότομες κατηφόρες με γλιστερό έδαφος και κάθετα drop.

Η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια για το βουνό των Μεγάρων επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά: αν το enduro είναι το χόμπι σου, δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός στην Αττική.

Αν εξαιρέσεις το μποτιλιάρισμα στα hard και τον κόσμο που μαζευόταν στα πιο απαιτητικά σημεία της διαδρομής, δύσκολα θα αντιλαμβανόσουν ότι κινείσαι στα ίδια μονοπάτια με άλλες 670 μοτοσυκλέτες. Η βόλτα είχε ροή και οι αναβάτες ήταν αρκετά απλωμένοι μέσα στη διαδρομή, καθώς μπήκαν σε κύματα από τις 8.30 που άνοιξε η είσοδος μέχρι τις 10.35 που μπήκε ο Σεβαστόπουλος με τον γιο του, τελευταίος και καταϊδρωμένος από το βιαστικό ξεφόρτωμα μπας και προλάβαινε την πόρτα ανοιχτή. Μετά τα παρακάλια του Γιάννη για να μπει, πέντε λεπτά μετά το κλείσιμο της πόρτας και λίγο πριν η διοργάνωση αμολήσει τις σκούπες -οι οποίες αν σε πετύχαιναν μέσα στη διαδρομή είχαν σαφή οδηγία να σε βγάλουν να γυρίσεις στην πλατεία από άσφαλτο-, το βουνό των Μεγάρων είχε γεμίσει Enduro, τα οποία οι Μεγαρίτες δέχονται με ευχαρίστηση στην περιοχή τους. Απόδειξη αυτού, η παρουσία του Δημάρχου Μεγάρων, που αντί να κάτσει σπίτι του να απολαύσει το ζεστό κυριακάτικο πρωϊνό, ήρθε από τις επτάμισι στην πλατεία Έξω Βρύσης και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες από τα μικρόφωνα λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση. 

Και τώρα που είπαμε εκκίνηση, να κάνουμε και το -μοναδικό- παράπονό μας. Αγαπητοί συνάδελφοι της ΛΕ.Μ.Μ., δεν υπήρχε κανένας λόγος να ξεκινήσουν οι πρώτοι μέσα από τη λασπωμένη κοίτη του ρέματος. ΟΚ, ήταν εντυπωσιακό για τους -ελάχιστους- περαστικούς που χάζεψαν τα πρώτα μηχανάκια να σηκώνουν έναν τεράστιο πίδακα λάσπης πίσω τους - και μερικά από αυτά να μην καταφέρνουν να ξαναβγούν στην άσφαλτο, τριάντα μέτρα πιο κάτω, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Οι αναβάτες όμως ξεκίνησαν τη μεγάλη βόλτα τους λασπωμένοι, με τα φτερά χτισμένα από πηλό, τα μαρσπίε να γλιστράνε, τις αλυσίδες σε άθλια κατάσταση και τα ρούχα τους μουλιασμένα. Ευτυχώς επικράτησε η λογική και λίγα λεπτά αργότερα, το κομμάτι του ρέματος κόπηκε και οι μοτοσυκλέτες ξεκινούσαν τη διαδρομή μερικά μέτρα πιο κάτω.

Σε όλα τα υπόλοιπα, η διοργάνωση έδειξε για ποιον λόγο προετοιμαζόταν πέντε μήνες: παρουσία ασθενοφόρου και πυροσβεστικής, τόσο στην εκκίνηση όσο και στη στάση ανεφοδιασμού, στην οποία πέρα από το μπιτόνι σου, που το παρέδιδες σε φορτηγό στην εκκίνηση, μπορούσες να βρεις νερά, μπανάνες, μπάρες δημητριακών και Red Bull σε αφθονία. Πολλά, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ άΆτομα της λέσχης διάσπαρτα στο βουνό, άλλοι πεζοί, άλλοι με μοτοσυκλέτες, πανταχού παρόντες, έτοιμοι να βοηθήσουν στα δύσκολα σημεία αλλά και να προειδοποιήσουν σε τυχόν δυσκολίες που δεν φαίνονταν με τη φόρα που προσέγγιζες το σημείο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι κάθε χρόνο!

8ο Enduro Festival Megara 2025

 

Husqvarna TE 300 Heritage
του Κωνσταντίνου Δάλλα:

Μια από τις αγαπημένες μας enduro μοτοσυκλέτες για κάθε χρήση. Άλλωστε έχει και την εμφάνιση που ταιριάζει στην ηλικία του προσωρινού αναβάτη της. Μπορεί τα 300 δίχρονα κυβικά της να ακούγονται πολλά, όμως η μεγάλη Husqvarna είναι ένα από τα πιο ευκολοδήγητα enduro που μπορείς να αγοράσεις σήμερα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεκινούσα να ανεβαίνω μια ανηφόρα και, λίγο μετά τη βάση, διαπίστωνα ότι είμαι με «μια πάνω». Κανένα πρόβλημα για το TE 300, λίγη βοήθεια με τον συμπλέκτη και φτάνεις πάνω άνετα, χωρίς δράματα. Την ίδια στιγμή, έχει τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που μπορώ να αξιοποιήσω που δύσκολα θα επέλεγα κάτι άλλο για βόλτα ή αγώνα enduro. Μπορεί το KTM να μου ταιριάζει περισσότερο σε μέγεθος, όμως η παρουσία μοχλικού στο Husqvarna, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους, θα με έντυνε στα μπλε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Husqvarna TE 300 Dallas

Δείτε περισσότερα στη συλλογή φωτογραφιών που ακολουθεί.

Honda Racing Corporation: Νέος πρόεδρος για την HRC, ο Keiichi Yasuda

Στη θέση του Koji Watanabe - Αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2027
Honda Racing Corporation νέος πρόεδρος 2027
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/10/2026

Αλλαγές έχουμε στην κορυφή της διοίκηση της HRC που ανακοίνωσε ως επόμενο πρόεδρό της τον Keiichi Yasuda, ο οποίος θα αντικαταστήσεις τον Koji Watanabe.

Ο σημερινός Πρόεδρος και CEO της HRC, Koji Watanabe, θα αποχωρήσει από τη θέση του στο τέλος του 2026, έχοντας ηγηθεί της εταιρείας από το 2022.

Ο Keiichi Yasuda είναι σήμερα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της HRC, θέση που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2026. Με πολυετή εμπειρία στη Honda, τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο εξωτερικό, έχει διατελέσει σε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε αγορές της Ασίας και της Β. Αμερικής.

Ο Yasuda ξεκίνησε την καριέρα του στη Honda το 1990 από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην πορεία ανέλαβε θέσεις ευθύνης στη Honda of America Mfg. στις ΗΠΑ, στη Honda Motor India, στην Asian Honda Motor στην Ταϊλάνδη, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος και CEO της Boon Siew Honda στη Μαλαισία και President Director της Astra Honda Motor στην Ινδονησία.

Το 2023 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή επιχειρήσεων επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της Honda Motor Co., έχοντας την ευθύνη για τον μετασχηματισμό των συστημάτων ανθρώπινου δυναμικού, τη στρατηγική ανάπτυξης ταλέντου και τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε επίπεδο ομίλου.

Honda Racing Corporation παλιός πρόεδρος Watanabe
O απερχόμενος πρόεδρος της HRC, Koji Watanabe

Ο Koji Watanabe ανέλαβε την προεδρία της HRC το 2022, έχοντας προηγουμένως διαδραματίσει ρόλο στη στρατηγική branding, επικοινωνίας και motorsport της Honda. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της θητείας του, η HRC διεύρυνε σημαντικά το παγκόσμιο αγωνιστικό της αποτύπωμα, ενοποιώντας κάτω από μία ενιαία δομή τις δραστηριότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα.

Σημαντικοί σταθμοί της περιόδου Watanabe αποτέλεσαν η προετοιμασία για την επιστροφή της Honda στη Formula 1, η αναδιοργάνωση της HPD στις ΗΠΑ σε HRC US, καθώς και η δημιουργία της HRC UK, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή παρουσία της Honda στο motorsport. Ωστόσο μαζί με τα παραπάνω σημαντικά γεγονότα έχουμε και την αποτυχία της Honda σε αυτή την 4ετία όχι μόνο να κατακτήσει τον κάποιον τίτλο στο MotoGP αλλά να φανεί έστω ανταγωνιστική, όπως και την διακοπή της συνεργασίας της εργοστασιακής ομάδας με τον Marc Marquez καθώς ο Ισπανός έβλεπε ότι δεν μπορούσε η Honda να του προσφέρει μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η αλλαγή ηγεσίας εντάσσεται σε έναν προγραμματισμένο κύκλο διοικητικών αλλαγών της Honda, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διοικητικής δομής της HRC, την προσαρμογή της στις παγκόσμιες εξελίξεις και την επιτάχυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης για την επόμενη γενιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

"Θεωρώ αποστολή μου να διαφυλάξω τη σταθερή βάση που δημιούργησε ο Watanabe και να την εξελίξω περαιτέρω. Θέλω να ενώσω όλους γύρω από έναν κοινό στόχο: τη νίκη στους αγώνες και τη δημιουργία μιας ακόμη ισχυρότερης HRC...", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Yasuda και πρόσθεσε ότι θα αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις για να φτιάξει μια HRC της οποίας "οι προκλήσεις θα εμπνέουν τους συνεργάτες, τους ανθρώπους της και τους φίλους του motorsport, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να μοιραζόμαστε τη συγκίνηση της νίκης."