Ακυρώθηκε η EICMA για το 2020!

Τον Νοέμβριο του 2021 το Σαλόνι του Μιλάνου ξανά!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/6/2020

Τα πρώτα σημάδια που προμήνυαν στο "ναυάγιο" της 78ης EICMA στο Μιλάνο, είχαν ήδη φανεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η BMW αλλά και η ΚΤΜ είχαν ανακοινώσει την μη συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο εκθεσιακό event του μοτοσυκλετιστικού κόσμου.

Είχε ακολουθήσει χρονολογικά η ακύρωση της Intermot στην Κολονία, κάτι που μεγάλωσε δραματικά τις αμφιβολίες για την πραγματοποίηση της Έκθεσης στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές της (EICMA S.p.A.) φρόντιζαν με κάθε τρόπο να τονίζουν ότι η EICMA θα γινόταν, αλλά όπως είχαμε γράψει την περίοδο που ανακοινώθηκε η ακύρωση της Intermot, περιμέναμε ότι κάτι αντίστοιχο θα γινόταν και με την EICMA.

Πλέον όμως είναι επίσημο, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Paolo Magri, CEO της διοργανώτριας εταιρείας και Πρόεδρος της ANCMA, η απόφαση για την οριστική ματαίωση του event, "πάρθηκε σε συνεννόηση με τους συντελεστές της αγοράς και για το καλό ολόκληρης της αλυσίδας της βιομηχανίας της μοτοσυκλέτας." Πιο συγκεκριμένα, ο Magri είπε πως οι αρχές και οι αξίες της εταιρείας δεν τους επιτρέπει να διακινδυνέψουν την υγεία όλων όσοι εργάζονται στην βιομηχανία της μοτοσυκλέτας και το αίσθημα ευθύνης που διέπει την διοργάνωσει τους οδήγησε σε μια κίνηση με μεγάλο αντίκτυπο για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Πλέον, όπως γίνεται κατανοητό, οι εταιρείες και τα εργοστάσια θα πρέπει να ανατρέξουν σε εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης των νέων μοντέλων και προϊόντων τους στο κοινό. Η πανδημία του κορωνοϊού φρενάρει, έστω και προσωρινά, ένα παραδοσιακό κανάλι επικοινωνίας και προσέγγισης του εμπορικού κόσμου με τον κόσμο, το οποίο μετρά πάνω από 100 χρόνια Ιστορίας με την Έκθεση του Μιλάνου. Η Έκθεση ήταν προγραμματισμένη για φέτος από τις 3 ως τις 8 Νοεμβρίου και πλέον η διοργάνωση θα μεταφερθεί για τις 9 - 14  Νοεμβρίου του 2021.

 

Harley-Davidson: Το Χ350 δεν διατέθηκε ποτέ στις ΗΠΑ μα θα βγει στην αμερικανική αγορά ως μεταχειρισμένο!

Να μια είδηση που ποτέ δεν θα μπορούσε να γραφτεί για ευρωπαϊκή αγορά
harley-davidson-x350
Harley-Davidson Χ350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/6/2026

Στα τέλη του Μάη η Harley-Davidson ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο μικρού κυβισμού ονόματι Sprint, βασισμένο στο Χ440 που κατασκευάζεται από τη Hero MotoCorp και διατίθεται στην Ινδία από το 2023. Πρόκειται για τη μοτοσυκλέτα με την οποία η αμερικανική εταιρεία ελπίζει να ανοίξει το πελατολόγιό της σε νεότερες ηλικίες και πιο ελαφριά πορτοφόλια, ωστόσο η ιστορία της κρατά ήδη μερικά χρόνια.

Το 2023 η Harley-Davidson είχε πάρει μιαν απρόσμενη απόφαση όταν συμφώνησε με το Qianjiang Motorcycle Group, μητρικό σχήμα της QJMOTOR, να της κατασκευάσει μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα στην Κίνα, την Χ350 (κεντρική φωτογραφία). Την ίδια περίπου εποχή, εξασφάλιζε άλλη μια συμφωνία με τη Hero MotoCorp στην Ινδία, με μόνη τη διαφορά πως η μικρή μοτοσυκλέτα εκεί θα λεγόταν Χ440.

Harley-Davidson Χ440
Harley-Davidson Χ440

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι δύο αυτές μοτοσυκλέτες δεν έχουν καμιά τεχνική συγγένεια μεταξύ τους, ενώ ως τώρα έχουν παραμείνει αποκλειστικά προνόμια των αγορών Κίνας και Ινδίας αντιστοίχως. Δεν ήρθαν στην Ευρώπη, δεν πήγαν ούτε στις ΗΠΑ, ωστόσο στις αγορές που κυκλοφόρησαν τα πήγαν εξαιρετικά, προσφέροντας πρόσβαση στο έμβλημα της Harley-Davidson χωρίς τις απαγορευτικές τιμές των μεγάλων της μοντέλων.

Χρειάστηκε να περάσουν τρία γεμάτα χρόνια μέχρις ότου η νέα διοίκηση της Harley-Davidson να πάρει την απόφαση να φέρει ένα από τα δύο αυτά μικρά στην αμερικανική αγορά, ανακοινώνοντας πριν μερικές εβδομάδες πως ετοιμάζει ένα Sprint 440 για τη γκάμα του 2027, μαζί με την επιστροφή του Sportster 883.

Harley-Davidson Sprint 440
Harley-Davidson Sprint 440

Προφανώς η απόφαση έχει εστιάσει στο ινδικό Χ440 ως τεχνική βάση για το νέο μοντέλο που θα πουληθεί στις ΗΠΑ (και πιθανότατα και στον υπόλοιπο κόσμο, Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης), ωστόσο στις ΗΠΑ υπήρχε ήδη μια παρτίδα κινέζικων Χ350, τα οποία χρησιμοποιούνται σε σχολές οδήγησης της Harley-Davidson – αν και εμπορικώς το μοντέλο ουδέποτε διατέθηκε στην αγορά της χώρας.

Ενόψει της άφιξης των ινδικών 440 πλέον στις ΗΠΑ λοιπόν, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να διαθέσει αυτά τα 350 των σχολών οδήγησης στο αμερικανικό κοινό ως μεταχειρισμένα! Λογικά οι σχολές της Harley θα εξοπλιστούν εκ νέου με το Sprint, όταν με το καλό παρουσιαστεί.

Αυτή είναι μια κίνηση που δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Ευρώπη, καθώς το Χ350 θα έπρεπε να ικανοποιεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ στις ΗΠΑ προφανώς τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά, επιτρέποντας στη Harley-Davidson να βγάλει προς πώληση μοτοσυκλέτες κινέζικων προδιαγραφών που δεν έχουν καν εισαχθεί επισήμως ως εμπορικά μοντέλα.

Ετικέτες