Αλυσίδα που δεν θέλει ποτέ λάδωμα, ούτε τέντωμα από την BMW

Σαν να έχεις άξονα λένε οι Γερμανοί
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/8/2020

Η BMW κατασκεύασε μια νέα αλυσίδα που δεν χρειάζεται καμία συντήρηση και θα πωλείται άμεσα ως αξεσουάρ ή ως έξτρα εξοπλισμός στα S 1000 RR και S 1000 XR, ενώ υπόσχεται πως σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμη και για τα υπόλοιπα μοντέλα με αλυσίδα (ουσιαστικά για την σειρά F). Όπως λέει το ίδιο το γερμανικό εργοστάσιο, αυτή η νέα αλυσίδα δεν χρειάζεται ποτέ να την ψεκάσεις με λιπαντικό και δεν θα χρειαστεί ποτέ να την τεντώσεις! Πρόκειται για μια X-Ring αλυσίδα διαστάσεων 525 που ονομάζεται  “M Endurance chain”. Ο λόγος που την έχει βάλει στη λίστα με τα αγωνιστικά αξεσουάρ της σειράς “Μ” η BMW είναι γιατί εκτός από την απουσία συντήρησης έχει πολύ λιγότερες απώλειες δύναμης λόγω μειωμένων τριβών.

Το μυστικό για αυτό το “επίτευγμα” βρίσκεται στην επικάλυψη  ta-C (tetrahedrally amorphous carbon ή γνωστό και ως βιομηχανικό διαμάντι) που έχουν κάνει σε κάθε μικρό ράουλο.

Η σκληρότητα του ta-C είναι ανώτερη από του  DLC (Diamond Like Coating) και το τοποθετεί ανάμεσα στο DLC και το φυσικό διαμάντι! Είναι δηλαδή ΠΟΛΥ σκληρό, με αποτέλεσμα να μην φθείρεται  και να μην παρουσιάζει αντίσταση τριβής. Πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά η BMW ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται ούτε ψέκασμα με λιπαντικό, ούτε τέντωμα, ούτε καν καθάρισμα και γι΄αυτό είναι και η πιο οικολογική αλυσίδα. Πραγματικά περιμένουμε να δοκιμάσουμε αυτή τη νέα αλυσίδα και να δούμε για πόσο καιρό κρατά τις ιδιότητές της, πόσο θόρυβο κάνει σε σχέση με μια συμβατική X-Ring αλυσίδα με λιπαντικό πάνω της και φυσικά πόσα άλογα κερδίζεις στο δυναμόμετρο! 

Η Αλεξανδρούπολη ο τρίτος σταθμός της κοινής δράσης ΑΜΟΤΟΕ και ΜΟΤΟΕ για την οδική ασφάλεια

Μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες δράσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Νάξο, η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ) και η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΜΟΤΟΕ) συνέχισαν την κοινή τους εκστρατεία για την προώθηση της οδικής ασφάλειας, με τρίτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη.
MOTOE AMOTOE
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/7/2026

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αναβατών σχετικά με τη σημασία της χρήσης πιστοποιημένου προστατευτικού εξοπλισμού, της σωστής συντήρησης του κράνους και της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς. Μέσα από τη δράση αναδεικνύεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα: το κράνος δεν είναι αξεσουάρ – είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του αναβάτη και μπορεί να σώσει ζωές.

Η δράση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Έβρου Αλεξανδρούπολης (ΛΕΜΕ), του Τμήματος Τροχαίας Αλεξανδρούπολης και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη υλοποίησή της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δεκάδες μοτοσυκλετιστές και πολίτες ενημερώθηκαν για τη σωστή χρήση του κράνους, τη σημασία της αντικατάστασής του όταν αυτό έχει φθαρεί ή έχει συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του, καθώς και για βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού απέδειξε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων και ότι η ενημέρωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

MOTOE AMOTOE

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην πολύτιμη στήριξη ενός επιχειρηματία του χώρου της μοτοσυκλέτας, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά του, η δράση μπορεί να συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας στους αναβάτες τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιά και φθαρμένα κράνη με νέα, πιστοποιημένα κράνη. Η ΑΜΟΤΟΕ και η ΜΟΤΟΕ τον ευχαριστούν θερμά για την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη συμβολή του σε μια πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η δράση, όμως, δεν ολοκληρώνεται με την αντικατάσταση των κρανών. Όλα τα παλιά κράνη που συγκεντρώνονται σε κάθε σταθμό της δράσης, συλλέγονται και παραδίδονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης σχετικά με τη γήρανση των υλικών, τη φθορά και την πραγματική κατάσταση των κρανών μετά από χρόνια χρήσης. Σκοπός της επιστημονικής μελέτης είναι να αξιολογηθούν ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική τους κατάσταση μετά από χρόνια χρήσης.

Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί αναλυτικός οπτικός έλεγχος, κατά τον οποίο θα εξεταστούν η εξωτερική κατάσταση του κελύφους, η ύπαρξη ρωγμών, χτυπημάτων, αποχρωματισμών ή παραμορφώσεων, η κατάσταση της εσωτερικής επένδυσης και του υλικού απορρόφησης ενέργειας (EPS), η λειτουργία του συστήματος συγκράτησης (ιμάντες και κούμπωμα), καθώς και η κατάσταση της ζελατίνας και των μηχανισμών στήριξής της. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν εργαστηριακές δοκιμές αντοχής του κελύφους στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

MOTOE AMOTOE

Οι παραπάνω έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή φοιτητών στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών. Η δράση αυτή αναμένεται να προσφέρει χρήσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση και την γήρανση των κρανών στην Ελλάδα και να ενισχύσει την ενημέρωση των αναβατών για την αναγκαιότητα της έγκαιρης αντικατάστασής τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε κράνος που αποσύρεται αποκτά μια δεύτερη αποστολή. Από μέσο προστασίας μετατρέπεται σε πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο, συμβάλλοντας στην παραγωγή νέας γνώσης που θα βοηθήσει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στην προστασία των επόμενων γενεών αναβατών.

Η ΑΜΟΤΟΕ και η ΜΟΤΟΕ ευχαριστούν θερμά τη ΛΕΜΕ Αλεξανδρούπολης, το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης, την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Αλεξανδρούπολης, όλους τους εθελοντές, καθώς και τους πολίτες που συμμετείχαν στη δράση και απέδειξαν έμπρακτα ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί κοινή ευθύνη.

Η εκστρατεία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Οι επόμενοι σταθμοί έχουν προγραμματιστεί στην Καστοριά, τη Μυτιλήνη, την Κρήτη, τη Σπάρτη και την Πάτρα, ενώ η πανελλαδική αυτή πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με μια μεγάλη δράση στην Αθήνα, μεταφέροντας σε κάθε γωνιά της χώρας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η ενημέρωση και η σωστή χρήση του κράνους μπορούν να σώσουν ζωές.

Δείτε στιγμές από τη δράση στην Αλεξανδρούπολη στο βίντεο: