Αναγέννηση του αερόψυκτου Kawasaki Ζ1

Έφτιαξε καλούπια για την κατασκευή των θρυλικών κινητήρων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/5/2019

Αυτή η είδηση πιθανόν θα χαροποιήσει τους λάτρεις των παλιών αερόψυκτων ιαπωνικών superbike και συγκεκριμένα όσων έχουν ή θέλουν να ανακατασκευάσουν ένα Kawasaki Z1. Η Kawasaki έβγαλε από τα συρτάρια της τα σχέδια Blue Print του τετρακύλινδρου εν σειρά της Z1 και Z2 και με την χρήση εργαλειομηχανών CNC έφτιαξε ένα νέο καλούπι με σκοπό την χύτευση κεφαλών.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν ο σκοπός τους είναι να φτιάξουν τμήματα του κινητήρα με σκοπό τη συντήρηση συγκεκριμένων μοτοσυκλετών του μουσείου τους ή αν σκοπεύουν να φτιάξουν ανταλλακτικά που μπορεί να παραγγείλει όποιος έχει μια Z1 και θέλει να ξαναδώσει ζωή στον κινητήρα της. Ελπίζουμε να ισχύει το δεύτερο, καθώς στον κόσμο του αυτοκινήτου υπάρχουν πολλές εταιρείες (Mercedes, Porsche κ.τ.λ) που έχουν ιδρύσει ξεχωριστά τμήματα, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την διάθεση ανταλλακτικών για οχήματα που κατασκεύασαν πριν το 1960! Μάλιστα το συγκεκριμένο τμήμα Classics της Mercedes μπορεί να σου βρει μέχρι και γνήσια ελαστικά!

Άλλες εταιρείες, όπως η Jaguar και η Aston Martin έφτιαξαν ξανά τις E-Type και τις DB-5 του 1960 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μμμμμ, για σηκώστε το χέρι όσοι θα θέλατε να δείτε την Honda, την Kawasaki, τη Suzuki και την Yamaha να φτιάχνουν ξανά CB 750, Z 900, Katana και RD 350 με βάση στα blue print σχέδια που έχουν;

ΠΗΓΗ Young Machine

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.