Αναγέννηση του αερόψυκτου Kawasaki Ζ1

Έφτιαξε καλούπια για την κατασκευή των θρυλικών κινητήρων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/5/2019

Αυτή η είδηση πιθανόν θα χαροποιήσει τους λάτρεις των παλιών αερόψυκτων ιαπωνικών superbike και συγκεκριμένα όσων έχουν ή θέλουν να ανακατασκευάσουν ένα Kawasaki Z1. Η Kawasaki έβγαλε από τα συρτάρια της τα σχέδια Blue Print του τετρακύλινδρου εν σειρά της Z1 και Z2 και με την χρήση εργαλειομηχανών CNC έφτιαξε ένα νέο καλούπι με σκοπό την χύτευση κεφαλών.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν ο σκοπός τους είναι να φτιάξουν τμήματα του κινητήρα με σκοπό τη συντήρηση συγκεκριμένων μοτοσυκλετών του μουσείου τους ή αν σκοπεύουν να φτιάξουν ανταλλακτικά που μπορεί να παραγγείλει όποιος έχει μια Z1 και θέλει να ξαναδώσει ζωή στον κινητήρα της. Ελπίζουμε να ισχύει το δεύτερο, καθώς στον κόσμο του αυτοκινήτου υπάρχουν πολλές εταιρείες (Mercedes, Porsche κ.τ.λ) που έχουν ιδρύσει ξεχωριστά τμήματα, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την διάθεση ανταλλακτικών για οχήματα που κατασκεύασαν πριν το 1960! Μάλιστα το συγκεκριμένο τμήμα Classics της Mercedes μπορεί να σου βρει μέχρι και γνήσια ελαστικά!

Άλλες εταιρείες, όπως η Jaguar και η Aston Martin έφτιαξαν ξανά τις E-Type και τις DB-5 του 1960 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μμμμμ, για σηκώστε το χέρι όσοι θα θέλατε να δείτε την Honda, την Kawasaki, τη Suzuki και την Yamaha να φτιάχνουν ξανά CB 750, Z 900, Katana και RD 350 με βάση στα blue print σχέδια που έχουν;

ΠΗΓΗ Young Machine

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.