Αναγέννηση του αερόψυκτου Kawasaki Ζ1

Έφτιαξε καλούπια για την κατασκευή των θρυλικών κινητήρων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/5/2019

Αυτή η είδηση πιθανόν θα χαροποιήσει τους λάτρεις των παλιών αερόψυκτων ιαπωνικών superbike και συγκεκριμένα όσων έχουν ή θέλουν να ανακατασκευάσουν ένα Kawasaki Z1. Η Kawasaki έβγαλε από τα συρτάρια της τα σχέδια Blue Print του τετρακύλινδρου εν σειρά της Z1 και Z2 και με την χρήση εργαλειομηχανών CNC έφτιαξε ένα νέο καλούπι με σκοπό την χύτευση κεφαλών.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν ο σκοπός τους είναι να φτιάξουν τμήματα του κινητήρα με σκοπό τη συντήρηση συγκεκριμένων μοτοσυκλετών του μουσείου τους ή αν σκοπεύουν να φτιάξουν ανταλλακτικά που μπορεί να παραγγείλει όποιος έχει μια Z1 και θέλει να ξαναδώσει ζωή στον κινητήρα της. Ελπίζουμε να ισχύει το δεύτερο, καθώς στον κόσμο του αυτοκινήτου υπάρχουν πολλές εταιρείες (Mercedes, Porsche κ.τ.λ) που έχουν ιδρύσει ξεχωριστά τμήματα, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την διάθεση ανταλλακτικών για οχήματα που κατασκεύασαν πριν το 1960! Μάλιστα το συγκεκριμένο τμήμα Classics της Mercedes μπορεί να σου βρει μέχρι και γνήσια ελαστικά!

Άλλες εταιρείες, όπως η Jaguar και η Aston Martin έφτιαξαν ξανά τις E-Type και τις DB-5 του 1960 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μμμμμ, για σηκώστε το χέρι όσοι θα θέλατε να δείτε την Honda, την Kawasaki, τη Suzuki και την Yamaha να φτιάχνουν ξανά CB 750, Z 900, Katana και RD 350 με βάση στα blue print σχέδια που έχουν;

ΠΗΓΗ Young Machine

SYM Arctic Route 2025 - Κωνσταντίνος Μητσάκης και ADXTG 400 στον "προθάλαμο" της Αλάσκας! [Gallery]

Συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και συγγενείς
SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2025

Με το ταξίδι να συνεχίζεται στον Καναδά, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ολοκλήρωσε το σκέλος από το Winnipeg έως το Dawson Creek, διασχίζοντας τέσσερις καναδικές πολιτείες στη σέλα του SYM ADXTG 400.

Σε αυτό το σκέλος ο Μητσάκης βίωσε ατελείωτες ευθείες αλλά και συγκινητικές συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και στη σέλα του SYM ADXTG 400 ετοιμάζεται πλέον για το θρυλικό Alaska Highway, με την Αλάσκα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του στη Β. Αμερική. Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι του.

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει ο ίδιος ο Μητσάκης στη δεύτερη ανταπόκριση του:

“Στην πόλη Winnipeg, για τρεις μέρες «χάθηκα» μέσα σε μια τεράστια αγκαλιά αγαπημένων συγγενών και φίλων – η ξαδέλφη μου Αθανασία Ντάνος ήταν η οικοδεσπότης μου. Τραπεζώματα με ελληνικές γεύσεις, ατελείωτες συζητήσεις για τα δρώμενα στην πατρίδα, επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας και στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου, συναντήσεις με Έλληνες της τοπικής παροικίας. Παντού συνάντησα Ελλάδα κι αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα…  

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επιστροφή, αποχαιρέτησα την Αθανασία και αναχώρησα με την πυξίδα να δείχνει δυτικά. Τις επόμενες μέρες, οδηγώντας στη διαδρομή Winnipeg-Regina-Edmonton-Dawson Creek (2.000 χλμ.), το SYM ADXTG 400 διέσχισε απροβλημάτιστα 4 καναδικές πολιτείες (Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia). Όμως, με την ασφάλτινη λωρίδα του οδικού άξονα Trans-Canada να έχει την μορφή μιας ατελείωτης ευθείας, εγώ έφτασα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας των απέραντων επίπεδων εκτάσεων που θώπευε η απελπισμένη ματιά μου…

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Δύο υπήρξαν, ωστόσο, οι δυνατές αναμνήσεις που βίωσα στη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής: η επίσκεψή μου στο κατάστημα της MIKEL COFFEE που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στην πόλη Regina του κεντρικού Καναδά (πρόσφατα άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην πόλη), όπως και το δείπνο που απόλαυσα με το αξιολάτρευτο ζεύγος Ντούλια (Γιώργος & Λίζα) στην κατοικία τους στη Regina…

Η λύτρωση στο μαρτύριο των βασανιστικών ευθειών ήρθε με την άφιξή μου στην κωμόπολη Dawson Creek. Εδώ άφηνα πίσω μου τις μονότονες πεδιάδες και ξεκινούσα την πορεία μου πάνω στον φημισμένο οδικό άξονα ALASKA HIGHWAY. Με αφετηρία την Dawson Creek, ο ALASKA HIGHWAY θα με οδηγούσε μετά από 2.400 χλμ. στην καρδιά της Αλάσκας, έχοντας διασχίσει τα Βραχώδη όρη. Πάμε λοιπόν Αλάσκα…”