Ανάκληση ελαστικών Avon και Dunlop - Λόγω αποκόλλησης πέλματος

Δείτε τις διαστάσεις και τα μοντέλα που ανακαλούνται
ανάκληση ελαστικών Dunlop 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/1/2025

Σε ανάκληση σε μια σειρά από μοντέλα ελαστικών της προχωρά η Dunlop στην Ευρώπη λόγω συγκεκριμένου κατασκευαστικού ελαττώματος που μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του πέλματος.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή Dunlop, θυγατρική της Goodyear και τα ελαστικά που παράγονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montlucons της Γαλλίας, για το οποίο σας μιλήσαμε πρόσφατα με αφορμή την εξαγορά των δικαιωμάτων χρήσης του ονόματος για ελαστικά αυτοκινήτων της Dunlop από την ιαπωνική Sumitomo. Σε αυτό το εργοστάσιο κατασκευάζονται και τα ελαστικά μοτοσυκλετών της Avon που ανήκει επίσης στην αμερικάνικη εταιρεία.

ανάκληση ελαστικών Dunlop 2025 και Avon

Τα νέα για την ανάκληση ελαστικών τόσο της Dunlop όσο και της Avon έρχονται από το σύστημα ταχείας ειδοποίησης της ΕΕ και αφορούν προς το παρόν το Βέλγιο για παρτίδα ελαστικών που κατασκευάστηκε μεταξύ 20 Οκτωβρίου 2024 και 9 Νοεμβρίου 2024.

Στη σχετική ειδοποίηση γίνεται λόγος για "μόλυνση" (contamination) του μείγματος ακριβώς κάτω από το πέλμα του ελαστικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει κολλήσει σωστά το πέλμα με τον σκελετό και να υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα και τραυματισμό.

Οι διαστάσεις και τα μοντέλα που ανακαλούνται είναι τα εξής:

120/70R17 58H TL SPORTSMART TT 1DK8B 6T1M
120/70ZR17 (58W) TL SPORTSMART TT 1DK8B 6U1M
120/70ZR17 (58W) TL SX GP RACER D212 M 1DK8B 6K1M
130/70-16 61S TL SCOOTSMART 1DK4W 4B1M
150/70B18 70S M+S TT D908 RR 1DK2H 4A2M
150/70R18 70T M+S TL TRX RAID 1DK2H 4H1M
160/60ZR17 (69W) TL M+S MUTANT 1DK12 5C1M
160/60ZR17 (69W) TL SPORTSMART MK4 1DK12 5H1M
170/60R17 72T M+S TL TRX RAID 1DK8C 4P1M
170/60ZR17 (72W) TL SPORTSMART TT 1DK8C 4N1M
170/60ZR17 72W TL TRX MERIDIAN 1DK8C 4K1M
170/80B15 83H RF TL COBRA CHROME 1DKNU 4A1M
180/55ZR17 (73W) TL QUALIFIER CORE 1DK8E 5D1M
180/55ZR17 (73W) TL SX ROADSMART III 1DK8E 4R1M
190/50ZR17 73W TL SX ROADSMART III 1DK8N 4M1M
190/55ZR17 (75W) TL QUALIFIER CORE 1DK50 5Y1M
190/55ZR17 (75W) TL SPORTSMART TT 1DK50 5T1M
90/90-21 54H TL TRAILMAX 1DK0F 4A3M
MT90B16 72H TL D402F (HARLEY.D) 1DKTR 2JJ8
MT90B16 74H TL D402 (HARLEY.D) 1DKTR 2JY8

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.