Ανάκληση Honda Africa Twin σε ΗΠΑ, Ινδία και Αυστραλία - Κίνδυνος πτώσης από λογισμικό

Αφορά μοντέλα 2022 και 2024-2025 - Ίδιος λόγος σε όλες τις χώρες
Honda Africa Twin ανάκληση 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

28/11/2024

Σε ανάκληση της CRF1100L Africa Twin προχωρά η Honda στην άλλη μεριά του Ατλαντικού με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο λογισμικό της ECU της τροφοδοσίας του ψεκασμού.

Οι ανακλήσεις συνεχίζονται για τη Honda, η οποία αυτή τη φορά, μέσω του εθνικού οργανισμού National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), ενημερώνει τους αναβάτες Africa Twin για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο λογισμικό της κεντρικής μονάδας ελέγχου της adventure μοτοσυκλέτας.

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ έχει εντοπιστεί λάθος στο λογισμικό της FI-ECU της Africa Twin, το οποίο ενδέχεται να ενεργοποιήσει λανθασμένα κατά την φάση της επιτάχυνσης το σύστημα ελέγχου ανύψωσης του εμπρός τροχού (Wheelie Control) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό σβήσιμο του κινητήρα ή σε απώλεια δύναμης και κατά συνέπεια απώλεια ελέγχου της μοτοσυκλέτας.

Honda Africa Twin ανάκληση 2024

Η ανάκληση στις ΗΠΑ αφορά Africa Twin που κατασκευάστηκαν μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου του 2021 και 21 Ιουλίου του 2022 όπως και μοτοσυκλέτες που κατακευάστηκαν μεταξύ 9 Φεβρουαρίου 2024 και 11 Οκτωβρίου 2024.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους Ιάπωνες θα διορθωθεί με τον επαναπρογραμματισμό της ECU-FI, η οποία κατασκευάζεται από την Hitachi Astemo που ανήκει στις Hitachi και Honda.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο με τη Honda Αμερικής ανακαλούν Africa Twin οι Honda Ινδίας και Honda Αυστραλίας, ενώ για το ίδιο θέμα η Honda -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του λογισμικού της μοτοσυκλέτας τον Δεκέμβριο του 2023 έχοντας ξεκινήσει αυτόβουλα σχετική έρευνα στα τέλη του Μαΐου εκείνης της χρονιάς αφότου ανακάλυψε η ίδια το πρόβλημα. 

Στην Ινδία η ανάκληση αφορά μοτοσυκλέτες κατασκευής 2022 ενώ στην Αυστραλία θα ανακληθούν 601 Africa Twin που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2021 και 2024.

Τροχαίο Ιεράπετρα: Ο πρώτος χτυπά αναβάτη – ο δεύτερος περνά από πάνω του ενώ πρώτα σταμάτησε [VIDEO]

Κινητοποίηση σήμερα 18/7 των κατοίκων στο σημείο
Τροχαίο Ιεράπετρα: Ο πρώτος χτυπά αναβάτη – ο δεύτερος περνά από πάνω του ενώ πρώτα σταμάτησε [VIDEO]
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/7/2025

Σοκαριστικό είναι το στιγμιότυπο του τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε στην Ιεράπετρα με αναβάτη δικύκλου και δύο αυτοκίνητα και ανέδειξε η Νέα Κρήτη.

Το πρώτο αυτοκίνητο παραβιάζει STOP που φαίνεται και στην φωτογραφία πιο κάτω, στέλνοντας τον αναβάτη στο αντίθετο ρεύμα.

Εκεί κινούνταν δεύτερο αυτοκίνητο που ακινητοποιείται. Χωρίς να κατέβει να ελέγξει τι έχει χτυπήσει, ίσως βλέποντας την μοτοσυκλέτα στο πλάι και θέλοντας να φύγει από την μέση του δρόμου, ξεκινά και περνά πάνω από τον αναβάτη που ήταν στις ρόδες του!

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρισκόντουσαν κοντά καθώς και ασθενοφόρο που παρέλαβε τον άτυχο αναβάτη.

Η στιγμή του ατυχήματος

Σήμερα Παρασκευή 18/7 κάτοικοι της περιοχής και πολίτες της Ιεράπετρας πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της εισόδου της πόλης με στόχο να κινητοποιήσουν την Πολιτεία και να λάβει μέτρα για το συγκεκριμένο σημείο.

Όπως αναφέρουν, η διασταύρωση έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και γίνονται συνεχώς ατυχήματα, ενώ έχει γίνει και μελέτη έργων τα οποία όμως δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ.

Τροχαίο Ιεράπετρα: Ο πρώτος χτυπά αναβάτη – ο δεύτερος περνά από πάνω του ενώ πρώτα σταμάτησε [VIDEO]

 

Την κινητοποίηση οργανώνει η ΕΝ.Ε.ΦΙ. (Ενιαία Εκπροσώπηση Φορέων Ιεράπετρας), η οποία καλεί όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν, τονίζοντας: «Η Ιεράπετρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι ζωές μας δεν είναι αριθμοί.»

Το μήνυμα είναι σαφές: 
Ασφαλείς δρόμοι ΤΩΡΑ
Όχι άλλες υποσχέσεις – όχι άλλη αδιαφορία

Η συμμετοχή της κοινωνίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτελεί δύναμη πίεσης αλλά και ένδειξη ότι η Ιεράπετρα απαιτεί έργα, όχι λόγια.

Ποιοι υπογράφουν

Την πρωτοβουλία στηρίζουν φορείς από όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας:

  • Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας
  • Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας
  • Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Ν.Α. Κρήτης
  • Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας
  • Σύλλογος Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Ιεράπετρας “Το Δελφίνι”
  • Σωματείο Καφεστίασης Ιεράπετρας